«Είναι η εποχή ν´ αναρρωτηθώ• όχι «αν φταίω». Τέτοιες ερωτήσεις δεν δημιουργούν εποικοδομητικές απαντήσεις. Είναι περίοδος ν´ αναρωτηθώ «αν ήταν να ξεκινούσα τώρα τη σχέση εκείνη από την αρχή τί θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά»;»~ Γ.Πιντέρη

img_20160802_203603.jpg

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Αντιμετωπίζοντας το Χωρισμό (Από την Απελπισία στην Ανανέωση) » του Γ.Πιντέρη ph.D

-Αν με ρωτούσε κάποιος τί είναι εκείνο που θα έκανα, σαν ψυχολόγος, για να βοηθήσω κάποιον που χωρίζει, θ´ απαντούσα: απ´ όλα όσα έχω διαβάσει και οσα ξέρω, περισσότερο θα ήθελα να του κρατήσω το χέρι και να μείνω κοντά του τις πρώτες βραδιές. Δεν έχω τη δύναμη να σταματήσω τον πόνο κάποιου ανθρώπου που χάνει τον σύντροφό του.

-Από συζητήσεις με φίλους μου, με καθηγητές μου και με ανθρώπους που έχουν χωρίσει, πιστεύω πως οι φάσεις που περνά εκείνος που φεύγει είναι διαφορετικές από τις φάσεις που περνά εκείνος που τον εγκαταλείπουν.


-Κάτι ακόμα που χρειάζεται να εξετάσεις, αν νιώθεις να είσαι στη φάση της Απογοήτευσης είναι, με ποιόν δημιούργησες τη σχέση που έχεις: με το σύντροφό σου έτσι όπως αυτός είναι ή με τις δικές σου προσδοκίες;

-Αν τότε που περνούσα τη φάση της Απογοήτευσης είχα την τωρινή μου γνώση και ηρεμία, τί θα ήθελα να έχω κάνει διαφορετικά; Νομίζω πως θα μιλούσα στον τότε σύντροφό μου για την απογοήτευση που ένιωθα.

-Ο θυμός είναι συναίσθημα. Σαν συναίσθημα λοιπόν, δεν ανήκει στη λογική. Όταν μου λένε να είμαι λογικός όταν θυμώνω, μου ζητάνε να κάνω κάτι που ειναι αφύσικο για μένα.

-Η γνώμη μου είναι ότι και η φάση της Έκρηξης περιέχει πόνο. Είναι ο πόνος που μας προκαλεί η διαπίστωση ότι δεν εκτιμάμε πια τον σύντροφό μας και ότι η σχέση που έχουμε δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας.

-Ίσως η κυριότερη ένδειξη ότι έχω μπει στη φάση της Αποξένωσης να είναι ότι δεν συζητώ πια με τον άνθρωπό μου για όλα όσα συμβαίνουν μέσα μου.

Όταν αλλάζουμε συχνά ανθρώπους και πάντα καταλήγουμε στο ίδιο σημείο, ίσως είναι καιρός να συμφωνούμε αν αυτό που χρειάζεται αλλαγή δεν είναι το πρόσωπο με το οποίο συνδεόμαστε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε.

-Γενικά πιστεύω πως η ύπαρξη άλλης σχέσης αυτή την περίοδο, θα δυσκολέψει περισσότερο τη γνωριμία με τον εαυτό μας, επομένως και τη μελλοντική πορεία μας. Θα λειτουργήσει δηλαδή σαν παυσίπονο: Θα ανακουφίσει χωρίς να θεραπεύσει.

-Είναι η εποχή ν´ αναρρωτηθώ• όχι «αν φταίω». Τέτοιες ερωτήσεις δεν δημιουργούν εποικοδομητικές απαντήσεις. Είναι περίοδος ν´ αναρωτηθώ «αν ήταν να ξεκινούσα τώρα τη σχέση εκείνη από την αρχή τί θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά»;

-Το να πάψεις να ελπίζεις , αυτή την εποχή, δεν το ελέγχεις. Μπορείς όμως να ζήσεις με τέτοιον τρόπο που να μην αφήνεις την ελπίδα να σε ακινητοποιεί.

-Αυτό δηλαδή που μου έλεγε το βιβλίο εκείνο ήταν: «δεν αγαπάς απλώς. Είσαι ένας αλκοολικός της αγάπης. Έχεις καταντήσει να είσαι άρρωστος και θα πρέπει ν´ αντιμετωπίσεις την αγάπη σου αυτή σαν αρρώστια.»

απομόνωση είναι κάτι που γνωρίζω πού και πότε τελειώνει μια και την διαλέγω ενεργητικά. Η μοναξιά δεν ξέρω πότε τελειώνει. αλλιώς δεν είναι μοναξιά.

Ο θρήνος λοιπόν δεν έχει να κάνει με την πρώτη αντίδραση που ακολουθεί το χωρισμό. Είναι μια αντίδραση που έρχεται αργότερα, από έναν άνθρωπο περισσότερο κατασταλαγμένο, και γι´ αυτό αποτελεί ξεχωριστή φάση.

-Μ´ άλλα λόγια, ο θρήνος είναι εκείνο το διάστημα μέσα στο οποίο έρχεσαι σ´επαφή με την απώλεια, θρηνείς γι´αυτή την απώλεια και, αφού θρηνήσεις, έχει πια τελειώσει η σχέση.

-Καλό είναι ν´αποφεύγει κανείς να κάνει έρωτα με κάποιον αν δεν νιώθει έτοιμος για κάτι τέτοιο. Μια απλή «τεχνική αυτοάμυνας» είναι να προσπαθήσει να φανταστεί το πως θα είναι μ´ αυτόν τον άνθρωπο μετά το σεξ.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

One response to “«Είναι η εποχή ν´ αναρρωτηθώ• όχι «αν φταίω». Τέτοιες ερωτήσεις δεν δημιουργούν εποικοδομητικές απαντήσεις. Είναι περίοδος ν´ αναρωτηθώ «αν ήταν να ξεκινούσα τώρα τη σχέση εκείνη από την αρχή τί θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά»;»~ Γ.Πιντέρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Wobbly Warrior's Blog

Just another WordPress.com site

Rust.in.the.Soul

Ignorance is bliss / truth is necessary and resented / rust in the soul

Taking Sides

Thinking Through and Against Received Opinion

niki1k

Just another WordPress.com site

In Saner Thought

"It is the duty of every man, as far as his ability extends, to detect and expose delusion and error"..Thomas Paine

JoAnn Chateau

Dog-Lover, Writer & Progressive

Irina's Poetry Corner

Your reason and your passion are the rudder and the sails of your seafaring soul. ~Kahlil Gibran

Cafe Book Bean

Talk Books. Drink Coffee.

The Godly Chic Diaries

Smiling • Writing • Dreaming

SIMPLY BEING ROYALTY

the prize, your focus

MyRealPlace

Poetry|Poems|Prose|Words

Gyslaine LE GAL Romancière et Poète Français/Anglais

Un poème n'est jamais fini, seulement abandonné. A poem is never finished, only abandoned."Paul Valéry"

Crudo e Cotto

Blog di cucina vegana

Blogger's World!

Where creativity meets passion!

Imperfections

Sparks and Inspirations

The Immortal Arts

(Namaste! And welcome to the magical world of artistic musing)

3y3 Wonder

Photographs ~ Art ~ Ideas ~ Design ~ and sometimes Haiku

Αρέσει σε %d bloggers: