«Είναι η εποχή ν´ αναρρωτηθώ• όχι «αν φταίω». Τέτοιες ερωτήσεις δεν δημιουργούν εποικοδομητικές απαντήσεις. Είναι περίοδος ν´ αναρωτηθώ «αν ήταν να ξεκινούσα τώρα τη σχέση εκείνη από την αρχή τί θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά»;»~ Γ.Πιντέρη

img_20160802_203603.jpg

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Αντιμετωπίζοντας το Χωρισμό (Από την Απελπισία στην Ανανέωση) » του Γ.Πιντέρη ph.D

-Αν με ρωτούσε κάποιος τί είναι εκείνο που θα έκανα, σαν ψυχολόγος, για να βοηθήσω κάποιον που χωρίζει, θ´ απαντούσα: απ´ όλα όσα έχω διαβάσει και οσα ξέρω, περισσότερο θα ήθελα να του κρατήσω το χέρι και να μείνω κοντά του τις πρώτες βραδιές. Δεν έχω τη δύναμη να σταματήσω τον πόνο κάποιου ανθρώπου που χάνει τον σύντροφό του.

-Από συζητήσεις με φίλους μου, με καθηγητές μου και με ανθρώπους που έχουν χωρίσει, πιστεύω πως οι φάσεις που περνά εκείνος που φεύγει είναι διαφορετικές από τις φάσεις που περνά εκείνος που τον εγκαταλείπουν.


-Κάτι ακόμα που χρειάζεται να εξετάσεις, αν νιώθεις να είσαι στη φάση της Απογοήτευσης είναι, με ποιόν δημιούργησες τη σχέση που έχεις: με το σύντροφό σου έτσι όπως αυτός είναι ή με τις δικές σου προσδοκίες;

-Αν τότε που περνούσα τη φάση της Απογοήτευσης είχα την τωρινή μου γνώση και ηρεμία, τί θα ήθελα να έχω κάνει διαφορετικά; Νομίζω πως θα μιλούσα στον τότε σύντροφό μου για την απογοήτευση που ένιωθα.

-Ο θυμός είναι συναίσθημα. Σαν συναίσθημα λοιπόν, δεν ανήκει στη λογική. Όταν μου λένε να είμαι λογικός όταν θυμώνω, μου ζητάνε να κάνω κάτι που ειναι αφύσικο για μένα.

-Η γνώμη μου είναι ότι και η φάση της Έκρηξης περιέχει πόνο. Είναι ο πόνος που μας προκαλεί η διαπίστωση ότι δεν εκτιμάμε πια τον σύντροφό μας και ότι η σχέση που έχουμε δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας.

-Ίσως η κυριότερη ένδειξη ότι έχω μπει στη φάση της Αποξένωσης να είναι ότι δεν συζητώ πια με τον άνθρωπό μου για όλα όσα συμβαίνουν μέσα μου.

Όταν αλλάζουμε συχνά ανθρώπους και πάντα καταλήγουμε στο ίδιο σημείο, ίσως είναι καιρός να συμφωνούμε αν αυτό που χρειάζεται αλλαγή δεν είναι το πρόσωπο με το οποίο συνδεόμαστε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε.

-Γενικά πιστεύω πως η ύπαρξη άλλης σχέσης αυτή την περίοδο, θα δυσκολέψει περισσότερο τη γνωριμία με τον εαυτό μας, επομένως και τη μελλοντική πορεία μας. Θα λειτουργήσει δηλαδή σαν παυσίπονο: Θα ανακουφίσει χωρίς να θεραπεύσει.

-Είναι η εποχή ν´ αναρρωτηθώ• όχι «αν φταίω». Τέτοιες ερωτήσεις δεν δημιουργούν εποικοδομητικές απαντήσεις. Είναι περίοδος ν´ αναρωτηθώ «αν ήταν να ξεκινούσα τώρα τη σχέση εκείνη από την αρχή τί θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά»;

-Το να πάψεις να ελπίζεις , αυτή την εποχή, δεν το ελέγχεις. Μπορείς όμως να ζήσεις με τέτοιον τρόπο που να μην αφήνεις την ελπίδα να σε ακινητοποιεί.

-Αυτό δηλαδή που μου έλεγε το βιβλίο εκείνο ήταν: «δεν αγαπάς απλώς. Είσαι ένας αλκοολικός της αγάπης. Έχεις καταντήσει να είσαι άρρωστος και θα πρέπει ν´ αντιμετωπίσεις την αγάπη σου αυτή σαν αρρώστια.»

απομόνωση είναι κάτι που γνωρίζω πού και πότε τελειώνει μια και την διαλέγω ενεργητικά. Η μοναξιά δεν ξέρω πότε τελειώνει. αλλιώς δεν είναι μοναξιά.

Ο θρήνος λοιπόν δεν έχει να κάνει με την πρώτη αντίδραση που ακολουθεί το χωρισμό. Είναι μια αντίδραση που έρχεται αργότερα, από έναν άνθρωπο περισσότερο κατασταλαγμένο, και γι´ αυτό αποτελεί ξεχωριστή φάση.

-Μ´ άλλα λόγια, ο θρήνος είναι εκείνο το διάστημα μέσα στο οποίο έρχεσαι σ´επαφή με την απώλεια, θρηνείς γι´αυτή την απώλεια και, αφού θρηνήσεις, έχει πια τελειώσει η σχέση.

-Καλό είναι ν´αποφεύγει κανείς να κάνει έρωτα με κάποιον αν δεν νιώθει έτοιμος για κάτι τέτοιο. Μια απλή «τεχνική αυτοάμυνας» είναι να προσπαθήσει να φανταστεί το πως θα είναι μ´ αυτόν τον άνθρωπο μετά το σεξ.

by SearchingTheMeaningOfLife


One response to “«Είναι η εποχή ν´ αναρρωτηθώ• όχι «αν φταίω». Τέτοιες ερωτήσεις δεν δημιουργούν εποικοδομητικές απαντήσεις. Είναι περίοδος ν´ αναρωτηθώ «αν ήταν να ξεκινούσα τώρα τη σχέση εκείνη από την αρχή τί θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά»;»~ Γ.Πιντέρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Manina

το περιοδικό για κορίτσια επιστρέφει

bookywrite.wordpress.com/

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

umaverma12

inner peace is necessary to overcome of all the pain.

Poesy In Chrysalis

A Bibliophile | Honest Book Critic | Editor | Content Writer | Published Contributing Author | Featured Poet | Cannot Turn Down A Scrumptious Plate of Food |

Shun P. Writes here... DOT.com

Those ongoing narratives of discovery - at the intersection of social media and the search for God's face.

Open Thought Vortex

LITERARY MAGAZINE FOR OPEN HEARTS AND MINDS

InkBlots and IceBergs

musings on life | bits of psychology | attempts at poetry

"Oken"

creative writing

SKYLARITY

Paradigm Shift, Mindfulness, and Authenticity

scattered words

scribbles by Hemendra Dibaakor

Variety as Life Spice

“Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask and he will tell you the truth.” - Oscar Wilde

Aphorism With Abhishek

The stuff that matters

VIKRAM HERE BLOG

Life with a twist

tornadoday

...might I be found in words I leave behind

minzkhaitan

TravelBug

The ancient eavesdropper

Nature's nuances in a nutshell

Αρέσει σε %d bloggers: