«Όταν το πνεύμα ζει, η αναπνοή αρχίζει να κυκλοφορεί με θαυμαστό τρόπο»~ Ρίχαρντ Βίλχελμ και Καρλ Γιούγκ

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Το μυστικό του χρυσού λουλουδιού» των Ρίχαρντ Βίλχελμ και Καρλ Γιούγκ

Μέσα από την πρακτική των μυστικών παραδόσεων της αρχαιότητας να κατακτήσουν μια ψυχική κατασταση, η οποία θα τους ανύψωνε πάνω απ΄ όλες τις αθλιότητες της ζωής.

-…τον έπεισε για την απατηλή ποιότητα όλων των εξωτερικών πραγμάτων, αλλά με τρόπο πολύ διαφορετικό από ατόν του Βουδισμού. Αναζητούσε, με όλη του τη δύναμη, το σταθερό άξονα μέσα στο στρόβιλο των φαινομένων, όπου ο μαθητής μπορεί να πετύχει την αιώνια ζωή, μια σκέψη ολότελα ξένη στο Βουδισμό που αρνείται κάθε ουσιαστικό εγώ.

-...ο κόσμος και ο άνθρωπος υπακούν σε κοινούς νόμους. Ότι ο άνθρωπος είναι ένας κόσμος σε μικρογραφία και ότι δεν χωρίζεται από το μεγάλο κόσμο με καθορισμένα όρια.

Η ψυχή και ο κόσμος συνδέονται μεταξύ τους όπως ο εσωτερικός και ο εξωτερικός κόσμος.

-Το Τάο λοιπόν, το νόημα του κόσμου, ο δρόμος, κυβερνά τον άνθρωπο ακριβώς όπως και την αόρατη και την ορατή φύση(Ουρανός και Γη)

Η καρδιά(χσιν), σύμφωνα με την κινέζικη αντίληψη, είναι η έδρα της συγκηνησιακής συνείδησης, η οποία αφυπνίζεται μέσω των συναισθηματικών αντιδράσεων στις εντυπώσεις που εισπράττονται από τον εξωτερικό κόσμο μέσω των πέντε αισθήσεων.

-…στην Κίνα δεν υπήρχε σύμβολο για τον δαίμονα και επομένως ίσως έχουμε να κάνουμε με αρχέγονα σύμβολα, που η προέλευσή τους έχει χαθεί. Εν πάση περιπτώση, ο άνιμους(χουν) είναι η φωτεινή γιανγκ-ψυχή, ενώ η άνιμα (π΄ ο) η σκοτεινή γιν-ψυχή.

-Η συνηθισμένη, ανεμπόδιστη, δηλαδή καθοδική κίνηση των λειτουργιών ζωής, είναι εκείνη όπου οι δυο ψυχές σχετίζονται ως διανοητικός και ζωώδης παράγοντας. Κατά κανόνα, είναι η άνιμα, η τυφλή θέληση που, σπρωγμένη απο πάθη, αναγκάζει τον άνιμους, η διάνοια, να την υπηρετεί.

Η άνιμα βυθίζεται, ο άνιμους ανυψώνεται και το εγώ, γυμνωμένο από τη δύναμή του, μένει πίσω σε μια αμφίβολη κατάσταση.

-…μπαίνει σε μια νέα μήτρα, αρχίζει μια νέα ύπαρξη, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με τα αποθέματα των εικόνων και των αναμνήσεών του. Αυτή η κατάσταση είναι η κατάσταση του δαίμονα, του πνεύματος, του πεθαμένου εκείνου που αποσύρεται.

Μόνο το αρχέγονο πνεύμα και η αληθινή ουσία υπερβαίνουν το χρόνο και το χώρο.

-Όταν οι άνθρωποι απελευθερώνονται από τη μήτρα, το αρχέγονο πνεύμα κατοικεί στην τετραγωνική ίντσα (ανάμεσα στα μάτια), αλλά το συνειδητό πνεύμα κατοικεί χαμηλά, στην καρδιά.

Ο δρόμος που οδηγεί στο Ελιξήριο της Ζωής αναγνωρίζει σαν υπέρτατη μαγεία το σπερματικό-νερό, το πνεύμα-φωτιά και τη σκέψη-γη. Αυτά τα τρία. Τί είναι το σπερματικό νερό; Είναι η αληθινή και μια δύναμη (έρωτας) του αρχικού Ουρανού. Το πνεύμα-φωτιά είναι το φως(λόγος). Η σκέψη-γη είναι Ουράνια Καρδιά του μεσαίου σπιτιού(διαίσθηση). Το πνεύμα-φωτιά χρησιμοποιείται για επηρεασμό, η σκέψη-γη για υπόσταση και ο σπόρος-νερό για βάση.

-Η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να ξεφύγουν από τον κόσμο ήταν το ολοκληρωτικό κάψιμο των αποβλήτων του σκότους προκειμένου να επιστρέψουν στην καθαρή δημιουργικότητα.

Το αρχέγονο πνεύμα αγαπά την ηρεμία και το συνειδητό πνεύμα την κίνηση. Μέσα στην κίνησή του παραμένει δέσμιο των συναισθημάτων και των επιθυμιών. Νύχτα και μέρα σπαταλά τον αρχέγονο σπόρο ώσπου η δύναμη του αρχέγονου πνεύματος να εξαντληθεί ολοκληρωτικά. Τότε το συνειδητό πνεύμα αφήνει το κέλυφος και φεύγει.

-…ο Δάσκαλος λέει: αν κινεί τον εαυτό του, αυτό δεν είναι καλό. Για να προστατέψει κανείς το αρχέγονο πνεύμα, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να μην παραλήψει να υποτάξει το πνεύμα της γνώσης. Ο τρόπος για να το υποτάξει οδηγεί στην κυκλοφορία του φωτός.

-Όταν το πνεύμα ζει, η αναπνοή αρχίζει να κυκλοφορεί με θαυμαστό τρόπο.

Όταν το συνειδητό πνεύμα μεταμορφωθεί σε αρχέγονο, μόνο τότε μπορεί να πει κανείς ότι έχει πετύχει μια αέναη ικανότητα για μεταμόρφωση και ότι η απόσπαση από τον κύκλο των γεννήσεων έχει φτάσει στο εξαπλό (6) παρόν, στο χρυσό πνεύμα. Αν δεν εφαρμοσθεί αυτή η μέθοδος εξευγένησης, πως μπορεί να ξεφύγει κανείς από τις γεννήσεις και τους θανάτους;

-…με τη συγκέντρωση των σκέψεων μπορεί κανείς να πετάξει, ενώ με την συγκέντρωση των επιθυμιών πέφτει.

Μόνο με τον στοχασμό και την ηρεμία εμφανίζεται η αληθινή διαίσθηση…

-Αλλά ο στόχος θα πρέπει να είναι να φτάσει κανείς στο εύρος τον Ουρανό και στα βάθη της θάλασσας, ώστε όλες οι μέθοδοι να φαίνονται εύκολες και βέβαιες. Μόνο τότε θα έχουμε πετύχει.

-Αν σήμερα οι άνθρωποι κάθονται και στοχάζονται μόνο για μια ή δυο ώρες ατενίζοντας μονάχα τα δικά τους εγώ και αυτό το αποκαλούν στοχασμό, πώς μπορεί να βγει κάτι από αυτό;

-Μόνο όταν τα βλέφαρα είναι μισόκλειστα, βλέπει κανείς την άκρη της μύτης με το σωστό τρόπο.

-Το κοίταγμα της μύτης χρησιμεύει μόνο σαν αρχή της εσωτερικής συγκέντρωσης έτσι που τα μάτια να πατούν στη σωστή κατεύθυνση και μετά να προσηλωθούν στην κατευθυντήρια γραμμή: αργότερα δεν θα ασχοληθεί κανείς με αυτά.

-Ο Δάσκαλος Λου Τσου είπε: η απόφαση πρέπει να εκτελεστεί με όλη την καρδιά, χωρίς να αναζητά κανείς αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα θα έρθει μόνο του.

Όταν η καρδιά διαπερνά, διαπερνά και η δύναμη και το κλωσόπουλο παίρνει τη δύναμη της θερμότητας και αρχίζει να ζει. Γι΄ αυτό η κότα, ακόμα και όταν αφήνει τα αυγά της, πάντα δείχνει να αφουγκράζεται με το αυτί γυρτό. Έτσι δεν διακόπτεται η συγκέντρωση του πνεύματος. Επειδή δεν διακόπτεται η συγκέντρωση του πνεύματος, δεν διακόπτεται η μέρα και νύχτα, ούτε η δύναμη της θερμότητα και το πνεύμα αφυπνίζεται στη ζωή.

Η καρδιά εύκολα ξεφεύγει γι΄ αυτό πρέπει να την συμαζεύει κανείς με τη δύναμη της ζωής.

-Όταν η αναπνοή είναι ρυθμική, η οκνηρία και ο περισπασμός εξαφανίζονται από μόνα τους.

-…ο αφέντης έχει γίνει δούλος. Αν μείνεις πολύ σε αυτή την κατάσταση, μπαίνεις στον κόσμο των απατηλών επιθυμιών.

-Ο ζωντανός τρόπος της κυκλοφορίας του Φωτός αυτό ακριβώς το νόημα έχει να ζούμε σε επαφή με τον κόσμο και παρόλα αυτά, σε αρμονία με το Φως.

Το χρώμα της Γης είναι κίτρινο. Γι΄ αυτό, στα βιβλία για το Ελιξίριο της Ζωής, συμβολίζεται με το κίτρινο σπέρμα.

Ο ανόητος σπαταλά το πιο πολύτιμο κόσμημα του σώματός του σε αχαλίνωτη ευχαρίστηση και δεν ξέρει πως να αποταμιεύσει τη δύναμη του σπόρου του. Όταν αποσωθεί ο σπόρος, το σώμα πεθαίνει. Οι Άγιοι και οι Σοφοί άνθρωποι δεν έχουν άλλο τρόπο για να φροντίσουν τη ζωή τους παρά μόνο με την καταστροφή των επιθυμιών και με τη διαφύλαξη του σπόρου. Ο αποταμιευμένος σπόρος, μεταμορφώνεται σε δύναμη και η δύναμη, όταν υπάρχει από αυτήν, φτιάχνει ένα σώμα γερό και δημιουργικό.

-Ακριβώς όπως ο Ουρανός στρέφεται γύρω από τον πολικό αστέρα ως κέντρο έτσι και ανάμεσα στους ανθρώπους θα πρέπει να κυριαρχεί η σωστή πρόθεση.

-...αν όμως ο ακατάλληλος άνθρωπος χρησιμοποιεί τα σωστά μέσα, αυτά λειτουργούν καταστρεπτικά.

-Το έργο μας είναι να ενισχύσουμε τη δική μας δυναμική κουλτούρα που πάσχει από χιλιάδες δεινά. Αυτό πρέπει να γίνει επι τόπου και αυτό το έργο πρέπει να το αναλάβει ο πραγματικός Ευρωπαίος έτσι όπως είναι, μέσα στη δυτική του μετριότητα, με τα προβλήματα στο γάμο του, με τις νευρώσεις του, τις κοινωνικές και πολιτικές αυταπάτες του και όλο το φιλοσοφημένο του αποπροσανατολισμό.

Η μονομέρεια, (το να βλέπουμε και να κατανοούμε δηλαδή τα πράγματα μέσα από μια μόνο οπτική) μολονότι δίνει ορμή, είναι σημάδι βαρβαρότητας. Γι αυτό μπορώ να εκλάβω την αντίδραση που αρχίζει στη Δύση ενάντια στη διανόηση και υπέρ του έρωτα και της διαίσθησης, μόνο ως σημάδι πολιτιστικής προόδου

-…το πνεύμα είναι κάτι ανώτερο από τη διανόηση, εφόσον περικλείει όχι μόνο αυτή, αλλά επίσης και το συναίσθημα.

-…όπως ακριβώς το ανθρώπινο σώμα έχει κοινή ανατομία πέρα από όλες τις φυλετικές διαφορές, έτσι και η ψυχή έχει ένα κοινό υπόστρωμα. Αυτό το κοινό υπόστρωμα το ονομάζουμε συλλογικό ασυνείδητο.

-…δεν αποτελείται απλά από περιεχόμενα που μπορούν να γίνουν συνειδητά, αλλά από κρυμμένες προδιαθέσεις προς ταυτόσημες αντιδράσεις. Έτσι το συλλογικό ασυνείδητο δεν είναι παρά η ψυχική έκφραση της ταυτότητας της κατασκευής του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από κάθε φυλετική διαφορά.

-Εδώ επίσης βρίσκεται ο ψυχικός παραλληλισμός με τα ζώα.

-Μια ανώτερη και ευρύτερη συνείδηση, που δημιουργείται μόνο με την αφομοίωση του ανοίκειου, τείνει προς την αυτονομία, προς την επανάσταση ενάντια στους παλιούς Θεούς, που δεν είναι άλλοι από εκείνες τις ισχυρές ασυνείδητες αρχέγονες εικόνες, οι οποίες μέχρι σήμερα κρατούν την συνείδηση δέσμια. Όσο πιο ισχυρή και ανεξάρτητη γίνεται η συνείδηση και μαζί της η συνειδητή θέληση, τόσο περισσότερο το ασυνείδητο απωθείται στο βάθος.

Ο αρμονικός συνδυασμός ανάμεσα στη θέληση και στην ικανότητα νομίζω πως είναι κάτι περισσότερο από ηθική. Ηθική με κάθε κόστος είναι σημάδι βαρβαρότητας.

-Κάποιο ανώτερο ή ευρύτερο ενδιαφέρον ανέτειλε στον ορίζοντα του ατόμου, και μέσα από αυτήν την διερεύνηση της οπτικής του, το άλυτο πρόβλημα έχανε την οξύτητά του.

Δεν απωθούνταν στο ασυνείδητο, αλλά απλώς εμφανιζόταν κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα και έτσι γινόταν και το ίδιο διαφορετικό.

-…η οκνηρία ενός ανθρώπου που δεν έχει επίγνωσή της, απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους. Αυτό ιχύει απόλυτα και για τον πόνο.

-Αυτή η ανατροπή κάποιου ως προς τον εαυτό του σημαίνει διεύρυνση, ανύψωση και εμπλουτισμό της προσωπικότητας, όταν οι προηγούμενες αξίες δεν απορρίπτονται με την αλλαγή, αρκεί βέβαια να μην είναι απλώς ψευδαισθήσεις.

 

by SearchingTheMeaningOfLife

 

Advertisements

One response to “«Όταν το πνεύμα ζει, η αναπνοή αρχίζει να κυκλοφορεί με θαυμαστό τρόπο»~ Ρίχαρντ Βίλχελμ και Καρλ Γιούγκ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

~ Photoria ~

Photography & Digital Art

PIXILLY

a picture a day - no exceptions (c) yours truly

Picture of Gal

photography

The Blog of Travel

Motorbikes, dogs and a lot of traveling.

brickthomas's Blog ©

Biking, Hiking, Travel

Rhythm Voice

Where WORDS fail, MUSIC speak.

Le Drake Noir

Andrikken

Atropa Belladonna Von Coup

reader , writer , poet , person

Heartstring Eulogies

Conjured by Sarah Doughty

Stories

a part of Life

Wordland Voyage

A voyage to the beautiful land of words! Make yourself comfortable and feel free to have a walk through this wordland!

poetry2473

My life written through poetry

Tidbits & Randomness

My journey, thoughts, moments, poems, quotes, challenges, and victories...

Kinjal Parekh ❤

Everything happens for a reason. ❤

Gigantic Thought Bubble

a bit about everything

Her Diffident Way

The only way I know

What Living Taught Me

Observing makes me curious and curiosity makes me a Learner. This Blog Admires Motivation

Rhythm

Music Is Heart, Words Are Beats.

SiLeNt PeN

Learn the art of silence so that nothing is left unsaid!!

Blog Of HIT

Sharing some wise stuff

Healing Your Grief

How to walk through the journey of grief after losing a child

To See What I See

Heidi Barnes's Musings

JackCollier7

Charming, cultured, generous, honest, sophisticated, understanding, and urbane.

Ramblings of a Writer

Living the Path of Life

The Journey of My Left Foot (whilst remembering my son)

I have Malignant Melanoma, my son had Testicular Cancer

lifexperimentblog

Sharing my experiences with all life's experiments!

The Showers of Blessing

Giving and Receiving Blessings

Jeanne Foguth's Blog

Pet Care and Humor

Myths of the Mirror

Life is make believe, fantasy given form

Aphrolina

The World of the Mysterious and Divine, from an INFJ Perspective

alexi1872

Alexi wahyudi

neihtn

Village Teacher - The Book & Photographs

Precipitate Flux

"Words - waves that blur" - Nathalie Sarraute

Pearl St. Gallery

Capturing Images Of Nature

finbarsgift

finbars geschenk ist seine seherische fähigkeit

Here in the Silence

...is where I find my voice.

Thoughts with Sulaimani

CONVERSATION WITH MYSELF

ravish raj

punching words and trying to be coherent.

sameernayan135

SAMEER NAYAN (ARTIST)

koolkosherkitchen

Welcome to my Kool Kosher Kitchen where food is fun and fun is to create food!

Tales of Belle

Beauty & the Books

dark whisper

Let the passing light fall over the dark whispers.

Bhagyashri's Creative World

Creativity is something you cannot explain... It is just connection of imaginations...

Αρέσει σε %d bloggers: