Οικονομική κρίση: Παράγοντας καταστροφής ή καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων; Μια εναλλακτική οπτική.

Οικονομική κρίση: Παράγοντας καταστροφής ή καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων; Μια εναλλακτική οπτική.
Μιλώντας για οικονομική κρίση αυτό που μας έρχεται αμέσως στο μυαλό σαν γενική εικόνα είναι μεν η διάλυση του τόπου μας, ωστόσο οι άμεσες επιδράσεις που έχουν αντίκτυπο στη δική μας ζωή είναι αυτό που μας πονά και μας προβληματίζει περισσότερο. Οι μειωμένες ευκαιρίες καριέρας, η καταστροφή του εργασιακού μας πλαισίου, οι μηδαμινές ευκαιρίες ανέλιξης, οι ζημιωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί και πάει λέγοντας. Όσα δηλαδή, βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες και συνανθρώποι μας καθημερινά.
Είναι γεγονός, πως τα παραπάνω είναι αυτά που αποτελούν την μεγάλη εικόνα! Αν κάνουμε ένα «zoom» με τον φακό παρατήρησής μας, θα δούμε πως όλα δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο καθώς επιδρούν άμεσα στο συναισθηματικό μας κόσμο. Οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, επομένως θα ήταν αναπόφευκτο να μην αλλάζαμε εμείς οι ίδιοι.

Τα επακόλουθα συναισθήματα; Απογοήτευση, στενοχώρια, θυμός, ενοχές, απαισιοδοξία και άλλα τόσα, τα οποία το λιγότερο που προκαλούν είναι έντονες καταστάσεις άγχους και θλίψης. Εδώ είναι που ο φαύλος κύκλος αναπαράγεται, όταν τα συναισθήματα έχουν με τη σειρά τους άμεσο αντίκτυπο στις ανθρώπινες σχέσεις. Τα άτομα από μόνα τους είτε σε φιλικό είτε σε εργασιακό περιβάλλον βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό. Τα ζευγάρια από την άλλη, σε συνεχείς διαμάχες, εντάσεις, διαφωνίες χωρίς πολλές φορές αυτά να προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο παράγοντα· ωστόσο, η όλη εικόνα του μάταιου, του αβέβαιου, του ανώφελου, του ασταθές, είναι που ακυρώνουν την κάθε θετική σκέψη και την οποιαδήποτε πιθανή παραγωγική κατάσταση. Στις οικογένειες δε, όταν τα ζευγάρια δηλαδή έχουν πλέον αποκτήσει παιδιά, τα πράγματα φαντάζουν ακόμη πιο δυσχερή. Οι δυσκολίες αυξάνονται, οι ευκαιρίες για θετική απόδοση μειώνονται, σχέδια και στόχοι ματαιώνονται, υπάρχοντα καταστρέφονται και πλέον το πλαίσιο δράσης γίνεται όλο και πιο απαιτητικό.
Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία συν άλλα τόσα, αποτελούν από μόνα τους μια απογοητευτική μαυρόασπρη εικόνα. Πλέον, σ’ αυτά τα περιβάλλοντα, καλλιεργούνται καταστάσεις αποτυχίας και έντονης συναισθηματικής ανισορροπίας. Αναπτύσσονται δεξιότητες που δεν βοηθούν και δεν προστατεύουν τα συστήματα από εξωγενείς καταστάσεις πίεσης και στρες. Αντιθέτως, ασκούν επιβαρυντικό ρόλο ως προς τη διατήρηση, την ισορροπία και την παραγωγικότητα των συστημάτων αυτών τα οποία είτε ονομάζονται άτομα, ζευγάρια, γονείς, οικογένειες. Και δεν είναι λίγα τα διαζύγια που παρατηρούνται στατιστικά λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως παρουσιάζεται. Ούτε λίγες οι οικογένειες που διαλύονται, καθώς ούτε μεμονωμένα τα περιστατικά βίας που προκύπτουν από την πολυπλοκότητα των αρνητικών συναισθημάτων και βιωμάτων πολλών ανθρώπων. Τι θα γίνει λοιπόν; Οι επιλογές ίσως τελικά να είναι μόνο δυο. Ή να παραμείνουμε στάσιμοι σε μια κατάσταση που όλο μας επιβαρύνει ή να επενδύσουμε σ’αυτήν με εναλλακτικούς τρόπους. Θα ‘λεγα πως το δεύτερο είναι προφανώς η δημιουργικότερη μας προοπτική.
Υπάρχει επομένως το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο όταν όλα παρουσιάζονται με τόσο αρνητισμό; Η λύση μπορεί να μην εμφανίζεται φαινομενικά γύρω μας, εντούτοις οι δυνατότητες για αλλαγή υπάρχουν και κρύβονται μέσα μας. Ως ανθρώπινα όντα είμαστε προικισμένοι με ποικιλία αποθεμάτων, τα οποία συχνά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αν δεν βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Η λύση δεν είναι να χάνω την ελπίδα λοιπόν, αλλά να κτίζω σ’αυτήν. Φαντάζει ίσως θεωρητικό, ονειρικό και μη επιτεύξιμο. Είμαστε όμως τόσο δυνατοί από τη φύση μας ώστε να μπορούμε την κατάλληλη στιγμή να εκδηλώσουμε όλες τις κρυμμένες αυτές πτυχές του εαυτού μας. Είναι τώρα συνεπώς, αυτή η στιγμή. Πολλές φορές χωρίς χρήματα, χωρίς ευκαιρίες αποκατάστασης, χωρίς ευνοικές δυνατότητες για παροχή υλιστικών αγαθών στις σχέσεις μας, χωρίς την αίσθηση της απόλυτης ξεγνοιασιάς…Όμως με τις άπειρες πρόσφορες πιθανότητες για καλλιέργεια του δικού μας «είναι». Γιατί η δύναμη δεν είναι υλιστική, δεν βρίσκεται έξω από εμάς, αλλά μέσα μας! Είναι η ώρα να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να επενδύσουμε στις σχέσεις μας. Φωτίζοντας τα αποθέματά μας, δίνουμε περισσότερο νόημα στην ύπαρξή μας.
Κάθε λοιπόν απόθεμα ή αλλιώς κρυμμένη μας δύναμη αποτελεί μια ποσότητα πολύτιμων αγαθών που θεωρούνται ωφέλιμα για τη συνέχεια μιας επίμονης προσπάθειας ως προς την εξεύρεση λύσης σε διάφορες καταστάσεις που μας προβληματίζουν ή ακόμη για την δημιουργία ενός πιο ποιοτικού υπόβαθρου για την ευημερία μας. Πιθανά αποθέματα του καθενός μπορεί να είναι η αντοχή, η ψυχραιμία, η υπομονή, η επιμονή, η ευελιξία, η αισιοδοξία, το χιούμορ, η αυτογνωσία, η αυθεντικότητα, η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα, η αποδοχή, η εμπιστοσύνη κι άλλα τόσα. Επιπλέον, είμαστε άξιοι να αναπτύξουμε μεταξύ άλλων, ιδανικές δεξιότητες επικοινωνίας που θα αποτελέσουν προστατευτικό παράγοντα στην ευημερία μας, όπως είναι η διαπραγμάτευση τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Επίσης, η ενσυναίσθηση είναι ίσως από τις πιο ωφέλιμες δεξιότητες που μπορεί να καλλιεργήσει ο κάθε άνθρωπος αφού προυποθέτει σεβασμό και κατανόηση προς τη διαφορετικότητα, τις ιδιαιτερότητες και τη ζωή των συνανθρώπων του. Τι να πει κανείς για την αρετή της αλληλεγγύης που αν δεν προάγεται σε μια κοινωνία, πώς να υπάρχει συλλογικότητα και κοινός αγώνας για μια καλύτερη ανθρωπότητα; Πολλές είναι και οι περιπτώσεις κοινωνικής συνεισφοράς και φιλανθρωπίας που παρατηρούμε σε περιόδους κρίσης, που δεν είναι άλλο κι αυτό από ένα κρυμμένο απόθεμα το οποίο βρισκόταν εσωτερικά σε πολλούς ανθρώπους και που του δίνεται η ευκαιρία να αναδυθεί στην επιφάνεια. Επιπρόσθετα, ο αναστοχασμός είναι η ζωτικής σημασίας δεξιότητα που χρειάζεται να καλλιεργούμε ολοένα και περισσότερο αφού δρα θετικά στην εξέλιξή μας ως άνθρωποι. Κι αντί βέβαια να μας καταπνίγει ο θυμός, το άγχος και η απαισιοσοξία, εκδηλώνοντας απόρριψη στα μέλη της οικογένειας ή στους συντρόφους μας, μάλλον θα είναι η στιγμή που χρειάζεται να δείξουμε περισσότερη φροντίδα σ’αυτούς!
Συνεπώς, κινητοποιώντας τον εαυτό μας προς την παραπάνω πορεία, η πολυπλοκότητα σε μια περίοδο κρίσης που επιφέρει καταστάσεις άγχους κι έντονης συναισθηματικής φόρτισης με όλα τα συνεπακόλουθα, μειώνεται. Και χωρίς αμφιβολία, ο δρόμος αυτός ενδεχομένως να μην είναι εύκολος, αλλά να απαιτεί καλλιέργεια ποικιλίας αποθεμάτων μας και παράλληλα συνδιασμό αυτών, εντούτοις αν η επιθυμία μας για θετική αλλαγή στο πλαίσιο που ζούμε είναι πραγματική, χρειάζεται να δράσουμε πρώτοι εμείς: αλλάζοντας τον εαυτό μας, κατα συνέπεια τις σχέσεις μας, κατα συνέπεια ποιός ξέρει, ίσως πιο μακροπρόθεσμα την κοινωνία μας.

Γράφει η Rodoula Papalambrianou

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blase'

My heart, mind and soul...transcribed!

Orion Bright Star

" Love is the vibration of all Healing "

Fluidicthought

The enjoyment of Photography

Beyond the Precipice

Eva Blaskovic, Canadian Author and Educator. Website and Blog.

edwardwrightblog

Kenyan poet, African passion, Global view. _W_R_I_G_H_T_ POETRY. POETRY. POETRY.

Betcha Didn't Know!

Learn something new!

TOWER AND FLIGHTS

In The Beginning Man Tried Ascending To Heaven via The Tower Of Babel. Now He Tries To Elevate His Existence Using Hallucinogenic Drugs. And, Since The 20th Century, He Continually Voyages Into Outer Space Using Spacecrafts. Prayer Thru Christ Is The Only Way To Reach Heaven.

A Quiver Of Quotes

Quotes that set the mind aQuiver.

Reignite Twenties

Open your Mind and Reignite the Flames of Excitement & Discovery

Random stuffs

Just thinking...

Moosylicious

Here, There and Everywhere

JapanTrekker

Explore Japan!

a girl and her camera

just taking pictures whenever and wherever i want to

sanctuary5014

self discovery - an expedition through some life issues - and other random thoughts

WilliWash

A Magazine That Delves Into All Things LIFE.

Superduque

Mi patria es todo el mundo.

wHakAahUa

Do what you love and they'll love what you do

Sacred Touches

Life is a time of purpose and anointed blossoming...

Didi Oviatt

Author of the Time Waster Series-Super Short Preludes, and suspense novels Aggravated Momentum, The Stix, and New Age Lamians... (blogger)

yadadarcyyada

Vague Meanderings of the Broke and Obscure

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Βιβλία, ποιήματα, μεταφράσεις και άλλα

Αναγνώσεις βιβλίων

...όπου εκείνες οδηγούν

Colour Cottage

yarnie, picturemaker, horsenut

Cliparts

Historische Gedichte – Malvorlagen

Empower and Balance

The key to transform your life is here now!

Julie Demboski's ASTROLOGY

Addressing the Individual Experience Within the Universal Truth

jml297

Musings from the Mountains

Herman van Bon Photography

Fine Art Photography, Napier, South Africa.

HENDRIK SLEGTENHORST

ART AND THE PERSISTENCE OF FREEDOM

happyface313

beautiful things and a happy outlook on life

Fosile şi pietre

Just another WordPress.com site

Geetha Balvannanathan's Blog - Isis Tratum

Poems, thoughts, healing, other art works (pictures, songs and videos not made by me belong to their authors, the rest being mine) © 2010-2046

Forward Thinking Dad

The ongoing evolution of 4wrdthnkndad and his blog.

A London Journal

A blog about the smoke (and elsewhere)

Of Colours and Discovery

I wonder with words and whimsicals

No Facilities

Random thoughts, life lessons, hopes and dreams

Calmgrove

Exploring the world of ideas through books

caleephotography

Smile! The world is a beautiful place (^_^)

Babyblue snowflake's Blog

illustrating, painting, writing

SAKELIS PANOS

Erratic Inspirations!

APODYOPTES

We can mentally undress you

Αρέσει σε %d bloggers: