Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Πλάτωνας όχι Προζάκ» του Λου Μαρίνοφ
– Όταν κοιτάζει τη ζωή της σκέφτεται: “Αυτό είναι όλο;”
– Συμβουλεύτηκαν ένα φιλοσοφικό θεραπευτή, ψάχνοντας για φώτιση ανάμεσα στις μεγαλύτερες παραδόσεις σοφίας του κόσμου.
–Χρειάζομαι διάλογο όχι διάγνωση.
– …να ανακαλύψετε τα προτερήματα μιας ζωής με διαρκή εξέταση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ψυχική ηρεμία, σταθερότητα και ακεραιότητα.
– Το μόνο που χρειάζεται είναι μια φιλοσοφική αλλαγή στον τρόπο σκέψης…
– Θα βρείτε πραγματική ψυχική ηρεμία με στοχασμό.
– Η φιλοσοφία αρχικά ήταν τρόπος ζωής όχι ακαδημαϊκό αντικείμενο.
-… αρκετά ριζοσπαστικός ώστε να λαμβάνετε υπόψη κάθε εναλλακτική επιλογή αλλά και αρκετά συνετός ώστε να διαλέγετε τη σωστή.
– …οποιοσδήποτε με ερευνητικό νου είναι έτοιμος για τη ζωή με διαρκή εξέταση
– …η τελειότητα είναι κάτι μη φυσιολογικό
– Όταν ο Σωκράτης διακήρυττε ότι ζωή χωρίς διαρκή εξέταση δεν αξίζει να τη ζει κανείς, υποστήριζε το «γνώθι σαυτόν» και την προσπάθεια για αυτοτελείωση ως την ύψιστη ενασχόληση .
-… η έννοια της διανοητικής ασθένειας χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως για να αποκρύψει και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει προβλήματα στις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, όπως χρησιμοποιήθηκε αντίστοιχα η έννοια της μαγείας από τις αρχές του Μεσαίωνα ως και τα τέλη της Αναγέννησης». ΤΟΜΑΣ ΖΑΖ
– Νομίζω πως είναι προτιμότερο να ζεις τη ζωή σου παρά να σκαλίζεις συνεχώς το παρελθόν. Αν το κάνουμε αυτό, ακόμη και το πιο ανθεκτικό φυτό δεν θα αναπτυσσόταν ποτέ, άσχετα με το πόσο λίπασμα θα του ρίχναμε. Η ζωή δεν είναι ασθένεια.
– …να αναπτύξουν έναν παραγωγικό τρόπο αντιμετώπισης του κόσμου και παράλληλα ένα περιεκτικό σχέδιο για το πώς να δρουν στην καθημερινή τους ζωή.
– …επειδή ένα γεγονός συνέβη πριν από κάποιο άλλο, το πρώτο προκάλεσε το δεύτερο.
– …εάν το μόνο εργαλείο στην εργαλειοθήκη σας είναι ένα σφυρί, τότε πολλά πράγματα αρχίζουν να μοιάζουν με πρόκες.
– Το να γνωρίζεται ότι έχετε χαλασμένο δόντι δεν σταματάει τον πόνο. Όταν επισκεφτείτε τον οδοντίατρο περνάει ο πόνος. Ναι, θα πρέπει να βελτιώσετε τη στοματική σας υγιεινή για να αποφύγετε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
– Κανείς δεν είναι ισορροπημένος για πάντα.
– Η ζωή σας θα εμπλουτιστεί, ακόμη και μετά τη σκοτεινή τραγωδία, εάν μπορείτε να μάθετε κάτι για τον εαυτό σας χειριζόμενοι την εμπειρία σας και φτάνοντας στην εξισορρόπηση.
– Η προδιάθεση που οδηγεί στην εξισορρόπηση είναι κάτι που παίρνετε μαζί σας όπου και να πάτε… Είναι μέρος του εαυτού σας.
– «Να αποσύρεις τη γνώμη σου και αποσύρεται και το παράπονο «Προσβλήθηκα» Να αποσύρεις το παράπονο «Προσβλήθηκα» και αποσύρεται και η προσβολή».ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ
– Οι άνθρωποι που ψάχνουν λόγους για να προσβληθούν πάντα θα βρουν κάτι αλλά βέβαια αυτοί έχουν το πρόβλημα.
– Ηθικό δίδαγμα: Η ψυχολογία και η ψυχιατρική δεν έχουν να πουν τίποτα για την αδικία. Αν θέλετε να διευθετήσετε ένα φιλοσοφικό πρόβλημα, αναζητήστε φιλοσοφική βοήθεια.
– Οι φιλοσοφικοί σύμβουλοι είναι σαν τα γραφεία συνοικεσίων: Βοηθάμε τους πελάτες μας να βρουν μια φιλοσοφική ερμηνεία, του εαυτού τους και των καταστάσεων που να τους ικανοποιεί, και τους «παντρεύουμε» με αυτήν για μια ζωή.
– Όταν φτάσει όμως κανείς στην εξισορρόπηση καταλαβαίνει ότι άξιζε τον κόπο.
– Η αρχαία φιλοσοφία πρότεινε στην ανθρωπότητα μια τέχνη του ζην. Σε αντίθεση η μοντέρνα φιλοσοφία εμφανίζεται πάνω απ΄όλα σαν ένα κατασκεύασμα τεχνικής ορολογίας περιορισμένο μόνο για τους ειδικούς.ΠΙΕΡ ΑΝΤΟ
– Η φιλοσοφία, παρά τη φήμη της ότι είναι ασαφής και δύσκολη μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές για οποιονδήποτε.
– Οι σύγχρονοι γκουρού της ανατολικής σοφίας τείνουν να διατηρούν τους πιστούς τους όχι τόσο εκφράζοντας νέους δρόμους σκέψης όσο ζώντας σε αρμονία με τη γνώση των αρχαίων.
– Οι φιλόσοφοι δεν πρέπει να είναι κενόδοξοι . Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που βρίσκουμε τη γνώση, όπου και να τη βρίσκουμε.
– Η εξάρτηση, είτε από τον εαυτό μας είτε από άλλους είτε από πράγματα, είναι η κύρια αιτία της δυστυχίας.
-… να κάνουμε τα πάντα πρόθυμα, σαν εξυπηρέτηση και όχι για να καρπωθούμε τα αποτελέσματα των κόπων.
– …ο ταραγμένος νους, ο αρπακτικός εγωισμός και οι αισθησιακοί πόθοι παρεμβάλλονται συνεχώς στην επίτευξη της πνευματικής ηρεμίας.
– Η πρώτη Αλήθεια είναι ότι η ζωή περιλαμβάνει δυστυχία. Η δεύτερη ότι η δυστυχία προκαλείται. Δεν συμβαίνει τυχαία. Η Τρίτη ότι μπορούμε να βρούμε το αίτιο και να σπάσουμε την αλυσίδα των συμβάντων που προκαλούν τη δυστυχία για να την αποτρέψουν. Αφαιρώντας την αιτία, μπορούμε να εξαλείψουμε και το αποτέλεσμα.
– …’ο,τι συμβαίνει σε κάθε στιγμή επηρεάζει αυτό που συμβαίνει στην επόμενη.
– Έχοντας επίγνωση όσον αφορά το πώς και γιατί αλλάζουν τα πράγματα, η αλλαγή θα σας φανεί πιο φυσική και θα είστε σε θέση να την περιμένετε και να κάνετε τη σωστή κίνηση την κατάλληλη στιγμή.
– Παρά τη συνεχή αλλαγή, ο κόσμος εμφανίζεται σαν ένα μέρος που κυριαρχεί η τάξη.
– Είμαι στην όγδοη δεκαετία της ζωής μου και οι εναλλαγές στις γνώσεις των ανθρώπων σπάνια με εντυπωσιάζουν πια. Οι σκέψεις των παλιών διδασκάλων έχουν μεγαλύτερη αξία για μένα από τις φιλοσοφικές προκαταλήψεις της δυτικής σκέψης. ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΓΚ
– Αν ασχολείσαι με κάποιο σοβαρό θέμα, τότε αυτό που χρειάζεσαι είναι κάτι σαν μια φιλοσοφική «μαία» για να σε βοηθήσει να εκμαιεύσεις την ίδια σου τη σοφία.
– Πίστευε στην ύπαρξη καθαρών μα αφηρημένων Ιδεών των οποίων τα υλικά αντικείμενα δεν είναι παρά ατελή αντίγραφα.
– Με την κατάλληλη μόρφωση μπορούμε να περάσουμε στον νοητό κόσμο (τον κόσμο των Ιδεών) και να κατανοήσουμε τις καθαρές μορφές της Δικαιοσύνης, της Ομορφιάς και της Αλήθειας, και να κάνουμε καλύτερα αντίγραφά τους στον κόσμο που ζούμε. Ο Πλάτωνας θεωρούσε ότι η ευγενέστερη αποστολή ήταν να αναζητεί κανείς την ουσία των πραγμάτων με αυτό τον τρόπο.
– …η θεωρία της ηθικής του Αριστοτέλη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Καθόρισε την καλοσύνη σαν την αρετή…
– Η γενναιότητα για παράδειγμα είναι η χρυσή τομή μεταξύ της απερισκεψίας και της δειλίας.
– Έδινα μεγάλη ηθική αξία στην εγκράτεια και την μετριοπάθεια…
– Η ευφυΐα της φύσης πολλές φορές είναι μεγαλύτερη από την ευφυΐα των αισθήσεων και της αντίληψης. ΦΡΑΝΣΙΣ ΜΠΕΪΚΟΝ
– Ο Χόμπς παρατήρησε ότι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους εγωκεντρικοί και χρειάζεται την ελεγκτική επιρροή πολιτισμού και της εξουσίας για να διατηρήσουν την ειρήνη.
– Ο νους, ως κάτι το διακριτό από τον εγκέφαλο, μπορεί να έχει ερωτήματα, αμφιβολίες, λανθασμένες πληροφορίες, ασταθείς ερμηνείες και ανακολουθίες μα δεν μπορεί να έχει ασθένειες.
– Ξεκινώντας με «κενή πλάκα» σημαίνει ότι τα παιδιά αποκτούν αξίες και προκαταλήψεις πολύ πριν αποκτήσουν την ικανότητα να διαμορφώνουν τις δικές τους. Και τα παιδιά αποδέχονται πολλά πράγματα χωρίς κριτική.
– Δεν θα δράσω με άλλο τρόπο παρά έτσι που να μπορούσα να επηρεάσω ώστε το αξίωμα μου να γίνει καθολικός νόμος. IMANOYEL KANT
– Ακόμη και να μη θέλεις να συνεχίσεις επ΄άπειρον, αυτό το είδος της διαρκούς βελτίωσης είναι μια χρήσιμη προσέγγιση για την προσωπική σας φιλοσοφία στη ζωή.
– Για τον Χέγκελ, το να υπερβαίνεις σημαίνει και να ακυρώνεις αλλά και να διατηρείς ταυτόχρονα.
– Εάν υπηρετείτε την κοινότητά σας, τότε υπηρετείτε και την οικογένειά σας οπότε έχετε διατηρήσει τη συμπερίληψη σε αυτό το επίπεδο. Έχετε υπερβεί την οικογένειά σας, παρ΄όλα αυτά την έχετε υπηρετήσει και τον εαυτό σας επίσης. Ομοίως υπερβαίνετε τη χώρα σας, όταν υπηρετείτε την ανθρωπότητα.
– Αν κάτι είναι καλό για εσάς, τότε είναι καλό γενικά. Θα ήθελα να πιστεύω πως οι ανθεκτικοί πραγματιστές θα ενέκριναν τη φιλοσοφική συμβουλευτική.
– «Πρέπει να αναστατώνει τον κοινό νου και τα προηγούμενα πιστεύω όσο λιγότερο γίνεται και πρέπει να οδηγεί σε κάποιο λογικό στόχο ή κάπου που να μπορεί να επιβεβαιωθεί ακριβώς. Το να «λειτουργεί» σημαίνει και τα δυο προηγούμενα…» ΟΥΙΛΙΑΜ ΤΖΕΪΜΣ
– Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μια λέξη για αυτού του είδους την υπερβολική αυτοπεποίθηση : ύβρις.
– Η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν μας έδειξε ότι η απόσταση, η μάζα και ο χρόνος δεν είναι απόλυτα, αλλά μετριούνται σε σχέση με άλλα πράγματα και μόνο η ταχύτητα του φωτός φαίνεται να είναι αμετάβλητη.
– …βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ξαφνική απώλεια του απόλυτου, είμαστε δηλαδή καταδικασμένοι σε ατελή γνώση στη λογική, στα μαθηματικά και τη φυσική αντιμετωπίσαμε ακόμη μεγαλύτερα κενά γνώσης στα βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά πεδία. Δεν μπορούσαμε πια να προσβλέπουμε στο συνολικό ποσό γνώσης για να γίνουμε σοφοί.
-Εάν δεν υπάρχει η ουσία, όπως εκφράζεται το επιχείρημα, είμαστε όλοι κενοί.
– Τα άσχημα πράγματα, από την άλλη, συμβαίνουν επειδή συμβαίνουν όχι απαραίτητα σαν κάποιο είδος τιμωρίας, απαλλάσσοντάς μας έτσι από την ενοχή.
– Για να χρησιμοποιήσει κανείς τις ιδέες του πρέπει να λιχνίσει τον καρπό της σοφίας από τα σκύβαλα του δηλητηρίου.
– «ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που γίνεται μόνος του. Αυτή είναι η πρώτη αρχή του υπαρξισμού» ΖΑΝ ΠΟΛ ΣΑΡΤΡ
– Μια καλά συντηρημένη σχέση είναι ένα είδος ευδαιμονίας και μια πηγή δύναμης.
– Η αναζήτηση κοινού εδάφους, ισορροπίας δύναμης, είναι αυτό που εννοώ όταν μιλώ για συντήρηση της σχέσης.
– Το θεμέλιο της οικογένειας είναι η σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ο δεσμός που κρατάει την οικογένεια ενωμένη είναι η πίστη και η επιμονή της συζύγου…
– Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα, κανείς άνθρωπος που δεν μπορεί να αυτοκυριαρχηθεί δεν είναι ελεύθερος.
– Η κριτική σκέψη δείχνει ότι μπορείς να είσαι φυσικά υπεύθυνος για κάτι χωρίς να είσαι ηθικά υπεύθυνος.
–Φρόντιζε το τέλος όπως και την αρχή, και δεν θα αποτύχεις. ΛΑΟ ΤΣΟΥ
–Σπίτι δεν είναι μόνο εκεί που είναι η καρδιά σου και εκεί που πρέπει να σε δέχονται αλλά επίσης εκεί που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τι έχεις να πεις.
-Όταν η τυφλή υπακοή σ΄έναν κανόνα προξενεί ζημία, ίσως είναι καιρός να αλλάξει ο κανόνας.
Σχολιάστε