Ο Επίκουρος στη ζωή μου…

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία επηρέασε τη ζωή μου και αποτελούσε πάντοτε αντικείμενο της μελέτης μου. Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Σωκράτης, Δημόκριτος, Ιπποκράτης. Μοναδικοί, απαράμιλλοι, πνεύματα που σφράγισαν για πάντα τον ρου και την πορεία της ανθρωπότητας.

Όμως, στη δική μου καρδιά φώλιασε με παντοτινή αγάπη  ένας φιλόσοφος παρεξηγημένος αλλά και δημοφιλής παράλληλα, ο Επίκουρος. Η φιλοσοφία του με βοήθησε να απαγκιστρωθώ από την υλιστική μανία με την οποία μας καταπνίγουν τα περιοδικά και τα μέσα, ωθώντας με να βρω την ευτυχία σε άλλα, πιο σημαντικά πράγματα. Στο να ζω αθόρυβα τη ζωή μου, μη προσπαθώντας να κερδίσω την έγκριση και την αποδοχή των πολλών.

Ο Επίκουρος ήταν εκείνος που με δίδαξε τη σημασία του μέτρου και της εγκράτειας στη ζωή, του διαχωρισμού εκείνων που απλώς θέλουμε από εκείνα που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Με ώθησε να δω και να ερευνήσω στο νόημα της ευτυχίας, η οποία δεν απορρέει από τα πλούτη και την πολυτέλεια, αλλά από μία ζωή στην οποία υπάρχει η φιλία και η αγάπη.

Ο Επίκουρος μου έδειξε την αξία του πανανθρώπινου αυτού συναισθήματος που λέγεται φιλία, της μαγικής αυτής σχέσης που ενώνει μοναδικά δύο και περισσότερους ανθρώπους. Η φιλία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά αυτής της ζωής, τη βοηθάει στο να γίνεται περισσότερο υποφερτή, είναι παυσίπονο για κάθε ψυχικό πόνο. Και ο μεγάλος φιλόσοφος, μου δίδαξε πως η προσπάθεια να χτίσουμε αληθινές και άδολες ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικότερη από την κατοχή πλούτου και αξιωμάτων.

Ο αγαπημένος μου Επίκουρος πάντοτε μέσα στη μελέτη και τη σκέψη μου, με βοήθησε να ανακαλύψω την αξία της απλότητας, της ισορροπίας ανάμεσα στην έλλειψη και την υπερβολή, στη σωστή κατανομή των αναγκών μου.

Ο αγαπημένος Επίκουρος είναι εκείνος που με όπλισε με δύναμη και αφοβία μπροστά στο αναμφισβήτητο και απόλυτο γεγονός του θανάτου. Όταν ο θάνατος έρθει εμείς δεν είμαστε εκεί’’, έτσι γράφει στην επιστολή προς Μενοικέα, δίνοντας την ίσως πιο ορθή φράση που έχει διατυπωθεί ποτέ από άνθρωπο σχετικά με αυτό το ακανθώδες θέμα και πρόβλημα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Οι μελέτες για το έργο του και τα κείμενά του, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μου. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο και φιλόσοφο που επαναπροσδιόρισε και άλλαξε σε πολλά τον τρόπο σκέψης μου.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

by SearchingTheMeaningOfLife

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Art therapy-When the impossible happens

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Atti effimeri di comunicazione

Carrelli poetici, prose brevi, oggetti sommersi e blog fiction di Barbie.

Un Dente di Leone

La quinta età: un soffio di vento sul dente di leone

Marmellata di pensieri

Cosa dice la mia testa

Nata sotto il segno dei Pesci

Il tipico cliché astrologico.

Non di questo mondo

Nel mio taschino c'è tutto quello che va conservato per non andar perduto.

•Sunday Morning

Lifestyle•Interior Design• Travel

Emanuele Cazzaniga

Qualche foto, niente di più...

limucci

Contrappunti di parole

Αρέσει σε %d bloggers: