Ο μύθος του Δευκαλίωνα: Η πέτρα και ο λαός

photo by DesPin

photo by DesPin

Γράφει ο
Ιωάννης Ασλανίδης

Διαβάζοντας την ωραιότατη Μυθολογία μας των αρχαίων Ελλήνων, μένει κανείς έκπληκτος μπρος στην σοφία, το μεγαλείο και την φανταστική και τέλεια ερμηνεία των πάντων της σκέψης των ανθρώπινων ανησυχιών.

Διάβαζα φευγαλέα και υπό τύπου μυθιστορήματος την θεογονία του Ησιόδου στάθηκα για λίγο στην λέξη «Λαός». Μια λέξη τόσο κοινή, τόσο γνωστή, με τόση εκμετάλλευση από μπαλκόνια και Μ. Μ.Ε και διερωτήθηκα, άραγε κανείς σκέφτηκε ποτέ, πως προήλθε αυτή η λέξη; Να λοιπόν τι λέει η Μυθολογία μας:

Στην θεογονία του ο Ησίοδος λέει, μετά τον κατακλυσμό που αποφάσισε ο Θεός (αναφέρεται ως κατακλυσμός του Δευκαλίωνος στην θεογονία), εσώθησαν ο καλός άνθρωπος Δευκαλίωνας και η σύζυγός του Πύρρα. Τότε ο Θεός έστειλε σ’ αυτούς δια του αγγελιαφόρου τον Ερμή την εξής εντολή για να ξαναδημιουργηθεί η ανθρωπότητες: «Εσύ Δευκαλίων μαζί με την γυναίκα σου Πύρρα θα βαδίζεις συνεχώς μέχρι το τέλος σας και θα πετάτε πέτρες πίσω σας. Οι πέτρες που θα πετά ο Δευκαλίων θα γίνονται άνδρες και οι πέτρες που θα πετά πίσω της, η Πύρρα θα γίνονται γυναίκες». Έτσι ξαναέγινε ο λαός στον νέο κόσμο.

Μαθαίνουμε ότι, στην αρχαία Ελληνική Γλώσσα [Ομηρική], η πέτρα λέγεται λάας και λίθος και έτσι αυτοί που δημιουργήθησαν, από τις πέτρες του Δευκαλίωνα και της Πύρρας ονομάστηκαν ΛΑΑΣ και χάριν εκφωνείας ΛΑΟΣ. Και συνεχίζει η Μυθολογία μας (μέχρι το 1100 π.Χ. οι λαοί είχαν Βασιλιάδες) αυτός ο λαός για να διοικηθεί επέλεγε έναν ως αρχηγό και για να φαίνεται από τους υπολοίπους, πήραν μια μεγάλη Λάας = πέτρα, την λάξευσαν και έκαμαν μία βάση για κάθισμα του αρχηγού. Στην συνέχεια αυτός ο οποίος εκάθητο στην βάση της Λάας και χάριν εκφωνείας ονομάσθη Βασιλιάς (ο καθήμενος στην βάση της Λάας). Έτσι μαθαίνουμε Την προέλευση και της λέξεως Βασιλιάς από την Ελληνική Μυθολογία.

Η Μυθολογία μας μεστή σε περιεχόμενο, δεν αποτελεί μόνο έπαινο και ύμνο στους Αρχαίους Έλληνες, αλλά αποκαλύπτει ακόμη, τον Βαθμό του πολιτισμού, την εννοιολογική σημασία της Ελληνικής γλώσσας και την φαντασία του Πανάρχαιου εκείνου Ελληνικού λαού.

πηγή: http://www.elzoni.gr/


One response to “Ο μύθος του Δευκαλίωνα: Η πέτρα και ο λαός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Rosliw Tor Raekül

follow me on Twitter @rtraekul

Anónimo Temporal

Blog personal. Diarios. Si toda narrativa es ficción, esta es entonces la ficción de mis días, la ficción de mi vida.

Hmmm...

Just Wondering...

Adskin's Photo Blog(アドスキンの写真満載なブログ)

Adskinのセカンドな日常を、写真満載で勝手気ままに綴っていきます♪

Surindergupta.wordpress.com

From the heart to the heart

FILM PLANET

Ο πλανήτης του σινεμά σας καλωσορίζει. Διαβάστε κριτικές για τις ταινίες που κυκλοφορούν, μαζί με απολαυστικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Helinika

Learn Greek Online

Αρέσει σε %d bloggers: