«Η αυτονομία είναι λοιπόν το θεμέλιο της αξιοπρέπειας τόσο της ανθρώπινης όσο και κάθε άλλης έλλογης φύσης.»~Εμμάνουελ Κάντ

Αξιοσημείωτα του βιβλίου «Τα θεμέλια της Μεταφυσικής των ηθών» του Εμμάνουελ Κάντ

– Η επιστήμη των φυσικών νόμων ονομάζεται Φυσική, η επιστήμη των νόμων της ελευθερίας είναι η Ηθική, η πρώτη ονομάζεται και φυσική Φιλοσοφία, η δεύτερη ονομάζεται και ηθική Φιλοσοφία. Η Λογική δεν μπορεί να έχει κανένα εμπειρικό τμήμα, δηλαδή κανένα τμήμα του οποίου οι γενικοί και αναγκαίοι νόμοι της σκέψης θα στηρίζονταν σε εμπειρικά θεμέλια, γιατί αλλιώς αυτή δεν θα ήταν Λογική, δηλαδή ένας κανόνας για τη νόηση και τη λογική, ο οποίος ισχύει και πρέπει να καταφαίνεται σε κάθε σκέψη. Αντίθετα τόσο η φυσική όσο και η ηθική Φιλοσοφία μπορούν να έχουν το εμπειρικό τους τμήμα…

– Από όλα όσα μπορούν να νοηθούν μέσα στον κόσμο ή και έξω απ’ αυτόν δεν υπάρχει τίποτε άλλο, που να μπορεί να θεωρηθεί ως καλό χωρίς περιορισμό, εκτός από μια καλή θέληση.

-… η χρησιμότητα δεν καθιστά την καλή θέληση σημαντική στους γνώστες, και ούτε καθορίζει την αξία της.

-… η φύση έβαλε ως κυβερνήτρα της θέλησης μας τη λογική.

– Ο άνθρωπος αισθάνεται μέσα του μια αντίδραση προς όλες τις επιταγές του καθήκοντος, που η λογική τις παριστάνει τόσο αξιοσέβαστες, και αυτή η αντίδραση προέρχεται από τις φυσικές του ανάγκες και τις ροπές του, των οποίων την απόλυτη ικανοποίηση συγκεφαλαιώνει στη λέξη «ευτυχία».

– Όλη η φιλοσοφία που βασίζεται σε εμπειρικά θεμέλια, μπορεί να ονομαστεί εμπειρική, αλλά η Φιλοσοφία που στηρίζει τις θεωρίες της σε απριορικές αρχές μπορεί να ονομαστεί καθαρή Φιλοσοφία. Η τελευταία, εάν είναι απλώς μορφική [=τυπική], ονομάζεται Λογική, εάν όμως περιορίζεται σε ορισμένα αντικείμενα του νου, ονομάζεται Μεταφυσική.

– Κάθε τι μέσα στη φύση λειτουργεί σύμφωνα με νόμους. Μόνο τα έλλογα όντα έχουν την ικανότητα να ενεργούν σύμφωνα με την παράσταση των νόμων, δηλαδή σύμφωνα με αξιώματα, με άλλα λόγια, μόνο τα έλλογα όντα έχουν μια θέληση. Εφόσον για να πηγάσουν οι πράξεις από νόμους απαιτείται λογική, η θέληση δεν είναι άλλο από πρακτική λογική.

– … γιατί η ευτυχία δεν είναι ιδεώδες της λογικής, αλλά της φαντασίας, που βασίζεται μόνο σε εμπειρικά θεμέλια, είναι μάταιο να περιμένουμε οτι αυτά τα θεμέλια θα καθορίσουν μια συμπεριφορά, με την οποία θα πετύχουμε μια ολόκληρη και απέραντη σειρά επιτευγμάτων.

– Πρέπει να μπορούμε να θέλουμε, ο γνώμονας της πράξης μας να γίνει καθολικός νόμος: αυτός είναι ο ανώτατος κανόνας[Kanon] με τον οποίο κρίνονται ηθικά οι πράξεις μας.

– Τα όντα των οποίων η ύπαρξη δεν εξαρτάται από τη θέλησή μας αλλά από τη φύση, εάν είναι άλογα όντα έχουν σχετική αξία ως μέσα, κι γι’αυτό ονομάζονται πράγματα· αντίθετα τα έλλογα όντα ονομάζονται πρόσωπα: η φύση τους τα ξεχωρίζει ως αυτοσκοπούς, δηλαδή ως κάτι που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μέσο. Άρα ένα πρόσωπο περιορίζει την αυθαίρετη θέληση (και είναι αντικείμενο σεβασμού).

– Μέσα στο κράτος των σκοπών το κάθε τι έχει είτε μια τιμή είτε μια αξιοπρέπεια. Ό,τι έχει μια τιμή, μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο ισότιμό του. Ό,τι όμως είναι υπεράνω κάθε τιμής, και συνεπώς δεν έχει κανένα ισοτιμό του, αυτό έχει αξιοπρέπεια.

Η αυτονομία είναι λοιπόν το θεμέλιο της αξιοπρέπειας τόσο της ανθρώπινης όσο και κάθε άλλης έλλογης φύσης.

– Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος, ούτε και ο πιο μεγάλος κακούργος, αρκεί να έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί τη λογική του, που εμπρός στα ηθικά παραδείγματα τίμιων προθέσεων, αφοσίωσης σε ηθικούς γνώμονες συμπαράστασης και ευεργεσίας, να μην εύχεται (και μάλιστα με μεγάλες θυσίες των συμφερόντων του και της άνεσής του) να έχει και αυτός παρόμοια ηθικά φρονήματα. Δεν μπορεί όμως να πραγματοποιήσει αυτό το ιδεώδες, γιατί υποκύπτει στις ροπές και στις ορμές του, αλλά ταυτόχρονα ποθεί να λυτρωθεί από τέτοιες καταπιεστικές ροπές.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Cricket Vikas

Let's Discuss Cricket

音楽好き仲間

みんなの思い出の音楽

Get Out And Travel

Travel Memoirs by Joshua Daily

Free Fonts

Fonts Download

TheKop Curva CrossOver

All Things Milan and Liverpool

Patrick Photos

passionné de photos et de montages photos d après tutos vidéos

DiosRaw

LOVE IS THE ANSWER

Tourism Guide Australia

Visit Australia - Travel Guide to find tourism destination, get inspiration, discover blog features and get great travel advice for your perfect Australia holiday.

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: