«Αν μέτρο σύγκρισης είναι η ροή -κι όχι -η επιτυχία ή η αναγνώριση – τότε η επιστήμη αναμφίβολα συμβάλλει πάρα πολύ στην ποιότητα της ζωής.» ~ ΜΙΧΑΪ ΤΣΙΚΖΕΝΤΜΙΧΑΪ

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του ΜΙΧΑΪ ΤΣΙΚΖΕΝΤΜΙΧΑΪ  «Ροή: Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ»

– Πριν από 2.300 χρόνια ο Aριστοτέλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αποζητούν την ευτυχία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Οποιοδήποτε άλλο επίτευγμα -υγεία, ομορφιά, χρήμα ή εξουσία -εκτιμάται «ανάλογα με την ευτυχία που νιώθουμε όταν το κατακτούμε.

– Οι άνθρωποι που μαθαίνουν να ελέγχουν τις εσωτερικές τους εμπειρίες καταφέρνουν να ορίσουν την ποιότητα της ζωής τους κι αυτό είναι το πλησιέστερο σε ότι ονομάζουν ευτυχία.

– Ως «ροή» περιγράφεται η νοητική εκείνη κατάσταση όπου η συνειδητότητα ελέγχεται αρμονικά, όταν τα άτομα επιθυμούν να ολοκληρώσουν οτιδήποτε κάνουν απλώς για τη χαρά της επίτευξης.

Η βέλτιστη κατάσταση της εσωτερικής εμπειρίας προϋποθέτει τάξη στη συνειδητότητα, η οποία επιτυγχάνεται όταν επενδύεται ψυχική ενέργεια -ή προσοχή- σε ρεαλιστικούς στόχους και όταν οι δεξιότητες ταιριάζουν με τις ευκαιρίες για δράση.

Όταν το άτομο αποκτήσει αυτή την ικανότητα και νιώσει ότι έχει τον έλεγχο μιας ζωής με νόημα δεν του λείπει τίποτα. Δεν παίζει ρόλο πλέον το ότι δεν είναι πλούσιος, χωρίς εξουσία ή έχει περιττά κιλά.

– «Το σύμπαν δεν είναι, ούτε εχθρικό αλλά ούτε και φιλικό» είπε ο J.H. Holmes. «Είναι απλώς αδιάφορο».

– Πριν από αιώνες ο Επίκτητος είπε: «Οι άνθρωποι δε φοβούνται τα ίδια τα πράγματα αλλά τον τρόπο που τα αντιλαμβάνονται.» Ο σπουδαίος αυτοκράτορα Μάρκος Αυρήλιος έγραψε: «Αν σας βασανίζουν τα εξωτερικά. γεγονότα, αυτό οφείλεται στον τρόπo που τα ερμηνεύετε. Στο χέρι σας είναι να εξαλείψετε τώρα αυτή την αντίληψη»

Το άτομο μπορεί να νιώθει ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο, ανεξάρτητα από όσα συμβαίνουν«εξωτερικά», απλώς αλλάζοντας το περιεχόμενο της συνειδητότητάς του.

– ‘Οσοι ξεφεύγουν από τις νόρμες -οι ήρωες, οι άγιοι, οι σοφοί, οι καλλιτέχνες, οι ποιητές, όπως και οι τρελοί και οι εγκληματίες- αναζητούν διαφορετικά πράγματα στη ζωή απ’ ό,τι οι περισσότεροι. Η ύπαρξη τέτοιων αποδεικνύει ότι η συνειδητότητα μπορεί να κατευθυνθεί ανάλογα με το ποιοι είναι οι διαφορετικοί στόχοι, και οι προθέσεις. Ο καθένας είναι ελεύθερος να ελέγχει την προσωπική του πραγματικότητα.

Μνήμες σκέψεις και συναισθήματα διαμορφώνονται ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούμε την προσοχή. Η ενέργεια αυτή είναι υπό τον έλεγχό μας – μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με αυτήν, ως εκ τούτου, η προσοχή είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της εμπειρίας μας.

Η προσοχή διαμορφώνει τον εαυτό και με τη σειρά της διαμορφώνεται από αυτόν.

– Όποιος έχει βιώσει τη ροή γνωρίζει ότι αυτή η βαθιά απόλαυση προϋποθέτει εξίσου μια πειθαρχημένη προσοχή.

– Δεδομένων αυτών των στοιχείων, αντί να ανησυχούμε πώς να κερδίσουμε ένα εκατομμύριο δολάριο ή πως να κάνουμε φίλους και να επηρεάζουμε τους άλλους, μάλλον θα ωφεληθούμε περισσότερο όταν ανακαλύψουμε τρόπους για να «γίνει η καθημερινή μας ζωή περισσότερο αρμονική και απολαυστική, και έτσι να κατακτήσουμε όσα δεν μπορούμε να επιτύχουμε «κυνηγώντας» συμβολικούς στόχους.

– Στη ροή όμως δεν υπάρχει ανάγκη για σκέψεις επειδή η πράξη μάς παρασύρει προς τα εμπρός ως δια μαγείας.

– Μετά όμως, όταν η δραστηριότητα ολοκληρωθεί και η επίγνωση επιστρέψει, ο εαυτός τον οποίο αναλογίζεται το άτομο δεν είναι ίδιος με εκείνον πριν από την εμπειρία της ροής: έχει εμπλουτιστεί πλέον με νέες ικανότητες και επιτεύγματα.

– Είναι έργο μας να μάθουμε πως να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας χωρίς να περιορίζουμε τις ευκαιρίες των άλλων να απολαύσουν τη δική τους ζωή.

– Ενώ τέτοιου είδους γεγονότα συμβαίνουν αυθόρμητα, είναι πολύ πιο πιθανό η ροή να προκύψει ως αποτέλεσμα μιας δομημένης δραστηριότητας και από την ικανότητα ενός ατόμου που την προκαλεί ή και τα δύο μαζί.

– Όμως το σχεδόν απεριόριστο δυναμικό για ευχαρίστηση παρέχει το σώμα συχνά παραμένει αναξιοποίητο. Ελάχιστοι μαθαίνουν να κινούνται με τη χάρη ενός ακροβάτη, να βλέπουν με την ολόδροση ματιά ενός καλλιτέχνη, να νιώθουν τη χαρά του αθλητή που ξεπερνά το προσωπικό του ρεκόρ, να γεύονται με τη φινέτσα ενός γευσιγνώστη ή να κάνουν έρωτα μεταμορφώνοντας το σεξ σε τέχνη. Επειδή τέτοιες ευκαιρίες είναι προσιτές, το ευκολότερο βήμα για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής είναι απλώς να μάθει κάποιος να ελέγχει το σώμα και τις αισθήσεις του.

– Όποιος εξοικειώνεται με τους κανόνες της ποίησης ή των μαθηματικών λογισμών σταδιακά. ανεξαρτητοποιείται​ από τα εξωτερικά ερεθίσματα και μπορεί να παράγει συστηματικούς ειρμούς σκέψης, ανεξάρτητα από όσα συμβαίνουν στην εξωτερική πραγματικότητα. Όταν μάθει ένα συμβολικό σύστημα αρκετά καλά ώστε να το χρησιμοποιεί, στο νου του εδραιώνεται ένας αυτόνομος κόσμος.
Υπάρχουν φορές που ένα τέτοιο εσωτερικευμένο συμβολικό σύστημα μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη ζωή μας.

– ο Αρχύτας, για παράδειγμα, φιλόσοφος και αρχιστράτηγος από τον Τάραντα (στη νότια Ιταλία), τον τέταρτο αιώνα π.Χ., απέδειξε ότι το σύμπαν δεν έχει όρια, θέτοντας στον εαυτό του το εξής ερώτημα: «Ας υποθέσουμε ότι φτάνω στα απώτατα όρια του σύμπαντος. Αν πετάξω ένα κλαράκι, τι θα συμβεί;» Η πρώτη του σκέψη ήταν ότι το κλαράκι εκτοξεύεται στο διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αυτό σήμαινε ότι πέρα από τα όρια του σύμπαντος υπήρχε χώρος άρα δεν υπάρχουν σύνορα στο σύμπαν.

– Η παρατήρηση, η καταγραφή και η διατήρηση στη μνήμη τόσο των σημαντικών όσο και των ασήμαντων γεγονότων της ζωής είναι ένας από τους παλαιότερους και πλέον ευχάριστους τρόπους για να δημιουργηθεί τάξη στο συνειδητό νου.

– «Η Ιστορία», έγραψε ο Τhomas Carlyle, «είναι το απόσταγμα αναρίθμητων βιογραφιών»

– Έτσι κι αλλιώς, το παρελθόν ποτέ δεν είναι κυριολεκτικά αληθινό στη μνήμη μας: συνεχώς ανακατασκευάζεται, και το μοναδικό που τελικά μετρά είναι να βρίσκεται ο δημιουργικός έλεγχος αυτής της διαδικασίας στα χέρια μας.

Νέες ανακαλύψεις προκύπτουν συνεχώς, όπως συνέβαινε και με τον Δημόκριτο που καθόταν στην αγορά χαμένος στης σκέψεις του. Προκύπτουν στο νου ανθρώπων οι οποίοι απολαμβάνουν τόσο πολύ το παιχνίδι των ιδεών ώστε τελικά απομακρύνονται από τα όρια του επιστητού και καταλήγουν να ερευνούν άγνωστες περιοχές.

Αν μέτρο σύγκρισης είναι η ροή -κι όχι -η επιτυχία ή η αναγνώριση – τότε η επιστήμη αναμφίβολα συμβάλλει πάρα πολύ στην ποιότητα της ζωής.

– Στο μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας, η πλειονότητα των ανθρώπων που έζησαν στα περίχωρα των «πολιτισμένων» κοινωνιών αναγκάστηκε να παραιτηθεί από κάθε ελπίδα να απολαύσει τη ζωή για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα των ελάχιστων εκείνων οι οποίοι είχαν βρει τρόπο να τους εκμεταλλεύονται.

Μια δουλειά όσο περισσότερο μοιάζει με παιχνίδι όταν υπάρχουν ποικιλία, κατάλληλες και ευέλικτες προκλήσεις, ξεκάθαροι στόχοι και άμεσες πληροφορίεςτόσο πιο απολαυστική γίνεται, όποιο κι αν είναι το επίπεδο εξέλιξης του εργαζόμενου.

– Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι η ποιότητα της εμπειρίας από την εργασία μπορεί να μεταμορφωθεί κατά βούληση, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιώσουμε αυτή τη σπουδαία διάσταση της ζωής.

– …εκπαιδεύοντάς τους να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες για δράση, να ακονίζουν τις δεξιότητές τους και να θέτουν εφικτούς στόχους.

Πολλοί θεωρούν την εργασία τους υποχρέωση, ένα βάρος που τους επιβλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, μια προσπάθεια που ελαττώνει τα χρόνια στο βιβλίο της ζωής τους.

– … η μοναδική πραγματική απάντηση στη διαχείριση του εργασιακού άγχους είναι να το θεωρούμε κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας των εμπειριών. Αυτό βεβαίως είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνεται, επειδή προϋποθέτει κινητοποίηση ψυχικής ενέργειας και διατήρηση της προσοχής σε προσωπικά επιλεγμένους στόχους παρά τους όποιους αναπόφευκτους περισπασμούς.

Αν δεν αναλάβουμε προσωπικά την ευθύνη, τόσο η δουλειά, όσο και ο ελεύθερος χρόνος μάλλον θα μας απογοητεύουν.
Τα περισσότεροι επαγγέλματα και οι ασχολίες ελεύθερου χρόνου -ειδικότερα όσες προϋποθέτουν συμμετοχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης- δε σχεδιάστηκαν για να μας κάνουν ευτυχισμένους και δυνατούς. Στόχος τους είναι το κέρδος κάποιου άλλου. Όταν το επιτρέπουμε αυτό απομυζούν το μεδούλι της ζωής μας, αφήνοντας πίσω τους μονάχα άδεια κελύφη.

– «Το μέλλον», έγραψε ο C.Κ. Βrightbill, «δε θα ανήκει μόνο στους μορφωμένους αλλά κυρίως σε εκείνους που έχουν μάθει πως να χρησιμοποιούν με σύνεση τον ελεύθερο χρόνο τους.»

«Όποιος χαίρεται στη μοναξιά είναι άγριο θηρίο ή θεός», λέει το παλιό γνωμικό.

– Η αποδοχή χωρίς όρους και η απόλυτη εμπιστοσύνη που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας έχουν νόημα μόνο όταν συνοδεύονται από απεριόριστη φροντίδα. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι μόνο μια κενή χειρονομία, μια υποκρισία, που δεν απέχει καθόλου από την αδιαφορία.

Όταν όμως το νεαρό άτομο νιώθει αποδοχή και φροντίδα στο σπίτι η εξάρτηση από την ομάδα δεν είναι τόσο μεγάλη, οπότε έτσι μπορεί να μάθει πώς να αποκτά τον έλεγχο των σχέσεων με τους συνομήλικούς του.

Μαθαίνοντας να ζουν αλλιώς από την αρχή, αισθάνθηκαν χαρά και περηφάνια και κατάφεραν να μετατρέψουν το ατύχημα από πηγή εντροπίας σε ευκαιρία για εσωτερική ευταξία.

– Σενέκα: «Μπορεί να ποθούμε την ευημερία, αλλά εκείνο που θαυμάζουμε είναι τα οφέλη που προκύπτουν απο τις δοκιμασίες της ζωής».

– … ο θαυμασμός του θάρρους αποτελεί θετικό χαρακτηριστικό προσαρμοστικότητας και όσοι το έχουν ίσως είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουν τα χτυπήματα της μοίρας.

Αν ένα άτομο κινείται από τη μια δραστηριότητα ροής στην άλλη χωρίς πρόγραμμα, θα δυσκολευτεί στο τέλος της ζωής του να κοιτάξει πίσω τα χρόνια που πέρασαν και να αντλήσει νόημα από όσα του συνέβησαν.

– «Εκείνος που επιθυμεί αλλά δε δρα«, έγραψε ο Blake με τη συνηθισμένη του εκφραστικότητα, «προκαλεί τον όλεθρο»

– … όταν νιώθουμε ροή σε μια δραστηριότητα, δε σημαίνει απαραίτητα οτι η εμπειρία αυτή θα συνεχιστεί σε όλη μας τη ζωή.

Όταν αναγνωρίσουμε τα όρια της ανθρώπινης θέλησης και αποδεχτούμε ένα ρόλο συνεργασίας παρά κυριαρχίας στη φύση, τότε θα νιώσουμε την ανακούφιση του εξόριστου που επιστρέφει στην πατρίδα. Το πρόβλημα του νοήματος θα επιλυθεί μόνο όταν ο ατομικός σκοπός θα αρχίσει να συνενώνεται με τη συμπαντική ροή.

 

by SearchingTheMeaningOfLife


2 responses to “«Αν μέτρο σύγκρισης είναι η ροή -κι όχι -η επιτυχία ή η αναγνώριση – τότε η επιστήμη αναμφίβολα συμβάλλει πάρα πολύ στην ποιότητα της ζωής.» ~ ΜΙΧΑΪ ΤΣΙΚΖΕΝΤΜΙΧΑΪ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Books by Patricia Furstenberg

Where Books and Dogs Travel through History

Pedazos de miel en jaula

La existencia, la introspección y la experiencia

Le foci dell'Eufrate

ovvero le frasi che urlo di notte

La prioridad eres tu.

Actitud positiva en mi contenido.

Wanderlustig

Travel Reisen Wandern Hiking

Nemorino's travels

aka operasandcycling.com

Words vs the Machine

Existentially Yours

Αρέσει σε %d bloggers: