Ο Επίκουρος στη ζωή μου…

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία επηρέασε τη ζωή μου και αποτελούσε πάντοτε αντικείμενο της μελέτης μου. Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Σωκράτης, Δημόκριτος, Ιπποκράτης. Μοναδικοί, απαράμιλλοι, πνεύματα που σφράγισαν για πάντα τον ρου και την πορεία της ανθρωπότητας.

Όμως, στη δική μου καρδιά φώλιασε με παντοτινή αγάπη  ένας φιλόσοφος παρεξηγημένος αλλά και δημοφιλής παράλληλα, ο Επίκουρος. Η φιλοσοφία του με βοήθησε να απαγκιστρωθώ από την υλιστική μανία με την οποία μας καταπνίγουν τα περιοδικά και τα μέσα, ωθώντας με να βρω την ευτυχία σε άλλα, πιο σημαντικά πράγματα. Στο να ζω αθόρυβα τη ζωή μου, μη προσπαθώντας να κερδίσω την έγκριση και την αποδοχή των πολλών.

Ο Επίκουρος ήταν εκείνος που με δίδαξε τη σημασία του μέτρου και της εγκράτειας στη ζωή, του διαχωρισμού εκείνων που απλώς θέλουμε από εκείνα που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Με ώθησε να δω και να ερευνήσω στο νόημα της ευτυχίας, η οποία δεν απορρέει από τα πλούτη και την πολυτέλεια, αλλά από μία ζωή στην οποία υπάρχει η φιλία και η αγάπη.

Ο Επίκουρος μου έδειξε την αξία του πανανθρώπινου αυτού συναισθήματος που λέγεται φιλία, της μαγικής αυτής σχέσης που ενώνει μοναδικά δύο και περισσότερους ανθρώπους. Η φιλία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά αυτής της ζωής, τη βοηθάει στο να γίνεται περισσότερο υποφερτή, είναι παυσίπονο για κάθε ψυχικό πόνο. Και ο μεγάλος φιλόσοφος, μου δίδαξε πως η προσπάθεια να χτίσουμε αληθινές και άδολες ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικότερη από την κατοχή πλούτου και αξιωμάτων.

Ο αγαπημένος μου Επίκουρος πάντοτε μέσα στη μελέτη και τη σκέψη μου, με βοήθησε να ανακαλύψω την αξία της απλότητας, της ισορροπίας ανάμεσα στην έλλειψη και την υπερβολή, στη σωστή κατανομή των αναγκών μου.

Ο αγαπημένος Επίκουρος είναι εκείνος που με όπλισε με δύναμη και αφοβία μπροστά στο αναμφισβήτητο και απόλυτο γεγονός του θανάτου. Όταν ο θάνατος έρθει εμείς δεν είμαστε εκεί’’, έτσι γράφει στην επιστολή προς Μενοικέα, δίνοντας την ίσως πιο ορθή φράση που έχει διατυπωθεί ποτέ από άνθρωπο σχετικά με αυτό το ακανθώδες θέμα και πρόβλημα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Οι μελέτες για το έργο του και τα κείμενά του, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μου. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο και φιλόσοφο που επαναπροσδιόρισε και άλλαξε σε πολλά τον τρόπο σκέψης μου.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

by SearchingTheMeaningOfLife

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poetry by Strider Marcus Jones

My poetry and prose poems..mythical and modern, real and metaphysical.

Random thoughts

Random musings about everything.

emunart

eMunart / picturi digitale

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Write Out Loud

Reviews and other writings of bestselling author and TEDx speaker, D K Powell

The Ministry of Loves

The Feel good Festival in a Blog.... Feel it, love it, share it.....

Aman K Phoenix

"The way to the stars in you"

Αρέσει σε %d bloggers: