«Η ουσία της τέχνης είναι η ποίηση. Αλλά η ουσία της ποίησης είναι η εγκαθίδρυση της αλήθειας.»~Μάρτιν Χάιντεγκερ

Έργο έκθεσης μοντέρνας τέχνης στην Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2017

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Η προέλευση του έργου τέχνης» του Μάρτιν Χάιντεγκερ

– Το έργο τέχνης είναι βέβαια ένα κατασκευασμένο πράγμα, αλλά λεει και κάτι άλλο από ό,τι λέει ένα σκέτο πράγμα, το έργο τέχνης άλλο αγορεύει.

– Το έργο τέχνης είναι σύμβολο.

– Ο ρωμαικός στοχασμός παραλαμβάνει τις αρχαιοελληνικές λέξεις χωρίς την αντίστοιχη αρχέγονη εμπειρία του τί λένε. Η ανεδαφικό τητα του δυτικού στοχασμού ξεκινά με αυτή τη μετάθεση.

– Το πράγμα είναι το αισθητόν, αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας μέσω των αισθημάτων.

– Οι αρχαίο Έλληνες ονόμασαν τη μη-κρυπτότητα των όντων: αλήθεια. Μιλάμε για αλήθεια, και όμως στοχαζόμαστε ελάχιστα πάνω σ’ αυτή τη λέξη. Μέσα στο έργο τέχνης, όταν εκεί μας ξανοίγονται τα όντα ως προς το τί και πώς είναι, είναι επί το έργον ένα συμβάν αλήθειας.

– Το έργο τέχνης με τον τρόπο του ξανοίγει το Είναι των όντων. Αυτό το ξάνοιγμα, δηλαδή η αποκάλυψη, δηλαδή η αλήθεια των όντων, συμβαίνει μέσα στο έργο τέχνης.

– Η τέχνη δεν σημαίνει ποτέ κάποιο είδος πρακτικής δραστηριότητας. Η λέξη τέχνη σημαίνει έναν τρόπο γνώσης. «Γνώση» σημαίνει: έχω ιδεί, με το ευρύ νόημα του «βλέπω» που θα πει: αντιλαμβάνομαι τα παρόντα σαν τέτοια . Η ουσία της γνώσης έγκειται για τον αρχαιοελληνικό στοχασμό στην αλήθεια​ δηλαδή στην αποκάλυψη των όντων.

Όταν και κατά το μέτρο που μια επιστήμη βγαίνει από την περιοχή της ορθότητας και φτάνει σε μιαν αλήθεια, δηλαδή στην ουσιαστική αποκάλυψη των όντων σαν τέτοιων, τότε είναι φιλοσοφία.

– Ο αναδυόμενος κόσμος φωταγωγεί ό,τι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και ό,τι είναι άμετρο, και ξανοίγει έτσι την κρυφή αναγκαιότατα για μέτρο και αποφασιστικότητα. Αλλά φανερώνεται ως φορέας των πάντων, ως διασωζόμενη μέσα στο νόμο της και αδιάκοπα αυτοεγκλειόμενη.

Όποιος γνωρίζει αληθινά τα όντα, γνωρίζει το τί θέλει όντας ανάμεσά τους.

– … ο Albrecht Durer , είπε εκείνη τη γνωστή κουβέντα: «Η τέχνη στ’ αλήθεια κρύβεται μέσα στη φύση, όποιος μπορεί να την αποσπάσει, αυτός την έχει«.

– Η αλήθεια ως φωτισμός και απόκρυψη των όντων συμβαίνει κατά το μέτρο που ποιείται. Κάθε τέχνη, μια και επιτρέπει να συμβεί η έλευση της αλήθειας των όντων σαν τέτοιων, είναι κατ’ ουσίαν ποίηση.

– Η γλώσσα δεν είναι ποίηση επειδή είναι η αρχέγονη ποιητική τέχνη, η ποιητική τέχνη συμβαίνει όμως μέσα στη γλώσσα, επειδή αυτή διαφυλάσσει την αρχέγονη ουσία της ποίησης. … Αυτές οι τέχνες είναι μια εκάστοτε ιδιαίτερη ποίηση μέσα στον φωτισμό των όντων, ο οποίος έχει συμβεί ήδη και σχεδόν απαρατήρητα μέσα στη γλώσσα.

Η ουσία της τέχνης είναι η ποίηση. Αλλά η ουσία της ποίησης είναι η εγκαθίδρυση της αλήθειας.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Sweet Jaw

Cooking and more by Pseudo Bong

4000 Wu Otto

Drink the fuel!

MyPersonalBlog

Un sito dove io possa esprimere le mie opinioni e i miei pensieri

blog viaungarettidue

18-3-2022 ( testi e fotografie dell'autore)

Grazia Palmisano

Parole lette Parole scritte

I wonder what this button does...

random sharings from Larry

VIXEN of VERSE

Poetry with Attitude & Gratitude

Luminous Destiny

Knowing Your Worth ~ Owning Your Life

Αρέσει σε %d bloggers: