«Η μεταβολή των συνηθειών επιφέρει κληρονομήσιμα αποτελέσματα.»~ Charles Darwin

wp-1459162172613.jpg

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Η καταγωγή των ειδών» του Charles Darwin

-Μοιάζει προφανές το ότι τα έμβια όντα πρέπει να εκτεθούν για πολλές γενιές σε νέους όρους διαβίωσης, για να δημιουργηθεί σε αυτά κάποια αξιοσημείωτη ποικιλότητα, αλλά πρόδηλο επίσης είναι ότι, από τη στιγμή που ένας οργανισμός μεταβληθεί, εξακολουθεί συνήθως να φέρει τη μεταβολή αυτή για πολυάριθμες γενιές.

-…προϋποθέτει δυο παράγοντες: Τη φύση του οργανισμού και τη φύση των συνθηκών.

-Σε μεγάλα διαστηματα βλέπουμε να εμφανίζονται διαστρεβλώσεις κατασκευής τόσο έντονες, ώστε δικαίως να αποκαλούνται τερατομορφίες.

-Εύκολα τιθασεύεται ένα ζώο, δύσκολα όμως το κάνουμε να αναπαράγεται, εφόσον στερείται την ελευθερία του, ακόμα κι όταν το ζευγάρωμα μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα.

Η μεταβολή των συνηθειών επιφέρει κληρονομήσιμα αποτελέσματα.

-Η φύση παράγει τις διαδοχικές παραλλαγές και ο άνθρωπος τις συσσωρεύει προς ορισμένες ωφέλιμες κατ΄αυτόν κατευθύνσεις. Κάτω απ’ αυτήν την έννοια μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος δημιουργεί προς το συμφερον του ωφέλιμες φυλές.

-Υπάρχει επίσης αυτό που ονομάζεται τερατομορφία, αλλά τέτοιες περιπτώσεις σταδιακά μεταπίπτουν σε ποικιλίες.

-…»δεν υπάρχει κριτήριο, αλλά μόνο προσωπική αντίληψη προκειμένου να αποφασιστεί ποια από αυτές θα μπορούσε να θεωρηθεί ως είδος και ποια ως ποικιλία.»

-Όταν αναφερόμαστε σε αυτόν τον αγώνα μπορούμε να παρηγορηθούμε με την πλήρη βεβαιότητα πως ο πόλεμος στη φύση δεν είναι αδιάκοπος, πως ο φόβος είναι άγνωστος, πως ο θάνατος είναι γενικά σύντομος και πως οι ρωμαλαίοι, οι υγιείς και οι ευτυχισμένοι επιζούν και πολλαπλασιάζονται.

Η φύση, εάν μου επιτραπεί να ονομάσω έτσι την φυσική συντήρηση ή επιβίωση του καλύτερα προσαρμοσμένου δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την εμφάνιση, παρα μόνο στο βαθμό που είναι χρήσιμη σε οποιοδήποτε ον.

-Γι΄αυτό, σύμφωνα με την αρχη της Φυσικής Επιλογής, με απόκλιση του χαρακτήρα, δεν φαίνεται απίστευτο ότι από καποια τοσο χαμηλή και ενδιαμεση μορφή μπορεί να έχουν αναπτυχθεί και ζώα και φυτα, εάν το παραδεχθούμε αυτό, πρέπει κατά όμοιο τρόπο να παραδεχτούμε ότι τα έμβια όντα που έχουν ζήσει ποτέ πάνω στη γη μπορεί να κατάγονται  από κάποια αρχική μορφή.

-…υπάρχουν ευκρινείς αποδείξεις στις εμβρυϊκές, τις ομόλογες και τις υποτυπώδεις δομές τους, ότι μέσα σε κάθε βασίλειο όλα τα μέλη κατάγονται από έναν μόνο πρόγονο.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Meganisi Life

Έλλη Καββαδά

Αρέσει σε %d bloggers: