Ο Ελληνικός Γάμος

photo by KrisLou

photo by KrisLou

Απόσπασμα από το βιβλίο «Διαλέγοντας σύντροφο» του Γιώργου Πιντέρη

Ας φανταστούμε για λίγο ότι ζούμε στην εποχή που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει πώς ν΄ανάβουμε φωτιά από μόνοι μας. Είμαστε όμως σε θέση  μα εκτιμήσουμε την αξία της: Μας ζεσταίνει, μας φωτίζει τη νύχτα, απομακρύνει τα θηρία και γενικά είναι το πολυτιμότερο εργαλείο επιβίωσης που διαθέτουμε. Συνεπώς, γίνεται για μας πολύ σημαντικό να τη διατηρούμε συνεχώς αναμμένη. Είναι λοιπόν φυσικό να δημιουργήσουμε κάποιον κανόνα που να λέει «η φωτιά δεν πρέπει να σβήνει». Ο κανόνας αυτός είναι απόλυτα λογικός διότι πηγάζει από μια ανάγκη επιβίωσης.
Ας περάσουμε τώρα σε μια μεταγενέστερη εποχή: Έχουμε πλέον αποκτήσει την ικανότητα ν΄ανάβουμε φωτιά. Παρόλ΄ αυτά, διατηρούμε ακόμα τον κανόνα που επιβάλλει ότι «η φωτιά δεν πρέπει να σβήνει». Τώρα , όμως, ο κανόνας αυτός δεν είναι πια λογικός. Διατηρείται από την παράδοση γιατί αποτελεί μέρος μιας παλιάς γνώσης που μας βοήθησε να επιβιώσουμε. Έτσι γίνεται τμήμα του συστήματος των αξιών μας. Είναι δηλαδή ηθικός κανόνας.


   Μ’ άλλα λόγια, οι ηθικοί κανόνες (δηλαδή οι αξίες) κάθε κοινωνίας αποτελούν μια μορφή «απολιθωμένης» λογικής. Είναι μια λογική που δεν ισχύει πια. Δεν αποκλείεται μάλιστα η διατήρηση ενός τέτοιου κανόνα να μην είναι  μόνο παράλογη αλλά και επιζήμια: Για φαντάσου δηλαδή σε μια εποχή που υπάρχουν οι αναπτήρες και τα σπίρτα, να είναι κατακαλόκαιρο, να υπάρχει καύσωνας και εμείς να εξακολουθούσαμε να διατηρούμε το τζάκι αναμμένο μόνο και μόνο γιατί έχουμε μείνει προσκολλημένοι σ΄έναν πανάρχαιο κανόνα που λέει «η φωτιά δεν πρέπει να σβήνει». Θα βγάζαμε τη μπέμπελη!
Κι όμως: Όσο κι αν σου φαίνεται παράλογο, αν μελετήσουμε προσεκτικά τους κανόνες του γάμου, θα διαπιστώσουμε ότι, μερικοί από αυτούς, είναι πολύ παρόμοιοι με το «η φωτιά δεν πρέπει να σβήνει». Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των παντρεμένων να … ψήνονται καθημερινά στο «καμίνι» της καταπίεσης που οι κανόνες αυτοί δημιουργούν.
Για να καταλάβουμε λοιπόν τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν στο φαινόμενο της βαρεμάρας, το οποίο μαστίζει ένα σημαντικό ποσοστό των σημερινών ζευγαριών, θα χρειαστεί να εξετάσουμε πώς διαμορφώθηκαν οι κανόνες που διέπουν το σημερινό ελληνικό γάμο.
by SearchingTheMeaningOfLife

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Meganisi Life

Έλλη Καββαδά

!mprográfika

located somewhere between "hands" and soul

concordance

για μια α-συμπτωτική χρονικότητα

Αρέσει σε %d bloggers: