«Έχουμε όμως χάσει την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε μέσα μας αυτόν τον μικρόκοσμο, παρασυρόμενη από την τύρβη του πολιτισμού.»~Chopra Deepak

wp-1462296196474.jpg

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Ζωή Χωρίς Όρια» του Chopra Deepak

 

-Φαίνεται να υπάρχει μια τρύπα καταμεσής της καθημερινότητας, σαν κάποιος να πέταξε πέτρα σε τζαμαρία. Αλλά επειδή δεν αποτελεί φυσική τρύπα, θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «τρύπα του νοήματος», μια απουσία που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με κανέναν άλλο τρόπο, παρά ως πόνος.

 

-Πόσοι είναι εκείνοι που βιώνουν την εμπειρία της αγάπης, της ελευθερίας ή της αφοσίωσης, στο βάθος και στο εύρος που πραγματικά την επιζητούν. Φαντάζεστε πόσοι είναι  εκείνοι που δεν μπορούν να νιώσουν τίποτε απ΄όλα αυτά και μένουν με αισθήματα ενοχής και ντροπής;

 

ασθένεια χαρακτηριζόταν πάντοτε από κάποιο στοιχείο φυγής.

 

-Αν όμως κοιτάξουμε μια ανίατη ασθένεια ως μια οριακή μορφή φυγής, τότε δεν μπορούμε ν΄αποφύγουμε το ερώτημα, «Είναι άραγε τόσο άσχημη αυτή η ζωή, ώστε η φυγή ν΄αποτελεί την καλύτερη ανταμοιβή γι΄αυτήν;»

 

«προτιμώ να ζήσω έξι μήνες με αυτόν τον καρκίνο», μου είπε κάποια στιγμή «παρά έξι χρόνια με τον τρόπο που ζούσα πριν».

 

όσο πιο βαθιά ερευνά κανείς τη φύση «εκεί έξω», τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει να εγκαταλείψουμε τη δική μας ανθρώπινη φύση, την πραγματικότητα «εδώ μέσα», αυτήν που ζούμε ιδιωτικά.

 

-Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορείς να κατακτήσεις την ελευθερία να επιλέξεις οποιαδήποτε οπτική γωνία και συνεπώς οποιαδήποτε πραγματικότητα ουσιαστικά, το να επιλέγεις εσύ τη δική σου πραγματικότητα είναι η βασική σου θέση

 

-Από την άλλη η παρόρμηση προς την ελευθερία μας προτρέπει να ανακαλύψουμε πως όλοι οι προορισμοί είναι κατά βάση ψευδείς. Η υπακοή σε αυτήν την παρόρμηση γίνεται πολύ δύσκολη, επειδή είναι τυλιγμένη μέσα στον πόνο.

 

Η έλλειψη νοήματος που προς το παρόν ανεχόμαστε και υπομένουμε, μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει, και με το πέρασμα του χρόνου η ανθρωπότητα ίσως αρρωστήσει τόσο από τον εαυτό της ώστε δε θα μπορέσει πια να ανανήψει.

 

-Αυτή η συγχώνευση του «εγώ» και των πραγμάτων «εκεί έξω», είναι που κάνει μαγικό το φακό της αντίληψης. Αρκεί να ακούω, να βλέπω, να μυρίζω, να γεύομαι και να αισθάνομαι, για να μετατρέψω τον γύρω κόσμο σε κόσμο μου.

 

-Μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο βλέπουμε αυτό που είναι σημαντικό για μας, αφήνοντας έξω ό,τι μας αφήνει αδιάφορους.

 

-Αντί να κατανοούμε την οπτική αντίληψη ως μια πρόσληψη της πραγματικότητας, αυτή η άποψη-που συμμεριζόταν ο Αριστοτέλης και ολόκληρος ο αρχαίος κόσμος- υποστηρίζει πως η αντίληψη αποδίδει την πραγματικότητα.

 

Αυτό-αναφορά σημαίνει ότι υπολογίζω την πραγματικότητα όχι με εξωτερικά αλλά με εσωτερικά μέσα, με τα δικά μου αισθήματα και διαισθήσεις.

 

-Όπως έγραψε ο Ρόμπερτ Φρόστ  σε ένα από τα πιο σύντομα ποιήματά του: «Χορεύουμε στην τροχιά ενός κύκλου και εικάζουμε/ Αλλά το Μυστικό βρίσκεται στη μέση και γνωρίζει».

 

-…ο εαυτός και ο κόσμος δεν είναι κατ΄ανάγκη ξεχωριστές οντότητες.

 

-‘Οσο η ευτυχία μας εξαρτάται από αντικείμενα «εκεί έξω», παραμένουμε δέσμιοί τους. Τα πράγματα έχουν εξαγοράσει την ελευθερία μας.

 

-Βλέπουμε το σώμα να εκφράζει τις τραγωδίες του νου, ακόμη δεν έχουμε κατασκοπεύσει τον σκηνοθέτη που αποφασίζει ποια σκηνή θα ακολουθήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο νους έχει αποφασίσει να αρνηθεί ένα μέρος του εαυτού του.

 

-Το συμπέρασμα αυτό εξοργίζει κάποιον σκληροπυρηνικό επιστήμονα, αλλά όλοι θα είμασταν παράλυτοι αν οι σκέψεις δεν είχαν μια αόρατη και ζωοποιό δύναμη.

 

-Το γράφημα ενός σουαμί που είναι βυθισμένος στην μακαριότητα, αποτελείται από σχέδια τα οποία μοιάζουν πολύ με επιληπτικές κρίσεις, η τάση που δημιουργείται από το νευρικό σύστημα ενός ποιητή δεν είναι αναγκαστικά μικρότερη από αυτή ενός ψυχοπαθούς.

 

-Ο μεγάλος σοφός Σανκάρα, που ξεπερνάει κάθε άλλο όνομα στην παράδοση της ινδικής φιλοσοφίας, έγραψε κάποτε: «Οι άνθρωποι γερνούν και κάποτε πεθαίνουν, επειδή βλέπουν τους άλλους να γερνούν και να πεθαίνουν.»

 

-…οι αρχαίοι Ινδοί σοφοί δήλωναν: Όπως είναι ο μακρόκοσμος, έτσι είναι και ο μικρόκοσμος,/Όπως είναι το άτομο έτσι είναι και το σύμπαν,/Όπως είναι ο ανθρώπινος νους έτσι είναι και ο κοσμικός νους

wp-1461948528073.jpg

Το σαλιγκάρι απ΄την άλλη που μπορεί να βλέπει  μια νέα εικόνα μόνο κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, χάνει τα τρία τέταρτα της ταινίας βλέπει μόνο ένα χαρμάνι από πηδηχτές εικόνες(αν μπορούσατε να κινηθείτε αρκετά γρήγορα θα είχατε χρόνο να κόψετε ένα τριαντάφυλλο  κάτω από τη μύτη του σαλιγκαριού κι αυτό θα νόμιζε ότι το λουλούδι χάθηκε στον αέρα)Σε κάθε πλάσμα το DNA έχει υιοθετήσει διαφορετική διάταξη, που έφερε μαζί της ένα διαφορετικό  είδος συνείδησης κατάλληλο για το συγκεκριμένο πλάσμα και συνεπώς, έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης του χρόνου.

 

Έχουμε όμως χάσει την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε μέσα μας αυτόν  τον μικρόκοσμο, παρασυρόμενη από την τύρβη  του πολιτισμού.

 

Κάθε άτομο μέσα μας είναι κατά 99,999 τοις εκατό κενός χώρος, και τα «στερεά» σωματίδια που περιδινίζονται γύρω γύρω είναι κι αυτά απλώς συμπαγείς δέσμες ενεργειακών δονήσεων.

 

-Διανοητικά γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό που υπάρχει στο βάθος των πραγμάτων είναι το κενό του χώρου, αλλά για να συνεχίζουμε την καθημερινή ζωή κάνουμε μερικές συμβάσεις,

 

-Μια σταματημένη καρδιά μπορεί να αντέξει χωρίς οξυγόνο μέχρι δεκαπέντε λεπτά, τα εγκεφαλικά κύτταρα παθαίνουν ανεπανόρθωτες βλάβες αν στερηθούν οξυγόνο πάνω από τέσσερα μόνο λεπτά. Αυτό καθορίζει το κρίσιμο χρονικό όριο που οι καρδιακές μονάδες σπεύδουν να προλάβουν στις φρενιτιώδεις προσπάθειες έκτακτου κινδύνου. Κάποιοι γιόγκι, όμως, υποκείμενα ερευνών, είχαν σχεδόν σταματήσει τη ροή του αίματός τους για ώρες, και πέρασαν ημέρες με την καρδιά τους μόλις να φτερουγίζει.

 

-Ο όρος Μάγια προέρχεται από τη ρίζα μα, που σημαίνει «να μετράς, να χτίζεις, να δίνεις μορφή», μαρτυρώντας την ικανότητα των Θεών να αλλάζουν μορφή, να κατασκευάζουν κόσμους, να φοράνε μάσκες και μεταμφιέσεις.

 

Για να επέλθει ρήγμα και να επιτευχθεί μεγάλη αλλαγή πρέπει να ρίξει το πέπλο του «κεντρικού πυρήνα-τον σφόνδυλο του εαυτού ο οποίος κατέχει την απόλυτη σοφία και αυτογνωσία». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ίρβιν Γιάλομ…

 

Γιόγκα, από την σανσκριτική λέξη που σημαίνει «ένωση».

 

-Όμως η άρνηση της λύπησης προς τον εαυτό μας, τη στιγμή που πρόθυμα θα την προσφέραμε στους άλλους, είναι κι αυτό λάθος. Όλοι κρύβουμε πόνο μέσα μας, και το να προσπαθούμε να τον καταπιέσουμε δεν είναι κάποια αρετή. Είναι απλώς αδύνατον.

 

-Ποτέ δεν μου πέρασε απ΄το μυαλό πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάτι καινούργιο να μου προσφέρουν, απλώς επειδή δεν τους έδινα την ευκαιρία. Μόλις εγκατέλειψα αυτή τη στάση, άνοιξαν κι εκείνοι, σαν ντροπαλά λουλούδια.

 

ύπαρξη έρχεται το ίδιο αναπόφευκτα όπως και η γέννηση. Παραδόξως ορισμένοι άνθρωποι εκμεταλλεύονται περισσότερο αυτή την κατάσταση από τους άλλους. Δεν κάνουν τίποτε περισσότερο, δεν αισθάνονται περισσότερο.

 

-Οι αρχαίοι σοφοί  ήξεραν ότι κάθε πρόσωπο είναι προσγειωμένο σε μια συμπαγή πραγματικότητα που προσφέρει τους καρπούς της στο χώρο και στο χρόνο. Παρ΄όλα αυτά, επέμεναν πως όλοι οι εαυτοί είναι υφασμένοι στον ίδιο καμβά της ζωής.

 

-Δεν αναφέρομαι μόνο στις κατηγορίες περί παραφροσύνης, που περιβάλλουν όσους καταφέρουν να ξεπεράσουν τους φυσιολογικούς τρόπους σκέψης, αντίληψης και συμπεριφοράς – δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό υπάρχει σε κάθε πολιτισμό. Η βαθύτερη ανησυχία έγκειται στο ότι η κοινωνία μας φοβάται τόσο πολύ τον Εαυτό, ώστε τον εξισώνει με το θάνατο και τη διάλυση.

 

Η Νιρβάνα όμως, δεν είναι θάνατος. Είναι ο σανσκριτικός όρος για το Είναι, την πρωταρχική κατάσταση του Εαυτού. Σε μεγάλο βαθμό η ψυχιατρική αγνοεί αυτή τη διευκρίνιση, και ο φόβος ότι η πλήρη συνείδηση του εαυτού είναι ένα είδος εκμηδένισης, παραμένει.

 

-…έτσι αντιστέκεται στην «ανώτερη συνειδητότητα», γυρίζει την πλάτη της στην ενόραση και προσδοκά να βλέπει τηλεόραση πίνοντας μπίρα το Σαββατόβραδο- οτιδήποτε άλλο πέρα από το να δει αυτό που πραγματικά βλέπει και να νιώσει αυτό που πραγματικά νιώθει.

 

-Το ερέθισμα της δημιουργίας σπρώχνει μπροστά τη ζωή, ακόμη και όταν το παρελθόν την καταβροχθίζει από πίσω.

 

-«Αν είσαι φωτισμένος, γιατί δεν κάνεις θαύματα, να το αποδείξεις;» Ο γκουρού  του απάντησε: «Επειδή δεν υπάρχουν θαύματα, εκτός αν θεωρήσουμε όλη τη ζωή ένα θαύμα. Είμαι πάνω από τα θαύματα. Είμαι φυσιολογικός».

 

Το να είσαι καλός, όμως, δεν είναι το ίδιο με το να είσαι ολοκληρωμένος.

 

-Με μια απλή αλλά συγκλονιστική κίνηση, αν μπορώ να αλλάξω τον νου μου, και αν ο κόσμος είναι φτιαγμένος από το ίδιο υλικό με τον νου μου, τότε μπορώ να αλλάξω τον κόσμο.

 

-Ένα άτομο μπορεί να βρίσκεται πάνω από κάθε δυστυχία όταν μπορεί να σκέφτεται και να ενεργεί, χωρίς να παρενοχλεί την σιωπηλή διαύγειά του. Όπως το θέτουν οι ρίσι, η αντανάκλαση της πανσελήνου πάνω στην επιφάνεια μιας ταραγμένης λίμνης μπορεί να καταστρέφεται αλλά αυτό δεν καταστρέφει και την ίδια τη σελήνη.

 

Από τη στιγμή που θα προσηλωθούμε στις βαθύτερες επιθυμίες μας, αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν. Να γιατί εκδιπλώνεται κατ΄αρχήν, η μεγάλη επιθυμία του κόσμου.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poetry by Strider Marcus Jones

My poetry and prose poems..mythical and modern, real and metaphysical.

Random thoughts

Random musings about everything.

emunart

eMunart / picturi digitale

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Write Out Loud

Reviews and other writings of bestselling author and TEDx speaker, D K Powell

The Ministry of Loves

The Feel good Festival in a Blog.... Feel it, love it, share it.....

Aman K Phoenix

"The way to the stars in you"

Αρέσει σε %d bloggers: