«Κάθε παιδεία που οδηγεί στη μοναξιά, που βάζει στόχους πέρα από το χρήμα και την απολαβή, που απαιτεί πολύ χρόνο, προκαλεί τώρα την απέχθεια.»~Φρίντριχ Νίτσε

wp-1466504215893.jpg

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Μαθήματα για την Παιδεία» του Φρίντριχ Νίτσε

-Το έχω κι όλας πει ότι μια τέτοια, δίχως σκοπιμότητα, παράδοση στο τώρα, ένα τέτοιο ξέγνοιαστο λίκνισμα στην πολυθρόνα της στιγμής, φαίνεται σήμερα, που πια απορρίπτουμε καθετί μη χρήσιμο, σαν κάτι σχεδόν απίστευτο και οπωσδήποτε αξιοκατάκριτο.

-Και ότι παρόλο τούτο, ακόμη και αυτός ο περιορισμένος αριθμός των αληθινά μορφωμένων θα ήταν ανέφικτος, αν μια μεγάλη μάζα ανθρώπων δεν ερχόταν σε επαφή με την παιδεία-καταβάση αντίθετα με την ίδια τη φύση της, σπρωγμένη από μια δελεαστική και μόνο πλάνη. Για τούτο κανένας δεν πρέπει να φανερώσει στον κόσμο τίποτα γι΄αυτή τη φοβερή δυσαναλογία ανάμεσα στο μικρό αριθμό των αληθινά μορφωμένων και στον τεράστιο μηχανισμό της εκπαίδευσης.

-Όσο το δυνατό περισσότερη γνώση και μόρφωση, άρα: όσο το δυνατό περισσότερη παραγωγή και όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες άρα: όσο το δυνατό περισσότερη ευτυχία-καπως έτσι είναι η συνταγή. Ως στόχο και σκοπό της παιδείας έχουμε εδώ τη χρησιμότητα ή, ακόμα πιο συγκεκριμένα, την υλική απολαβή, το όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρηματικό κέρδος.

-Κάθε παιδεία που οδηγεί στη μοναξιά, που βάζει στόχους πέρα από το χρήμα και την απολαβή, που απαιτεί πολύ χρόνο, προκαλεί τώρα την απέχθεια.

-Έτσι, ένας εξειδικευμένος επιστήμονας που ασχολείται αποκλειστικά με έναν τομέα δεν διαφέρει από τον εργάτη της βιομηχανίας που σ΄όλη τη ζωή του δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να στρίβει μια ορισμένη βίδα ή να κάνει κάποιο χειρισμό σε κάποιο εργαλείο ή σε κάποια μηχανή, όπου ασφαλώς αποκτά τελικά μια απίστευτη επιδεξιότητα.

-Αναλογιστείτε πόσο ανώφελη είναι ακόμη και η πιο σύντομη προσπάθεια κάθε δασκάλου που θέλει να οδηγήσει το μαθητή προς τα πίσω, στον ατέλειωτα μακρινό και δυσπρόσιτο κόσμο της Ελλάδας, στην αυθεντική πατρίδα της παιδείας. Αφού ο μαθητής αυτός την άλλη ώρα θα πιάσει στα χέρια του μια εφημερίδα ή ένα σύγχρονο ρομάντζο ή έστω κάποιο από τα «μορφωτικά» βιβλία που ήδη στο ύφος τους έχει αποτυπωθεί το αηδιαστικό έμβλημα της σύγχρονης παιδευτικής βαρβαρότητας».

-Ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί ότι ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους ίσως μόνο ένας έχει το δικαίωμα να εκφραστεί ως συγγραφέας και ότι σε όλους  τους άλλους που δοκιμάζουν να το διακινδυνεύσουν θα άξιζε  – από μέρους εκείνων που αληθινά μπορούν να κρίνουν – ένα ομηρικό γέλιο ως ανταμοιβή για κάθε τυπωμένη φράση τους.

-Πολλά πρέπει να μάθει ο άνθρωπος για να ζήσει, για να παλέψει τον αγώνα της ύπαρξής του. Όλα όμως όσα μαθαίνει και όσα κάνει ως άτομο προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν καμία σχέση με τη μόρφωση. Αντίθετα, η μόρφωση ξεκινά από ένα στρώμα αέρινο που βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τη σφαίρα της ανάγκης, του αγώνα για την ύπαρξη, της ένδειας. Το ερώτημα είναι τι σημασία δίνει κάθε άνθρωπος στο άτομό του σε σχέση με τα άλλα άτομα, πόση από τη δύναμή του διαθέτει γι΄αυτό τον ατομικό αγώνα της ζωής.

-Κάθε αγωγή όμως που έχει τελικό στόχο της κάποιο αξίωμα ή κάποια υλική απολαβή δεν είναι αγωγή που οδηγεί στη μόρφωση έτσι όπως εμείς την καταλαβαίνουμε, αλλά απλώς υπόδειξη τρόπων για την προστασία και τη διάσωση του ατόμου στον αγώνα του για την ύπαρξη.

-Έτσι, στον αληθινά μορφωμένο έχει δοθεί το ανεκτίμητο αγαθό να μπορεί να κρατά αράγιστη την πίστη του στην έκσταση των παιδικών χρόνων του και να φθάνει, μέσα από αυτήν, σε μια συνάφεια και αρμονία που εκείνος που τον προετοίμασαν για τον αγώνα της ζωής δεν μπορεί ούτε καν να την υποψιαστεί.

by SearchingTheMeaningOfLife

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

JucelinoLuz

Ambientalista, ativista, , influenciador , escritor , orientador espiritual

GameFreniacs

ΓΙΑ ... ΤΡΕΛΟΥΣ GAMERS

Ray

Poetry Literature And Lifestyle

Develop. Inspire. Transform.

Poetry, writings, reflections, and contemplations on life, love, education, leadership, and personal and professional development.

Dreams from a Pilgrimage

Now we see through a glass, darkly

Love13Reading

FOR READERS AND ASPIRING WRITERS

Movies, Films & Flix

Pretentiousness is our forte. Awesomeness is our goal.

Hands on Bowie & Jimi

You know, it's cool for cats.

Αρέσει σε %d bloggers: