«Μην εμπιστεύεσαι σε ξένους τις βαθύτερες σκέψεις και αμφιβολίες σου.»~Irvin Yalom

2015-11-26-18.35.12.jpg.jpeg

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Το πρόβλημα Σπινόζα» του Irvin Yalom

-…οι ιδέες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα προκαλούνται από προηγούμενες εμπειρίες, ότι η κατανόηση οδηγεί στην υπέρβαση.

-«Επομένως θα συμφωνήσεις ό,τι εξ ορισμού, ένα τέλειο και πλήρες ον δεν έχει ανάγκες, δεν έχει ανεπάρκειες, δεν έχει απαιτήσεις ούτε επιθυμίες. Έτσι δεν είναι; » …»Τότε» συνεχίζει ο Σπινόζα, «υποστηρίζω ότι ο Θεός δεν έχει επιθυμίες ούτε ως προς το  πως ούτε καν ως προς το αν θα τον δοξάσουμε. Επίτρεψέ μου λοιπόν, Γιάκομπ, να αγαπώ τον Θεό με τον δικό μου τρόπο«

-Όταν ο Αϊνστάιν μιλούσε για Θεό, μιλούσε για τον Θεό του Σπινόζα –έναν Θεό που ισοδυναμεί απόλυτα με τη φύση, έναν Θεό που περικλύει κάθε ουσία κι έναν Θεό «που δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν» εννοώντας πως οτιδήποτε συμβαίνει, χωρίς καμιά εξαίρεση, ακολουθεί την τάξη και τους νόμους της φύσης.

Το αν έχεις ήσυχη συνείδηση μετράει, όχι αν έχεις κακή φήμη.

-…η προς τα επάνω οικοδόμηση μιας θεωρίας από συγκεκριμένες παρατηρήσεις είναι η επαγωγή

-«…τα πλούτη; τη φήμη; Τις ηδονές των αισθήσεων; Είναι βέβαιο ότι οι στόχοι αυτοί αντιπροσωπεύουν λανθασμένες κατευθύνσεις«. …»Κάτι τέοιοι στόχοι είναι αχόρταγοι. Κάθε φορά που επιτυγχάνουμε έναν απ΄αυτούς το μόνο που κάνει είναι να γεννάει πρόσθετες ανάγκες. …Οπωσδήποτε ο αληθινός δρόμος προς την άφθαρτη ευτυχία πρέπει να βρίσκεται αλλού... «Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν βρίσκεται στα φθαρτά αντικείμενα. Δεν βρίσκεται εκτός αλλά εντός. Ο νους είναι που καθορίζει τί είναι τρομακτικό, ανάξιο, επιθυμητό ή ανεκτίμητο, επομένως ο νους και μόνο ο νους χρειάζεται να τροποποιηθεί.

Οι προλήψεις και η λογική δεν υπήρξαν ποτέ στενοί σύντροφοι.

Μην εμπιστεύεσαι σε ξένους τις βαθύτερες σκέψεις και αμφιβολίες σου.

-Στο σπίτι τα βρήκε όλα περίπου όπως τα θυμόταν κι αυτή η σταθερότητα του παρελθόντος του πρόσφερε μια σπάνια ανάπαυλα από τη βασανισμένη αίσθησή του ότι δεν είχε ρίζες.

-…βρίσκομαι κι εγώ σε αναστάτωση, ίσως πιο χαμένος από άλλους αποκομμένος από τα πάντα». «Κι έτσι αναζητάς μία άγκυρα στο παρελθόν, λαχταράς το αναλλοίωτο παρελθόν

-…το Νόημά σου έχει εκραγεί»…Ο όρος του «Νόημα» αναφέρεται στο πράγμα όπως το βιώνουμε, στο πράγμα όπως δομείται από εμάς. Πάρε για παράδειγμα την ιδέα ενός κτιρίου. Σκέψου έπειτα ότι ακουμπάς το βάρος σου πάνω σ΄ένα κτίριο και ανακαλύπτεις ότι το κτίριο δεν είναι στερεό κι ότι το σώμα σου περνά από μέσα του. Εκείνη τη στιγμή το Νόημά σου για το τί είναι κτίριο εκρήγνειται – ξαφνικά ο «βιόκοσμός» σου δεν είναι όπως τον νόμιζες» Χούσσερλ

-«Παλιούς φίλους δεν αποκτάς ξανά…»

-Ίσως όλοι εμείς που είμαστε εκτοπισμένοι νιώθουμε την ίδια έντονη λαχτάρα που περιγράφεις- για ένα σπίτι, για έναν τόπο όπου θα ανήκουμε πραγματικά.

-…μπορείς πράγματι να νιώσεις «στο σπίτι σου» οπουδήποτε, το σπίτι δεν είναι τόπος, είναι ψυχική κατάσταση. Το να είσαι στ΄αλήθεια σπίτι σου, είναι να νιώθεις σπίτι σου μέσα στον εαυτό σου… Πιθανόν να μην το ένιωσες ποτέ. Ίσως όλη σου τη ζωή ν΄αναζητάς το σπίτι σε λάθος μέρος.

-Σκεφτείτε! Ποιό είναι το μείζον χαρακτηριστικό που μας διακρίνει από τις κατώτερες μορφές ζωής;…»Πιστεύω πως είναι η μοναδική μας ικανότητα για λογική σκέψη«. «Ακριβώς. Γι΄αυτό ο Αριστοτέλης υποστήριξε ότι ο ευτυχέστερος άνθρωπος είναι εκείνος που πραγματώνει σε μεγαλύτερο βαθμό αυτήν ακριβώς τη λειτουργία«.

-«… οι ανάγκες σας είναι λίγες, ικανοποιούνται εύκολα και ο όποιος αναγκαίος πόνος είναι εύκολα ανεκτός. Μην περιπλέκετε τη ζωή σας. Μην περιπλέκετε τη ζωή σας με ασήμαντους στόχους όπως τα πλούτη και η φήμη: είναι εχθροί της αταραξίας.

Ο Επίκουρος πιστεύει ότι το μεγαλύτερο καλό είναι να κατακτήσεις την αταραξία μέσω της απαλλαγής από κάθε άγχος.

-…μια φιλοσοφία που δεν μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή έχει όση αξία έχει μια ιατρική που δεν μπορεί να θεραπεύσει  το σώμα- Επίκουρος

Ο Επίκουρος σοκάρει τους σημερινούς αναγνώστες επειδή η συνταγή του για την ευτυχία δεν εμπλέκει καθόλου τα θεία. Πίστευε ότι η ευτυχία πηγάζει αποκλειστικά από τον ίδιο μας το νου και δεν απέδιδε καμιά σπουδαιότητα στη σχέση μας με οτιδήποτε υπερφυσικό.

-Πιστεύω βαθύτατα ότι πρέπει να είμαι ελεύθερος. Αν δεν βρίσκται πουθενά τέτοια κοινότητα, τότε ίσως να πρέπει να ζήσω χωρίς κοινότητα.

-…τα πάντα, ακόμα και τα συναισθήματα και οι σχέσεις, έχουν μία αιτία που με την κατάλληλη διερεύνηση μπορεί ν΄ανακαλυφθεί.

-Τα θαύματα υπάρχουν μόνο χάρη στην ανθρώπινη άγνοια. …όσο μεγαλύτερη ήταν η άγνοια των μαζών για τα έργα της Φύσης τόσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των θαυμάτων.

-…βέβαιη γνώση ότι κρατώ τον πατέρα μου, το πρόσωπό του, την αγάπη του, τη σοφία του και μ΄αυτόν τον τρόπο είμαι ήδη ενωμένος μαζί του. Η ευλογημένη επανασύνδεση θα πρέπει να συμβεί σ΄αυτή τη ζωή, γιατί αυτή η ζωή είναι η μόνη που έχουμε.

-«Είπα ότι η Φύση είναι αιώνια, άπειρη, εμπεριέχει κάθε ύλη και πως οτιδήποτε συμβαίνει ακολουθεί τους δικούς της νόμους«…»…ο Θεός είναι αιώνιος, άπειρος και εμπεριέχει κάθε ύλη;»… «Αν ο Θεός και η Φύση έχουν τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες, τότε ποιά η διαφορά ανάμεσά τους;» …Δεν υπάρχει καμιά διαφορά. Ο Θεός είναι η Φύση. Η Φύση είναι ο Θεός«.

-…ο Φρήντριχ συμφωνούσε με τον Σπινόζα ότι το μέλλον καθορίζεται απ΄όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, από τη σωματική και ψυχολογική μας συγκρότηση– τα πάθη  μας, τους φόβους, τους στόχους μας, τη στάση μας απέναντι στους άλλους.

-Δεν πρόκειται ν΄ακολουθήσω καμιά άλλη δύναμη επί γης παρά μόνο την ίδια μου τη συνείδηση.

Ακολούθησα τον δικό μου δρόμο εξαιτίας ακριβώς όλων μου των χαρισμάτων, όχι παρά τα χαρίσματά μου.

-Εγώ δεν πιστεύω πως η αμφισβήτηση είναι αρρώστια. Αρρώστια είναι η τυφλή υπακοή χωρίς καμιά αμφισβήτηση.

Η σκοτεινή πλευρά του θαυμασμού είναι ο φθόνος σε συνδυασμό με την αγανάκτηση για τη δική του ασημαντότητα.

-Αν είχες την παραμικρή ιδέα πως λειτουργεί ο κόσμος θα ήξερες πως κάθε φιλόσοφος επηρεάζεται  και εμπνέεται από τους φιλόσοφους που προηγήθηκαν. Ο Κάντ επηρέασε τον χέγκελ, ο Σοπενάουερ επηρέασε τον Νίτσε, ο Πλάτωνας επηρέασε τους πάντες.

-Αν βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν συμφωνούν καθόλου με τη φύση μου, δεν θα μπορώ καθόλου να προσαρμοστώ σ΄εκείνους χωρίς να μεταβάλω σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό μου.

Ένας ελεύθερος άνθρωπος που ζει ανάμεσα στους ανίδεους πασχίζει όσο περισσότερο μπορεί ν΄αποφύγει την εύνοιά τους.

Μόνο οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι γνήσια ωφέλιμοι ο ένας στον άλλον και μπορούν να συνάψουν αληθινές φιλίες.

-Και είναι απολύτως επιτρεπτό από το ανώτατο δίκαιο της φύσης, όλοι οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τη σοφή λογική, για να προσδιορίζουν πως να ζουν με τρόπο που θα τους επιτρέψει να ευδοκιμήσουν.

Το σημαντικότερο όργανο που διαθέτεις είναι ο ίδιος σου ο εαυτός, και η δουλειά της αυτοκατανόησης δεν έχει τέλος.

-Α, η φιλία! Αυτή λοιπόν είναι το συστατικό που κρατά συνδεδεμένους τους ανθρώπους-αυτή η ζεστασιά, αυτή η ψυχική διάθεση που διασκορπίζει τη μοναξιά.

-Ελπίζω πως βαδίζω προς μια ζωή απερίσπαστου διαλογισμού.

-…εύχομαι το τέλος όλων των παραδόσεων που παρεμποδίζουν το δικαίωμα του ανθρώπου να σκέφτεται ελεύθερα.

Τα πράγματα πρέπει να τα θεωρούμε πολύτιμα για την αλήθεια τους, όχι για την αρχαιότητά τους.

-Πόσο στερημένη από νόημα θα ήταν όμως η δική σου μία και μοναδική ζωή, αν την αφιέρωνες σ΄ένα σύστημα σφαλερό και γεμάτο προλήψεις-σ΄ένα σύστημα που επιλέγει έναν λαό και αποκλείει όλα τα άλλα όντα;

-(ο Επίκουρος)Έλεγε πως οι ανάγκες του σοφού ανθρώπου είναι λίγες και ικανοποιούνται εύκολα, ενώ οι άνθρωποι με ασίγαστη λαχτάρα για εξουσία ή πλούτο….ποτέ δεν κατακτούν την αταραξία, γιατί αυτού του είδους η λαχτάρα πολλαπλασιάζεται συνεχώς. Όσο περισσότερα αγαθά κατέχεις τόσο περισσότερο σε κατέχουν αυτά.

-…δεν έχω επιλέξει συγκεκριμένα την αταραξία ως στόχο μου, μάλλον…κατευθύνω τον εαυτό μου προς το στόχο να τελειοποιήσω τη λογική μου.

-…ξέχνα τι ήθελες να μου πεις κι ας διερευνήσουμε αντίθετα όλα τα εμπόδια που δεν σ΄αφήνουν να το πεις.

Οι άνθρωποι συμπαθούν τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για κείνους.

-«Ηρέμησε» μουρμούρισε «Σκέψου μόνο ετούτη τη στιγμή. Μη χάνεις ενέργεια σε ό,τι δεν μπορείς να ελέγξεις. Δεν μπορείς να ελέγξεις το παρελθόν. Φοβάσαι επειδή φαντάζεσαι αυτό το παλιό γεγονός να συμβαίνει τώρα στο παρόν. Ο νους σου δημιουργεί την εικόνα. Ο νους σου δημιουργεί τα συναισθήματά σου γι΄αυτή την εικόνα. Επικεντρώσου μόνο στον έλεγχο του νου σου.

-Αν θέλεις να ευδοκιμήσεις, πρέπει να ξεπεράσεις τα πάθη σου αγκιστρώνοντας τα αισθήματά σου σε κάτι που δεν αλλάζει, σε κάτι που διαρκεί αιώνια.

-Τα πάντα υποτάσσονται στους νόμους της Φύσης και μέσα από τη λογική μας είναι δυνατό να συλλάβουμε αυτή την αλυσίδα οντότητας.

Ο άνθρωπος είναι μέρος της Φύσης και επομένως υπόκειται στο αιτιακό δίκτυο της Φύσης. Τίποτα στη Φύση-ούτε εμείς οι άνθρωποι- δεν μπορεί απλώς να επιλέξει να ξεκινήσει μια δράση από ιδιοτροπία. Δεν μπορεί να υπάρξει μια χωριστή επικράτεια μέσα σε μια επικράτεια.

-…δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ελέγξουμε πράγματα πάνω στα οποία δεν διαθέτουμε κανένα έλεγχο.

Κανένας τρόμος δεν τολμά να μπει σε μια καρδιά που έχει καθαρθεί από το φόβο του θανάτου.» -Σενέκας

Νομίζω ότι διαθέτεις μέσα σου τόσο λίγη μνησικακία, που υποτιμάς την ύπαρξή της στους άλλους.

-Όμως όσο μεγαλύτερο πόθο νιώσει για σένα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόγνωσή της που δεν θα σε έχει. 😦

-Μπορώ να είμαι ελεύθερος μόνο αν κατακόψω απόλυτα τους δεσμούς μου με την ηδονή των αισθήσεων, με τον πλούτο και με τη φήμη. Αν δεν δώσω προσοχή στη λογική, θα παραμείνω για πάντα σκλάβος του πάθους. …ξέρουμε ότι η λογική, δεν μπορεί να νικήσει το πάθος… Πρέπει να μάθω να μετατρέπω τη λογική σε πάθος. 🙂

-Έχω την εντύπωση ότι προσπαθείτε να αρνηθείτε ότι μεγαλώνετε ή ότι η ζωή σας είναι εφήμερη αναζητώντας κάτι άφθαρτο.

-…η προσωπικότητα και οι πράξεις ενός ανθρώπου συνδέονται απόλυτα.

Ο φίλος του όχι μόνο είχε βοηθήσει τη διαδικασία της λογικής ανάλυσης αλλά, πράγμα μάλλον πιο σημαντικό, είχε προσφέρει την ίδια του την παρουσία.

-…να βγει από την βασανιστική του ζήλια φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον παραλογισμό του να ποθεί κάτι το οποίο ούτε αληθινά επιθυμούσε ούτε ποτέ θα μπορούσε να αποκτήσει.

-Πάντα έτσι ήταν η σεξουαλική πίεση είναι μέρος της βιολογικής μας υπόστασης. Είναι η δύναμη που επιτρέπει στο είδος μας να επιβιώνει.

-…όταν μια τέτοια ηδονή (των αισθήσεων) ικανοποιηθεί, ακολουθείται από μια ακραία μελαγχολία, από την οποία ο νους, παρότι δεν σκλαβώνεται, διαταράσσεται και αμβλύνεται.

Η φήμη έχει το επιπλέον ελάττωμα ότι υποχρεώνει τους θιασώτες της να ρυθμίζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις γνώμες των συνανθρώπων τους, αποφεύγοντας ό,τι αποφεύγουν συνήθως εκείνοι και αναζητώντας ό,τι συνήθως ζητούν εκείνοι.

Αν δεν μπορώ να πείσω τους αναγνώστες αποκλειστικά από τη λογική των επιχειρημάτων μου, τα γραπτά μου σφάλουν.

-Όμως η αγάπη προς ένα πράγμα αιώνιο και άπειρο τρέφει την ψυχή αποκλειστικά με χαρά και είναι απαλλαγμένη από κάθε θλίψη, γι΄αυτό πρέπει αυτή να ποθούμε και να αναζητούμε με όλη μας τη δύναμη.

-…οι μη συνειδητές σκέψεις και συναισθήματα είναι μέρος του αιτιακού πλέγματος.

-Σε μεγάλες περιόδους της ανθρώπινης προόδου μπορεί κατά καιρούς να συμβεί ο πολιτικός της πράξης και ο φιλόσοφος της πολιτικής να είναι ένα και το αυτό πρόσωπο. Θέλει να θεωρεί ο κόσμος ότι ανήκει σ΄αυτό το σπάνιο είδος ηγέτη.

-Αλλά οι ανάγκες μου είναι λίγες και καλύπτονται εύκολα και τα παραπάνω χρήματα θα διασπάσουν τη συγκέντρωσή μου, δεν θα τη βοηθήσουν.

-Μοιάζει με το φαινόμενο εκείνο το οποίο αναφέρουν πολλοί αρχαίοι, όπου οι άνθρωποι λύνουν κάποιο πρόβλημα στο όνειρό τους.

Όταν έρθει το τέλειο το μερικό θα εγκαταλειφθεί.

-Αυτό που μισείς μην το κάνεις στον εαυτό σου.

-Και η αγάπη ενός πράγματος που είναι ανάλλαχτο και αιώνιο σημαίνει ότι δεν υποβάλλεσαι στις παραξενιές του αγαπημένου ή στις άστατες διαθέσεις του ή στο πεπερασμένο της ύπαρξής του. Σημαίνει επίσης ότι δεν προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τον εαυτό μας σ΄έναν άλλον άνθρωπο

-Όταν ένας άνθρωπος είναι λεία των συναισθημάτων του, δεν είναι κύριος του εαυτού του παρά βρίσκεται στο έλεος της τύχης… αν η αυτοεκτίμησή σου βασίζεται στην αγάπη που σου δίνει το πλήθος, τότε πάντα θα νιώθεις άγχος, επειδή αυτή η αγάπη είναι άστατη. Αυτό το ονομάζει «κενή αυτοεκτίμηση»… να αγαπήσουμε κάτι αδιάφθορο και αιώνιο.

-…η άποψη για ένα τακτικό Σύμπαν με προβλέψιμους νόμους που προέρχονται από τα Μαθηματικά, για έναν κόσμο με άπειρη ερμηνευτική δύναμη, ήταν που πρόσφερε στον Γκαίτε ένα αίσθημα ηρεμίας.

-Και η μεγάλη χαρά πνίγει τα λόγια.

-Ο δικός μου στόχος, ο ριζοσπαστικός ο οικουμενικός πρεσβεύει την εξάλειψη, όλων των θρησκειών και τη θέσπιση της αφοσίωσης σε μια οικουμενική θρησκεία, στην οποία όλοι οι άνθρωποι επιδιώκουν να κατακτήσουν την μακαριότητα μέσα από την πλήρη κατανόηση της Φύσης.

-Παρόλο που οι συναντήσεις μας είναι αναγκαστικά σπάνιες, η παρουσία σου στη ζωή μου είναι ζωτική για μένα.

Το μυστικό της δημιουργικότητας είναι να ξέρεις να κρύβεις τις πηγές σου – Αϊνστάιν

-…οι άνθρωποι είναι πολύ πιο χρήσιμοι ο ένας για τον άλλον, όταν ο καθένας τους επιδιώκει το προσωπικό του καλό. Αυτό ισχύει όμως, αν είναι άνθρωποι με λογική. Ο φωτισμένος εγωισμός οδηγεί σε αμοιβαία χρησιμότητα.

Ένας ελεύθερος άνθρωπος δεν διαταράσσει τη γαλήνη του με τέτοια συναισθήματα περιφρόνησης ή αγανάκτησης.

-…έζησε ελεύθερος από τα δεσμά συνταρακτικών παθών και αντίκρυσε το τέλος της ζωής του με γαλήνη.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

William Michaelian

Poems, Notes, and Drawings

Primitive Poetry

Dedicated to A.

TheresaO'Malley

NM Yoga Instructor and Physical Therapist Assistant

Howl

Whispers towards the moon

My travel boots

Let's travel together....

Writing in Progress

A nurse that loves to write! Short stories, poems, and much more! Enjoy :)

OneCameraOneLens by Mark G Adams

Documentary Photography & Blogs

The Nerdy Bookarazzi

MEENU ANNADURAI

MayaLand

"From the what-if's to the if-then"

Αρέσει σε %d bloggers: