Και άλλα Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του Κάρλ Γιούγκ «Ψυχολογία του Ασυνειδήτου»

jungtab

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του Κάρλ Γιούγκ «Ψυχολογία του Ασυνειδήτου»

-Όπως λέει ο Φρόυντ, η ανάλυση του ονείρου είναι η λεωφόρος που φέρνει στο ασυνείδητο, η ανάλυση του ονείρου οδηγεί στα βαθύτερα προσωπικά μυστικά και γι΄αυτό είναι  ένα ανεκτίμητο όργανο στα χέρια του γιατρού και του παιδαγωγού της ψυχής.

Ο νευρωσικός έχει μέσα του την ψυχή ενός παιδιού που υποφέρει άσχημα αυθαίρετους περιορισμούς των οποίων το νόημα δεν κατανοεί επιζητεί βέβαια να κάνει δική του ηθική αλλά πέφτει με τούτο σε ασυμφωνία με τον εαυτό του, θέλει από την μια μεριά να καταπιαστεί, από την άλλην ν΄απελευθερωθεί- και αυτός ο αγώνας λέγεται νεύρωση.

-Αν ωστόσο διαπαιδαγωγηθούν οι άνθρωποι έτσι που να βλέπουν καθαρά τη σκοτεινή πλευρά της φύσης τους, τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως με τον τρόπο αυτό θα μάθουν να καταλαβαίνουν καλύτερα και ν΄αγαπούν τους συνανθρώπους τους. Μια μείωση της υποκρισίας και μια αύξηση της αυτογνωσίας μπορούν  να έχουν μόνο καλά επακόλουθα στην εξέταση του πλησίον, γιατί κλείνει κανείς να μεταφέρει στους ανθρώπους του την ανεπιείκεια και το βιασμό που πραγματοποιεί σε βάρος της δικής του φύσης.

Η ηθική δεν επιβάλλεται απ΄έξω- ο καθένας την έχει τελικά a priori μέσα του, όχι τον νόμο, αλλά οπωσδήποτε την ουσία της ηθικής, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη μια συμβίωση της ανθρώπινης κοινωνίας… Είναι ένας ενστικτώδης ρυθμιστής της πράξης η οποία κανονίζει και τη συμβίωση μιας αγέλης ζώων.

‘Οπως στις αρχές του μεσαίωνα ήτανε γενικά περιφρονημένες οι χρηματικές επιχειρήσεις, γιατί δεν υπήρχε ακόμα καμιά καζουϊστικά διαφορετική ηθική της χρηματικής επιχείρησης παρά απλώς μια πάγια ηθική. Ένα κορίτσι που έχει παράνομο παιδί, καταδικάζεται και κανένας δεν ρωτά αν είναι αξιοπρεπής άνθρωπος ή όχι. Μια μη ευλογημένη από το δίκαιο μορφή της αγάπης είναι ανήθικη, αδιάφορο αν υπάρχει ανάμεσα σε πολύτιμους ανθρώπους ή κατεργαρέους. Είμαστε δηλαδή ακόμα υπνωτισμένοι  από το Τί και ξεχνούμε το Πώς του ανθρώπου που ενεργεί, όπως και για το μεσαίωνα η χρηματική επιχείρηση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ο λαμπερός, λαχταριστός χρυσός και γι΄αυτό ο διάβολος.

Πολύ ζώο παραμορφώνει τον πολιτισμένο άνθρωπο, πολύς πολιτισμός δημιουργεί άρρωστα ζώα. Το δίλημμα αυτό δείχνει όλη την αβεβαιότητα που σημαίνει ο έρωτας για τον άνθρωπο. 

-…ο Νίτσε ζούσε πέρα από το ένστικτο στο ύψος του ηρωισμού το οποίο ύψος μπορούσε να διατηρηθεί μόνο με προσεχτική δίαιτα, με διαλεγμένο κλίμα και ουσιαστικά με πάρα πολλά υπνωτικά μέσα- ώσπου η ένταση συνέτριψε τον εγκέφαλο. Μιλούσε για κατάφαση και ζούσε ένα όχι απέναντι στη ζωή.

Το χωρίς τέλος δίλημμα πολιτισμός- φύση είναι κατά βάση πάντα προβλημα πολύ ή λίγο όχι είτε-είτε.

-…με τη νεύρωση είναι δυνατό να γίνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει δηλαδη καλύτερο μέσο για να τυραννιέται ένα ολόκληρο σπίτι από μιά νεύρωση. Ουσιαστικά καρδιακές καταστάσεις, κρούσματα πνιγμού, κράμπες κάθε μορφής φέρνουν ένα τεραστιο αποτέλεσμα που τίποτα δεν μπορεί να το ξεπεράσει. Αποδεσμεύονται κύματα συμπόνιας, λεπτή αγωνία ανησυχούντων γονέων, τρέχάματα του υπηρετικού προσωπικού, τηλεφωνήματα, γιατροί που προστρέχουν βιαστηκά, δύσκολες διαγνώσεις, λεπτομερειακές εξετάσεις, και μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία ο αθώος που υποφέρει τον οποίο μάλιστα και ευγνωμονούν όταν έχει ξεπεράσει τις κρίσεις.

-Είναι αλήθεια πως τα συμπτώματα των νευρωσικών συμπλεγμάτων είναι και εκλεπτυσμένες «διευθετήσεις» που με απίστευτη επιμονή και μια ιδιαίτερη πονηριά επιδιώκουν αδυσώπητα τους σκοπούς τους.

Όταν κυριαρχεί ο έρωτας δεν υπάρχει θέληση για δύναμη και όπου έχει το προβάδισμα η δύναμη, απουσιάζει ο έρωτας. Το ένα είναι η σκιά του άλλου.

-…φαντασίες που δε στηρίζονται πια σε προσωπικές αναμνήσεις, πρόκειται για διαδηλώσεις του βαθύτερου στρώματος του ασυνειδήτου όπου λαγοκοιμούνται οι γενικά ανθρώπινες, αρχικές εικόνες. Αυτές τις εικόνες και θέματα τα έχω ονομάσει αρχέτυπα.

-Το προσωπικό ασυνείδητο περιέχει χαμένες αναμνήσεις, απωθημένες (σκόπιμα ξεχασμένες) παραστάσεις, τις λεγόμενες βαρύτερες προσλήψεις, δηλαδή προσλήψεις των αισθητηρίων οργάνων που δεν ήταν αρκετά ισχυρές για να φτάσουν στη συνειδητοποίηση. Αντιστοιχούν στις μορφές της σκιάς η οποία εμφανίζεται με πολλούς τροπους στα όνειρα.

Οι αρχικές εικόνες είναι οι αρχαιότερες και γενικότερες μορφές φαντασίας της ανθρωπότητας. Είναι αίσθημα και σκέψη μάλιστα έχουν κάτι σα δική τους αυθύπαρκτη ζωή, κάτι σαν τις μεροληπτικές ψυχές πράγμα που μπορούμε να το δούμε εύκολα σ΄εκείνα τα φιλοσοφικά ή γνωστικά συστήματα τα οποία στηρίζονται στην αντίληψη του ασυνείδητου σαν πηγής της γνώσης.

 

-…δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε με την ίδια τη λογική, γιατί ο άνθρωπος δεν είναι απλώς λογικός, μπορεί και να μην είναι και δε θα γίνει ποτέ. Αυτό θα έπρεπε να το αντιληφθούν όλοι οι δάσκαλοι του πολιτισμού. Το άλογο δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξολοθρευτεί.

-Όμως τριγύρω απ΄όλες τις πλευρές υπάρχει το άλογο, αυτό που δεν συμφωνεί με τη λογική. Και αυτό το άλογο είναι επίσης μια ψυχολογική λειτουργία, το ομαδικό ασυνείδητο, ενώ η λογική είναι ουσιαστικά δεμένη με τη συνείδηση.

Η ζωή μας μοιάζει με τη διαδρομή του ήλιου. Το πρωί κερδίζει ο ήλιος σταθερά σε δύναμη, ώσπου φτάνει θερμός και ακτινοβόλος στο ύψος του μεσημεριού. Έπειτα ερχεται η εναντιοδρομία. Η συνεχής κίνησή του προς τα εμπρός δε σημαίνει πια αύξηση, παρά μείωση δύναμης. Ετσι το καθήκον μας απέναντι στους νέους ανθρώπους ειναι διαφορετικό απ΄ότι απέναντι στους ηλικιωμένους. Στους πρώτους είναι αρκετό να παρεμποδίσουμε όλα τα εμπόδια που δυσκολεύουν την επέκταση και την άνοδο, στους τελευταίους οφείλουμε να ευνοήσουμε το καθετί που υποστηρίζει την κάθοδο.

-Το απόγευμα της ανθρώπινης ζωής είναι εξίσου περιεκτικό όπως και το πρωινό, έχουν αλλάξει μόνο το νόημα και οι προθέσεις.

Αυτό που η νεολαία βρήκε και έπρεπε να βρει έξω, όφειλε ο ανθρωπος του απογέματος να βρει μέσα του.

Το πέρασμα από το πρωί στο απόγευμα είναι μια επαναξιολόγηση προηγούμενων αξιών.

-Φυσικά αποτελεί βασικό σφάλμα να πιστεύουμε, όταν δούμε την αναξία μέσα στην αξία ή την αλήθεια στην αλήθεια, ότι πάει πια, έχει αναιρεθεί η αξία ή η αλήθεια. Έχουν γίνει μόνο σχετικές. Κάθετί το ανθρώπινο είναι σχετικό, γιατί όλα στηρίζονται στην εσωτερική αντιθετικότητα, αφού όλα ειναι φαινόμενα της ενέργειας.

-…ρίχνει μαζί με τις αξίες και τον εαυτό του στη θάλασσα όπως έχει πει κιόλας ο Νίτσε.

-Αυτό που τους κάνει άκαμπτους είναι βασικά η αγωνία μπροστά στο πρόβλημα της αντίθεσης, προαισθάνονται και μυστικά φοβούνται τον τρομερό αδερφό του περισσότερο δυνατού.

Αυτό όμως που βοήθησε στα νιάτα είναι άχρηστο στα γηρατιά.

-Γι’ αυτό και η επαναστροφή προχωρεί ως την παιδική ηλικία (αυτή είναι η αιτία του παλιμπαιδισμού πολλών γέρων νευρωσικών) και τέλος ως την εποχή πριν την παιδική ηλικία.

-Οι εικόνες αυτές (αρχέτυπα ομαδικού ασυνειδήτου) έχουν μια τέτοια ένταση και φαίνεται γενικά λογικό, γιατί τόσα εκατομμύρια μορφωμένων ανθρώπων ξεπέφτουν στην θεοσοφία και ανθρωποσοφία. Αυτό συμβαίνει απλούστατα γιατί τα συγχρονα αυτά γνωστικά συστήματα διευκολύνουν την ανάγκη της έκφρασης και διατύπωσης αυτών των εσωτερικών, βουβών γεγονότων περισσότερο από όσο οποιαδήποτε από τις υπάρχουσες μορφές της χριστιανικής θρησκείας, χωρίς να εξαρτάται εντελώς και ο καθολικισμός.

-…οι εικόνες ή σύμβολα του ομαδικού ασυνειδήτου δίνουν την πραγματική αξία μόνο εφόσον υποβληθούν σε μια συνθετική μεταχείρηση. Ενώ η ανάλυση κομματιάζει το συμβολικό υλικό της φαντασίας στα συστατικά του, η συνθετική διαδικασία το εντάσσει σε μια γενική και κατανοητή έκφραση.

Η γοητεία είναι, δηλαδή ένα φαινόμενο καταναγκαστικό, χωρίς συνειδητά κίνητρα, δηλαδή δεν είναι διαδικασία της θέλησης παρά μια εμφάνιση που αναδύεται από το ασυνείδητο και επιβάλεται στη συνείδηση κατά τρόπο αναγκαστικό.

Γητευτής» και «Δαίμονας» ειναι μυθολογικές μορφές οι οποίες εκφράζουν το άγνωστο «μη ανθρώπινο» συναίσθημα που είχε καταλάβει την άρρωστη.

-Στην εποχή του διαφωτισμού βρήκαν για πρώτη φορά πως οι θεοί δεν υπάρχουν πραγματικά, παρά ήταν προβολές. Και με τούτο είχαν διαλυθεί κιόλας.

Η υποτίμηση και καταπίεση μιας τόσο ισχυρής, λειτουργίας, όπως είναι η θρησκευτικότητα έχει φυσικά σημαντικές συνέπειες για την ψυχολογία του ατόμου. Το ασυνείδητο ενισχύεται εξαιρετικά με την επαναροή αυτού του λίμπιντο και αρχίζει με τα αρχαϊκά ομαδικά περιεχόμενά του ν΄ασκεί μια τεράστια επίδραση στη συνείδηση.

Ο διάβολος είναι μια παραλλαγή του αρχέτυπου της σκιάς, δηλαδή της πιο επικίνδυνης άποψης του μη αναγνωριζόμενου σκοτεινού μισού του ανθρώπου.

Η φαντασία της είναι εννοείται ένα σύμπτωμα αρρώστιας, αφού εντρυφά πάρα πολύ στις φαντασίες και αφήνει την πραγματική ζωή να περνά δίπλα της.

-…κανένας δεν δικαιολογείται να καταλογίζει στο όνειρο ένα σκόπιμο ελιγμό εξαπάτησης. Η φύση είναι βεβαια συχνά σκοτεινή και αδιαπέραστη αλλά όχι πονηρή όπως ο άνθρωπος.

-…το ίδιο το όνειρο δεν θέλει τίποτα είναι ένα αυτοπροβαλώμενο περιεχόμενο.

-Μόνο εμεις κάνουμε απ΄αυτό μια προειδοποίηση εφόσον είμαστε αρκετα έξυπνοι και ξέρουμε να ερμηνεύσουμε σωστά τα σήματα της φύσης.

-Στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και σε άλλες πρωτόγονες κοινότητες η ομοφυλοφιλία και η εκπαίδευση, ήταν ταυτόσημες.

-Στο αγόρι ξεδιπλώθηκε ωστόσο η επιθυμία για έναν άντρα οδηγητή εννοείται στην μορφή μιας τάσης στην ομοφυλοφιλία, μια ελαττωματική εξέλιξη η οποία ίσως δε θα συνέβαινε, αν ένας άντρας είχε προωθήσει πιο πέρα την παιδική του φαντασία.

Ένα όνειρο κατορθώνει πολύ σπάνια μια τέτοια ένταση, που το σοκ να ρίχνει τη συνείδηση από το άλογο.

-…είναι υποδείγματα καλής ανατροφής, επιπλέον έχουν εξαιρετικά φυσιολογικές αντιλήψεις και συνήθειες στη ζωή τους, των οποίων η φυσιολογικές των οποίων η φυσιολογικότητα όμως είναι τεχνητός συμψηφισμός μιας κρυφής ψύχωσης.

Μια λαθεμένη λειτουργία της ψυχής μπορεί να βλάψει πολύ το σώμα, όπως και αντίθετα ένας σωματικός πόνος να παρασύρει την ψυχή, γιατί ψυχή και σώμα δεν είναι πράγματα χωριστά, παρά αντίθετα η ίδια η ζωή.

-…είμαι σε θέση να αναφέρω όνειρα τα οποία έδειξαν πριν από βδομάδες την εμφάνιση μιας τάσης αυτοκαταστροφής.

Η μη σύνδεση με το ασυνείδητο σημαίνει περίπου έλλειψη ενστίκτου και ριζών.

-Εφόσον κατορθωθεί να αποκατασταθεί εκείνη η λειτουργία που ονόμασα μεταφυσική*, τότε καταργείται η ανυπαρξία ενότητας και μπορούμε να χαρούμε την ευνοική πλευρά του ασυνείδητου.

-…μετα την νύχτα έρχεται μόνο η μέρα, έτσι και η αλήθεια θα προκύψει από την πλάνη.

σύγκριση με το ασυνείδητο είναι ένα προτσές ή κατά τις περισσότερες περιστάσεις ένα βάσανο ή μια εργασία η οποία έχει πάρει το όνομα μεταφυσική λειτουργία

by SearchingTheMeaningOfLife

Κλικ...για αναφορές στον Jung

Κλικ…για αναφορές στον Jung

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

IMPRESSIONEN

Objektiv betrachtet

926のblog

ハムスター🐹の癒やし・成長記録

TOMARI 〜健やかな日々〜

スローライフ 健やかな日々を送るために…

Par Amour du Divin

Restons debout et allons de bon coeur vers le message de Jésus. Dieu est le seul capable de mener les humains vers leur vraie destination.

humble Theology

The humble theology of Dr. John Leonard for everyday walking with God

sometimestbl.wordpress.com/

John 3:16, ~ Come unto Me, all ye that labour and are heavy laden, and I will give you rest. – Matthew 11:28♡︎

Flip Side - Word Up!

I will endeavor to present my take on any given subject by showing first a heads up, then the other side of the story! Sharing my two cents!

IJM Photography

Portraits of people and places

Αρέσει σε %d bloggers: