«Όλες οι νευρώσεις δημιουργούνται στο σημείο όπου, εσωτερικά ή εξωτερικά εμπόδια, απαγορεύουν την ουσιαστική, ικανοποίηση των σεξουαλικών αναγκών»~Στέφαν Τσβάιχ

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του Στέφαν Τσβάιχ «Ο Φρόυντ και η Ψυχανάλυση»

 

– Δίνοντας διαλέξεις ο Σαρκό, που τις παρακολουθεί πολύς κόσμος, κάνει πειράματα κι επιδείξεις με υπνωτισμένους αρρώστους και δείχνει ότι οι χαρακτηριστικές παραλύσεις της υστερίας, μπορούν να προκληθούν ή να εξαφανιστούν με την υποβολή σε κάποια στιγμή μιας κατάστασης ύπνωσης κι ότι, κατά συνέπεια, τα υστερικά φαινόμενα δεν είναι απλές σωματικές εκδηλώσεις, αλλά βρίσκονται κάτω απ΄την επίδραση της βούλησης.

 

-Στους επιστημονικούς κύκλους όμως, όπως και στην τέχνη, δεν μπορείς μόνο με μια σκέψη να δημιουργήσεις κάτι το οριστικό· η αληθινή γονιμοποίηση έρχεται μόνο με τη διασταύρωση μιας ιδέας μ’ ένα πείραμα. Τότε, φτάνει και η παραμικρή ώθηση για να εκδηλωθεί η δημιουργική δύναμη.

 

-…οι «δυνάμεις της ψυχής μπορούν να μετατοπιστούν», ότι θα πρέπει να υπάρχει στο υποσυνείδητο του αρρώστου μια κινητήρια δύναμη, που να μεταλλάζει τα παρεμποδισμένα στην πορεία τους συναισθήματα και να τα οδηγεί σε άλλες ψυχικές και σωματικές εκδηλώσεις.

 

Οι ψυχικές διαταραχές προκαλούνταν από απαγορευμένα συναισθήματα, όπως προκαλείται ο πυρετός από μια εσωτερική φλεγμονή του οργανισμού.

 

Και μόνο το γεγονός ότι μιλάει κι εξομολογείται βοηθά στη μείωση της όλο αγωνίας πίεσης. Προσφέρεται, έτσι, ένας τρόπος σωτηρίας σε μια ψυχή που πνίγεται: είναι η απαλλαγή από την ένταση, που η αρχαιοελληνική τραγωδία χαρακτηρίζει σαν ευτυχία κι απολύτρωση.

 

-Λογικά όμως, τόσο το αόρατο, μέσα στο σκοτάδι τραπέζι όσο και το ορατό ανήκουν στο φυσικό κόσμο. Έτσι, και στον τομέα της ψυχολογίας, το ασυνείδητο είναι τμήμα της ψυχής, όπως και το συνειδητό.

 

…το ασυνείδητο δεν είναι, κατά κανένα τρόπο, το κατακάθι της ψυχής· αντίθετα αποτελεί γι’  αυτήν. την πρώτη ύλη, που ένα ελάχιστο μόνο μέρος της φτάνει στη φωτισμένη επιφάνεια του ασυνείδητου

Στην πραγματικότητα είναι ζωντανό και δραστήριο κι επιδρά στη σκέψη και στα συναισθήματά μας.

 

-Το ασυνείδητο είναι το πιο βαθύ μυστικό του κάθε ανθρώπου και έργο της ψυχανάλυσης είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να το αποκαλύψει. Πώς όμως μπορεί να φανερωθεί αυτό το μυστικό; Με τρεις τρόπους. Μπορεί να αποσπαστεί με βίαιο τρόπο(δεν είναι μάταιη η μαρτυρία των αιώνων ότι μπορούν ν΄ ανοίξουν και τα πιο πεισματικά χείλια, με τα βασανιστήρια). Μπορεί, ακόμα, με συνδυασμό διάφορων δεδομένων να μαντέψει κανείς κάτι που κρύβει ο άλλος, αν επωφεληθεί από κάποιες σύντομες φευγαλέες στιγμές, όταν η περιοχή του μυστικού βγαίνει από τα σκοτάδια. Τέλος, μπορεί να παραμονέψει υπομονετικά τη στιγμή που το μυστικό θα παραδοθεί από μόνο του, όταν η επαγρύπνηση του ατόμου χαλαρώνει.

 

Σχεδόν πάντα η λαθεμένη ενέργεια είναι μια ομολογία και μια αυτοαποκάληψη.

 

υπαναχώρηση, η ντροπή, το πνευματικό ή ηθικό απωθημένο, όλ΄ αυτά δεν υπάρχουν ακόμη στο ασυνείδητο του παιδιού. Με την ίδια αφέλεια που δείχνει σ΄ όλους το πρόσωπό του, το γυμνό του σώμα που ακόμη δεν ξέρει τι είναι ντροπή, έτσι αποκαλύπτει και στ’  όνειρο τις πιο ενδόμυχες επιθυμίες του.

 

Όπως κι ο ποιητής, το όνειρο είναι ένας ψεύτης που λέει μια κρυμμένη αλήθεια. Εξομολογείται με ρόδινα χρώματα αποκαλύπτοντας απόκρυφα γεγονότα, αλλά μόνο με σύμβολα. Πρέπει λοιπόν απαραίτητα να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε δυο πράγματα: πρώτο, σ’ αυτά που εξιδανικεύει το όνειρο για να τα συγκαλύψει -που ονομάζουμε «λειτουργία του ονείρου»- και δεύτερο, σ’ αυτά που αποκρύπτονται από τα αληθινά ψυχικά στοιχεία κάτω από τα μπερδεμένα καλύμματα, και που είναι το «περιεχόμενο του ονείρου».

 

Ανοίγοντας χωρίς κίνδυνο την πόρτα του ονείρου σ’ αυτές τις φυλακισμένες όλη τη μέρα επιθυμίες μας, απελευθερώνουμε τη συναισθηματική μας ζωή από τις έμμονες ιδέες της, δημιουργούμε μιαν αποτοξίνωση της ψυχής μας, ακριβώς όπως με τον ύπνο απελευθερώνουμε το σώμα από τις τοξίνες της κούρασης. Έτσι αντί να αφεθούμε σε πράξεις ποινικά κολάσιμες, περιορίζουμε τις αντικοινωνικές παρορμήσεις μας, σε φανταστικές κι ακίνδυνες πράξεις, μέσα σ’ έναν κόσμο που γίνεται φανερός και προσιτός μόνο σ΄εμάς.

 

-«το κάθετί που μαζεύεται στο βάθος της καρδιάς, το φταρνιζόμαστε στο όνειρο»

 

-Κι όπως οι άνθρωποι απελευθερώνονται με τα όνειρα από τις στεναχώριες και τις επιθυμίες τους, έτσι κι οι λαοί απελευθερώνονται από τους φόβους τους και βρίσκουν μια διέξοδο για τις επιθυμίες τους, μέσα στα εύπλαστα αυτά δημιουργήματα που ονομάζουμε θρησκεία και μυθολογία

 

-Ποτέ άλλοτε η ψυχή του ανθρώπινου γένους δεν αποκαλύφτηκε σαν δημιουργική φαντασία – μόνο με την ποίηση έγινε κάτι τέτοια.

 

-Μόνο η όλο ενεργητικότητα αυτογνωσία μπορεί να φέρει τη θεραπεία, σύμφωνα με την ψυχανάλυση.

 

-Όμως, στην ψυχική ζωή τα συμπτώματα δε φανερώνουν ποτέ ξεκάθαρα την αρρώστια. Αντίθετα μάλιστα, την κρύβουν. Γιατί, κατά την ολότελα νέα αντίληψη του Φρόυντ, οι νευρώσεις, από μόνες τους δεν έχουν κανένα νόημα. Όλες όμως έχουν διαφορετική αιτία.

 

-…στην ψυχανάλυση ο άρρωστος, ως ένα σημείο, είναι και ο δράστης και το θύμα του εγκλήματος. Είναι μεσ΄’ από τα συμπτώματα που εμφανίζει και κατήγορος και μάρτυρας κατηγορίας. Ταυτόχρονα, ο ίδιος αποκρύπτει και περιπλέκει με μανία πράγματα.

 

-Τα όσα ξέρει δε θέλει να τα ξέρει, κι αυτά που δεν ξέρει, κατά κάποιον τρόπο τα ξέρει. Το πιο καταπληκτικό όμως είναι, ότι αυτή η δίκη δεν αρχίζει με την εξέταση από τον ψυχαναλυτή, αλλά συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και χρόνια, μέσα στον ίδιο τον άρρωστο, χωρίς να είναι ποτέ δυνατό να τελειώσει.

 

ο μόνο μέσο που έχει στη διάθεσή του ο ψυχαναλυτής είναι η παρατήρηση, που μπορεί να επεκταθεί σε απεριόριστα χρονικά διαστήματα. Ο άρρωστος ξαπλώνει σ’ έναν καναπέ, έτσι που να μη βλέπει το γιατρό που στέκεται πίσω του(κι αυτό για να μην υπάρξουν εμπόδια ντροπής ή συνειδησιακά) και απλά του μιλάει.

 

-Γιατί για να γίνει η διάγνωση της αρρώστιας δεν έχουν σημασία αυτά που έζησε ο άρρωστος(η ψυχή του έχει από καιρό απελευθερωθεί απ’ αυτά), αλλά όσα δεν έζησε ακόμη, εκείνο το αχρησιμοποίητο κι όλο ευπάθεια περίσσευμα που τον πιέζει, όπως μια κακοχωμένη τροφή βαραίνει το στομάχι, και που αναζητά διέξοδο, αλλά πάντα παρεμποδίζεται από μιαν αντίθετη δύναμη.

 

-Η ιδανική περίπτωση θεραπείας πετυχαίνεται μόνο όταν , επιτέλους, ο άρρωστος, αναγνωρίζει από μόνος του το ανώφελο των νευρικών του εκδηλώσεων και δεν ξοδεύει πια τις ευάλωτες δυνάμεις του σε όνειρα και παραληρήματα, αλλά τις μετατρέπει σε αληθινές ενέργειες.

 

-Γιατί η τέχνη της ψυχανάλυσης, να ρωτάς και ν’ ακούς, χρειάζεται τέτοια ευαισθησία, καρδιάς και ακοής, τέτοια συναισθηματική ευαισθησία, τέτοιο εξαιρετικό συνδυασμό των σπάνιων πνευματικών προτερημάτων, ώστε μόνο ένα εξαιρετικό πλάσμα, ένας ιδιοφυής που έχει πραγματικά χαρίσματα ψυχολόγου, θα μπορούσε να πετύχει στον τομέα αυτό.

 

Όλες οι νευρώσεις δημιουργούνται στο σημείο όπου, εσωτερικά ή εξωτερικά εμπόδια, απαγορεύουν την ουσιαστική, ικανοποίηση των σεξουαλικών αναγκών»

 

-Η κοινωνία, κατά συνέπεια, δε θέλει να της υπενθυμίζουμε αυτό το ενοχλητικό τμήμα θεμελίωσής της. Δεν έχει κανένα συμφέρον από την παραδοχή της δύναμης των γενετήσιων ενστίκτων κι από τη διαπίστωση της σπουδαιότητας της σεξουαλικής ζωής για τον άνθρωπο.

 

-…το σεξουαλικό ένστικτο «ξυπνά», μέσα στο μισοσχηματισμένο ακόμη ανθρώπινο πλάσμα. Υπάρχει, λοιπόν, πριν από πολύ καιρό μέσα στο σώμα του παιδιού, αλλά σε ύπνωση, σε υπολανθάνουσα κατάσταση.

Όπως το παιδί, πριν ακόμη μάθει να περπατά έχει μέσα του, την όλο και πιο αναπτυγμένη δύναμη των ποδιών για το σκοπό αυτό, όπως έχει την επιθυμία να μιλήσει, πρίν ακόμη μάθει ν’ αρθρώνει λέξεις, έτσι, είναι μέσα του και το σεξουαλικό ένστιχτο – βέβαια, χωρίς την παραμικρή προαίσθηση για το πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη – έτοιμο από πολύ καιρό πριν. Το παιδί ξέρει ότι έχει μια σεξουαλική ορμή, μόνο που ακόμη δεν την καταλαβαίνει.

 

-Στο στάδιο αυτό το ασυνείδητο ακόμη εγώ θηλάζει λαίμαργα όλη τη χαρά που μπορεί να πάρει απ΄τους «μαστούς του Κόσμου».

 

-Αν το άτομο κατανοήσει αυτήν την υπόδειξη της φύσης και υπακούσει-αν ο άντρας ενωθεί με τη γυναίκα κι η γυναίκα με τον άντρα για την εκτέλεση της πράξης της δημιουργίας– αν λησμονήσουν κάθε άλλη δυνατότητα της παλιάς όλο πανικό ηδονής, η γενετήσια ανάπτυξη του ατόμου έχει ακολουθήσει μια ευθεία και κανονική πορεία κι οι δυνάμεις της εκδηλώνονται πάνω σ’ αυτήν τη φυσική κι ομαλή οδό.

 

Οι διεστραμμένοι, σύμφωνα με το Φρόυντ, δεν είναι πλάσματα που τα βαραίνει καμιά κληρονομικότητα ούτε άρρωστοι και, προπάντων, ούτε εγκληματίες. Είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, άτομα που θυμούνται με φόβο κι απέχθεια κάποια στιγμή της προγενετήσιας ζωής τους, όπου υλοποιήθηκε μια μορφή ηδονής, που θυμούνται ένα ερωτικό γεγονός κατά την περίοδο της ανάπτυξής τους και που κυριαρχούνται από την έμμονη ιδέα να επαναληφθεί, γιατί μόνο προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκουν ηδονή.

 

-Πάντα μια γενιά χρωστά την εσωτερική της ελευθερία, στην ελευθερία ενός μόνο ατόμου, κι η κάθε νέα επιστήμη έχει ανάγκη από έναν πρόδρομο, που θα την καταστήσει αντιληπτή στους ανθρώπους.

 

Ιδιοφυΐα της εγκράτειας, του αρέσει να φανερώνει αυτό που μέσα του είναι νηφάλιο όχι αυτό που είναι ιδιοφυές.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Gradina Magica

Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!

V Ramasamy

A Globetrotter

HS-Johnathan F. Pugh

Enjoy as I share with you.

My Blog

Just another WordPress.com site

Et si Facebook disparaissait?

DES TEXTES SUR TOUT ET... SURTOUT DES TEXTES!

Radio Libre Albemut

Emitiendo desde el otro lado

Achim Bornemann

Soundscapes & Images

Αρέσει σε %d bloggers: