«…θα κυνηγάς τις σκιές ή θα δεχτείς να είσαι ο κυνηγημένος»~ Χόρχε Μπουκάι

2015-06-27 21.16.39
Αξιοσημείωτα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι «Ο δρόμος της Αυτοεξάρτησης»

Όταν ήρθαμε στον κόσμο, βγήκαμε από το «σπίτι» μας και βρήκαμε μπροστά μας ένα δώρο: το σώμα μας. Μια άμαξα που σχεδιάστηκε ειδικά για τον καθένα μας. Ένα όχημα ικανό να προσαρμόζετε στις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος, αλλά και να παραμένει απαράλλαχτο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Λίγο μετά τη γέννηση, το σώμα μας κατέγραψε μια επιθυμία, μια ανάγκη, μια ενστικτώδη απαίτηση, και κινήθηκε. Η άμαξα αυτή -το σώμα-, δεν θα είχε καμία χρησιμότητα χωρίς άλογα. Τα άλογα είναι οι επιθυμίες, οι ανάγκες, οι ενορμήσεις και τα συναισθήματα. Για ένα διάστημα, όλα πάνε καλά. Κάποια στιγμή, όμως, συνειδητοποιούμε πως οι επιθυμίες αυτές μας οδηγούν σε δρόμους κάπως τολμηρούς- και καμιά φορά επικίνδυνους. Χρειάζεται, λοιπόν, να βάλουμε φρένο στις επιθυμίες μας. Τότε εμφανίζεται ο ρόλος του αμαξά: το μυαλό, η διάνοιά μας, η ικανότητά μας για λογική σκέψη. Ο αμαξάς θα διαχειριστεί όσο καλύτερα γίνεται το πέρασμά μας από αυτή τη ζωή. Πρέπει να ξέρουμε ότι ο καθένας από μας είναι τουλάχιστον, οι τρείς αυτές προσωπικότητες που συνεργάζονται…

-ΛΕΕΙ Ο ΑΜΛΕΤ ΛΙΜΑ ΚΙΝΤΑΤΑ:

Όλα εξαρτώνται από το φως,
από τον τρόπο που φωτίζονται τα πράγματα…
Όλα εξαρτώνται από το σχήμα,
τα περιγράμματα,
τις παρεμβολές και
τις αμφιβολίες.
Όλα εξαρτώνται ακόμη από τον χρόνο που μας σημαδεύει
κι από τα κενά που αφήνουν οι ειδήσεις.
Το αληθινό πρόβλημα είναι να διαλέξεις
αν θα κυνηγάς τις σκιές
ή θα δεχτείς να είσαι ο κυνηγημένος.
Ένα περίεργο «to be or not to be»
σ` αυτό το μάλλον ναι
σ` αυτό το μάλλον όχι.
Να βγεις από τις σκιές
ή να κάνεις τις σκιές καθεστώς.
Και στην τελευταία φάση της αβύσσου,
αφού ελευθερώσεις τους άλλους,
όλους εκείνους που είναι οι άλλοι,
να θυμάσαι, χωρίς πίεση,
πως ένας είναι ο φυλακισμένος.
Κι από κει και πέρα…
να απελευθερωθείς.

-Τη λέξη imbecil (ηλίθιος, διανοητικά ανάπηρος) την πήραμε από τους ΄Ελληνες (im=με, baculo=μπαστούνι).[Αρχ.ελλην. βάκτρον και λατιν. baculum:»ράβδος»] Αυτή τη λέξη χρησιμποιούσαν για να χαρακτηρίσουν εκείνον που, για να ζήσει, βασιζόταν στους άλλους. Εκείνον που, για να περπατήσει, έπρεπε να στηριχτεί πάνω σε κάποιον.

-Όλοι επιθυμούμε, φυσικά, να μας αγαπάει αυτός που αγαπάμε, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να ζει κανείς για την επιβεβαίωση. Οι άντρες, έχουμε μεγαλύτερη τάση προς τη συναισθηματική αναπηρία απ΄ ό,τι οι γυναικες. Εκείνες, όταν είναι ανάπηρες είναι σε θέματα πρακτικά• όχι συναισθηματικά.

-Ωστόσο, πολύ δύσκολα θα δεχτούν τον οποιονδήποτε απλώς και μόνο για να μη νιώθουν την απελπισία των «σβηστων φώτων». Αυτό, είναι ανδρικό χαρακτηριστικό.

-Οι ηθικά ανάπηροι, χωρίς αμφιβολία οι πιο επικίνδυνοι απ΄ όλους. Είναι αυτοί που χειάζονται διαρκώς επιδοκιμασία των άλλων για να πάρουν μια απόφαση.

-Οι συναισθηματικά ανάπηροι είναι εκείνοι που εξρτώνται διαρκώς από την επιβεβαίωση ότι κάποιος τους θέλει, τους αγαπάει, ότι είναι ωραίοι, ότι είναι καλοί.

-Οι διανοητικά ανάπηροι είναι εκείνοι που νομίζουν ότι δεν έχουν αρκετό μυαλό(ή φοβούνται μήπως τους τελειώσει αν το χρησιμοποιήσουν, γι αυτό ρωτούν τον άλλο: «Πώς είμαι; Τί να κάνω; Από που να πάω;»

Ό,τι και αν κάνει το εμπνέεται, το κατευθύνει, το αφιερώνει, το δημιουργεί προκειμένου να ευχαριστήσει, να εξοργίσει, να ελκύσει, να επιβραβεύσει ή να τιμωρήσει εκείνον από τον οποίο εξαρτάται.

-Η λέξη dependiente (εξαρτημένος) παράγεται απο το pendiente(κρεμασμένος) που δηλώνει κατα λέξη αυτόν που κρέμεται (εκ-κρεμής), αυτόν που είναι κρεμασμένος από ψηλά, χωρίς να στηρίζεται σε κάποια βαση• που είναι στον αέρα.

Συνεξαρτημένο» είναι ένα άτομο που υποφέρει από μιαν εξάρτηση όμοια με οποιαδήποτε άλλη, με μόνη διαφορά (στην πραγματικότητα ασήμαντη), ότι το «ναρκωτικό» του είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, ή ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο συνεξαρτημένος δεν αγαπάει. Χρειάζεται, απαιτεί,εξαρτάται, αλλά δεν αγαπάει.

-…να εγκαταλείψουμε αυτές τις συμπεριφορές, και να βοηθήσουμε τον άλλον να ξεπεράσει κι αυτός τη δική του εξάρτηση.

-Εάν η ανεξαρτησία είναι αδύνατη… η συνεξάρτηση είναι αρρωστημένη… η αλληλεξάρτηση δεν είναι λύση… και η εξάρτηση δεν είναι επιθυμητή... τότε, δεν μένει τίποτε άλλο. Γι αυτό κι εγώ, επινοησα μια καιούργια λέξη: Αυτοεξάρτηση

-«Μπαμπά, είναι αλήθεια ότι εμείς τα παιδιά είμαστε προϊόντα της έλλειψης ικανοποίησης των γονιών μας;»

Γιατί, αν είναι κανείς απολύτως ικανοποιημένος από τη ζωή του, αν του φτάνουν όσα έχει, αν δεν αισθάνεται την ανάγκη να προεκταθεί κάνοντας παιδιά ή δεν τον κατέχει η επιθυμία της αυτοπραγμάτωσης μέσα από το ρόλο του γονιού και την οικογένεια, αν δεν έχει κανείς αυτήν την προσωπική επιθυμία… τότε, δεν κάνει παιδιά.

-Γιατί το παιδί αντιλαμβάνεται και αποδέχεται το γεγονός ότι ο γονιός του του συμπεριφέεται σαν να είναι ένα κομμάτι από κείνον. Ωστόσο, το παιδί δεν αισθάνεται ετσι.

Τα παιδιά θα σωθούν μέσα από την επαναστατικότητα, την οποία όμως δεν κέρδισαν μόνα τους, τη διδάξαμε εμείς.

-Κατοικούν μέσα μας τα μικρά παιδιά που υπήρξαμε κάποτε. Όμως… Αυτά τα μικρά παιδιά μας κάνουν εξαρτημένους… Πιστεύω, βέβαια, ότι υπάρχει και ένας ενήλικος μέσα μου, όταν είμαι πλέον ενήλικος. Αυτός ο ενήλικος, και όχι κάποιος άλλος, είναι που θα αναλάβει το μικρό παιδί που έχω μέσα μου. Αυτό είναι αυτοεξάρτηση.

-…αντί να ψάχνω κάποιο υποκατάστατο(να τον κάνω να με έχει ανάγκη, να με λυπηθεί, να με μισήσει, να με φοβάται), αντί να κάνω τόσο δρόμο, μπορώ ίσως να ρωτήσω τη Μαρία Ινές αν θέλει να μείνει να μου κάνει παρέα.

-Αυτό είναι αυτοεξάρτηση. Να ξέρω ότι έχω ανάγκη τους άλλους, ότι δεν είμαι αυτάρκης, αλλά ότι μπορώ να κρατήσω την ανάγκη αυτή μαζί μου, να με στηρίξει, την αγάπη…

-Ξέρω ότι είμαι εξαρτημένος αλλά γι αυτήν την εξάρτηση υπεύθυνος είμαι εγώ.

-Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον δρόμο μου βλέποντας τον δικό σου, και δεν πρέπει να ορίζω τον εαυτό μου απο τον δρόμο τον οποίο πορεύομαι.

-Η αγάπη παραχωρεί, ωθεί, ενθαρρύνει ώστε εκείνοι που αγαπώ να ζουν επίσης όλο και λιγότερο εξαρτημένοι.

-Μπορείς να χαίρεσαι και να ανθίζεις ποτισμένος με την αγάπη για τον εαυτό σου, ή να μαραίνεσαι καταδικασμένος από εσένα τον ίδιο.

Ποτέ δεν θα μπορέσω να γνωρίσω τον εαυτό μου αν ψάχνω να τον βρω με βλέμμα επικριτικό.

-Η λέξη amigo(φίλος) αποτελεί σύνθεση τριών μονοσύλλαβων λέξεων: a-me-cum(μαζί-με-εμένα). Εκείνος που είναι δίπλα μου, μαζί μου.

Το να δέχεσαι βοήθεια δε είναι το ίδιο με το να εξαρτάσαι από τους άλλους

Γοητεύω«, δεν σημαίνει «παίρνω τον αέρα» κάποιου. Η άσκηση γοητείας έχει να κάνει με τη δημιουργία εμπιστοσύνης και συμπάθειας• με τη δημιουργία ενός συναισθηματικού ρεύματος ανάμεσα σε δυο πρόσωπα.

-…να μη ζεις τρέμοντας στη φαντασίωση ότι θα σε απορρίψουν εκείνοι με τους οποίους δεν συμφωνείς.

-…υπεύθυνη εξουσία πάνω σ΄ αυτό που νιώθω είναι, ίσως το αληθινό εργαλείο.

Η αγάπη είναι επομένως, ένα προνομιακό εργαλείο που με φέρνει σε επαφή με την επιθυμία να συνεχίσω την πορεία μου.

-Όταν δέχομαι την κατάσταση όπως είναι, λέω: «Έτσι είναι τα πράγματα, θα δω τώρα τι θα κάνω για να προχωρήσω με την πραγματικότητα ως έχει. » Αντίθετα, όταν υποτάσσομαι, σφίγγω τα δόντια και λέω: «Ανάθεμα την τύχη μου! Αυτή είναι, όμως, η κατάσταση και πρέπει να το χωνέψω!»

Η προσωπική μου ιστορία μπορεί να καθορίζει την επιλογή μου, ωστόσο δεν μου αφαιρεί τη δυνατότητα να επιλέξω… Εν πάση περιπτώσει, εαν, ενώ μπορείς να επιλέγεις, πιστεύεις ότι δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις, τότε δεν είσαι ελεύθερος.

-Όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, βγες από εκεί που μπήκες.

Η ελευθερία συνίσταται στην ικανότητά μου να επιλέγω στο μέτρο του εφικτού.

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια της βούλησης, άρα υπάρχουν πράγματα που ένας καταθλιπτικός πραγματικά δεν μπορεί να τα κάνει.

Η ελευθερία συνίσταται στο να είμαι σε θέση να επιλέγω ανάμεσα σε ό,τι είναι δυνατόν για μένα, και να είμαι υπεύθυνος για την επιλογή μου.

-Αν είσαι αληθινά αυτοεξαρτημένος, αν δεν αφήνεις να σε χειριστούν ούτε στο ελάχιστο, είναι πολύ πιθανό ότι κάποιοι άνθρωποι που είναι τώρα στο πλευρό σου, θα φύγουν…

-Γιατί, τον αυτοεξαρτημένο τον χειρίζεσαι μόνο αν εκείνος θέλει – πράγμα δύσκολο.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

verssprünge

lyrik, kurzprosa & andere worte

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Freiraum

Image, Text, Blog, View & Photography

Sophie forscht, schreibt & werkt

Bücher - Zitate - Musik - Deutsche Literaturkunde - Philosophie - Worte - Ohrensessel-Geschichten - Momentaufnahmen - Bilder

penwithlit

Art, Literature, Poetry, Politics and a little History

HEIDE- UND HEIDJERBLOG

DER ECHTE HEIDJER IST RECHT WORTKARG - "GESCHICHTEN" aus der Lüneburger Heide und manchmal auch weiter weg... Natürlich berichten wir hier auch über "unsere Wölfe" und unter http://tueckchen.wordpress com erinnern wir uns an unsere geliebte kleine Maus

Lebensbilder | Manuela Mordhorst

Bilder & Lebensräume: Intuitive Malerei

mibersite*start

Der absoluten Wahrheit sollte man Mißtrauen

MacCoach

coach me - if you can!

Hingesehen...- ein Bilder-Tagebuch

- Gesammelte Augenblicke von Julie May -

hikeonart

unvernünftige Kunst

UNSER WORThaus

Die entfernte Zärtlichkeit deiner Worte erspürt durch mein Herzfenster.© Chr.v.M.

haushundhirschblog

der notizblock in schräglage

GERDA KAZAKOU

Eine lose Sammlung zur Dokumentation meiner Werke und Gedanken

Ernst Blumenstein's Blog

Gedichte, Geschichten

Αρέσει σε %d bloggers: