«Ξέρω ότι τίποτα δεν συμβαίνει σ΄αυτό τον κόσμο χωρίς κάποια αιτία.» Nicholas Fearn

by KrisLou

by KrisLou

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Φιλοσοφία» του Nicholas Fearn

Οι σπουδαίοι φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτελης, ο Immanuel Kant και ο Ludwig Wittgenstein έγιναν αυτό που έγιναν γιατί προτιμούσα την επανάσταση από την εξέλιξη.

-Ο μόνος τρόπος να κατανοήσουμε τα όρια του κόσμου μας είναι να εξετάσουμε τα όρια της ανθρώπινης σκέψης.

-…μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο ό,τι είναι εντός του πεδίου της εμπειρίας μας.

-Στο παιχνίδι της προσέλευσης του κοινού το πραγματικό πρόβλημα της σύγχρονης φιλοσοφίας δεν είναι ο φθόνος για της επιστήμες, αλλά η λαχτάρα για μαγεία.

-Αν δεχόμαστε ότι το σώμα είναι η κατοικία της ψυχής, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα μοναδικά τμήματά του που μένουν μαζί μας σε ολόκληρη τη ζωή μας είναι τα ωάρια της γυναίκας και ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού.

-Όσο για τα ωάρια, αυτό θα μας άφηνε με την απορία για το που κατοικεί η ψυχή των αντρών.

-Το θέμα αν ο ηλικιωμένος άντρας είναι το ίδιο άτομο με τον νεότερο έχει να κάνει με το κατά πόσο αισθανόμαστε ένοχοι ή περήφανοι για τη νεότητά μας, καθορίζει πώς θα έπρεπε να νιώθουμε για τις αναμνήσεις μας. Επίσης επηρεάζει τη συμπεριφορά μας απέναντι στο άτομο που πρόκειται να γίνουμε…

-«Εκεί όπου πάει το Εγώ, πάω κι εγώ» David Hume

Το ανθρωπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρωπινης ψυχής. Ludwig Wittgenstein

-…η αυτεπίγνωση δεν είναι απλώς συνειδητότητα του παρόντος, αλλά και του παρελθόντος, που μας δίνεται με τη μορφή αναμνήσεων… να διατηρεί την ανάμνηση του πώς ήταν ως παιδί με την αλληλουχία αναμνήσεων να παρέχουν ένα ψυχολογικό στοιχείο συνέχειας καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωης του ατόμου.

-…θα χρειαστεί ν΄αναβαθμιστεί το «υλικό» πάνω στο οποίο λειτουργεί το «λογισμικό» του εαυτού μας.

-…Κάποιος μπορεί να σκεφτεί με διαφορετικό τρόπο μόνο αν παραβλέψει τις κοινές αντιλήψεις περί ταυτότητας.

-…ο εαυτός είναι θέμα αφηγήσεων και σχέσεων παρά αντικειμένων και χαρακτηριστικών.

-Ωστόσο ο εγκέφαλος μπορεί ν΄αλλάξει να μεταβληθούν οι οδοί του, να καταστραφούν τα κύτταρά του, χωρίς να χάσουμε την ατομικότητά μας.

Είμαστε μια αναλαμπή μέσα σε μια άλλη αναλαμπή.

Η άκαμπτη πίστη στο πεπρωμένο είναι το χειρότερο είδος σκλαβιάς. Από την άλλη, είναι παρηγορητική η σκέψη ότι ο Θεός θα συγκινηθεί από τις προσευχές μας. -Επίκουρος

-Δεν είμαι αρκετά σοφός ώστε να επιρρίπτω κατηγορίες.

Ξέρω ότι τίποτα δεν συμβαίνει σ΄αυτό τον κόσμο χωρίς κάποια αιτία.

-Αυτό που θεωρούμε «επιλογές» στην πραγματικότητα δεν είναι παρά η μόνη πιθανή έκβαση υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες… Αν η θεωρία του ντετερμινισμού αληθεύει, τότε η ελεύθερη βούληση δεν επηρεάζει κατά κανένα τρόπο τη συμπεριφορά μου και χρειαζεται να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της ευθύνης.

-Ένας φυλακισμένος που δεν έχει ανάγκη από τοίχους για να τον περιορίζουν είναι σκλάβος. Ένας σκλάβος που δεν έχει ανάγκη από μαστίγιο για να καμφθεί η βούλησή του είναι μαριονέτα, και μια μαριονέτα δεν είναι αυτόνομο ον αλλά απλή προέκταση αυτού που την ελέγχει.

-Ο Ιησούς …μας προέρτρεπε να «μισούμε την αμαρτία, αλλά ν΄αγαπάμε τον αμαρτωλό».

-Η φυλακή χωρίς δεσμοφυλακα δεν είναι φυλακή.

-…κάνει διαφορά στη διαίσθησή μας αν η περίφραξη έχει εγκατασταθεί από κάποιον

-Πιο σύνθετα ντετερμινιστικά μηχανήματα (όπως ο εαυτός μας) όχι μόνο μπορούν να ελέγχουν τον εαυτό τους, αλλά και να διαφεύγουν κατά τις απόπειρες άλλον να τους ελέγχουν.

Το παρελθόν δεν μας ελέγχει. Μας ελέγχει τόσο όσο μπορούν οι άνθρωποι της NASA να ελένξουν τα διαστημόπλοια που έχουν χαθεί μέσα στο διάστημα.

Αν δεν αξίζει να κάνεις κάτι, δεν αξίζει να το κάνεις καλά- Donald Hebb

-Τον Πλάτωνα τον απασχολούσε ιδιαίτερα να «κατακτήσει ακλόνητη» την αλήθεια. Για να γίνει αυτό η διανοητική κατάσταση κατοχής της γνώσης έπρεπε να αντικατοπτρίζει τα αντικείμενά της: ακριβως όπως αυτά ήταν αιώνια, τέλεια και αμετάβλητα, η γνώση μας γι’ αυτά έπρεπε να είναι  ακλόνητη και πέρα από αναθεωρήσεις.

-..θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατέχουμε γνώση μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη πληροφορία στην οποία θα μπορούσε να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη.

-Φαίνεται πως είναι θέμα «τύχης» κάθε φορά που καταφέρνουμε να σχηματήσουμε μια αληθινή πεποίθηση, άσχετα από το ποιά διεργασία μας οδηγεί σ΄αυτή.

-…η πίστη αποδεικνύεται ανεπαρκής μέθοδος άντλησης αληθινών πεποιθήσεων, καθώς είναι τελείως ανεπίδεκτη αλλαγών στις περιστάσεις.

-…η πίστη δεν «ακολουθεί τα ίχνη της αλήθειας». Ακόμα κι όταν αλλάζουν τα γεγονότα, η πίστη παραμένει σταθερή.

Οι πράοι δεν θα κληρονομήσουν την αλήθεια, όπως δεν θα κληρονομήσουν και τη γη.

-…έχουμε μια φυσική, κληρονομούμενη προδιάθεση να πιστευουμε κάποια πράγματα λόγω των εξελικτικών μας αναγκών. Δεν πιστεύω ότι η μάθηση είναι ιδιαίτερα ξκάθαρη ιδέα και θεωρώ πως, όσο προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε, η έννοια γίνεται όλο και λιγότερο ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια τεράστια ποσότητα έμφυτης γνωσιακής δομής και πληροφορίας.

-Γνωρίζουμε ότι οι καταγραφές στα βιβλία είναι φτιαγμένες από μελάνι, αλλά δεν γνωρίζουμε το αντίστοιχο για τις νοητικές αναπαραστάσεις.

-…όπως ακριβώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αισθήσεις μας για να «διαβάσει» τον έξω κόσμο, την ίδια στιγμή διαστρεβλώνει τις σκεψεις μας όταν τις στέλνει έξω στον κόσμο με τη μορφή λογου.

Για να ελέγχουμε την φύση πρέπει να την υπακούμε.Francis Bacon

Τα ρηχά νερά μπορεί να φαίνονται βαθιά μόνο αν είναι θολωμένα.

-Δεν χρειάζεσαι έναν φιλόσοφο για να βρει ανακολουθίες στη θεωρία της Δημιουργίας.

Αν ο εγκέφαλος ήταν τόσο απλός που να μπορούμε να τον κατανοήσουμε θα ήμασταν τόσο απλοί που δεν θα μπορούσαμε να τον κατανοήσουμε- Emerson Pugh

-Το σύστημα σόναρ ή ηχοεντοπισμός που χρησιμοποιείται από τις νυχτερίδες συχνά αναφέρεται ως κάτι που μας εμποδίζει  να καταλάβουμε πως είναι να είσαι αυτο το πλάσμα…μη μυστηριακό καθ΄όλα φυσικό πρόβλημα όπως το να μην  έχουμε αυτοκίνητο.

-Φανταζόμαστε πως βαδίζουμε προς τη γνώση παραπαίοντας και σφάλλοντας, παρατηρώντας αρχικά μεμονωμενες περιπτωσεις.

Η γνώση είναι εφικτή μόνο στην περίπτωση που οι ικανότητές μας έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα αντικείμενα της προσοχής τους.

-…το τέλειο συνταίριασμα ανάμεσα στις ικανότητές μας και τα αντικείμενά τους οφείλεται στο ότι τα δεύτερα είναι δημιουργήματα των πρώτων.

-…η γνώση προέρχεται από την εμπειρία, και την πεποίθηση ότι η εμπειρία ξεκινάει αποκλειστηκά κατά τη γέννηση.

-…τα παιδιά έχουν μια ικανότητα να καταλαβαίνουν και να εκφέρουν προτάσεις που δεν έχουν ακούσει ποτέ.

-Θα υπήρχαν πολλά εγκλήματα και παραπτώματα που θα είναι έξω από τις δυνάμεις του να διαπράξει, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχαν ονομασία και κατά συνέπεια ήταν κάτι έξω από την φαντασία του.

-Σε αντίθεση με τα αγγλικά και τα γαλλικά τη νοητική γλώσσα  δεν τη μαθαίνουμε και, αν αυτό αληθεύει τότε είναι μυστήριο που καταφέρνουμε να συλλαμβάνουμε νέες έννοιες, καθώς όποια έννοια συναντάμε εκφραζεται  στα αγγλικά – χωρίς προϋπάρχον κλειδί για να τη μεταφράσουμε στη γλώσσα της νόησης. Συνεπώς, αν είναι να μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα να συλλαμβάνουμε νέες έννοιες πρέπει να διαθετουμε ήδη τον κωδικό  γι΄αυτές, που απλώς περιμένει μέσα μας για να αφυπνιστεί.

-…αν θέλουμε να διαπιστώσουμε ποιες έννοιες ειναι έμφυτες ας αναρωτηθούμε ποιες έννοιες κωδικοποιούνται με μια μόνο λέξη. Όλοι συμφωνούν ότι οι πρωταρχικές λέξεις είναι έμφυτες.

-Είμαι επιφυλακτικός για το αν υπάρχει διεργασία μάθησης(καλό, αλήθεια, ομορφιά, ευσεβεια) μιας αλήθειας, προτού αντιληφθούμε τον κανόνα ή την αρχή που συνδέει όλα τα γεγονότα του δεδομένου είδους και μετά εφαρμόζοντάς τον για την αποκάλυψη νέων ιδεών…ειχαν σε μια άλλη ζωή μάθει τις σχετικές αρχές, αλλά τις είχαν ξεχάσει.

Ο ρόλος του φιλοσόφου ήταν να βοηθήσει αυτούς τους ειδήμονες της ηθικής και των μαθηματικών ν΄ανακαλέσουν τις αρχές βάσει των οποίων έπρατταν.

Ένας αρχάριος συμπεριφέρεται σαν ένας αναποτελεσματικός, ευρετικά προγραμματισμένος υπολογιστής ενώ ένας ειδήμων ενεργεί διαισθητικά.

Η καλοσύνη, ή ότι συχνά θεωρείται καλοσύνη, είναι η πιο εγωιστική απ΄όλες τις αρετές: εννέα στις δεκα φορές δεν είναι παρά νωθρότητα. William Hazlitt

Η συνείδηση είναι η εσωτερική φωνή που μας προειδοποιεί ότι κάποιος μπορεί να μας βλέπει. H.L.Mencken

-Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι πρέπει να πληρούνται κάποιες ελάχιστες υλικές προϋποθέσεις προτού να είναι σε θέση ένας ανθρωπος να ζήσει ενάρετη ζωή… Οι υψηλότερες αρετές, υποστήριζε, είναι πνευματικές και επιτυγχάνονται μέσα από περισυλλογή, αλλά για να είναι αυτό δυνατό χρειάζεται ελεύθερος χρόνος.– όπως και το καταλληλο είδος διανοητικής ικανότητας.

όπου δεν υπάρχει μπορώ, δεν υπάρχει πρέπει» Kant

Το νόημα της ζωής προέρχεται από μέσα μας, δεν δίνεται απεξω και ξεπερνά μακράν με την ομορφιά και τη διάρκειά του, τον όποιο παράδεισο έχει ποτέ ονειρευτεί ή λαχταρήσει ο άνθρωπος.

-…ο θάνατος είναι που δίνει νόημα στη ζωή. Victor Frankl

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

One response to “«Ξέρω ότι τίποτα δεν συμβαίνει σ΄αυτό τον κόσμο χωρίς κάποια αιτία.» Nicholas Fearn

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Stephen Page

Author: The Timbre of Sand, Still Dandelions, A Ranch Bordering the Salty River. Alum: Palomar College, Columbia University, Bennington College. Follow on twitter @SmpageSteve on Instagram @smpagemoria on Facebook @steven.page.1481

A LOVER'S MUSING

single girl. one problem. no love life.

poeturja

Poetry

Everyone is Welcome!

Ms. Vee's Blog..Anything Goes.

Rethinking Life

Art and the philosophy of life

History Present

History Understood In Its Present

Espirational: A 10 Minute Vacation for the Soul

Espirational: A 10 minute vacation for the soul.

Petals Unfolding

~Authentically Creating My Life According To Me~

Garfieldhug's Blog

This & That Including What Ails

Voices from the Margins

A welcoming space for resistance to the forces of oppression and hegemony.

Recollections At Fall

Fragmented Thoughts & Flights Of Fantasy

John Wreford Photographer

Words and Pictures from the Middle East

Travelling around the world

Traveller, photography

Open Frankfurt

A blog about all and nothing

Echoes of the Past

Exploration of the Past

Victoria Young

poetry blog

Tea and Tales

Let's talk about Tea and tell some Tales!

Welcome to My World!

Continuous Progression, Exponential Growth.

spiritualjourney17

Inspirational, motivational and a journey of self-discovery

shehanne moore

Smexy Historical Romance

Rosie Culture

Rosie and her 20's

MaxHapp+

Happiness . Lifestyle . SelfLove

Might be, I'm Wrong

I express here what I face in my daily life, what I see around me, what I think and what I feel i.e. EXPERIENCE of LIFE.

Aspen Tree Book Reviews

book reviews galore

the silent wave

life through one female Asperger's lens

Just Brittany Moments

Offering Natural Remedies, Various Recipes and DIYs All Here At Your Fingertips!

Erotic Yearnings

Erotic Poetry and Stories

flashlight batteries

Poetry: Emergency lighting for times of darkness and fear

UpChucking Words

Puking up Poetry, One Verse at a Time

Shobhna Wadhwa

Creating space in a busy life

Reema's Garden

Gardening Simplified!!

Poet Rummager

I sell collectibles and art online and often find the things I've found have hilarious and at times, dark stories to tell. It's thrilling for me to be creatively random, so always expect the unexpected in the things I share with you.

The Observation Post

mistermuse, half-poet and half-wit

Meandmylovelyhome

My Home, Poetry And Photography

Pleasure & Sacrifice

An introspective approach to the creative thinker...

Learn Fun Facts

An Archive of Curious Facts for the Curious

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

CRAZY LIFE

I was born not knowing and have only little time to change that here and there

brushes and papers

my learning journey

A Mixed Bag

A poem ... A story ... A Photo ... Something Else

MELODIES PHYSICS

Akshay Kumar - SCIENCE ART MUSIC

Vocabulary in Chunks

Get Inspired | Watch | Listen | Learn

Αρέσει σε %d bloggers: