Το Έντονο Κοίταγμα Στα Μάτια Προκαλεί Αλλαγές Στη Συνειδησιακή Κατάσταση!

Με την συμπλήρωση των 10 λεπτών τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με αυτά που βίωσαν κατά τη διάρκεια και μετά το πείραμα. Το πρώτο ερωτηματολογίου επικεντρώθηκε σε οποιαδήποτε ψυχοδιασπαστικά συμπτώματα που μπορεί να είχαν βιώσει οι εθελοντές, και το δεύτερο μέρος είχε να κάνει με το τι παρατήρησαν στα πρόσωπα των συντρόφων τους (στην ομάδα που κοιτιόντουσαν στα μάτια).

Η Ψυχοδιάσπαση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία για να περιγράψει μια ολόκληρη σειρά από ψυχολογικές εμπειρίες που κάνουν το άτομο να αισθάνεται αποκομμένο από το άμεσο περιβάλλον του. Τα συμπτώματα της ψυχοδιάστασης, όπως η απώλεια της μνήμης, η οπτική διαστρέβλωση των χρωμάτων, ή αποκοπή από τη πραγματικότητα, μπορούν να προέλθουν από την κακοποίηση, την εγκατάλειψη και τα τραυματικά γεγονότα. Ουσίες, όπως η κεταμίνη, το αλκοόλ και το LSD, προκαλούν επίσης αυτά τα συμπτώματα. Φαίνεται πως και το έντονο κοίταγμα στα μάτια κάποιου πλέον προκαλεί επίσης ψυχοδιασπαστικά συμπτώματα.
«Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που κοιτάζονταν στα μάτια δήλωσαν πως είχαν μια συγκλονιστική εμπειρία που δεν έμοιαζε σε τίποτα με ό,τι είχαν νιώσει στο παρελθόν» κατἐγραψε ο Christian Jarrett στην British Psychological Society’s Research Digest.
Σύμφωνα με το περιοδικό Ψυχιατρικής Έρευνας, ο Caputo δήλωσε πως η ομάδα στην οποία κοιτάζονταν αντικριστά στα μάτια είχε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα σε όλα τα ερωτηματολόγια, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάτι που έχει να κάνει με το επίμονο κοίταγμα στα μάτια ενός άλλου ατόμου για 10 λεπτά αδιάλειπτα επιδρά έντονα στην οπτική αντίληψη και την ψυχική κατάσταση .
Ο Jarrett εξηγεί: «Τα ψυχοδιασπαστικά τέστ, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες βίωσαν μειωμένη αντίληψη των χρωμάτων στα αντικείμενα, οι ήχοι άλλοτε ακούγονταν πιο ήσυχοι και άλλοτε πιο δυνατοί απ’ ό, τι αναμενόταν, απώλεια των αισθήσεων με τον χρόνο να επιβραδύνεται. Στο ερωτηματολόγιο που είχε να κάνει με το πως αντιλαμβάνονται το πρόσωπο του απέναντι, το 90% απάντησε πως διέκρινε παραμορφωμένα χαρακτηριστικά, το 75% είδε τερατομορφίες και πρόσωπα ζώων, το 50% ένιωσαν πως παρατηρούσαν χαρακτηριστικά του δικού τους προσώπου και το 15% είπαν ότι είδαν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.»
Τα αποτελέσματα θυμίζουν ένα αντίστοιχο πείραμα του Caputo το 2010, όταν έβαλε 50 εθελοντές να κοιτάζουν τον εαυτό τους σε έναν καθρέφτη για 10 λεπτά. Η δημοσίευση με τίτλο Η Ψευδαίσθηση Του Αλλόκοτου Προσώπου ανέφερε ότι μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, οι εθελοντές άρχισαν να βλέπουν οπτικές παραμορφώσεις του προσώπου τους στον καθρέφτη.
Οι περιγραφές των συμμετεχόντων περιλαμβάνουν αναφορές για μεγάλες παραμορφώσεις των προσώπων τους. Είδαν τα πρόσωπα των ζωντανών ή των νεκρών γονέων τους, αρχετυπικά πρόσωπα, όπως το πρόσωπο μιας ηλικιωμένη γυναίκας, ενός παιδιού ή την εικόνα ενός προγόνου τους, πρόσωπα ζώων, όπως γάτας, χοίρου ή λιονταριού, ακόμη και φανταστικά και τερατώδη όντα. Όλοι οι 50 συμμετέχοντες ανέφεραν πως βίωσαν συναισθήματα ετερότητας όταν έρχονταν αντιμέτωποι με ένα πρόσωπο που τους φαινόταν άγνωστο. Κάποιοι αισθάνθηκαν έντονα συναισθήματα.
Σύμφωνα με τον Jarrett του British Psychological Society, ενώ η ομάδα του πρόσφατου πειράματος που κοιτιόντουσαν στα μάτια συγκέντρωσαν κατά μέσω όρο 2,45 βαθμούς περισσότερους από την ομάδα ελέγχου στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν (η οποία χρησιμοποιεί μια κλίμακα πέντε βαθμών όπου το 0 είναι πλήρης αναντιστοιχία και το 5 πλήρης ταύτιση), ο Caputo λέει ότι οι επιπτώσεις ήταν ισχυρότερες από αυτές που βίωσαν οι αντίστοιχοι εθελοντές το 2010 που κοίταζαν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.
Λοιπόν, με τι έχουμε να κάνουμε; Πιθανόν να έχει σχέση με προσαρμογή των νευρώνων, δηλαδή την τάση των νευρώνων να επιβραδύνουν την λειτουργία τους ή ακόμα να σταματούν όταν τα ερεθίσματα που δέχονται παραμένουν αμετάβλητα. Αυτό συμβαίνει όταν κοιτάμε οποιοδήποτε μοτίβο ή αντικείμενο για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Η αντίληψή αρχίζει να φθίνει και φεύγουμε από την πραγματικότητα μέχρι το μοτίβο να αλλάξει ή να μετακινηθεί. Η αντίληψή μας δεν χάνεται εντελώς λόγω των μικροσκοπικών ακούσιων κινήσεων των ματιών που ονομάζεται microsaccades.
Πηγή Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου: share24,gr via sciencealert.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Η Φιλοσοφία επιστρέφει

Φιλοσοφία, Εσωτερική Ψυχολογία, Μεταφυσική

marisa salabelle

Non fu la morte di Romolo Santi, e nemmeno l’incidente capitato ad Alvaro. Ma quando si sparse la notizia che anche Ermanno, il più giovane dei tre fratelli Santi, era morto, allora sì che la gente, a Tetti e nelle frazioni vicine, aveva cominciato a mormorare...

El sitio de las rimas

Un lugar para la poesía...

Quarchedundepegi's Blog

Just another WordPress.com weblog

Laura Berardi

La vita è un uragano di emozioni

Pensieri Nascosti

Cose che capitano a tutti; pensieri che rimuginano tutti; verità che ammettono in pochi.

Le Mie Cose

Parole In Flusso

Il suono della parola

blog dedicato a Guido Mazzolini

A Minute with Melissa

A Small Girl with a Big God

Αρέσει σε %d bloggers: