«Συχνά η γνώση και η έρευνα είναι πάνω απ όλα τα πτυχία.»~Ναγκίμπ Μαχφούζ

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Ο καθρέφτης μιας ζωής» του Ναγκίμπ Μαχφούζ

– «Μπροστά σας απλώνεται​ ο δρόμος της αλήθειας και των αξιών

– «Ξαλαφρώστε από τις εγκόσμιες φιλοδοξίες και δεχτείτε τη ζωή και όσα σας δίνει, όσο για το πάθος σας για την αναζήτηση της αλήθειας, μη χαράξετε γι αυτήν κανένα όριο.»

– «Η σκιά του δέντρου σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού είναι πολυτιμότερη από την κατοχή ενός αρχοντικού η ενός κτήματος...»

– «Έλεγε με τόνο παράξενο πως ο θάνατος είναι όμορφος και πως είναι αδικημένος, και πως χωρίς αυτόν η ζωή δε θα είχε κανένα νόημα, καμιάν αξία…»

– «Οι άνθρωποι είναι κτήνη χωρίς ηθική, θα τους ωφελούσε απίστευτα αν τουλάχιστον το ομολογούσαν και στήριζαν την κοινή ζωή τους πάνω σ’ αυτήν την ομολογία. Ωστόσο, από αυτό γεννιέται ένα καινούργιο ηθικό πρόβλημα, το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε το κοινό όφελος και την ευτυχία του ανθρώπου σε μια κοινωνία φτιαγμένη από ποταπά κτήνη

– «Δε βλέπεις, χατζή μας, πως η εργασία σου στη μαύρη αγορά συγκρούεται με τη θεοσέβεια και την πίστη σου;» του είπα μια μέρα. «Άκουσε, φίλε μου», μου απάντησε με πεποίθηση, «με άλλον τρόπο πορεύεσαι σ’ αυτήν τη ζωή και με άλλον ετοιμάζεσαι για την άλλη».

«Συχνά η γνώση και η έρευνα είναι πάνω απ όλα τα πτυχία.»

– «Πρέπει να γίνεις φίλος με τους αχρείους γιατί μόνο έτσι μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα

«Είναι πνιγμένος στην εφήμερη στιγμή.»

– ‘Όπως ανέφερα, υπήρξε φίλος χωρίς φιλία ή συναίσθημα ένας φίλος που μας τον επέβαλε η γειτονιά, η αυλή του σχολείου και το παιχνίδι.

– «Πώς μπορείς να συζείς με μια τυφλή μούμια, γιε μου;» Κι εκείνος του απαντούσε: «Όταν ο άνθρωπος γεμίζει την κοιλιά του με τρία ή τέσσερα είδη κρεάτων και πέντε ποτήρια ουίσκι μπορεί να συζήσει με τον ίδιο τον Εωσφόρο!»

– «Η αδιαφορία της γυναίκας να έχει γνώμη και να μελετά φιλοσοφία δηλώνει πως η απόκτηση γνώμης και η φιλοσοφία στέκονται εμπόδια στην καθημερινή ενεργητικότητα…» Μου είπε επίσης: «Η γυναίκα δεν ενδιαφέρεται παρά για τη δημιουργία και ό,τι σχετίζεται με αυτή. Η ίδια είναι ένα όμορφο δημιούργημα και η δημιουργία είναι ο άξονας όλης της ύπαρξής της. ‘Όσο για τις υπόλοιπες βιοτικές δραστηριότητες είναι επινοήσεις των αντρών που αποβλέπουν στην εξουσία​ όχι στη δημιουργία!

– Μέρα τη μέρα ενισχυόταν η πίστη μου πως η αγνότητα του ανθρώπου δεν είναι ενδογενής μόνο παράγοντας αλλά εξωγενής, με ισότιμη ισχύ, και πως πρέπει να εξασφαλίσουμε άπλετο φως και καθαρό αέρα αν θέλουμε να δούμε τους βλαστούς μας ν’ ανθίζουν…

«Ο πολιτισμός μας είναι υλιστικός και συντελείται με την επιστήμη• κάθε μέρα βλέπουμε εξαίσιους θριάμβους που δεν καταφέρνουν παρά να ενισχύουν την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στη γη, αλλά τι ωφελεί να κερδίσεις τον κόσμο και να χάσεις την ψυχή σου;»

«Μια ψυχική επικοινωνία δε θα κηλίδωνε τον αυτοσεβασμό μας…»

by SearchingTheMeaningOfLife


One response to “«Συχνά η γνώση και η έρευνα είναι πάνω απ όλα τα πτυχία.»~Ναγκίμπ Μαχφούζ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dezedusblog

See also http://dezedusone.wordpress.com/

Geert Meuwes Photography

Reflectie van de essentie

In de stilte

berichten en brieven, notities, teksten en radio-werk, tekens van leven en sterven, aanwezigheid en afwezigheid, labo en latrine, liefde en leed.

Kari Jeppesen

A woman speaks... camera scripta, camera picta... a room...

Moodphoto

my photography blog (with thoughts of life)

rudieckerleblog

RUDI ECKERLE ART & DESIGN - MODERNE KUNST / ABSTRAKTE MALEREI

Viaggiando con Bea

E' bello raccontarvi dei miei viaggi e dei miei esperimenti tra i fornelli

Αρέσει σε %d bloggers: