«…το πως βλέπουν τον ουρανό οι άνθρωποι αντανακλά το πως βλέπουν τον εαυτό τους»~ Margaret Wertheim

wpid-2015-08-10-20.20.01.jpg.jpeg
Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Το παντελόνι του Πυθαγόρα» της Margaret Wertheim

-Εμείς οι Δυτικοί, αυτή τη στιγμή, αντί να βλέπουμε τον εαυτό μας σε σχέση με μυθικούς ήρωες, θεούς και θρησκευτικους νόμους, τον βλέπουμε σε σχέση με άτομα, άστρα και επιστημονικούς νόμους.

-Τη μετάβαση από μια πνευματική σε μια φυσικη κοσμολογία δεν μπορούμε να τη δούμε ως απλώς λογική.

-Όπως είπε μια φορά και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν : «Ο πόθος να αντικρίσει την αρμονία, είναι η πηγή της ανεξάντλητης υπομονής και επιμονής με την οποία ο φυσικός αφιερώνει τη ζωη του στο έργο του«.

-Ως άνθρωπος με σάρκα και οστά ο Άνδρας Μαθηματικός εξελίχτηκε μέσα στα πλαίσια της περιβάλλουσας κοινωνικοπολιτικής μήτρας και αφετέρου βοηθό της. Όμως, όπως κάθε άνθρωπος με σάρκα και οστά η εξέλιξή του καθορίστηκε και από τις δικές του επιλογές επειδή σαν τον οποιονδήποτε από μας, υπήρξε και ο ίδιος υπεύθηνος για τη χάραξη του δικού του δρόμου.

-Για να παραθέσουμε τα λόγια του Αϊνστάιν: «Ένας σύγχρονος έχει πει, όχι άδικα, ότι σ΄ αυτή την υλιστική εποχή που ζούμε, οι σοβαροί εργάτες της επιστήμης είναι οι μόνοι βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι«.

Οι γυναίκες, απέχοντας από την ανάπτυξη των τεχνολογικών εφαρμογών, παραχωρούν αυτό που τελικώς είναι ένα απέραντο βασίλειο κοινωνικής ισχύος και ευθύνης.

-Πρόκειται για το όνειρο να βρεθεί μια ενοποιημένη θεωρία των σωματιδίων και των δυνάμεων της φύσης, ένα σύνολο δυνάμεων της φύσης, ένα σύνολο μαθηματικών εξισώσεων που θα εμπεριέχουν όχι μόνο την ύλη και τη δύναμη αλλά τον χώρο και τον χρόνο επίσης.

Οι μεμονωμένες ιδέες των Ιώνων, καθενός ξεχωριστά, έχουν λησμονηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό που σήμερα παραδεχόμαστε ως δυτική επιστήμη αναδύθηκε για πρώτη φορά από το συνολικό τους όραμα για τη φύση.

Ανήμπορες να μιλήσουν πειστικά και επιβλητικά με τις δικές τους φωνές, δικαιολογούσαν τα λόγια τους προσφεύγοντας στην εξουσία του Ανώτατου Όντος. Όμως όπως έχει υπογραμμίσει η Λέρνερ, ένας τέτοιος δρόμος ενείχε πολλούς κινδύνους.

Δίχως οικογένειες οι παπάδες δεν θα αντιμετωπίζουν διεκδικήσεις από τέκνα πάνω σε γη, ή άλλα πολύτιμα αγαθά, κι έτσι θα έμεναν κάτω από εκκλησιαστικό έλεγχο. Μια τραγική όμως παρενέργεια αυτής της πολιτικής, ήταν η άνθηση του μισογυνισμού μέσα στον κλήρο, ένα αίσθημα που θα ξεχείλιζε και θα γινόταν καθεστώς και στην παιδεία.

-Επειδή οι καθηγητές το Μεσαίωνα δε μπορούσαν να έχουν δικές τους οικογένειες(πάντως όχι μέσα στα νόμιμα δεσμά του γάμου), επισήμως ήταν και αυτοι άτεκνοι. Έτσι ένας ενδεχόμενος Θέων του Μεσαίωνα δεν θα μπορούσε να αποκτήσει μια κόρη σαν την Υπατία στην οποία θα επιδαψίλευε τις γνώσεις του.

Μπορεί ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας να λάτρεψαν την τελειότητα του κύκλου, αλλά ο Κέπλερ κατάλαβε ότι η φύση προτιμούσε κάτι άλλο.

-Έτσι λοιπόν, η έλλειψη αντιπροσωπεύει το θρίαμβο του εμπειρισμού απέναντι στο δογματισμό, της προσήλωσης στη μαθηματική ακρίβεια απεναντι στην υποταγή της παλιάς ασθένειας.

-…παράλληλα με τη νευτώνεια ειστήμη αναδύθηκε και ένας κοινωνικός νευτωνισμός, που οραματιζόταν την κοινωνία σαν μια «φυσική» τάξη επικυρωμένη από το Θεό.

-Αν οι άνδρες μπορούσαν να θεωρηθούν ως πλανήτες σταθεροποιημένοι ο καθένας στην τροχιά του, ή στην κοινωνική του θέση τότε θα μπορούσαν και οι γυναίκες να θεωρηθούν ως φεγγάρια υποχρεωμένα «κατα τρόπο φυσικό» να παραμένουν σε τροχιά γύρω από τον δικό της άντρα η καθεμία.

-…ο Αϊνστάιν επαναπάτρισε στον χώρο της επιστήμης την έννοια της υπερβατικότητας.

-Παρ΄ όλα όσα λέγονταν για την ταπεινοφροσύνη του Αϊνσταιν ήταν ένας άνδρας γεμάτος σπινθηροβόλο αυτοπεποιθηση – μερικοί μάλιστα είπαν ότι ήταν εξαιρετικά αλαζόνας – αναφορικα τουλάχιστον με την επιστήμη του. Από την αρχή ήξερε ότι αυτό που έκανε ήταν υψίστης σημασίας.

-…ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι απόλυτα, γενικά φαινόμενα, αλλά εξαρτώνται απο το πόσο γρήγορα κινούνται οι παρατηρητές. Όσο μεγαλύτερη είναι η σχετική ταχύτητα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά στους αντιστοιχους χωροχρόνους των.

-Η εκπληκτικότερη πρόβλεψη της θεωρίας του Αϊνστάιν ήταν η αντιστοιχία ύλης ενέγειας, η σχέση που επικρατεί με την ονομαστή εξίσωση E=mc2.

-Κάθε άλλο παρά στατικός και αιώνιος ο κόσμος φαινόταν να έχει μια καθορισμένη ιστορία.

-…η ιδέα ότι το σύμπαν υπήρξε επί δισεκατομμύρια χρόνια χωρίς εμάς, ήταν ένα καίριο πλήγμα στην καρδιά τη χριστιανικής αυτοκατανόησης.

-Από πολλές απόψεις, η μυθικο-θρησκευτική διάσταση της ζωής του Πυθαγόρα έχει μια παράξενη ομοιότητα με τη ζωή του Χριστού όπως απεικονίζεται στην Καινή Διαθήκη.

Ο Πυθαγόρας έκανε συλλογή θρησκειών και το θεωρούσε δουλειά του να μυείται σ΄ αυτές όσο μπορούσε.

-…οι Έλληνες κληρονόμησαν τα μαθηματικά από τους Αιγύπτιους και τους Βαβυλώνιους, και ο Πυθαγόρας θεωρείται ο άνθρωπος που εισήγαγε στη Δύση αυτό το θησαυρό.

Ο πυθαγορισμός λοιπόν ήταν πρωτίστως μια θρησκεία μετουσίωσης της ψυχής στην οποία ο σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν τα μαθηματικά ως εργαλείο για να απελευθερωθεί η ψυχή από το σώμα ώστε να μπορέσει να ανέβει και να μπει στο «ουράνιο» βασίλειο των αριθμών.

-Ωστόσο, παράλληλα μ΄ αυτό τον γοητευτικό μυστικισμό υπήρχε και ένας άλλος στόχος, γιατι, ελευθερώνοντας την ψυχή, οι πυθαγόρειοι έκαναν και μια απόπειρα να ξεφύγουν απο την φύση.

-…την ύλη -την ίδια την ουσία της φυσης- τη θεωρούσαν έμφυτα θηλυκή.

-…το αρσενικό στοιχείο συσχετιζόταν με το ουράνιο και το άυλο ενώ το θηλυκό στοιχείο συσχετιζόταν με το γήινο και το υλικό.

Για να σπουδασουν μαθηματικά έπρεπε υποτίθετε να αφήσουν πισω την θηλυκή υπόστασή τους και να πασχίσουν να γίνουν καθαροί αρσενικοί.

-…έπρεπε να αποπειραθούν να γίνουν, στην πραγματικότητα, άνδρες μαθηματικοί.

-Χαίρεται το αυτί, επειδή χαίρεται η ψυχή.

-Να λοιπόν που η ηλιοκεντρική κοσμολογία που αποδόθηκε από όλους στον Κοπέρνικο προηγήθηκε από αυτόν κατά 1800 χρόνια. Δύο ολόκληρες χιλιετίες πριν από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, οι πυθαγόριοι είχαν ανακαλύψει αυτό που σημερα αναγνωρίζουμε ως τη δομή του ηλιακού μας συστήματος.

-Στην πραγατικότητα όπως μας θυμίζει ο Αϊνστάιν, «ο πόθος να αντικρίσουμε την αρμονία» εξακολουθεί να είναι η κινητήρια δύναμη της κοσμολογίας.

Ο κύριος ενορχηστρωτής της απομάκρυνσης από την ηλιοκεντρική κοσμολογία και από την βασισμένη στα μαθηματικά επιστήμη, δεν ήταν άλλος από τον Αϊνστάιν.

Δίχως μια συνεχή ροή φρέσκων ιδεών, το δέντρο της αρχαίας επιστήμης μαραινόταν.

Η ελληνική επιστήμη πέθανε στη Δύση όχι λόγω διωγμού, αλλά επειδή δεν υπήρχαν αρκετά ένθερμοι υποστηρικτές για να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση.

-Εκτός από το θεωρητικό της έργο, η Υπατία ενδιαφερόταν για τη μηχανική και την πρακτική τεχνολογία και σχεδίασε πολλά επιστημονικά όργανα – μέσα σ΄ αυτά και ένα επίπεδο αστρολάβο, που τον χρησιμοποιούσε για να υπολογίζει το χρόνο και για να μετρά τις θέσεις του ήλιου, των άστρων και των πλανητών.

Η μεγάλη εποχή της ελληνικής μαθηματικής επιστήμης που άρχισε με τη γέννηση ενός άντρα, τελείωσε με το θάνατο μιας γυναίκας.(Υπατία)

-Ωστόσο, λίγα βιβλία στην ιστορία της επιστήμης υπήρξαν τόσο σημαντικά όχι επειδή εδραίωνε την ηλιοκεντρική κοσμολογία σε μια γερή «επιστημονική» βάση -τίποτε τέτοιο δεν έκανε ο Κοπέρνικος – αλλά μάλλον επειδή αποδείκνυε τη μαθηματική εγκυρότητα της ουσιαστικά μυσικιστικής πίστης ότι ο ήλιος ήταν το κέντρο του σύμπαντος. Από την άποψη της κατεξοχίν φυσικής, ο Κοπέρνικος δεν σημείωσε καμιά απολύτως πρόοδο. Στην πίστη έκανε την πραγματική του συνεισφορά – πίστη σε μια ιδέα η οποία στα χέρια των διαδόχων του θα γινόταν το κλειδί στη σύγχρονη κοσμολογία.

-…το πως βλέπουν τον ουρανό οι άνθρωποι αντανακλά το πως βλέπουν τον εαυτό τους.

-…οι φυσικοί δημιούργησαν τη δική τους φυσική φιλοσοφία που προσεκτικά έκοψαν και έραψαν για να συμβαδίζει με την ορθόδοξη θεολογία.

-Σε κλίμακα συμπαντική, η ύλη διαπλάθει το χωροχρόνο σε μια συγκεκριμένη τετραδιάστατη μορφή.

-Ο Αϊνστάιν με τη θεωρία του, είχε κατορθώσει αυτό που τόσους αιώνες πριν είχε ονειρευτεί ο Πυθαγόρας: είχε βρει μια σειρά μαθηματικών σχεδόν που απέδιδαν την ίδια τη μορφή των ουρανών.

-Σύμφωνα με τη γενική σχετικότητα, η βαρύτητα δεν είναι ιδιότητα της ίδιας της ύλης, αλλά ένα παράγωγο του σχήματος στο χωροχρόνο δια της ύλης.

Το αίσθημα που δίνει σε κάποιον την ικανότητα για τέτοια επιτεύγματα συγγενεύει με το αίσθημα του πιστού σε μια θρησκεία ή του ερωτευμένου.(Αϊνστάιν)

-Μεταξύ αυτών περιλαμβάναν όλη την κλίμακα των φυσικών φαινομένων: την κοσμολογική(βαρυτική), την ατομική(ηλεκτρομαγνητισμό), και την πυρηνική (την ασθενή και την ισχυρή δύναμη).

-Πρωτόνια, πάλσαρς και άνθρωποι, είμαστε όλοι υποτίθεται παράγωγα αυτής της δύναμης που περικλείει τα πάντα, και μια θεωρία των πάντων θα ήταν η μαθηματική σχέση που αποδίδει τη λειτουργία της.

-…ο Μπόσκοβιτς πίστευε ακράδαντα στην ενότητα της φύσης. Έτσι λοιπόν υποστήριξε ότι όλες αυτές οι ατομικές δυνάμεις μαζί με τη βαρύτητα, έπρεπε να είναι όψεις μιας και μοναδικής οικουμενικής δύναμης που περικλείει τα πάντα.

Καθώς τα άτομα πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο το ένα με το άλλο, η δύναμη μεταξύ τους ταλαντεύεται ανάμεσα στην έλξη και την άπωση. Έτσι κατά τον Μπόσκοβιτς μια και μόνο ταλαντευόμενη δύναμη της φύσης θα πρέπει να δρα με ένα πολύ πιο περίπλοκο τρόπο.

-Παρά το κοσμικό υποτίθεται κλίμα της επιστήμης του εικοστού αιώνα, μερικοί φυσικοί αξιώνουν ακόμα μια φορά να τους δούμε ως αρχιερείς, που οδηγούν την ανθρωπότητα «προς τα πάνω» σε μια υπερβατική, και μάλιστα θεϊκή γνώση του κόσμου.

-…δεν υπάρχουν γυναίκες μεταξύ των ιδρυτών της σχετικότητας ή της κβαντομηχανικής έτσι και τώρα, ελάχιστα γυναικεία ονόματα φιγουράρουν ανάμεσα σε όσους ψάχνουν να βρουν την θεωρία των πάντων.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

What Living Taught Me

Observing makes me curious and curiosity makes me a Learner. This Blog Admires Motivation

Rhythm

Music Is Heart, Words Are Beats.

SiLeNt PeN

Learn the art of silence so that nothing is left unsaid!!

Blog Of HIT

Sharing some wise stuff

Healing Your Grief

How to walk through the journey of grief after losing a child

To See What I See

Heidi Barnes's Musings

JackCollier7

Cultured, urbane, sophisticated, polymath, engineer, builder, all or nothing kind of man.

Ramblings of a Writer

Living the Path of Life

The Journey of My Left Foot (whilst remembering my son)

I have Malignant Melanoma, my son had Testicular Cancer

lifexperimentblog

Sharing my experiences with all life's experiments!

The Showers of Blessing

Giving and Receiving Blessings

Jeanne Foguth's Blog

Pet Care and Humor

Myths of the Mirror

Life is make believe, fantasy given form

Aphrolina

The World of the Mysterious and Divine, from an INFJ Perspective

alexi1872

Alexi wahyudi

neihtn

Village Teacher - The Book & Photographs

Precipitate Flux

"Words - waves that blur" - Nathalie Sarraute

Pearl St. Gallery

Capturing Images Of Nature

finbarsgift

finbars geschenk ist seine seherische fähigkeit

Here in the Silence

...is where I find my voice.

Thoughts with Sulaimani

CONVERSATION WITH MYSELF

ravish raj

punching words and trying to be coherent.

sameernayan135

SAMEER NAYAN (ARTIST)

koolkosherkitchen

Welcome to my Kool Kosher Kitchen where food is fun and fun is to create food!

Tales of Belle

Beauty & the Books

dark whisper

Let the passing light fall over the dark whispers.

Bhagyashri's Creative World

Creativity is something you cannot explain... It is just connection of imaginations...

Free The Truth

A Truth Held Too Tightly Quickly Transforms To Escape Its Cage. Let Go Of Assumptions, Set The Truth Free, And Bask In The Brilliance Of Not Knowing

Discovermarche

Discover "Le Marche". All about its tradition, life style, food and much more...

Wizzymedpower

.... Inspiring Your World

/ EXPERIENCE OF THINKING / EXPÉRIENCE DE PENSÉE / ESPERIENZA DI PENSIERO /

The world is everything that is the case. --- Ludwig Wittgenstein.

amandeepmittal.wordpress.com/

Reviews | Interviews | Giveaways | "I'm Mad About Books"

Sui generis Shaili

A Unique Style 📝 | 💫WorDeD with WiT👑👇

Building Bridges

Criss-Crossing the World in Thoughts and Culture

View From Casita Colibrí

gringa musings from a rooftop terrace in Oaxaca

Stockresearch52's Blog

Just another WordPress.com weblog

This Got My Attention

Some things that got my attention

Thoughts and Views

When The World Changes, We Change!

weggieboy's blog

surviving retirement with two cats

Yellingrosa's Weblog

Poetry, Visual Arts, Music and IT Tech

Bette A. Stevens, Maine Author

A writer inspired by nature and human nature

Cooking with a Wallflower

Cooking. Baking. Crafting. Writing.

T Ibara Photo

一枚の写真は一千語に匹敵する/A picture is worth a thousand words

Safira's Journey

Create Your Own Happiness

Pilot Fish

Exploring the Creative Seas With P.A. Moed

Indian contemporary artist Kishore Pratim Biswas

Indian contemporary artist Kishore Pratim Biswas having more than 25 years contibution in morden contemporary art movment...

Αρέσει σε %d bloggers: