«Σημασία δεν έχει ο πλούτος αλλά η χρησιμότητα»~Daniel Gilbert

wpid-2015-07-24-20.29.58.jpg.jpeg

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Αναζητώντας την ΕΥΤΥΧΙΑ» του Daniel Gilbert

-Αντίθετα με το παιδί που μπορεί να σκεφτεί μόνο για το πώς είναι τα πράγματα τώρα, ο ενήλικος μπορεί να σκεφτεί για το πως θα είναι  στο μέλλον. Κάποια στιγμή ανάμεσα στα παιδικά μας καρεκλάκια και τις αναπηρικές καρέκλες, μαθαίνουμε για το αργότερα.

-Ποιός προϊστορικός ιδιοφυής πρόγονος κατάλαβε πρώτος ότι μπορούσε να διαφύγει από το παρόν κλείνοντας τα μάτια και μεταφέροντας αθόρυβα τον εαυτό του στο αύριο;

-…ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, γνωστό ως μετωπιέος λοβός, το οποίο  – όπως μαρτυρά και το όνομά του, βρίσκεται στη μετωπιαία περιοχή του κεφαλιού, ακριβώς πάνω από τα μάτια.

η καταστροφή ορισμένων τμημάτων του μετωπιαίου λοβού μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ήρεμοι αλλά και ότι μπορεί να τους καταστήσει ανίκανους να σχεδιάζουν.Ποιος είναι ο εννοιολογικός κρίκος που συνδέει το άγχος με την ικανότητα σχεδιασμού; Και τα δυο, φυσικά, συνδέονται στενά με το στοχασμό για το μέλλον.

-...12%  από τις καθημερινές μας σκέψεις αφορούν το μέλλον. Με άλλα λόγια, κάθε οκτάωρο σκέψεων περιέχει μια ώρα σκέψης για όσα πράγματα πρόκειται να συμβούν.

-Κάποιες μελέτες επιβεβαιώνουν ό,τι ήδη υποψιάζεστε: όταν ονειροπολούμε, φανταζόμαστε για τον εαυτό μας κατορθώματα και επιτυχίες, και όχι βέβαια γκάφες και αποτυχίες.

Η αναβολή της ευχαρίστησης αποτελεί ένα εφεύρημα για να μεγιστοποιούμε την απόλαυση.

-…εκείνοι που είχαν δημιουργήσει τις πιο περίτεχνες και απολαυστικές φαντασιώσεις σχετικά με την προσέγγιση του αντικειμένου του πόθου τους ήταν εκείνοι που είχαν και τις λιγότερες πιθανότητες να το πλησιάσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

-Μάλιστα, κάποια γεγονότα που υποβάλλουν σε σκληρή δοκιμασία τις αισιόδοξες πεποιθήσεις μας είναι δυνατόν μερικές φορές να μας κάνουν περισσότερο αντί λιγότερο αισιόδοξους.

…όταν τα δυσάρεστα γεγονότα είναι αναμενόμενα, ο αντίκτυπός τους ελατώνεται.

-…μερικές φορές φανταζόμαστε ένα δυσοίωνο μέλλον μόνο για να κατατρομάξουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε το σωστό.

Η γνώση είναι δύναμη, και ο σπουδαιότερος λόγος για τον οποίο ο εγκέφαλός μας επιμένει να προσομοιώνει το μέλλον, ακόμα και όταν βρισκόμαστε στο εδώ και τώρα, αισθανόμενοι για λίγο χρυσόψαρα, είναι επειδή ο εγκέφαλός μας θέλει να ελέγχει τις εμπειρίες που πρόκειται να ζήσουμε.

υποκειμενικότητα: Το ότι η εμπειρία δεν είναι παρατηρήσιμη από κανέναν άλλο εκτός από το άτομο που τη βιώνει.

-Είμαστε οι πίθηκοι που έμαθαν να «βλέπουν μπροστά», διότι έτσι μπορούμε να χαζεύουμε τα πολλά διαφορετικά πεπρωμένα που μπορεί να μας περιμένουν εκεί, και να διαλέξουμε το καλύτερο. Τα άλλα ζώα χρειάζεται να βιώσουν πρώτα ένα γεγονός για να αντιληφθούν τις χαρές και τις πίκρες του…

«Η ευτυχία δεν θα κλονιστεί » έγραψε ο Κικέρωνας τον 1ο αιώνα π.Χ «όσο κι αν τη βασανίσουν»

-Επί 2000 χρόνια, οι φιλόσοφοι θεωρούσαν επιβεβλημένο να ταυτίζουν την ευτυχία με την αρετή, διότι πίστευαν ότι αυτό το είδος ευτυχίας πρέπει να θέλουμε. Και ίσως είχαν δίκιο. Όμως, παρότι η ενάρετη ζωή αποτελεί μια συνιστώσα της ευτυχίας, δεν αποτελεί πάντως την ευτυχία αυτή καθεαυτήν, και δεν ωφελεί τη συζήτηση το να προκαλούμε σύγχηση δίνοντας το ίδιο όνομα και στην αιτία και στο αποτέλεσμα.

Η ευτυχία αναφέρεται σε αισθήματα ενώ η αρετή σε πράξεις, και οι πράξεις μπορούν να προκαλέσουν αισθήματα, όχι όμως απαραιτήτως και όχι αποκλειστικά.

-‘Οταν η λέξη ευτυχισμένος ακολουθείται από λέξεις όπως με ή που, οι ομιλητές μας υποδεικνύουν συνήθως ότι πρέπει να αντιληφθούμε τη λέξη ευτυχισμένος ως δηλούσα όχι τα αισθήματά τους αλλά τις απόψεις τους.

-…κανένας δεν μπορεί να βιώσει πραγματικά την εμπειρία ενός άλλου ανθρώπου.

-Προφανώς η λεκτική περιγραφή των εμπειριών τους είχε «επιγραφή» πάνω στην ανάμνηση της ίδιας της εμπειρίας και κατέληξαν να θυμούνται όχι εκείνο που είχαν πεί αλλά εκείνο που είχαν βιώσει.

-Οι εμπειρίες μας μοιάζουν με ταινίες, με κάμποσες όμως επιπλέον παραμέτρους: αν ο εγκέφαλός μας επρόκειτο να αποθηκεύει όλο το μήκος των «ταινιών» της ζωής μας, και όχι μόνο τις νοικοκυρεμένες περιλήψεις τους, τότε το κεφάλι μας θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερο…

μυρωδιά του τριαντάφυλλου που μυρίσαμε δεν μπορεί να αναστηθεί, αλλά, εάν ξέρουμε ότι ήταν καλή και γλυκιά, τότε ξερουμε πως καλά θα κάνουμε και να μυρίσουμε το επόμενο.

-Από τη στιγμή που αποκτάμε μια εμπειρία δεν μπορούμε πια να δούμε τον κόσμο όπως τον βλέπαμε προηγουμένως. Η αθωότητά μας χάνεται, και δεν μπορούμε πια να επιστρέψουμε στα παλιά .

-…αισθήματα ικανά να ερμηνευθούν ως φόβος και κατακρίμνιση μπορούν επίσης να ερμηνευθούν ως ερωτική επιθυμία μπροστά σε ένα βαθύ ντεκολτέ – πράγμα που απλώς δείχνει ότι είναι δυνατόν να σφάλλουμε σχετικά με το τι ακριβώς νιώθουμε.

Το μίσος φαίνεται πως χρησιμοποιεί τους ίδιους αδένες όπως και η αγάπη – Graham Green.

-Είναι δυνατό να παρερμηνεύουμε το φόβο ως επιθυμία, την ανησυχία ως ενοχή, την ντροπή ως άγχος.

-…είναι δυνατόν – τουλάχιστον για κάποιους ανθρώπους και κάποιες φορές – να είμαστε ευτυχισμένοι, στεναχωρημένοι, να νιώθουμε πλήξη ή περιέργεια, και να μην το γνωρίζουμε.

-Η λέξη experience [εμπειρία] προέρχεται από το λατινικό experientia, που σημαίνει «να δοκιμάζεις κάτι», ενώ η λέξη aware [ο έχων επίγνωση] προέρχεται  από το ελληνικό οράν, που σημαίνει να βλέπεις κάτι.

-...ο σκύλος που έχει αυτή την εμπειρία πιθανότατα δεν έχει ταυτόχρονα και την επίγνωση οτι βιώνει αυτή την εμπειρία – δηλαδή, καθώς μασάει δεν σκέφτεται «Αυτό το άτιμο το κέικ είναι πεντανόστιμο».

-…όταν χρησιμοποιούμε με μέτρια ακρίβεια λέξεις όπως ευτυχία, δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε σίγουροι  ότι δυο άνθρωποι που δηλώνουν ευτυχισμένοι βιώνουν πράγματι την ίδια εμπειρία, ή αν η τρέχουσα εμπειρία ευτυχίας που βιώνουμε διαφέρει από την παλιότερη ή αν βιώνουμε πράγματι μια εμπειρία ευτυχίας ή όχι.

-…η λειτουργία της ενθύμισης περιέχει και «συμπληρώσεις» λεπτομερειών που δεν είχαν πραγματικά αποθηκευτεί και δεύτερον, ότι γενικά δεν μπορούμε  να αντιληφθούμε πότε το κάνουμε αυτό, διότι η συμπλήρωση λαμβάνει χώρα γρήγορα και ασυνείδητα.

-Η αντίληψη δημιουργεί πορτρέτα, δεν τραβάει φωτογραφίες. Και η μορφή αυτών των πορτρέτων  αντανακλά βέβαια το απεικονιζόμενο αντικείμενο, όμως άλλο τόσο αποκαλύπτει και το χέρι του καλλιτέχνη.

-…οι αντιλήψεις αποτελούν απλώς απόψεις και, συνεπώς, ότι εκείνο που βλέπουν δεν είναι απαραιτήτως αυτό που υπάρχει, και ότι δυο άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις ή πεποιθήσεις αναφορικά με το ίδιο αντικείμενο.

-…όταν φανταζόμαστε το μέλλον, το κάνουμε συνήθως στο τυφλό σημείο του ματιού της νόησής μας, με αποτέλεσμα να κάνουμε  λάθος όταν φανταζόμαστε τα μελλοντικά γεγονότα των οποίων τις συναισθηματικές συνέπειες προσπαθούμε να σταθμίσουμε.

-«η αντίληψη χωρίς την επινόηση είναι τυφλή» Kant

-…χωρίς το τέχνασμα της συμπλήρωσης, δεν θα είχαμε κάτι που να μοιάζει έστω και αμυδρά με την υποκειμενική εμπειρία την οποία θεωρούμε δεδομένη.

-…οι λεπτομέρειες τις οποίες ο εγκέφαλος προσθέτει στην εικόνα δεν είναι τόσο ανησυχητικές όσο είναι εκείνες που αφήνει απ΄έξω.

Η αντίληψη, η φαντασία και η μνήμη είναι αξιοθαύμαστες ικανότητες, με πολλά κοινά στοιχεία, αλλά – τουλάχιστον από μια σκοπιά – η αντίληψη αποδεικνύεται η σοφότερη της τριάδας. Σπανίως συγχέουμε ένα βουβάλι που βρίσκεται  σε απόσταση με ένα κοντινό έντομο, αλλά όταν ο ορίζοντας είναι χρονικός και όχι χωρικός, συνήθως κάνουμε τα ίδια λάθη με τους Πυγμαίους.

Οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε πολύ να φανταστούμε ένα αύριο εξαιρετικά διαφορετικό από το σήμερα, και το βρίσκουμε ιδιαίτερα δύσκολο να φανταστούμε ότι θα σκεφτόμαστε, θα θέλουμε ή θα αισθανόμαστε ποτέ διαφορετικά πράγματα απ΄ ότι τώρα.

-Η περιοχή του εγκεφάλου σας που κανονικά ενεργοποιείται όταν βλέπετε αντικείμενα με τα μάτια σας, μια αισθητηριακή περιοχή η οποία ονομάζεται οπτικός φλοιός, ενεργοποιείται επίσης όταν εξετάζετε νοητικές εικόνες με το μάτι της νόησής σας.

-Όπως ακριβώς η φαντασία κάνει προεπισκόπηση (preview)των αντικειμένων, ομοίως δημιουργεί και προσυναισθήματα (profeelingw)των γεγονότων.

-Μάλιστα έχει βρεθεί ότι, όταν εμποδιζόμαστε να βιώσουμε συναισθήματα στο παρόν τότε εμφανίζουμε μια προσωρινή ανικανότητα να προβλέψουμε πως θα αισθανθούμε στο μέλλον.

-Τα μελλοντικά γεγονότα μπορεί να ζητούν πρόσβαση στις περιοχές του εγκεφάλου που αφαιρούν τα συναισθήματα αλλά τα τρέχοντα συμβάντα σχεδόν πάντοτε παίρνουν προτεραιότητα.

Η συναισθηματική εμπειρία που προκύπτει από ροή πληροφορίας απορρέουσα από τον κόσμο της πραγματικότητας λέγεται συναίσθημα, η συναισθηματική εμπειρία που προκαλείται από ροή πληροφορίας απορρέουσας από σύγχησή τους είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σπορ στον κόσμο.

Η φαντασία δεν μπορεί εύκολα να υπερβεί τα όρια του παρόντος και μια από τις αιτίες είναι ότι χρειάζεται να δανειστεί εξοπλισμό που ανήκει στην αντίληψη.

-Καθένας μας είναι παγιδευμένος σε κάποιο μέρος σε κάποιο χρόνο και σε κάποιες συγκυρίες, και οι απόπειρές μας να χρησιμοποιήσουμε το νου μας για να υπερβούμε αυτά τα όρια, συχνά δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

-Μια από τις σκληρότερες αλήθειες τούτης της ζωής είναι η εξής: Τα θαυμάσια πράγματα είναι ιδιαιτέρως θαυμάσια την πρώτη φορά που συμβαίνουν, αλλά τους φθίνει με την επανάληψη… προσαρμοζόμαστε σε αυτή, και αντλούμε όλο και λιγότερη ευχαρίστηση. Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτό το φαινόμενο εθισμό, οι οικονομολόγοι το ονομάζουν φθίνουσα οριακή χρησιμότητα και οι υπόλοιποι το λέμε γάμο. Έχουμε επινοήσει όμως δύο πράγματα για να καταπολεμήσουμε αυτή την τάση: την ποικιλία και το χρόνο.

-Αν ο πόνος και οι συμφορές είναι «εμπόδια για καλό», γιατί εμείς βλέπουμε μόνο τα εμπόδια και όχι το καλό; Η αλήθεια είναι ότι ο ανθρώπινος νους έχει την τάση να εκμεταλεύεται την ασάφεια

-Οι έρευνες αυτού του είδους δείχνουν ότι αποκτούμε την ικανότητα να βρίσκουμε τον θετικό τρόπο θέασης των πραγμάτων αφότου τα πράγματα γίνονται δικά μας.

-Γιατί τίποτα δεν είναι καλό ή κακό, παρά η ιδέα το κάνει τέτοιο. -Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άμλετ

-…αντιδρούμε στα νοήματα των ερεθισμάτων και όχι στα ίδια τα ερεθίσματα.

-…ζούμε στο όριο μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.

-Οι διαστρεβλομένες απόψεις για την πραγματικότητα υπάρχουν επειδή οι εμπειρίες εμπεριέχουν ασάφεια- δηλαδή, μπορούν να θεωρηθούν πιστευτές από πολλές απόψεις, μερικές από τις οποίες είναι πιο θετικές. Για να διασφαλιστεί ότι οι απόψεις μας είναι πιστευτές, ο εγκέφαλός μας αποδέχεται ό,τι βλέπουν τα μάτια μας. Για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις μας είναι θετικές, τα μάτια μας αναζητούν ό,τι επιθυμεί ο εγκέφαλός μας.

-Η αδήριτη ανάγκη μας να εξηγούμε όλα όσα συμβαίνουν μπορεί να μας ξεχωρίζει από τις μύγες, αλλά μπορεί επίσης να σκοτώνει την απόλαυσή μας.

-Οι σπάνιες ή οι ασυνήθιστες εμπειρίες είναι  συχνά και αλησμόνητες…

-Το γεγονός ότι η λιγότερο πιθανή  εμπειρία συχνά είναι και η πιο πιθανή ανάμνηση μπορεί να σπείρει τον όλεθρο όσον αφορά την ικανότητά μας να προβλέπουμε μελλοντικές εμπειρίες.

Η ανικανότητα να θυμηθούμε πώς πραγματικά  αισθανθήκαμε αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους ο πλούτος της εμπειρίας μας τελικά μένει ανεκμετάλευτος.

-…ενώ πιστεύουμε πως ανατρέφουμε παιδιά και βγάζουμε χρήματα για να αυξήσουμε το μερίδιο της ευτυχίας μας, στην πραγματικότητα κάνουμε αυτά τα πράγματα για λόγους που δεν πάει ο νους μας. Είμαστε κόμβοι ενός κοινωνικού δικτύου που αναδύεται και καταρρέει σύμφωνα με μια δική του λογική, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να μοχθούμε, συνεχίζουμε να ζευγαρώνουμε και συνεχίζουμε  να μένουμε έκπληκτοι όταν δεν νιώθουμε όλη εκείνη τη χαρά που με πολλή αφέλεια προσδοκούμε.

-Ίσως χρειάζεται να αφήσουμε κατά μέρος τη μνήμη και τη φαντασία και να χρησιμοποιήσουμε τους άλλους ανθρώπους ως αντικαταστάτες των μελλοντικών μας εαυτών.

Σημασία δεν έχει ο πλούτος αλλά η χρησιμότητα.

By SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Skyscapes for the Soul - Jeni Bate

"I paint the skies with peace and passion, because that's the way they paint me."

StillWalks

Bringing the outside in

Tasty Eats

Tasty recipes from chef Ronit Penso's kitchen

Richard Broom Photography

All images by Richard Broom - info@rids.co.uk

Old School Shooter

street photography blog

Mavimet's Weblog

Mavis' blog about pets and life including Africa

Inner Whispers

Messages from Within

Lens and Pens by Sally

a weekly blog that creates a personal philosophy through photographs and words

PLANET EARTH NEWSLETTER blog

30 PLANET EARTH groups will be showcased in this blog

Plates

by T Jiro for Office Nyanchu

Photo Walking Through Life

Looking At Life Through The Lens Of My Camera

hbhatnagar

Not-so-random thoughts

Life and Day to Day things by a Pond Lover

Retired from the University of Texas and too old to play soccer anymore. Now, in the twilight of his years, time is spent writing in this blog, hiking and exploring Texas Parks, photography, working out, gardening and tending to the five ponds he built .

Crea 2010

the findings of a photographer

Life with Becky

The Chaos Theory Personified

Every Day Another Story

Well, almost every day.

Bullroarin's Blog

Art is the Struggle to Understand

Life of Benji

Mr. B, an ex-shelter dog, became a therapy dog in October 2016 when he was barely a year old. He loves to talk about his endeavors, his "big" furry sister Ms. Zulu, and life in general.

An Obvious Oblivion Blog

🍃 Fully Living The Unfinished Things Of Life Through Writings. 🍃

The Bonny Blog - the good blog

photography ● poetry ● quotations

Ed Roxburgh

There are infinite possibilities in the creative process.

writing wanderer

Live. Fail. Get up. Succeed

Luc Dewaele, dagboek

Over fotografie en leven.

A R T I K E L 📌 M A R L Y

A collection of articles that are interesting to read, provide motivation and encouragement for you.

Pat Callahan Photography

Photography with an Emphasis on Street and Travel

truthiskef

Believe it or not!

Paris: People, Places and Bling

Theadora's Field Guide to Shopping in Paris

Jerry Brotherton

The Backyard Poet

Visionarie Place is Freedom

"A threefold cord not easily broken"

Ramblings and Musings

Cultivating Gratitude and Sharing Joy

resurgam2017

writingistherapy

paintdigi

--- ALOZADE a. the artist Show you these artistic creations and ideas. Especially in digital painting. ---- L'artiste ALOZADE a. vous propose ces créations et ses idées artistiques. Surtout en peinture digitale.

A Teacher's Reflections

Thirty Years of Wonder

arne´s comfy couch

Aktuelle Themen

25 pdr

Lifestyle, life, style, problems, motivation, everyday, handyman, movies, games, philosophy, books, photography

Metron Ariston

"You can make anything by writing"

Karina's Thought

Encouraging and inspiring through God's word

Etcetera Etcetera Etcetera

... about nothing in particular, because "Candid photography is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get". Photography by Lignum Draco, "The Wood Dragon" since 2013.

Sunshine upon my inner garden

Reflections on the joys and struggles of living in this world

Blog of a Mad Black Woman

Life Experiences, Quotes & Randoms

Smart Veg Recipes

Welcome to home made, vegeterian, healthy & kids friendly recipes

Evelina

by Evelina Di Lauro

F R A G M E N T S

Some life fragments.

The Year(s) of Living Non-Judgmentally

Here and now, with all of it.

Power Plant Men

True Power Plant Stories

Αρέσει σε %d bloggers: