Tι είναι η υπερθυμησία;

Η υπερθυμησία είναι μια εξαιρετικά σπάνια νευροψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακραία μνήμη για τις προσωπικές στιγμές του ατόμου και συχνά αναφέρεται και ως αυτοβιογραφική μνήμη.

Αυτό το σύνδρομο, ορίστηκε για πρώτη φορά σε ένα άρθρο του νευροψυχολογικού περιοδικού Neurocase. Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός ατόμου με σύνδρομο υπερθυμησίας είναι πως ξοδεύει άφθονο χρόνο να σκέφτεται τις προσωπικές αναμνήσεις και διαθέτει εξαιρετική ανάκληση της προσωπικής μνήμης.
Οταν σε ένα άτομο με υπερθυμησία δίνεται μια ημερομηνία, μπορεί να θυμηθεί ποια μέρα της εβδομάδας ήταν η συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία γύρω απ’ αυτήν την ημερομηνία. Μπορεί να θυμηθεί το όνομα του δασκάλου του σχολείου του και πώς ήταν ντυμένος εκείνη την ημέρα, ποια τηλεοπτική εκπομπή και ποιο επεισόδιο παίχτηκε τότε. Εάν είναι ένα ιστορικό γεγονός που έγινε εκείνη την ημέρα και είχε προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα, το άτομο με υπερθυμησία μπορεί να θυμηθεί κάθε λεπτομέρεια και πληροφορία που αφορά την συγκεκριμένη ημέρα.
Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο τείνουν να έχουν χαμηλή φωτογραφική μνήμη και συχνά παραπονιούνται ότι έχουν πρόβλημα να απομνημονεύσουν «παπαγαλία» κάποια πράγματα που απαιτούνται στο σχολείο. Επίσης, δεν έχουν ανώτερες ικανότητες και μάλιστα μερικές φορές έχουν πρόβλημα με τις βασικές ικανότητες να θυμούνται σειρές αριθμών. Εχουν, επίσης, πρόβλημα με την οικοδόμηση των δεξιοτήτων μνήμης και δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατά «παπαγαλία» μνήμη τους, ακόμα και όταν αφορά για παράδειγμα την προπαίδεια. Το κλειδί για την ανώτερη μνήμη ενός ατόμου με υπερθυμησία βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ανάκληση των πληροφοριών που συνδέονται προσωπικά με το ίδιο.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι μια τέτοιας μορφής ανώτερη αυτοβιογραφική ανάκληση της μνήμης θα είναι ένα δώρο, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μια «κατάρα». Ενα άτομο που πάσχει από το σύνδρομο αυτό έχει μεγάλη δυσκολία να σταματήσει τη ροή των αναμνήσεών του. Ημερομηνίες ή συζητήσεις σχετικές με ένα γεγονός του παρελθόντος, συχνά προκαλούν ανάκληση της μνήμης που με τη σειρά της θα προκαλέσει άλλη μνήμη και θα δημιουργηθεί έτσι ένα φαινόμενο ντόμινο που «κλειδώνει» το άτομο με υπερθυμησία στο παρελθόν. Αυτή η μορφή ανάμνησης όπου μία μνήμη οδηγεί σε μία άλλη μνήμη, ονομάζεται λειτουργία επεισοδιακής ανάκτησης μνήμης και συχνά είναι αδύνατο να σταματήσει ή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.
Η προκαταρκτική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και η μαγνητική τομογραφία (MRI) υποδεικνύουν ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι γνωστά ως αριστερός και δεξιός προμετωπιαίος φλοιός, πρόσθια έλικα προσαγωγίου, κερκοφόρος πυρήνας και κροταφικός λοβός. Ο αριστερός και δεξιός προμετωπιαίος φλοιός και η πρόσθια έλικα του προσαγωγίου είναι μέρη του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι ελέγχουν την κατάσταση της επεισοδιακής ανάκτησης. Σε άτομα με υπερθυμησία η περιοχή αυτή μπορεί να είναι υπανάπτυκτη και αυτό συμβάλλει στην αδυναμία διακοπής της ροής της μνήμης. Μια μαγνητική τομογραφία ατόμου με υπερθυμησία έχει δείξει ότι ο κερκοφόρος πυρήνας και μέρος του κροταφικού λοβού είναι δυσανάλογα μεγαλύτεροι από το κανονικό. Το εύρημα αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι οι δύο αυτές περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να λειτουργήσουν μαζί για να εκτελέσουν την ανάκληση της προσωπικής μνήμης και ότι οξύνονται σε άτομα με υπερθυμησία.
Πηγή: http://www.mediva.nogr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Manina

το περιοδικό για κορίτσια επιστρέφει

bookywrite.wordpress.com/

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

umaverma12

inner peace is necessary to overcome of all the pain.

Poesy In Chrysalis

A Bibliophile | Honest Book Critic | Editor | Content Writer | Published Contributing Author | Featured Poet | Cannot Turn Down A Scrumptious Plate of Food |

Shun P. Writes here... DOT.com

Those ongoing narratives of discovery - at the intersection of social media and the search for God's face.

Open Thought Vortex

LITERARY MAGAZINE FOR OPEN HEARTS AND MINDS

InkBlots and IceBergs

musings on life | bits of psychology | attempts at poetry

"Oken"

creative writing

SKYLARITY

Paradigm Shift, Mindfulness, and Authenticity

scattered words

scribbles by Hemendra Dibaakor

Variety as Life Spice

“Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask and he will tell you the truth.” - Oscar Wilde

Aphorism With Abhishek

The stuff that matters

VIKRAM HERE BLOG

Life with a twist

tornadoday

...might I be found in words I leave behind

minzkhaitan

TravelBug

The ancient eavesdropper

Nature's nuances in a nutshell

Αρέσει σε %d bloggers: