Πως θα μάθουμε να νιώθουμε όμορφα, σε έναν κόσμο που εστιάζει στο φαίνεσθε, όταν όλα μας θυμίζουν τι μας λείπει και τι πρέπει να αλλάξουμε στην εμφάνιση μας;

Έκθεση φωτογραφίας ~ Θεσσαλονίκη 2018

Αφυπνίσου τώρα και νιώσε αληθινά ολοκληρωμένος

 Γράφει η Πατρινού Ερσήλια

Σε μια εποχή που τα media μας διδάσκουν πώς να μοιάζουμε όλοι με τα πρότυπα που μας επιβάλουν, να αποδεχόμαστε το διαφορετικό χωρίς όμως να τολμάμε να διαφέρουμε, να λεμέ τι σκεφτόμαστε και να είμαστε «αυθεντικοί» χωρίς να υπολογίζουμε τα λόγια μας και πως γίνονται πολυβόλο στις πλάτες κάποιων συνανθρώπων μας, εμείς ψάχνουμε ατελέσφορα να βρούμε το τρόπο να νιώσουμε ολοκληρωμένοι. Πάρε αυτή τη κρέμα για να γίνεις νιάτο και να αρέσεις σου λέει η μία διαφήμιση, πιες καφέ να ξυπνήσεις όλο αισιοδοξία λέει μια άλλη και μια τρίτη σε ενημερώνει πως αν δεν αγοράσεις τώρα την τελευταία πρόσφορα στην τάδε συσκευή αύριο θα είναι αργά.

Πόσο αντιφατική και παράδοξη είναι η καθημερινότητα που ζούμεꓼ Πως θα μάθουμε να νιώθουμε όμορφα, σε έναν κόσμο που εστιάζει στο φαίνεσθε, όταν όλα μας θυμίζουν τι μας λείπει και τι πρέπει να αλλάξουμε στην εμφάνιση μας; Οι άνθρωποι έφυγαν μακριά από την φύση και διαστρέβλωσαν τις αληθινές τους ανάγκες αντικαθιστώντας αυτές με εμπορεύσιμα και αναλώσιμα είδη. Αγοράζεις κάτι και δεν το χαίρεσαι αν δεν το κάνεις επίδειξη, αλλάζεις την μύτη σου στον πλαστικό και μετά αν δεν τραβήξεις τα βλέμματα δεν μπορείς να χαρείς το αποτέλεσμα. Και η ειρωνεία σε όλο αυτό τον πανικό αγορών και αλλαγών, είναι πως ύστερα όλα φαντάζουν μάταια, γιατί θεωρούσες ως τότε πως αυτή ήταν η αλλαγή που θα σε έκανε ευτυχισμένο, αλλά φυσικά το αδηφάγο κενό σου είναι πάλι εκεί και σε καταπίνει η κατάθλιψη ώσπου να προκύψει η επόμενη εμμονή και ούτω κάθε εξής.

Πρέπει να εστιάσεις όμως και σε μια ακόμα οπτική του ανικανοποίητου εαυτού σου, αυτή των εξαρτημένων σχέσεων και των ανθρώπινων πλασίμπο, που τους καταπίνεις και τους ανέχεσαι για να μην νιώσεις μοναξιά. Και αν τυχόν βρεθείς μόνος σε ένα δωμάτιο για πάνω από μια ώρα, υπάρχει και το διαδίκτυο για να σε γεμίσει πληροφορίες που δεν έχεις ουσιαστικά ανάγκη, αλλά θα έκανες οτιδήποτε για να αποφύγεις την οδυνηρή και ανατρεπτική αντιμετώπιση του ίδιου σου του εαυτού. Η αυτοκριτική είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, για αυτό μαλώνεις με το εγώ σου ακατάπαυστα, που τολμά να θέλει να σε βάλει με το ζόρι σε αυτήν κάθε φορά που σου ανασύρει τύψεις, ενοχές και ερωτηματικά. Αμέσως του κλείνεις την πόρτα και του λες «φύγε δεν σε έχω ανάγκη, έχω φίλους, ακόλουθους και ψυχολόγο, δεν σε χρειάζομαι να με κριτικάρεις και εσύ».

Ποιος είναι πιο ικανός να σε κρίνει πέρα από τον εαυτό σου και το θεό, ή σε ότι ανώτερο πιστεύεις πως υπάρχει μετά από εμάςꓼ Μήπως έπαψες να έχεις ελπίδα γιατί αποκόπηκες από την θεία καταγωγή σου και δεν πιστεύεις σε σένα πια ή τα έχεις γειώσει όλα με στόχο να μην νιώθεις, να μην υποφέρεις, να μην έχεις απαιτήσεις, να μην αποτυγχάνεις και να μην ξεκουνιέσαι από την βολή σουꓼ Η μηδενιστική τάση απέναντι στις αρχές και τα έθιμα των προγόνων μας, που λειτουργεί σαν μάστιγα της εποχής όσο και η ακραία εξιδανίκευση των υλικών αγαθών και των διασημοτήτων μήπως παρέσυρε και εσέναꓼ Μήπως ένιωσες γρανάζι και έχασες τη φωνή σου, το σκοπό σου και την ιδεολογία σουꓼ Ξύπνα, τα πράγματα είναι όσο δύσκολα και όσο απλά θες εσύ να είναι, εσύ ανεβάζεις τον πήχη, εσύ τον ρίχνεις, εσύ ανεβάζεις ανθρώπους και σύμβολα στο βάθρο και στην εξουσία και εσύ πάλι τα πετάς. Όλα στο μικρό ατομικό σου κόσμο που εξελίσσεται το έργο της ζωής σου με πρωταγωνιστή και σεναριογράφο εσένα. Είσαι σημαντικός, είσαι μοναδικός, είσαι άρτιος και μπορείς να γίνεις και σοφότερος.

Η ψυχή του ανθρώπου είναι ανώτερη από όλα αυτά που μας ραπίζουν και μας παραπληροφορούν. Είναι αυτή που ψάχνει πάντα απαντήσεις και ευκαιρίες για να εξελίξει την γήινη υπόσταση μας. Ποιος σε ξέρει καλύτερα από τον ίδιο σου τον εαυτόꓼ Στον φίλο θέλεις να γίνεις αρεστός, με τον σύντροφο καλύπτεις το κενό σου και στους γονείς ή τα αδέρφια σου βγάζεις τα απωθημένα σου. Στην κοινωνία βαδίζεις αναγκαστικά βάση νόμων και αποδεκτών συμπεριφορών, φυλάγεσαι και έχεις ένα προσωπείο αναγκαίο για να επιβιώσεις ή για μην χάσεις τη δουλεία σου.

Αλλά γιατί να έχεις κενόꓼ Μπορείς να ολοκληρωθείςꓼ Το μόνο βέβαιον είναι πως δεν καλύπτονται τα κενά μέσα μας για πολύ με τις τακτικές του νέου ρεύματος της τάξης πραγμάτων, είναι πραγματικά φαύλος κύκλος. Και ένας ειδικός ακόμα μπορεί να σε βοηθήσει τόσο όσο του το επιτρέψεις εσύ, για αυτό αυτοθεραπέυσου σε συνδυασμό με όποια άλλη βοήθεια δέχεσαι.

Τα καλά νέα είναι πως όλα μπορούν να αλλάξουν αν το θέλεις με μία μαγική αλλαγή επάνω σου που λέγεται θέληση. Ότι λάθος και αν έκανες ξεσκονίσου και σήκω πάλι και στρώσου στην δουλειά. Δούλεψε με τον εαυτό σου και μετά μαζί με τους άλλους. Μάθε τι θες και τι δεν θες, τι ανέχεσαι και τι απορρίπτεις δια ροπάλου, σε τι έχεις ταλέντο και τι σε ευχαριστεί, τι σε συγκινεί και τι σε αφήνει αδιάφορο. Μάθε τα όλα αυτά και μετά βρες τρόπο να προωθήσεις τις επιλογές σου σε μια κατεύθυνση που να σου φέρνει αργά και απολαυστικά όλα όσα έχεις πραγματικά ανάγκη. Κάνε αυτοκριτική και ξεσκαρτάρισε τα άχρηστα από τον οργανισμό σου και το περιβάλλον σου, είτε είναι η διατροφή σου , είτε είναι σκουπίδια σε μορφή κάποτε χρήσιμων αντικειμένων, είτε είναι σε μορφή άλλοτε άξιων ατόμων που εισχώρησαν ανεπιτήδευτα στη ζωή σου, χωρίς να παλέψουν για να σε κερδίσουν και χωρίς έστω να προσπαθήσουν να σε κρατήσουν.

Μόλις αποδεχτείς τον εαυτό σου και δεν σε νοιάζει πια τι βλέπουν οι άλλοι, μόλις εξαλείψεις τις ενοχές κάνοντας αυτό που υποτάσσει η αλάνθαστη συνείδηση σου, τότε όσο και να σου βάζουν τρικλοποδιά οι δυσκολίες και οι άνθρωποι γύρω σου, τόσο πεισματικά θα σηκώνεσαι πάλι πάνω και θα φωνάζεις «καλά είμαι, μπορώ και καλύτερα όμως, θα δείτε». Το μόνο που δεν μπορεί να σου κλέψει αυτός ο κόσμος είναι το πνεύμα σου και τις πεποιθήσεις σου. Σου ανήκουν όμως μόνο αν καταφέρεις να τα κατακτήσεις και είναι όπλα αιχμηρά απέναντι σε όσα σε βάζει η ζωή να αντιμετωπίσεις. Και τότε ξαφνικά μια ηλιαχτίδα το πρωί, ένα τραγούδι παλιό και γνώριμο στο ραδιόφωνο ακόμα και ένας παλαβός στην στάση που έχει ντυθεί με 50 χρώματα και νιώθει μοδάτος, θα σε κάνουν να χαμογελάσεις να πάρεις μια ανάσα βαθειά και να νιώσεις μέσα στα πνευμόνια σου την ζωή να πάλλεται, να σου θυμίζει ότι η ύπαρξη σου και μόνο είναι ένα δώρο και πως η ευτυχία είναι επιλογή και έμπνευση της στιγμής.

Ολοκληρώσου άνθρωπε, μέσα σου όμως θα βρεις την δύναμη και από την συμπαντική σοφία θα βρεις τις απαντήσεις. Μόλις νιώσεις αυτεξούσιος, ώριμος και έχεις αγαπήσει πραγματικά αυτό που είσαι θα πάψεις να έχεις στείρες σχέσεις και ανούσιες επαφές. Όλα θα κινούνται στο ρυθμό που έχεις επιβάλλει στην ζωή σου. Όλα θα έχουν νόημα, μικρά κα μεγάλα καθημερινά επιτεύγματα, η γεύση του αγαπημένου σου γλυκού και το χαμόγελο του παιδιού σου που κατάφερε να κάνει κούνια μόνο του. Θα μπορείς να δώσεις αγάπη και χρόνο και κουράγιο σε όποιον το έχει ανάγκη, χωρίς να στερεύεις όπως τώρα από ενέργεια με αποτέλεσμα να στραγγίζεις κάποιον άλλο για να ισορροπήσεις προσωρινά.

Δες την πραγματικότητα πέρα από το μάτριξ των περιστάσεων. Σε αυτή την γη ο χρόνος που έχεις επινοήσει για να μετράς τις στιγμές σου είναι περιορισμένος και κάθε επιλογή είναι ευθύνη σου και ταυτόχρονα χατίρι του θεού προς εσένα. Όλα έχουν δύο όψεις, τίποτε δεν είναι μόνο μαύρο ή άσπρο, καλό ή κακό. Διάλεξε πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων και διέψευσε τους καταστροφολόγους και κριτές σου, απλά νιώθοντας ολοκληρωμένος και κατασταλαγμένος. Δεν έχεις ανάγκη κανέναν, είσαι ζωντανός και γενετικά προγραμματισμένος να επιβιώνεις και να εξελίσσεσαι. Ούτε τα παιδιά σου σ έχουν ανάγκη από την ενηλικίωση και μετά γι αυτό μάθε τα να είναι ανεξάρτητοι, δυναμικοί και δίκαιοι άνθρωποι και όχι κολλημένοι πάνω σου. Και αν είσαι μόνος, να είναι από επιλογή, επειδή δεν χαράμισες μια θέση στη καρδιά σου σε έναν ανίκανο να σε καταλάβει και να συμπορευτεί μαζί σου. Σεβάσου τους άλλους όπως και τον εαυτό σου και φύγε μακριά από ότι σε χαλάει και δεν μπορεί να αλλάξει.

Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου όμως και κυρίως αυτή της ύπαρξης σου. Να διαπρέπεις με ότι ασχοληθείς και να μην στερήσεις την βοήθεια και την διανόηση σου από αυτούς που πραγματικά θα σε χρειαστούν, για αυτούς τους άτυχους σου μιλώ, όχι τους σφετεριστές και τους καιροσκόπους, αυτούς που θέλουν ένα σκαλοπάτι μόνο για να ανέβουν και να ισορροπήσουν ξανά. Και αντάλλαγμα να μην περιμένεις από κανέναν, θα δυστυχήσεις. Ότι αντάλλαγμα θα πάρεις θα στο φέρει η ζωή με τον δικό της τρόπο και όταν δεν θα το περιμένεις. Εξάλλου ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να ολοκληρώνεται μέσα από την προσφορά σαν πράξη και όχι από την ανταμοιβή αυτής, γι αυτό κάνει παιδιά, για αυτό έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες, φιλοσοφεί και συγκινείται από πράξεις μεγαλοπρέπειας και θάρρους.

Αυτοί που ζηλεύουν το διαφορετικό και το εξέχον προσπαθούν να το σπιλώσουν και να το εξαλείψουν. Ο λόγος είναι πως έχουν εστιάσει στον ανταγωνισμό και όχι στην ευγενή άμυλα. Αυτοί ψάχνουν ολοκλήρωση μέσα από το χρήμα, την φήμη, την εξουσία και την επιβολή στους άλλους. Φυσικά αν το δεις ρομαντικά και αυτοί ψυχές που φοβούνται και υποφέρουν είναι, αλλά οι επιλογές είναι επιλογές και θα τις λουστούν όπως και να χει, όποια και αν είναι η αιτία της πλάνης τους. Βγάλε τον εαυτό σου εντελώς από αυτή την κατηγορία και αντιλήψου πως αυτός ο τρόπος είναι μεν εύκολος αλλά μη αποδοτικός και φυσικά σε καθιστά στην μεριά των αδικούντων και δεν θες τέτοια βαρίδια στο κάρμα σου. Ποτέ δεν ολοκληρώθηκε κανείς μέσα από τα μάτια άλλων, γιατί καθρεφτίστηκε σε λάθος κάτοπτρο αντί αυτό της ψυχής του, που είναι δίκαιη και αμόλυντη.

Μάθε να δέχεσαι όσα σου προσφέρονται συναισθηματικά και μην ζητάς περισσότερα από τους ανθρώπους, ότι έχει δίνει ο καθένας και δεν θες ποτέ να σου δοθεί κάτι με πίεση ή με συμφέρον. Και γι αυτούς τους σπάνιους, τους εκλεκτούς που κοίταξαν προς το μέρος σου και είδαν εσένα σαν κύκνο και όχι σαν ασχημόπαπο, χάρισε τους τον ολοκληρωμένο και λαμπερό σου κύκνο. Βάλε τα περιθώρια σου και θέσε τους όρους σου σαν εγχειρίδιο εισαγωγής των έξω ατόμων στην πραγματικότητα σου, κανείς πια να μην μπει χωρίς να το αξίζει ή να το θέλει αληθινά. Και όποιον διαλέξεις για σύντροφο, να αγγίζει την καρδιά σου με τρόπο μοναδικό και να σε κάνει να θες να γίνεσαι καλύτερος.

Όπου θες να είσαι ελαστικός, να ασχοληθείς και να κοπιάσεις, να το κάνεις ξέροντας τα ρίσκα που παίρνεις και να μην ρίχνεις αλλού την ευθύνη αν απογοητευτείς. Τα λάθη σου να τα αγαπήσεις αλλά να μην λανθάνεις ηθικά, αυτό απέφυγε το γιατί τούτα τα λάθη στιγματίζουν και διαφθείρουν τον άνθρωπο και δύσκολα ξεφεύγεις από αυτό. Και μην επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη γιατί πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα θα σε φέρουν, ώσπου να μάθεις. Να μαθαίνεις γρήγορα και να παρατηρείς γύρω σου όσα συμβαίνουν, είναι και αυτό σημαντική πηγή γνώσης. Να επιμένεις στα θέλω σου χωρίς να πωρώνεσαι, να ξεκουράζεσαι απολαμβάνοντας τους κόπους σου αλλά να μην τεμπελιάζεις, να κάνεις αλλαγές αλλά χωρίς να αλλοιώνεσαι. Σου ζητάω πολλά το ξέρω, πάρε το χρόνο σου, μην πανικοβάλλεσαι θα βγει νόημα με το καιρό. Κάνε πλύση εγκεφάλου στον εαυτό σου και πίστεψε πως τα «δεν μπορώ» σου ήταν κακόβουλο λογισμικό του μυαλού σου και πέτα τα. Βασικά βγες από το μυαλό σου και τα σενάρια δυστυχίας που σου επιβάλλει, κάντο λίγο λίγο κάθε μέρα, με υπομονή, με διαλογισμό και δημιουργικό οραματισμό. Βρες τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης, κάθε φορά που πονάς και φοβάσαι, μην το αγνοείς, απλά διοχέτευσε το κάπου δημιουργικά και απέβαλλε το.

Ολοκληρώσου και ισορρόπησε με ότι διαθέτεις και βρες χαρά μέσα από την προσφορά. Όταν είσαι έτοιμος να αγαπήσεις κάντο χωρίς φραγμούς και εγωισμό. Βρες τον στόχο που θα αναδείξει τα ταλέντα σου και σκόπευσε εκεί για την αυτοπραγμάτωση σου. Έλκε ανθρώπους ομοίους με εσένα στην ψυχή και βοήθα τους να ολοκληρωθούν και αυτοί δείχνοντας τον τρόπο όπως σου τον δίδαξε η εμπειρία σου. Φτιάξε έναν κύκλο αγάπης και όχι εξάρτησης με τα άτομα στην καθημερινότητα σου και νιώσε ευγνωμοσύνη για κάθε τι που απολαμβάνεις και σε κάνει και νιώθεις ζωντανός. Μόνο να θυμάσαι οι προθέσεις σου σε ότι κάνεις να είναι αγνές, να δίνεις δίκιο για να παίρνεις δίκιο και όλα ύστερα από αυτό θα είναι διαχειρίσιμα.

 Γράφει η Πατρινού Ερσήλια

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Joys of Joel

The Poetry of My Life through My Writings and Journeys

Arrows & Metaphors

M. Sanchez Cayuso

peoplethingsandlife.wordpress.com/

Random thoughts, experiences, and wonderings mostly put into poetry.

Aroil in Pain

A venue to explore disquiet, discomfort, and discord!

REVIEW and TESTIMONIAL

Honest Reviews for Online Marketing Products with Adrian K

An Chi's Blog

Fashion, fitness, eat clean, traveling vlog

Αρέσει σε %d bloggers: