«…ν´αγαπιώμαστε δεν είναι μόνο να κοιταζόμαστε ο ένας με τον άλλο μα να κοιτάζουμε μαζί προς μια κατεύθυνση.»~ Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ

img_20160813_135601.jpg

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Η γη των ανθρώπων» του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ

-Καταλάβαινα ακόμα πως κάτι που είναι να θαυμάσεις δεν έχει κανένα νόημα παρά μόνο μέσα από μια καλλιέργεια, έναν πολιτισμό, από μια τέχνη.
-Η γη μας μαθαίνει πολύ πιο πολλά απ’´όσο όλα μαζί τα βιβλία. Γιατί μας αντιστέκεται. Ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του όταν αναμετριέται μ’´αυτό που του αντιστέκεται. Μα για να το ζυγώσει χρειάζεται κάποιο εργαλείο. Του χρειάζεται μια διχάλα η ένα αλέτρι. Ο χωριάτης με το μόχθο του ξεριζώνει λίγο λίγο κάποια μυστικά απ’´τη φύση και γίνεται παγκόσμια η αλήθεια που ξεσκλαβώνει. Έτσι και το αεροπλάνο, το εργαλείο αυτό των αιθέρων, ανακατώνει τον άνθρωπο με όλα τα προβλήματα που υπήρχαν από παλιά στη ζωή.


-Οι ανεμοθύελλες, οι ομίχλες, το χιόνι, κάποτε θα σε σκοτίσουν πολύ. Σκέψου λοιπόν όσους το δοκίμασαν πριν από σένα και πες στον εαυτό σου: αφού οι άλλοι τα κατάφεραν θα τα καταφέρω κι εγώ.
-Το λεωφορείο τούτο μύριζε κλεισούρα, μύριζε σκόνη, παλιό γραφείο, απ´’όπου αρχίζει, σίγουρα, το χαντάκωμα της ανθρώπινης ζωής.
-Κανένας δε σ’´άρπαξε να σε ταρακουνήσει από τους ώμους, όταν ακόμα ήταν καιρός. Τώρα, ξεράθηκε πια ο πηλός που σ´’έπλασε και σκλήρυνε, και κανένας μέσα σου δε θα μπορέσει πια να ξυπνήσει τον κοιμισμένο μουσικό, εαν ήσουν, ή τον ποιητή, ή τον αστρονόμο.
-Μα σε κείνους που περιμένουν, ακόμα δεν έχει διαβιβασθεί η απόφαση της μοίρας. Ποιός από μας δεν έχει γνωρίσει αυτές τις σαθρές ελπίδες, που χειροτερεύουν από λεπτό σε λεπτό σαν κάποια μοιραία αρρώστια; Ελπίζαμε, η αναμονή κάνει τις ώρες να κυλάν, ώσπου, μετά από λίγο είναι πια αργά.
-Το μεγαλείο ενός επαγγέλματος είναι, ίσως πριν απ´’όλα, η σύνδεση των ανθρώπων: δεν υπάρχει παρά μόνο μια πραγματική πολυτέλεια, αυτή που φέρνει σ’´επαφή όλους τους ανθρώπους, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.
Η τελειότητα μιας εφεύρεσης επιβεβαιώνει, ταυτόχρονα και την απουσία της διαδικασίας για την επίτευξή της.
προσοχή μας πια δεν απορροφάται από το εργαλείο. Από την καρδιά. Πέρα απ’´το εργαλείο και μέσον αυτού, ξαναβρίσκουμε την καλή μας φύση του κάθε ανθρώπου, τη φύση του περιβολάρη, του θαλασσοπόρου ή του ποιητή.
Δίνουν την καρδιά τους, που είναι ένας παρθένος κήπος σε κείνον που αγαπά μόνον τα φροντισμένα παρτέρια. Κι ο ανόητος φέρνει την πριγκίπισσά του σε μια σκλαβιά για πάντα.
-Ο σκλάβος από τη στάχτη του αφέντη του φτιάχνει την περηφάνεια του.
-Μα με το θάνατο ενός ανθρώπου πέθαινε κι ένας κόσμος άγνωστος κι αναρωτιόμουν ποιες ήταν οι εικόνες που σκοτείνιαζαν μέσα του.
-Δεν πίστευα πως είμαι τόσο αιχμάλωτος των πηγών. Δεν υποψιαζόμουν πως η αυτονομία μου θα ήταν τόσο περιορισμένη. Πιστεύουν πως ο άνθρωπος πάει ίσια εμπρός του. Νομίζουν πως ο άνθρωπος ειναι ελεύθερος. Δεν βλέπουν το σκοινί που τον καρφώνει στα πηγάδια, που τον κρατά, σαν ένας ομφάλιος λώρος στην κοιλιά της γης. Σαν κάνει ένα βήμα παραπάνω, θα πεθάνει.
Δεν μ’´αρέσουν καθόλου οι ταυρομάχοι. Δεν είναι ο κίνδυνος που αγαπώ. Είναι η ζωή.
-Εδώ δε χρειάζονται αεροπορία. Το αεροπλάνο δεν είναι το Τέρμα, είναι το μέσον. Δεν είναι για χάρη του αεροπλάνου που διακινδυνεύεις τη ζωή σου. Δεν είναι που ο αγρότης οργώνει για χάρη του αρότρου. Μα με το αεροπλάνο αφήνουμε τις πόλεις και τους λογιστές τους και ξαναβρίσκουμε μια αλήθεια, όπως κάνουν οι χωρικοί. Κάνεις μια ανθρώπινη δουλειά και γνωρίζεις ανθρώπινες ανησυχίες. Απαντιέσαι με τον άνεμο, με τ´αστέρια, με τη νύχτα, με την άμμο, με τη θάλασσα. Έχεις να κάνεις με φυσικές δυνάμεις. Περιμένεις την αυγή καθώς ο περιβολάρης περιμένει την άνοιξη. Περιμένεις το αεροδρόμιο σαν τη γη της επαγγελίας και ψάχνεις την αλήθεια μέσα στ´ αστέρια.
-Ο καθένας μας γνώρισε τις πιο ζεστές χαρές εκεί όπου τίποτα δεν μας τις υποσχόταν. Μας άφησαν οι χαρές αυτές μια τέτοια νοσταλγία που θα θέλαμε ακόμα και τις δυστυχίες να ξαναδοκιμάσουμε, αν ήταν εξαιτίας τους που είχαν έλθει οι ευτυχισμένες μέρες.
-Όταν μέσα σ´’αυτή τη γη και όχι σε μια άλλη, οι πορτοκαλιές ριζώσουν με σταθερές ρίζες και γιομίσουν φρούτα, η γη αυτή γίνεται η αλήθεια των πορτοκαλιών. Αν αυτή η θρησκεία, αν αυτή η καλλιέργεια αν αυτή η κλίμακα των αξιών, αν αυτή η μορφή δραστηριότητας, γεννούν μέσα στον καθένα έναν παντοδύναμο κύριο που ο ίδιος δε θα τον καταλάβαινε, θα πει πως αυτή η κλίμακα των αξιών, αυτή η καλλιέργεια αυτή η μορφή δραστηριότητας, είναι η αλήθεια των ανθρώπων. Η λογική; Ας πάει να χαθεί, αν είναι μ’´αυτή να χάσουμε τη ζωή.
Ό,τι πριν απ´’όλα είναι θαυμαστό, είναι η γη που τους δμιούργησε.
-Μόνο οι κλίσεις βοηθούν τον άνθρωπο να ξεσκλαβωθεί, μα πρέπει, εξίσου, να τον ξεσκλαβώσουμε από τις κλίσεις του.
-Δεμένος με τους αδερφούς μας μ´’εναν κοινό σκοπό και που βρίσκεται πέρα από μας, τότε μόνο ανασαίνουμε και η πείρα μας αποδείχνει πως ν´’αγαπιώμαστε δεν είναι μόνο να κοιταζόμαστε ο ένας με τον άλλο μα να κοιτάζουμε μαζί προς μια κατεύθυνση.
-…εκείνος που φυλάει ταπεινά μερικά πρόβατα κάτω από τ´’άστρα, αν καταλαβαίνει καλά το ρόλο του, αποκαλύπτεται πως γίνεται κάτι πολύ περισσότερο από έναν υπηρέτη. Είναι ένας φρουρός! Και κάθε φρουρός είναι υπεύθυνος για όλο το βασίλειο.
-Σαν αποκτήσουμε συνείδηση του ρόλου που είναι να παίξουμε, ακόμα και του πιο ταπεινού, τότε μόνο θα είμαστε ευτυχισμένοι. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά και να πεθάνουμε ειρηνικά και ό,τι δίνει νόημα για να ζήσουμε δίνει νόημα και για να πεθάνουμε.
-Μόνο το πνεύμα σαν γίνεται να πνέει στη λάσπη, μπορεί να δημιουργήσει τον Άνθρωπο.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

edu forum

learning is life

MRS. T’S CORNER

https://www.tangietwoods

brianropephotography

To follow this Blog click on the 3 horizontal lines at the top of the page, then click on the blue coloured link that reads Follow BrianRopePhotography

Blog 1957

parole dentro parole

Actu-Prod-Solaire

Actualité Production Solaire

Allexyanna

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough. Albert Einstein

In Pics and Words

Welcome to the Gallery

infuso di riso

perchè nella vita ci sono poche ore più gradevoli dell'ora dedicata alla cerimonia del te pomeridiano (H. James)

Paola Pioletti

Ognuno ha la sua cantina d'anima

Αρέσει σε %d bloggers: