«…το πως βλέπουν τον ουρανό οι άνθρωποι αντανακλά το πως βλέπουν τον εαυτό τους»~ Margaret Wertheim

wpid-2015-08-10-20.20.01.jpg.jpeg
Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Το παντελόνι του Πυθαγόρα» της Margaret Wertheim

-Εμείς οι Δυτικοί, αυτή τη στιγμή, αντί να βλέπουμε τον εαυτό μας σε σχέση με μυθικούς ήρωες, θεούς και θρησκευτικους νόμους, τον βλέπουμε σε σχέση με άτομα, άστρα και επιστημονικούς νόμους.

-Τη μετάβαση από μια πνευματική σε μια φυσικη κοσμολογία δεν μπορούμε να τη δούμε ως απλώς λογική.

-Όπως είπε μια φορά και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν : «Ο πόθος να αντικρίσει την αρμονία, είναι η πηγή της ανεξάντλητης υπομονής και επιμονής με την οποία ο φυσικός αφιερώνει τη ζωη του στο έργο του«.

-Ως άνθρωπος με σάρκα και οστά ο Άνδρας Μαθηματικός εξελίχτηκε μέσα στα πλαίσια της περιβάλλουσας κοινωνικοπολιτικής μήτρας και αφετέρου βοηθό της. Όμως, όπως κάθε άνθρωπος με σάρκα και οστά η εξέλιξή του καθορίστηκε και από τις δικές του επιλογές επειδή σαν τον οποιονδήποτε από μας, υπήρξε και ο ίδιος υπεύθηνος για τη χάραξη του δικού του δρόμου.

-Για να παραθέσουμε τα λόγια του Αϊνστάιν: «Ένας σύγχρονος έχει πει, όχι άδικα, ότι σ΄ αυτή την υλιστική εποχή που ζούμε, οι σοβαροί εργάτες της επιστήμης είναι οι μόνοι βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι«.

Οι γυναίκες, απέχοντας από την ανάπτυξη των τεχνολογικών εφαρμογών, παραχωρούν αυτό που τελικώς είναι ένα απέραντο βασίλειο κοινωνικής ισχύος και ευθύνης.

-Πρόκειται για το όνειρο να βρεθεί μια ενοποιημένη θεωρία των σωματιδίων και των δυνάμεων της φύσης, ένα σύνολο δυνάμεων της φύσης, ένα σύνολο μαθηματικών εξισώσεων που θα εμπεριέχουν όχι μόνο την ύλη και τη δύναμη αλλά τον χώρο και τον χρόνο επίσης.

Οι μεμονωμένες ιδέες των Ιώνων, καθενός ξεχωριστά, έχουν λησμονηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό που σήμερα παραδεχόμαστε ως δυτική επιστήμη αναδύθηκε για πρώτη φορά από το συνολικό τους όραμα για τη φύση.

Ανήμπορες να μιλήσουν πειστικά και επιβλητικά με τις δικές τους φωνές, δικαιολογούσαν τα λόγια τους προσφεύγοντας στην εξουσία του Ανώτατου Όντος. Όμως όπως έχει υπογραμμίσει η Λέρνερ, ένας τέτοιος δρόμος ενείχε πολλούς κινδύνους.

Δίχως οικογένειες οι παπάδες δεν θα αντιμετωπίζουν διεκδικήσεις από τέκνα πάνω σε γη, ή άλλα πολύτιμα αγαθά, κι έτσι θα έμεναν κάτω από εκκλησιαστικό έλεγχο. Μια τραγική όμως παρενέργεια αυτής της πολιτικής, ήταν η άνθηση του μισογυνισμού μέσα στον κλήρο, ένα αίσθημα που θα ξεχείλιζε και θα γινόταν καθεστώς και στην παιδεία.

-Επειδή οι καθηγητές το Μεσαίωνα δε μπορούσαν να έχουν δικές τους οικογένειες(πάντως όχι μέσα στα νόμιμα δεσμά του γάμου), επισήμως ήταν και αυτοι άτεκνοι. Έτσι ένας ενδεχόμενος Θέων του Μεσαίωνα δεν θα μπορούσε να αποκτήσει μια κόρη σαν την Υπατία στην οποία θα επιδαψίλευε τις γνώσεις του.

Μπορεί ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας να λάτρεψαν την τελειότητα του κύκλου, αλλά ο Κέπλερ κατάλαβε ότι η φύση προτιμούσε κάτι άλλο.

-Έτσι λοιπόν, η έλλειψη αντιπροσωπεύει το θρίαμβο του εμπειρισμού απέναντι στο δογματισμό, της προσήλωσης στη μαθηματική ακρίβεια απεναντι στην υποταγή της παλιάς ασθένειας.

-…παράλληλα με τη νευτώνεια ειστήμη αναδύθηκε και ένας κοινωνικός νευτωνισμός, που οραματιζόταν την κοινωνία σαν μια «φυσική» τάξη επικυρωμένη από το Θεό.

-Αν οι άνδρες μπορούσαν να θεωρηθούν ως πλανήτες σταθεροποιημένοι ο καθένας στην τροχιά του, ή στην κοινωνική του θέση τότε θα μπορούσαν και οι γυναίκες να θεωρηθούν ως φεγγάρια υποχρεωμένα «κατα τρόπο φυσικό» να παραμένουν σε τροχιά γύρω από τον δικό της άντρα η καθεμία.

-…ο Αϊνστάιν επαναπάτρισε στον χώρο της επιστήμης την έννοια της υπερβατικότητας.

-Παρ΄ όλα όσα λέγονταν για την ταπεινοφροσύνη του Αϊνσταιν ήταν ένας άνδρας γεμάτος σπινθηροβόλο αυτοπεποιθηση – μερικοί μάλιστα είπαν ότι ήταν εξαιρετικά αλαζόνας – αναφορικα τουλάχιστον με την επιστήμη του. Από την αρχή ήξερε ότι αυτό που έκανε ήταν υψίστης σημασίας.

-…ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι απόλυτα, γενικά φαινόμενα, αλλά εξαρτώνται απο το πόσο γρήγορα κινούνται οι παρατηρητές. Όσο μεγαλύτερη είναι η σχετική ταχύτητα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά στους αντιστοιχους χωροχρόνους των.

-Η εκπληκτικότερη πρόβλεψη της θεωρίας του Αϊνστάιν ήταν η αντιστοιχία ύλης ενέγειας, η σχέση που επικρατεί με την ονομαστή εξίσωση E=mc2.

-Κάθε άλλο παρά στατικός και αιώνιος ο κόσμος φαινόταν να έχει μια καθορισμένη ιστορία.

-…η ιδέα ότι το σύμπαν υπήρξε επί δισεκατομμύρια χρόνια χωρίς εμάς, ήταν ένα καίριο πλήγμα στην καρδιά τη χριστιανικής αυτοκατανόησης.

-Από πολλές απόψεις, η μυθικο-θρησκευτική διάσταση της ζωής του Πυθαγόρα έχει μια παράξενη ομοιότητα με τη ζωή του Χριστού όπως απεικονίζεται στην Καινή Διαθήκη.

Ο Πυθαγόρας έκανε συλλογή θρησκειών και το θεωρούσε δουλειά του να μυείται σ΄ αυτές όσο μπορούσε.

-…οι Έλληνες κληρονόμησαν τα μαθηματικά από τους Αιγύπτιους και τους Βαβυλώνιους, και ο Πυθαγόρας θεωρείται ο άνθρωπος που εισήγαγε στη Δύση αυτό το θησαυρό.

Ο πυθαγορισμός λοιπόν ήταν πρωτίστως μια θρησκεία μετουσίωσης της ψυχής στην οποία ο σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν τα μαθηματικά ως εργαλείο για να απελευθερωθεί η ψυχή από το σώμα ώστε να μπορέσει να ανέβει και να μπει στο «ουράνιο» βασίλειο των αριθμών.

-Ωστόσο, παράλληλα μ΄ αυτό τον γοητευτικό μυστικισμό υπήρχε και ένας άλλος στόχος, γιατι, ελευθερώνοντας την ψυχή, οι πυθαγόρειοι έκαναν και μια απόπειρα να ξεφύγουν απο την φύση.

-…την ύλη -την ίδια την ουσία της φυσης- τη θεωρούσαν έμφυτα θηλυκή.

-…το αρσενικό στοιχείο συσχετιζόταν με το ουράνιο και το άυλο ενώ το θηλυκό στοιχείο συσχετιζόταν με το γήινο και το υλικό.

Για να σπουδασουν μαθηματικά έπρεπε υποτίθετε να αφήσουν πισω την θηλυκή υπόστασή τους και να πασχίσουν να γίνουν καθαροί αρσενικοί.

-…έπρεπε να αποπειραθούν να γίνουν, στην πραγματικότητα, άνδρες μαθηματικοί.

-Χαίρεται το αυτί, επειδή χαίρεται η ψυχή.

-Να λοιπόν που η ηλιοκεντρική κοσμολογία που αποδόθηκε από όλους στον Κοπέρνικο προηγήθηκε από αυτόν κατά 1800 χρόνια. Δύο ολόκληρες χιλιετίες πριν από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, οι πυθαγόριοι είχαν ανακαλύψει αυτό που σημερα αναγνωρίζουμε ως τη δομή του ηλιακού μας συστήματος.

-Στην πραγατικότητα όπως μας θυμίζει ο Αϊνστάιν, «ο πόθος να αντικρίσουμε την αρμονία» εξακολουθεί να είναι η κινητήρια δύναμη της κοσμολογίας.

Ο κύριος ενορχηστρωτής της απομάκρυνσης από την ηλιοκεντρική κοσμολογία και από την βασισμένη στα μαθηματικά επιστήμη, δεν ήταν άλλος από τον Αϊνστάιν.

Δίχως μια συνεχή ροή φρέσκων ιδεών, το δέντρο της αρχαίας επιστήμης μαραινόταν.

Η ελληνική επιστήμη πέθανε στη Δύση όχι λόγω διωγμού, αλλά επειδή δεν υπήρχαν αρκετά ένθερμοι υποστηρικτές για να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση.

-Εκτός από το θεωρητικό της έργο, η Υπατία ενδιαφερόταν για τη μηχανική και την πρακτική τεχνολογία και σχεδίασε πολλά επιστημονικά όργανα – μέσα σ΄ αυτά και ένα επίπεδο αστρολάβο, που τον χρησιμοποιούσε για να υπολογίζει το χρόνο και για να μετρά τις θέσεις του ήλιου, των άστρων και των πλανητών.

Η μεγάλη εποχή της ελληνικής μαθηματικής επιστήμης που άρχισε με τη γέννηση ενός άντρα, τελείωσε με το θάνατο μιας γυναίκας.(Υπατία)

-Ωστόσο, λίγα βιβλία στην ιστορία της επιστήμης υπήρξαν τόσο σημαντικά όχι επειδή εδραίωνε την ηλιοκεντρική κοσμολογία σε μια γερή «επιστημονική» βάση -τίποτε τέτοιο δεν έκανε ο Κοπέρνικος – αλλά μάλλον επειδή αποδείκνυε τη μαθηματική εγκυρότητα της ουσιαστικά μυσικιστικής πίστης ότι ο ήλιος ήταν το κέντρο του σύμπαντος. Από την άποψη της κατεξοχίν φυσικής, ο Κοπέρνικος δεν σημείωσε καμιά απολύτως πρόοδο. Στην πίστη έκανε την πραγματική του συνεισφορά – πίστη σε μια ιδέα η οποία στα χέρια των διαδόχων του θα γινόταν το κλειδί στη σύγχρονη κοσμολογία.

-…το πως βλέπουν τον ουρανό οι άνθρωποι αντανακλά το πως βλέπουν τον εαυτό τους.

-…οι φυσικοί δημιούργησαν τη δική τους φυσική φιλοσοφία που προσεκτικά έκοψαν και έραψαν για να συμβαδίζει με την ορθόδοξη θεολογία.

-Σε κλίμακα συμπαντική, η ύλη διαπλάθει το χωροχρόνο σε μια συγκεκριμένη τετραδιάστατη μορφή.

-Ο Αϊνστάιν με τη θεωρία του, είχε κατορθώσει αυτό που τόσους αιώνες πριν είχε ονειρευτεί ο Πυθαγόρας: είχε βρει μια σειρά μαθηματικών σχεδόν που απέδιδαν την ίδια τη μορφή των ουρανών.

-Σύμφωνα με τη γενική σχετικότητα, η βαρύτητα δεν είναι ιδιότητα της ίδιας της ύλης, αλλά ένα παράγωγο του σχήματος στο χωροχρόνο δια της ύλης.

Το αίσθημα που δίνει σε κάποιον την ικανότητα για τέτοια επιτεύγματα συγγενεύει με το αίσθημα του πιστού σε μια θρησκεία ή του ερωτευμένου.(Αϊνστάιν)

-Μεταξύ αυτών περιλαμβάναν όλη την κλίμακα των φυσικών φαινομένων: την κοσμολογική(βαρυτική), την ατομική(ηλεκτρομαγνητισμό), και την πυρηνική (την ασθενή και την ισχυρή δύναμη).

-Πρωτόνια, πάλσαρς και άνθρωποι, είμαστε όλοι υποτίθεται παράγωγα αυτής της δύναμης που περικλείει τα πάντα, και μια θεωρία των πάντων θα ήταν η μαθηματική σχέση που αποδίδει τη λειτουργία της.

-…ο Μπόσκοβιτς πίστευε ακράδαντα στην ενότητα της φύσης. Έτσι λοιπόν υποστήριξε ότι όλες αυτές οι ατομικές δυνάμεις μαζί με τη βαρύτητα, έπρεπε να είναι όψεις μιας και μοναδικής οικουμενικής δύναμης που περικλείει τα πάντα.

Καθώς τα άτομα πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο το ένα με το άλλο, η δύναμη μεταξύ τους ταλαντεύεται ανάμεσα στην έλξη και την άπωση. Έτσι κατά τον Μπόσκοβιτς μια και μόνο ταλαντευόμενη δύναμη της φύσης θα πρέπει να δρα με ένα πολύ πιο περίπλοκο τρόπο.

-Παρά το κοσμικό υποτίθεται κλίμα της επιστήμης του εικοστού αιώνα, μερικοί φυσικοί αξιώνουν ακόμα μια φορά να τους δούμε ως αρχιερείς, που οδηγούν την ανθρωπότητα «προς τα πάνω» σε μια υπερβατική, και μάλιστα θεϊκή γνώση του κόσμου.

-…δεν υπάρχουν γυναίκες μεταξύ των ιδρυτών της σχετικότητας ή της κβαντομηχανικής έτσι και τώρα, ελάχιστα γυναικεία ονόματα φιγουράρουν ανάμεσα σε όσους ψάχνουν να βρουν την θεωρία των πάντων.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Words on a blackboard

In a world of poems, words steal love and put it on a blackboard

swaroutedesign

simplify your home, garden, lifestyle,DIY.

Shubhu

Spread altruism and compassion worldwide.

pathtomysoul

„A loving heart is the truest wisdom”. Charles Dickens

Des mots...

Pour un long fleuve tranquille

Milford Street

Above all, I craved to seize the whole essence, in the confines of one single photograph - Henri Cartier-Bresson

miasraum

Das Leben und das Sein

mathias sager - Happy Colorful Growth

Writing for Happiness, Colorful Painting, and Personal Growth for All

Luckyfree Blog

My life, my thoughts and more.

La Mela sBacata

qualche spicchio di me: pensieri caotici in ordine sparso

1/100 sekundy

Fotografia to kęs życia trwający 1/100 sekundy

Mystic Land

Let's mend the broken

Jet Eliot

Travel and Wildlife Adventures

doar nicole...

...foind de zor/...cu rânduri și cu imagini, ce dansează printre pagini...

Lamb Of Grace

Be Merciful and Gracious to all in word and actions

Cedric Ramey

Art, Travel, Fashion, Lifestyle

BELINDA GROVER PHOTOGRAPHY

STOPS ALONG THE WAY

As it Comes

A New Era

Cafés para el alma

mientras sigo perdida entre palabras

Eclipsed Words

Aspire to inspire others & the universe will take note

Handmade Seven Herkes İçin

Dikiş,Örgü,Moda'ya dair AD'ce Herşey!... Sewing,Knitting,Fashion,Life Style....

THE BeZINE

Be inspired...Be creative...Be peace...Be

swo8

Music means something

Percolating Poetry

Brewed fresh daily!

L.T. Garvin

Eclectic blog: short fiction, poetry, humor, occasional dreams and wild book schemes.

This Is My Truth Now

Author, Blogger, Book Reviewer... and introducing the 365 Daily Challenge!

Zen Postcards

Zen Postcards — by Alex Markovich. Only new photos and drawings since September 2, 2017. E-mail: MarkovichUniverse AT gmail.com

writing1o1's Blog

A hub for writing aspirants

Angelart Star

The beautiful picture of angels makes you happy.

The Phil Factor

Where Sarcasm Gets Drunk and Let's Its Hair Down

James' World 2

Assorted human interest posts.

María José

Sensaciones

Instaology

notes from a Swedish amateur photographer

INCOMESCO

An Open Discussion Around Sustainability, Inequality, Food Security, Economics and Area of Interest

Grace Ji-Sun Kim

Loving Life

Archaic Sugar

Litter from the noggin with a little love in between.

Crooked Bear Creek Organic Herbs

Since 2014, Crooked Bear Creek Organic Herbs Has Become The Forefront In Herbal Knowledge.

Αρέσει σε %d bloggers: