«Ξέρω ότι τίποτα δεν συμβαίνει σ΄αυτό τον κόσμο χωρίς κάποια αιτία.» Nicholas Fearn

by KrisLou

by KrisLou

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Φιλοσοφία» του Nicholas Fearn

Οι σπουδαίοι φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτελης, ο Immanuel Kant και ο Ludwig Wittgenstein έγιναν αυτό που έγιναν γιατί προτιμούσα την επανάσταση από την εξέλιξη.

-Ο μόνος τρόπος να κατανοήσουμε τα όρια του κόσμου μας είναι να εξετάσουμε τα όρια της ανθρώπινης σκέψης.

-…μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο ό,τι είναι εντός του πεδίου της εμπειρίας μας.

-Στο παιχνίδι της προσέλευσης του κοινού το πραγματικό πρόβλημα της σύγχρονης φιλοσοφίας δεν είναι ο φθόνος για της επιστήμες, αλλά η λαχτάρα για μαγεία.

-Αν δεχόμαστε ότι το σώμα είναι η κατοικία της ψυχής, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα μοναδικά τμήματά του που μένουν μαζί μας σε ολόκληρη τη ζωή μας είναι τα ωάρια της γυναίκας και ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού.

-Όσο για τα ωάρια, αυτό θα μας άφηνε με την απορία για το που κατοικεί η ψυχή των αντρών.

-Το θέμα αν ο ηλικιωμένος άντρας είναι το ίδιο άτομο με τον νεότερο έχει να κάνει με το κατά πόσο αισθανόμαστε ένοχοι ή περήφανοι για τη νεότητά μας, καθορίζει πώς θα έπρεπε να νιώθουμε για τις αναμνήσεις μας. Επίσης επηρεάζει τη συμπεριφορά μας απέναντι στο άτομο που πρόκειται να γίνουμε…

-«Εκεί όπου πάει το Εγώ, πάω κι εγώ» David Hume

Το ανθρωπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρωπινης ψυχής. Ludwig Wittgenstein

-…η αυτεπίγνωση δεν είναι απλώς συνειδητότητα του παρόντος, αλλά και του παρελθόντος, που μας δίνεται με τη μορφή αναμνήσεων… να διατηρεί την ανάμνηση του πώς ήταν ως παιδί με την αλληλουχία αναμνήσεων να παρέχουν ένα ψυχολογικό στοιχείο συνέχειας καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωης του ατόμου.

-…θα χρειαστεί ν΄αναβαθμιστεί το «υλικό» πάνω στο οποίο λειτουργεί το «λογισμικό» του εαυτού μας.

-…Κάποιος μπορεί να σκεφτεί με διαφορετικό τρόπο μόνο αν παραβλέψει τις κοινές αντιλήψεις περί ταυτότητας.

-…ο εαυτός είναι θέμα αφηγήσεων και σχέσεων παρά αντικειμένων και χαρακτηριστικών.

-Ωστόσο ο εγκέφαλος μπορεί ν΄αλλάξει να μεταβληθούν οι οδοί του, να καταστραφούν τα κύτταρά του, χωρίς να χάσουμε την ατομικότητά μας.

Είμαστε μια αναλαμπή μέσα σε μια άλλη αναλαμπή.

Η άκαμπτη πίστη στο πεπρωμένο είναι το χειρότερο είδος σκλαβιάς. Από την άλλη, είναι παρηγορητική η σκέψη ότι ο Θεός θα συγκινηθεί από τις προσευχές μας. -Επίκουρος

-Δεν είμαι αρκετά σοφός ώστε να επιρρίπτω κατηγορίες.

Ξέρω ότι τίποτα δεν συμβαίνει σ΄αυτό τον κόσμο χωρίς κάποια αιτία.

-Αυτό που θεωρούμε «επιλογές» στην πραγματικότητα δεν είναι παρά η μόνη πιθανή έκβαση υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες… Αν η θεωρία του ντετερμινισμού αληθεύει, τότε η ελεύθερη βούληση δεν επηρεάζει κατά κανένα τρόπο τη συμπεριφορά μου και χρειαζεται να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της ευθύνης.

-Ένας φυλακισμένος που δεν έχει ανάγκη από τοίχους για να τον περιορίζουν είναι σκλάβος. Ένας σκλάβος που δεν έχει ανάγκη από μαστίγιο για να καμφθεί η βούλησή του είναι μαριονέτα, και μια μαριονέτα δεν είναι αυτόνομο ον αλλά απλή προέκταση αυτού που την ελέγχει.

-Ο Ιησούς …μας προέρτρεπε να «μισούμε την αμαρτία, αλλά ν΄αγαπάμε τον αμαρτωλό».

-Η φυλακή χωρίς δεσμοφυλακα δεν είναι φυλακή.

-…κάνει διαφορά στη διαίσθησή μας αν η περίφραξη έχει εγκατασταθεί από κάποιον

-Πιο σύνθετα ντετερμινιστικά μηχανήματα (όπως ο εαυτός μας) όχι μόνο μπορούν να ελέγχουν τον εαυτό τους, αλλά και να διαφεύγουν κατά τις απόπειρες άλλον να τους ελέγχουν.

Το παρελθόν δεν μας ελέγχει. Μας ελέγχει τόσο όσο μπορούν οι άνθρωποι της NASA να ελένξουν τα διαστημόπλοια που έχουν χαθεί μέσα στο διάστημα.

Αν δεν αξίζει να κάνεις κάτι, δεν αξίζει να το κάνεις καλά- Donald Hebb

-Τον Πλάτωνα τον απασχολούσε ιδιαίτερα να «κατακτήσει ακλόνητη» την αλήθεια. Για να γίνει αυτό η διανοητική κατάσταση κατοχής της γνώσης έπρεπε να αντικατοπτρίζει τα αντικείμενά της: ακριβως όπως αυτά ήταν αιώνια, τέλεια και αμετάβλητα, η γνώση μας γι’ αυτά έπρεπε να είναι  ακλόνητη και πέρα από αναθεωρήσεις.

-..θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατέχουμε γνώση μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη πληροφορία στην οποία θα μπορούσε να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη.

-Φαίνεται πως είναι θέμα «τύχης» κάθε φορά που καταφέρνουμε να σχηματήσουμε μια αληθινή πεποίθηση, άσχετα από το ποιά διεργασία μας οδηγεί σ΄αυτή.

-…η πίστη αποδεικνύεται ανεπαρκής μέθοδος άντλησης αληθινών πεποιθήσεων, καθώς είναι τελείως ανεπίδεκτη αλλαγών στις περιστάσεις.

-…η πίστη δεν «ακολουθεί τα ίχνη της αλήθειας». Ακόμα κι όταν αλλάζουν τα γεγονότα, η πίστη παραμένει σταθερή.

Οι πράοι δεν θα κληρονομήσουν την αλήθεια, όπως δεν θα κληρονομήσουν και τη γη.

-…έχουμε μια φυσική, κληρονομούμενη προδιάθεση να πιστευουμε κάποια πράγματα λόγω των εξελικτικών μας αναγκών. Δεν πιστεύω ότι η μάθηση είναι ιδιαίτερα ξκάθαρη ιδέα και θεωρώ πως, όσο προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε, η έννοια γίνεται όλο και λιγότερο ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια τεράστια ποσότητα έμφυτης γνωσιακής δομής και πληροφορίας.

-Γνωρίζουμε ότι οι καταγραφές στα βιβλία είναι φτιαγμένες από μελάνι, αλλά δεν γνωρίζουμε το αντίστοιχο για τις νοητικές αναπαραστάσεις.

-…όπως ακριβώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αισθήσεις μας για να «διαβάσει» τον έξω κόσμο, την ίδια στιγμή διαστρεβλώνει τις σκεψεις μας όταν τις στέλνει έξω στον κόσμο με τη μορφή λογου.

Για να ελέγχουμε την φύση πρέπει να την υπακούμε.Francis Bacon

Τα ρηχά νερά μπορεί να φαίνονται βαθιά μόνο αν είναι θολωμένα.

-Δεν χρειάζεσαι έναν φιλόσοφο για να βρει ανακολουθίες στη θεωρία της Δημιουργίας.

Αν ο εγκέφαλος ήταν τόσο απλός που να μπορούμε να τον κατανοήσουμε θα ήμασταν τόσο απλοί που δεν θα μπορούσαμε να τον κατανοήσουμε- Emerson Pugh

-Το σύστημα σόναρ ή ηχοεντοπισμός που χρησιμοποιείται από τις νυχτερίδες συχνά αναφέρεται ως κάτι που μας εμποδίζει  να καταλάβουμε πως είναι να είσαι αυτο το πλάσμα…μη μυστηριακό καθ΄όλα φυσικό πρόβλημα όπως το να μην  έχουμε αυτοκίνητο.

-Φανταζόμαστε πως βαδίζουμε προς τη γνώση παραπαίοντας και σφάλλοντας, παρατηρώντας αρχικά μεμονωμενες περιπτωσεις.

Η γνώση είναι εφικτή μόνο στην περίπτωση που οι ικανότητές μας έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα αντικείμενα της προσοχής τους.

-…το τέλειο συνταίριασμα ανάμεσα στις ικανότητές μας και τα αντικείμενά τους οφείλεται στο ότι τα δεύτερα είναι δημιουργήματα των πρώτων.

-…η γνώση προέρχεται από την εμπειρία, και την πεποίθηση ότι η εμπειρία ξεκινάει αποκλειστηκά κατά τη γέννηση.

-…τα παιδιά έχουν μια ικανότητα να καταλαβαίνουν και να εκφέρουν προτάσεις που δεν έχουν ακούσει ποτέ.

-Θα υπήρχαν πολλά εγκλήματα και παραπτώματα που θα είναι έξω από τις δυνάμεις του να διαπράξει, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχαν ονομασία και κατά συνέπεια ήταν κάτι έξω από την φαντασία του.

-Σε αντίθεση με τα αγγλικά και τα γαλλικά τη νοητική γλώσσα  δεν τη μαθαίνουμε και, αν αυτό αληθεύει τότε είναι μυστήριο που καταφέρνουμε να συλλαμβάνουμε νέες έννοιες, καθώς όποια έννοια συναντάμε εκφραζεται  στα αγγλικά – χωρίς προϋπάρχον κλειδί για να τη μεταφράσουμε στη γλώσσα της νόησης. Συνεπώς, αν είναι να μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα να συλλαμβάνουμε νέες έννοιες πρέπει να διαθετουμε ήδη τον κωδικό  γι΄αυτές, που απλώς περιμένει μέσα μας για να αφυπνιστεί.

-…αν θέλουμε να διαπιστώσουμε ποιες έννοιες ειναι έμφυτες ας αναρωτηθούμε ποιες έννοιες κωδικοποιούνται με μια μόνο λέξη. Όλοι συμφωνούν ότι οι πρωταρχικές λέξεις είναι έμφυτες.

-Είμαι επιφυλακτικός για το αν υπάρχει διεργασία μάθησης(καλό, αλήθεια, ομορφιά, ευσεβεια) μιας αλήθειας, προτού αντιληφθούμε τον κανόνα ή την αρχή που συνδέει όλα τα γεγονότα του δεδομένου είδους και μετά εφαρμόζοντάς τον για την αποκάλυψη νέων ιδεών…ειχαν σε μια άλλη ζωή μάθει τις σχετικές αρχές, αλλά τις είχαν ξεχάσει.

Ο ρόλος του φιλοσόφου ήταν να βοηθήσει αυτούς τους ειδήμονες της ηθικής και των μαθηματικών ν΄ανακαλέσουν τις αρχές βάσει των οποίων έπρατταν.

Ένας αρχάριος συμπεριφέρεται σαν ένας αναποτελεσματικός, ευρετικά προγραμματισμένος υπολογιστής ενώ ένας ειδήμων ενεργεί διαισθητικά.

Η καλοσύνη, ή ότι συχνά θεωρείται καλοσύνη, είναι η πιο εγωιστική απ΄όλες τις αρετές: εννέα στις δεκα φορές δεν είναι παρά νωθρότητα. William Hazlitt

Η συνείδηση είναι η εσωτερική φωνή που μας προειδοποιεί ότι κάποιος μπορεί να μας βλέπει. H.L.Mencken

-Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι πρέπει να πληρούνται κάποιες ελάχιστες υλικές προϋποθέσεις προτού να είναι σε θέση ένας ανθρωπος να ζήσει ενάρετη ζωή… Οι υψηλότερες αρετές, υποστήριζε, είναι πνευματικές και επιτυγχάνονται μέσα από περισυλλογή, αλλά για να είναι αυτό δυνατό χρειάζεται ελεύθερος χρόνος.– όπως και το καταλληλο είδος διανοητικής ικανότητας.

όπου δεν υπάρχει μπορώ, δεν υπάρχει πρέπει» Kant

Το νόημα της ζωής προέρχεται από μέσα μας, δεν δίνεται απεξω και ξεπερνά μακράν με την ομορφιά και τη διάρκειά του, τον όποιο παράδεισο έχει ποτέ ονειρευτεί ή λαχταρήσει ο άνθρωπος.

-…ο θάνατος είναι που δίνει νόημα στη ζωή. Victor Frankl

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

One response to “«Ξέρω ότι τίποτα δεν συμβαίνει σ΄αυτό τον κόσμο χωρίς κάποια αιτία.» Nicholas Fearn

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Sarah James Writes

Just another WordPress.com weblog

thought exhibit

pinned, penned, & painted

Loud Alien Noize

Revealing the True Origins of Silence

Mythology

Art as Interpreted by the Old Masters

zinniewrites

Art,poetry,fiction and emerging issues

The London Mom

An expatriate family making a home in New York City

The Constant Lover

some college advice; poetry; prose poetry; stories; I hope you find this

The Rocky Safari

A strange place for the curious & adventurous.

the visionista

blog that expresses Life, Love, Laugh & everything else adjusts in place

Beyond The Veil

Short Stories, Book Reviews, Literary Tidbits and More...

Your Personal Motivator

Different Kind of Motivation

Wary Honesty

Pondering and poetry.

Life's Reactions, Enduring Passions, Regrettable Actions

Unshackled Mind Thy Spirit Will Climb

Fantasist

Believer. Seeker. Poetess. Artist.

TUKANG CERITA!

"jalan, ngopi, makan, mimpi, nulis"

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

quirkywritingcorner

A great WordPress.com site

Αρέσει σε %d bloggers: