Ο Θουκυδίδης στον πολύπλοκο και πολυτάραχο κόσμο του 21ου αιώνα

Η επικαιρότητα του Θουκυδίδη, εκτός της μεγαλοφυΐας του που καθιστά τον «Πόλεμό» του απαραίτητο αντικείμενο μελέτης για τον σύγχρονο κόσμο, αναδεικνύει μυστικά και ένα μεγάλο τραύμα του σύγχρονου ελληνισμού: την πλήρη αποκοπή του από τη μεγάλη του αρχαία παράδοση γραμμάτων.

Για τον ίδιο τον Θουκυδίδη γνωρίζουμε ελάχιστα, κυρίως κάποιες πληροφορίες που ο ίδιος αναφέρει στο έργο του. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι ανδρώθηκε μέσα σε μιαν εποχή πρωτοφανούς στα ιστορικά χρονικά πνευματικής ανάπτυξης.

Σημειώνει, λοιπόν, στον «Πελοποννησιακό Πόλεμο», το έργο που τον κρατά ζωντανό ανά τους αιώνες, ότι το καταλυτικό αίτιο για την κήρυξη του πολέμου «ήταν η ολοένα αυξανόμενη δύναμη της Αθήνας που προκάλεσε φόβο στους συμμάχους της Σπάρτης και κατέστησε τη σύρραξη ανάμεσα στις δύο πόλεις αναπότρεπτη». Η απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τις πολιτικές παρεμβάσεις της στις πόλεις της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας, πυροδότησε μια σύγκρουση που καταγράφηκε ως ένας από τους σημαντικότερους πολέμους στην Ιστορία – κυρίως γιατί πολλές βασικές ιστορικές συγκρούσεις που ακολούθησαν είχαν τις ίδιες αιτίες και αφορμές όπως ακριβώς αυτές αναδείχτηκαν με απαράμιλλη βαθύτητα και γνώση από τον μεγάλο Αθηναίο συγγραφέα, που δικαίως θεωρείται ο πρώτος και κορυφαίος ιστορικός όλων των εποχών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου αναφέρεται σε ένα θέμα συγκλονιστικό, διαχρονικά επίκαιρο και ενδιαφέρον, και αυτό είναι ότι η κατανόηση του σύγχρονου κόσμου μέσω του Θουκυδίδη μάς χαρίζει – εκτός από την αισθητική απόλαυση ενός σπάνιου κειμένου – την πλήρη κατανόηση της ανθρώπινης φύσης που κινεί την Ιστορία.

Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας καταπιάνεται με τη φιλόδοξη ιδέα να καταδείξει με ποιον τρόπο ο πρώτος ουσιαστικά ολοκληρωμένος ιστορικός της αρχαιότητας μας δίνει μια σαφή και τεκμηριωμένη ανάλυση των γεγονότων της εποχής του μέσω μιας ερμηνευτικής προσέγγισης και μεθοδολογίας, η οποία μας παρέχει σήμερα πολύτιμα εργαλεία ανάλυσης του σύγχρονου κόσμου.

Στόχος του συγγραφέα είναι να αποδείξει στον αναγνώστη ότι η μελέτη του Θουκυδίδη θα τον οπλίσει με την ικανότητα να κρίνει τον σύγχρονο κόσμο και να προσεγγίζει τα γεγονότα της εποχής του μέσα από μια συγκριτική μέθοδο, βρίσκοντας εκείνες τις σχέσεις που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν (κυρίως μέσα από τη γνώση της φύσης του ανθρώπου που παραμένει μια αναλλοίωτη, όσο και δυσερμήνευτη σταθερά).

Αυτή η μελέτη επικεντρώνει την προσοχή και το ενδιαφέρον της σε διάφορες επιλεγμένες ιστορικές περιόδους. Μέσα από δέκα αυτοτελή επεισόδια, ο σύγχρονος αναγνώστης θα κατανοήσει και θα αντιληφθεί με μια νέα ματιά τα γεγονότα της εποχής του. Μελετώντας τη γέννηση, την ανάπτυξη, την ακμή και την παρακμή της πιο λαμπερής πόλης – κράτους της αρχαίας Ελλάδας, της Αθήνας, ο Θουκυδίδης παρέδωσε στην ανθρωπότητα μιαν επιστημονική μέθοδο προσέγγισης των ιστορικών γεγονότων και ένα εγχειρίδιο πολιτικής θεωρίας, όπου κυριαρχεί η ανθρωποκεντρική πολιτική – φιλοσοφική θεώρηση του κόσμου, και εισάγεται στο ιστορικό γίγνεσθαι η ιδέα της καθοριστικής σημασίας της ανθρώπινης βούλησης.

Γράφει ο Αντώνης Σεχπεκίδης
Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος στον 21ο αιώνα
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική
Σελ.: 445

Από τον ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ

Πηγή  Κατεβάστε το βιβλίο  «Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Manina

το περιοδικό για κορίτσια επιστρέφει

bookywrite.wordpress.com/

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

umaverma12

inner peace is necessary to overcome of all the pain.

Poesy In Chrysalis

A Bibliophile | Honest Book Critic | Editor | Content Writer | Published Contributing Author | Featured Poet | Cannot Turn Down A Scrumptious Plate of Food |

Shun P. Writes here... DOT.com

Those ongoing narratives of discovery - at the intersection of social media and the search for God's face.

Open Thought Vortex

LITERARY MAGAZINE FOR OPEN HEARTS AND MINDS

InkBlots and IceBergs

musings on life | bits of psychology | attempts at poetry

"Oken"

creative writing

SKYLARITY

Paradigm Shift, Mindfulness, and Authenticity

scattered words

scribbles by Hemendra Dibaakor

Variety as Life Spice

“Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask and he will tell you the truth.” - Oscar Wilde

Aphorism With Abhishek

The stuff that matters

VIKRAM HERE BLOG

Life with a twist

tornadoday

...might I be found in words I leave behind

minzkhaitan

TravelBug

The ancient eavesdropper

Nature's nuances in a nutshell

Αρέσει σε %d bloggers: