«…καμιά εικόνα να μην χάνεται εντελώς από τη μνήμη, εφ΄ όσον έχει πια εγγραφεί»~ Paul- C. Jagot

2015-07-01 14.17.40
Αξιοσημείωτα από το βιβλίο « Πρακτική Μέθοδος για την Ανάτυξη της Μνήμης» του Paul- C. Jagot

-Τα ναρκωτικά προκαλούν ανάλογα αποτελέσματα με των αναισθητικών. Το όπιο, η μορφίνη, η κοκαϊνη, το χασίσι τροποποιούν τη μνήμη κι έχουμε συγκεντρώσει σχετικά ένα σημαντικό αριθμό περιστατικών όπου τα άτομα ξαναθυμούνται ολότελα ξεχασμένες αναμνήσεις.

-Βλέπουμε πως όλα συμβαίνουν σάμπως καμιά εικόνα να μην χάνεται εντελώς από τη μνήμη, εφ΄ όσον έχει πια εγγραφεί.

-Ο Σοπενάουερ έχει γράψει: «Τα φιλοσοφικά αξιώματα μου παρήχθησν μέσα μου χωρίς την δική μου παρέμβαση, στις στιγμές που η θέλησή μου ήταν σαν κοιμισμένη και το πνεύμα μου δεν διευθυνόταν προς μια κατεύθυνση που είχα προβλέψει από τα πρίν. Έτσι το άτομό μου ήταν σαν ξένο προς το έργο»

-Αν στη μελέτη ενός ζητήματος, έχετε την τάση ν΄ αναζητείτε απ΄ την αρχή να σχημτίσετε μια γενική ιδέα, αν αναπλάθετε εύκολα έννοιε που έχετε καταφέρει να εισαγάγετε την ουσία τους σε μια σύντομη διατύπωση, είσαστε προικισμένη με συνθετικό πνεύμα.

-Δεν υπάρχει πιο ερεθιστικό, πιο υποδουλωτικό απ΄ το να αισθάνεται κανείς υποχρεωμένος να υποκύπτει στην επιμονή της ανάμνησης πραγμάτων ή ανθρώπων που του είναι δυσάρεστο να ξαναφέρνει στο μυαλό του … Όπως δημιουργούμε συνδέσεις για να συγκρατούμε μπορούμε να πραγματοποιούμε και αποσυνδέσεις για να λησμονούμε.

-Στην πραγματικότητα η σύγχρονη ζωή επιφέρει υποχρεωτικά τον αρθριτισμό γιατί συμπεριλαμβάνει μια υπεράφθονη διατροφική και μια λειτουργική ατονία των οργάνων της αποβολής των άχρηστων και βλαβερών ουσιών.

-Με την άθλια διατροφή του, γράφει ακριβώς ο δρ. Γκάτσον Ντυρβίγ, ο άνθρωπος, έχει διαστείλει και φλομώσει το στομάχι του, κουράσει το συκώτι του, και τα νεφρά του, ερεθίσει τα έντερά του. Έχει επιβραδύνει την κυκλοφορία του και τοξινώσει το νευρικό του σύστημα, έχει φθείρει τα ζωτικά του αποθέματα και εξασθενήσει τις αντιστάσεις του στην αρρώστια. Έχει μεταδώσει τις φθορές του στους απογόνους του με τη μορφή κληρονομικής φυσικής και ηθικής αδυναμίας, αναιμίας ή με την νοσηρότητα της ιδιοσυγκρασίας.

-Όταν οι ιδέες σας ταξινομηθούν καλά, το κάθε τι που θα περνά μέσα στο πεδίο της συνείδησάς σας θα ξυπνά συναφείς ιδέες που θα βοηθούν στην ταχύτητα της αφομοίωσής σας και θα κρατούν την προσοχή σας έξω από διασπαθίσεις.

-Οι ψυχολόγοι της μνήμης συμφωνούν όλοι, ότι στερεώνουμε όλο και περισσότερο τη σταθερότητα μιας νοητικής εικόνας κάθε φορά που την ξανασκεφτόμαστε.

-Όταν αποφασίσετε ν΄ αποθήσετε στον χώρο της λήθης- στην περιοχή των άτακτων αναμνήσεων μια οποιαδήποτε ανάμνηση, φροντίστε, κάθε φορά που στο ξετύλιγμα της σκέψης ξαναπαρουσιάζεται, τραβηγμένη από κάποια συνάφεια με την άμεση φάση της συνειδησιακής σας κατάστασης, να της αρνείσθε την προσοχή σας. Όσο δυνατό πιο γρήγορα αποστρέφετε το πνεύμα σας και μεταφέρετέ το σ΄ ένα απομακρυσμένο θέμα… Έχοντας προβλέψει καλά αυτά τα διάφορα εμπόδια, να είσθε βέβαιος πως θα ΄χετε την τελευταία λέξη.

-Η εσωτερική ελευθερία – κύριο αντικείμενο της ψυχικής καλλιέργειας – απαιτεί το διαχωρισμό του εγώ απ΄ αυτές τις πνευματικές οθόνες που επιβάλλουν στο άτομο κάθε φυσεως προκαταλήψεις κι προσχηματισμένες ιδέες και που τις δημιουργούν οι κάθε είδος αυτοχειροτόνητοι, θρησκευτικοί, οικογενειακοί, εθνικοί εαγγελματικοί παιδαγωγοί.

-Το οποιδήποτε πρόβλημα που επιθυμείτε να βρείτε τη λύση του πρέπει να διατηρηθεί ήσυχα στη νόηση τη στιγμή που θα κοιμηθείτε. Δεν πρέπει να ανασκαλίζετε, ν΄ αναζητάτε στιχεία, διαφορετικά ο ύπνος δεν θα έρθει: πρέπει απλά να το τοποθετείτε, κι αυτό είναι όλο. Αυτό φτάνει για να δώσετε στη σκέψη την κατεύθυνση που χρειάζεται: ο Στοχαστής θα ξαναπιάσει το πρόβλημα και θα ασχοληθεί μ΄ αυτό όταν δε θα χει πια να φροντίσει για το φυσικό σώμα του. Η λύση θα παρουσιαστεί τις πιο πολλές φορές στο πνεύμα τη στιγμή του ξυπνήματος. … εκείνες που αποκτά κανείς μ΄ αυτόν τον τρόπο σβύνονται εύκολα από το πλήθος των εντυπώσεων που έρχονται από το φυσικό κόσμο και δεν είναι εύκολο να τις ξαναβρείτε.

by SearchingTheMeaningOfLife

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Wobbly Warrior's Blog

Just another WordPress.com site

Rust.in.the.Soul

Ignorance is bliss / truth is necessary and resented / rust in the soul

Taking Sides

Thinking Through and Against Received Opinion

niki1k

Just another WordPress.com site

In Saner Thought

"It is the duty of every man, as far as his ability extends, to detect and expose delusion and error"..Thomas Paine

JoAnn Chateau

Dog-Lover, Writer & Progressive

Irina's Poetry Corner

Your reason and your passion are the rudder and the sails of your seafaring soul. ~Kahlil Gibran

Cafe Book Bean

Talk Books. Drink Coffee.

The Godly Chic Diaries

Smiling • Writing • Dreaming

SIMPLY BEING ROYALTY

the prize, your focus

MyRealPlace

Poetry|Poems|Prose|Words

Gyslaine LE GAL Romancière et Poète Français/Anglais

Un poème n'est jamais fini, seulement abandonné. A poem is never finished, only abandoned."Paul Valéry"

Crudo e Cotto

Blog di cucina vegana

Blogger's World!

Where creativity meets passion!

Imperfections

Sparks and Inspirations

The Immortal Arts

(Namaste! And welcome to the magical world of artistic musing)

3y3 Wonder

Photographs ~ Art ~ Ideas ~ Design ~ and sometimes Haiku

Αρέσει σε %d bloggers: