Οικονομική κρίση: Παράγοντας καταστροφής ή καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων; Μια εναλλακτική οπτική.

Οικονομική κρίση: Παράγοντας καταστροφής ή καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων; Μια εναλλακτική οπτική.
Μιλώντας για οικονομική κρίση αυτό που μας έρχεται αμέσως στο μυαλό σαν γενική εικόνα είναι μεν η διάλυση του τόπου μας, ωστόσο οι άμεσες επιδράσεις που έχουν αντίκτυπο στη δική μας ζωή είναι αυτό που μας πονά και μας προβληματίζει περισσότερο. Οι μειωμένες ευκαιρίες καριέρας, η καταστροφή του εργασιακού μας πλαισίου, οι μηδαμινές ευκαιρίες ανέλιξης, οι ζημιωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί και πάει λέγοντας. Όσα δηλαδή, βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες και συνανθρώποι μας καθημερινά.
Είναι γεγονός, πως τα παραπάνω είναι αυτά που αποτελούν την μεγάλη εικόνα! Αν κάνουμε ένα «zoom» με τον φακό παρατήρησής μας, θα δούμε πως όλα δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο καθώς επιδρούν άμεσα στο συναισθηματικό μας κόσμο. Οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, επομένως θα ήταν αναπόφευκτο να μην αλλάζαμε εμείς οι ίδιοι.

Τα επακόλουθα συναισθήματα; Απογοήτευση, στενοχώρια, θυμός, ενοχές, απαισιοδοξία και άλλα τόσα, τα οποία το λιγότερο που προκαλούν είναι έντονες καταστάσεις άγχους και θλίψης. Εδώ είναι που ο φαύλος κύκλος αναπαράγεται, όταν τα συναισθήματα έχουν με τη σειρά τους άμεσο αντίκτυπο στις ανθρώπινες σχέσεις. Τα άτομα από μόνα τους είτε σε φιλικό είτε σε εργασιακό περιβάλλον βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό. Τα ζευγάρια από την άλλη, σε συνεχείς διαμάχες, εντάσεις, διαφωνίες χωρίς πολλές φορές αυτά να προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο παράγοντα· ωστόσο, η όλη εικόνα του μάταιου, του αβέβαιου, του ανώφελου, του ασταθές, είναι που ακυρώνουν την κάθε θετική σκέψη και την οποιαδήποτε πιθανή παραγωγική κατάσταση. Στις οικογένειες δε, όταν τα ζευγάρια δηλαδή έχουν πλέον αποκτήσει παιδιά, τα πράγματα φαντάζουν ακόμη πιο δυσχερή. Οι δυσκολίες αυξάνονται, οι ευκαιρίες για θετική απόδοση μειώνονται, σχέδια και στόχοι ματαιώνονται, υπάρχοντα καταστρέφονται και πλέον το πλαίσιο δράσης γίνεται όλο και πιο απαιτητικό.
Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία συν άλλα τόσα, αποτελούν από μόνα τους μια απογοητευτική μαυρόασπρη εικόνα. Πλέον, σ’ αυτά τα περιβάλλοντα, καλλιεργούνται καταστάσεις αποτυχίας και έντονης συναισθηματικής ανισορροπίας. Αναπτύσσονται δεξιότητες που δεν βοηθούν και δεν προστατεύουν τα συστήματα από εξωγενείς καταστάσεις πίεσης και στρες. Αντιθέτως, ασκούν επιβαρυντικό ρόλο ως προς τη διατήρηση, την ισορροπία και την παραγωγικότητα των συστημάτων αυτών τα οποία είτε ονομάζονται άτομα, ζευγάρια, γονείς, οικογένειες. Και δεν είναι λίγα τα διαζύγια που παρατηρούνται στατιστικά λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως παρουσιάζεται. Ούτε λίγες οι οικογένειες που διαλύονται, καθώς ούτε μεμονωμένα τα περιστατικά βίας που προκύπτουν από την πολυπλοκότητα των αρνητικών συναισθημάτων και βιωμάτων πολλών ανθρώπων. Τι θα γίνει λοιπόν; Οι επιλογές ίσως τελικά να είναι μόνο δυο. Ή να παραμείνουμε στάσιμοι σε μια κατάσταση που όλο μας επιβαρύνει ή να επενδύσουμε σ’αυτήν με εναλλακτικούς τρόπους. Θα ‘λεγα πως το δεύτερο είναι προφανώς η δημιουργικότερη μας προοπτική.
Υπάρχει επομένως το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο όταν όλα παρουσιάζονται με τόσο αρνητισμό; Η λύση μπορεί να μην εμφανίζεται φαινομενικά γύρω μας, εντούτοις οι δυνατότητες για αλλαγή υπάρχουν και κρύβονται μέσα μας. Ως ανθρώπινα όντα είμαστε προικισμένοι με ποικιλία αποθεμάτων, τα οποία συχνά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αν δεν βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Η λύση δεν είναι να χάνω την ελπίδα λοιπόν, αλλά να κτίζω σ’αυτήν. Φαντάζει ίσως θεωρητικό, ονειρικό και μη επιτεύξιμο. Είμαστε όμως τόσο δυνατοί από τη φύση μας ώστε να μπορούμε την κατάλληλη στιγμή να εκδηλώσουμε όλες τις κρυμμένες αυτές πτυχές του εαυτού μας. Είναι τώρα συνεπώς, αυτή η στιγμή. Πολλές φορές χωρίς χρήματα, χωρίς ευκαιρίες αποκατάστασης, χωρίς ευνοικές δυνατότητες για παροχή υλιστικών αγαθών στις σχέσεις μας, χωρίς την αίσθηση της απόλυτης ξεγνοιασιάς…Όμως με τις άπειρες πρόσφορες πιθανότητες για καλλιέργεια του δικού μας «είναι». Γιατί η δύναμη δεν είναι υλιστική, δεν βρίσκεται έξω από εμάς, αλλά μέσα μας! Είναι η ώρα να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να επενδύσουμε στις σχέσεις μας. Φωτίζοντας τα αποθέματά μας, δίνουμε περισσότερο νόημα στην ύπαρξή μας.
Κάθε λοιπόν απόθεμα ή αλλιώς κρυμμένη μας δύναμη αποτελεί μια ποσότητα πολύτιμων αγαθών που θεωρούνται ωφέλιμα για τη συνέχεια μιας επίμονης προσπάθειας ως προς την εξεύρεση λύσης σε διάφορες καταστάσεις που μας προβληματίζουν ή ακόμη για την δημιουργία ενός πιο ποιοτικού υπόβαθρου για την ευημερία μας. Πιθανά αποθέματα του καθενός μπορεί να είναι η αντοχή, η ψυχραιμία, η υπομονή, η επιμονή, η ευελιξία, η αισιοδοξία, το χιούμορ, η αυτογνωσία, η αυθεντικότητα, η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα, η αποδοχή, η εμπιστοσύνη κι άλλα τόσα. Επιπλέον, είμαστε άξιοι να αναπτύξουμε μεταξύ άλλων, ιδανικές δεξιότητες επικοινωνίας που θα αποτελέσουν προστατευτικό παράγοντα στην ευημερία μας, όπως είναι η διαπραγμάτευση τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Επίσης, η ενσυναίσθηση είναι ίσως από τις πιο ωφέλιμες δεξιότητες που μπορεί να καλλιεργήσει ο κάθε άνθρωπος αφού προυποθέτει σεβασμό και κατανόηση προς τη διαφορετικότητα, τις ιδιαιτερότητες και τη ζωή των συνανθρώπων του. Τι να πει κανείς για την αρετή της αλληλεγγύης που αν δεν προάγεται σε μια κοινωνία, πώς να υπάρχει συλλογικότητα και κοινός αγώνας για μια καλύτερη ανθρωπότητα; Πολλές είναι και οι περιπτώσεις κοινωνικής συνεισφοράς και φιλανθρωπίας που παρατηρούμε σε περιόδους κρίσης, που δεν είναι άλλο κι αυτό από ένα κρυμμένο απόθεμα το οποίο βρισκόταν εσωτερικά σε πολλούς ανθρώπους και που του δίνεται η ευκαιρία να αναδυθεί στην επιφάνεια. Επιπρόσθετα, ο αναστοχασμός είναι η ζωτικής σημασίας δεξιότητα που χρειάζεται να καλλιεργούμε ολοένα και περισσότερο αφού δρα θετικά στην εξέλιξή μας ως άνθρωποι. Κι αντί βέβαια να μας καταπνίγει ο θυμός, το άγχος και η απαισιοσοξία, εκδηλώνοντας απόρριψη στα μέλη της οικογένειας ή στους συντρόφους μας, μάλλον θα είναι η στιγμή που χρειάζεται να δείξουμε περισσότερη φροντίδα σ’αυτούς!
Συνεπώς, κινητοποιώντας τον εαυτό μας προς την παραπάνω πορεία, η πολυπλοκότητα σε μια περίοδο κρίσης που επιφέρει καταστάσεις άγχους κι έντονης συναισθηματικής φόρτισης με όλα τα συνεπακόλουθα, μειώνεται. Και χωρίς αμφιβολία, ο δρόμος αυτός ενδεχομένως να μην είναι εύκολος, αλλά να απαιτεί καλλιέργεια ποικιλίας αποθεμάτων μας και παράλληλα συνδιασμό αυτών, εντούτοις αν η επιθυμία μας για θετική αλλαγή στο πλαίσιο που ζούμε είναι πραγματική, χρειάζεται να δράσουμε πρώτοι εμείς: αλλάζοντας τον εαυτό μας, κατα συνέπεια τις σχέσεις μας, κατα συνέπεια ποιός ξέρει, ίσως πιο μακροπρόθεσμα την κοινωνία μας.

Γράφει η Rodoula Papalambrianou

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

~ Photoria ~

Photography & Digital Art

PIXILLY

a picture a day - no exceptions (c) yours truly

Picture of Gal

photography

The Blog of Travel

Motorbikes, dogs and a lot of traveling.

brickthomas's Blog ©

Biking, Hiking, Travel

Rhythm Voice

Where WORDS fail, MUSIC speak.

Le Drake Noir

Andrikken

Atropa Belladonna Von Coup

reader , writer , poet , person

Heartstring Eulogies

Conjured by Sarah Doughty

Stories

a part of Life

Wordland Voyage

A voyage to the beautiful land of words! Make yourself comfortable and feel free to have a walk through this wordland!

poetry2473

My life written through poetry

Tidbits & Randomness

My journey, thoughts, moments, poems, quotes, challenges, and victories...

Kinjal Parekh ❤

Everything happens for a reason. ❤

Gigantic Thought Bubble

a bit about everything

Her Diffident Way

The only way I know

What Living Taught Me

Observing makes me curious and curiosity makes me a Learner. This Blog Admires Motivation

Rhythm

Music Is Heart, Words Are Beats.

SiLeNt PeN

Learn the art of silence so that nothing is left unsaid!!

Blog Of HIT

Sharing some wise stuff

Healing Your Grief

How to walk through the journey of grief after losing a child

To See What I See

Heidi Barnes's Musings

JackCollier7

Charming, cultured, generous, honest, sophisticated, understanding, and urbane.

Ramblings of a Writer

Living the Path of Life

The Journey of My Left Foot (whilst remembering my son)

I have Malignant Melanoma, my son had Testicular Cancer

lifexperimentblog

Sharing my experiences with all life's experiments!

The Showers of Blessing

Giving and Receiving Blessings

Jeanne Foguth's Blog

Pet Care and Humor

Myths of the Mirror

Life is make believe, fantasy given form

Aphrolina

The World of the Mysterious and Divine, from an INFJ Perspective

alexi1872

Alexi wahyudi

neihtn

Village Teacher - The Book & Photographs

Precipitate Flux

"Words - waves that blur" - Nathalie Sarraute

Pearl St. Gallery

Capturing Images Of Nature

finbarsgift

finbars geschenk ist seine seherische fähigkeit

Here in the Silence

...is where I find my voice.

Thoughts with Sulaimani

CONVERSATION WITH MYSELF

ravish raj

punching words and trying to be coherent.

sameernayan135

SAMEER NAYAN (ARTIST)

koolkosherkitchen

Welcome to my Kool Kosher Kitchen where food is fun and fun is to create food!

Tales of Belle

Beauty & the Books

dark whisper

Let the passing light fall over the dark whispers.

Bhagyashri's Creative World

Creativity is something you cannot explain... It is just connection of imaginations...

Αρέσει σε %d bloggers: