«Είναι η εποχή ν´ αναρρωτηθώ• όχι «αν φταίω». Τέτοιες ερωτήσεις δεν δημιουργούν εποικοδομητικές απαντήσεις. Είναι περίοδος ν´ αναρωτηθώ «αν ήταν να ξεκινούσα τώρα τη σχέση εκείνη από την αρχή τί θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά»;»~ Γ.Πιντέρη

img_20160802_203603.jpg

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «Αντιμετωπίζοντας το Χωρισμό (Από την Απελπισία στην Ανανέωση) » του Γ.Πιντέρη ph.D

-Αν με ρωτούσε κάποιος τί είναι εκείνο που θα έκανα, σαν ψυχολόγος, για να βοηθήσω κάποιον που χωρίζει, θ´ απαντούσα: απ´ όλα όσα έχω διαβάσει και οσα ξέρω, περισσότερο θα ήθελα να του κρατήσω το χέρι και να μείνω κοντά του τις πρώτες βραδιές. Δεν έχω τη δύναμη να σταματήσω τον πόνο κάποιου ανθρώπου που χάνει τον σύντροφό του.

-Από συζητήσεις με φίλους μου, με καθηγητές μου και με ανθρώπους που έχουν χωρίσει, πιστεύω πως οι φάσεις που περνά εκείνος που φεύγει είναι διαφορετικές από τις φάσεις που περνά εκείνος που τον εγκαταλείπουν.


-Κάτι ακόμα που χρειάζεται να εξετάσεις, αν νιώθεις να είσαι στη φάση της Απογοήτευσης είναι, με ποιόν δημιούργησες τη σχέση που έχεις: με το σύντροφό σου έτσι όπως αυτός είναι ή με τις δικές σου προσδοκίες;

-Αν τότε που περνούσα τη φάση της Απογοήτευσης είχα την τωρινή μου γνώση και ηρεμία, τί θα ήθελα να έχω κάνει διαφορετικά; Νομίζω πως θα μιλούσα στον τότε σύντροφό μου για την απογοήτευση που ένιωθα.

-Ο θυμός είναι συναίσθημα. Σαν συναίσθημα λοιπόν, δεν ανήκει στη λογική. Όταν μου λένε να είμαι λογικός όταν θυμώνω, μου ζητάνε να κάνω κάτι που ειναι αφύσικο για μένα.

-Η γνώμη μου είναι ότι και η φάση της Έκρηξης περιέχει πόνο. Είναι ο πόνος που μας προκαλεί η διαπίστωση ότι δεν εκτιμάμε πια τον σύντροφό μας και ότι η σχέση που έχουμε δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας.

-Ίσως η κυριότερη ένδειξη ότι έχω μπει στη φάση της Αποξένωσης να είναι ότι δεν συζητώ πια με τον άνθρωπό μου για όλα όσα συμβαίνουν μέσα μου.

Όταν αλλάζουμε συχνά ανθρώπους και πάντα καταλήγουμε στο ίδιο σημείο, ίσως είναι καιρός να συμφωνούμε αν αυτό που χρειάζεται αλλαγή δεν είναι το πρόσωπο με το οποίο συνδεόμαστε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε.

-Γενικά πιστεύω πως η ύπαρξη άλλης σχέσης αυτή την περίοδο, θα δυσκολέψει περισσότερο τη γνωριμία με τον εαυτό μας, επομένως και τη μελλοντική πορεία μας. Θα λειτουργήσει δηλαδή σαν παυσίπονο: Θα ανακουφίσει χωρίς να θεραπεύσει.

-Είναι η εποχή ν´ αναρρωτηθώ• όχι «αν φταίω». Τέτοιες ερωτήσεις δεν δημιουργούν εποικοδομητικές απαντήσεις. Είναι περίοδος ν´ αναρωτηθώ «αν ήταν να ξεκινούσα τώρα τη σχέση εκείνη από την αρχή τί θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά»;

-Το να πάψεις να ελπίζεις , αυτή την εποχή, δεν το ελέγχεις. Μπορείς όμως να ζήσεις με τέτοιον τρόπο που να μην αφήνεις την ελπίδα να σε ακινητοποιεί.

-Αυτό δηλαδή που μου έλεγε το βιβλίο εκείνο ήταν: «δεν αγαπάς απλώς. Είσαι ένας αλκοολικός της αγάπης. Έχεις καταντήσει να είσαι άρρωστος και θα πρέπει ν´ αντιμετωπίσεις την αγάπη σου αυτή σαν αρρώστια.»

απομόνωση είναι κάτι που γνωρίζω πού και πότε τελειώνει μια και την διαλέγω ενεργητικά. Η μοναξιά δεν ξέρω πότε τελειώνει. αλλιώς δεν είναι μοναξιά.

Ο θρήνος λοιπόν δεν έχει να κάνει με την πρώτη αντίδραση που ακολουθεί το χωρισμό. Είναι μια αντίδραση που έρχεται αργότερα, από έναν άνθρωπο περισσότερο κατασταλαγμένο, και γι´ αυτό αποτελεί ξεχωριστή φάση.

-Μ´ άλλα λόγια, ο θρήνος είναι εκείνο το διάστημα μέσα στο οποίο έρχεσαι σ´επαφή με την απώλεια, θρηνείς γι´αυτή την απώλεια και, αφού θρηνήσεις, έχει πια τελειώσει η σχέση.

-Καλό είναι ν´αποφεύγει κανείς να κάνει έρωτα με κάποιον αν δεν νιώθει έτοιμος για κάτι τέτοιο. Μια απλή «τεχνική αυτοάμυνας» είναι να προσπαθήσει να φανταστεί το πως θα είναι μ´ αυτόν τον άνθρωπο μετά το σεξ.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

One response to “«Είναι η εποχή ν´ αναρρωτηθώ• όχι «αν φταίω». Τέτοιες ερωτήσεις δεν δημιουργούν εποικοδομητικές απαντήσεις. Είναι περίοδος ν´ αναρωτηθώ «αν ήταν να ξεκινούσα τώρα τη σχέση εκείνη από την αρχή τί θα ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά»;»~ Γ.Πιντέρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

roughwighting

Life in a flash - a weekly blog on daily living

Ruth Blogs Here

Or not, depending on my mood

This, that and the other thing

Looking at life through writing and photography

The Well Style

Inspiration for Everyday

worry-less-journey

Making life changes

Demogorgon's Fiction

Adventure, Mystery, Sci-fi, Horror, Supernatural, Speculative, and Weird Fiction

From the Perimeter . . .

Thoughts & Poetry for all people Copyright 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 all content.

Retirementally Challenged

Navigating through my post-work world

Art by Rob Goldstein

There is no common truth, but there are facts.

My Best Graphing Calculator

Best Scientific Calculator | Best Graphing Calculator For Engineers | Cheap Graphing Calculator

Norm 2.0

Photography, fiction, humor, opinions, and whatever else I feel like posting

a north east ohio garden

an ongoing experiment in the dirt, 35 plus years

NewEnglandGardenAndThread

Master Gardener, amateur photographer, intermediate quilter and lover of day trips around New England

Easy Way of Programming

Programming Trends and News

Mary J Melange

A hodgepodge of thoughts, ideas and the reality of life.

Circadianreflections Blog

Nature Photography by Deborah M. Zajac

Almost Iowa

Where irrationality trumps reason

THE SPECTACLED BEAN

Tales, Thoughts + Tribulations of a Free Spirit in Suburbia

Gedanken im Nebel

Gedichte und Geschichten

Sunflower Solace Farm

Displaced Homesteader Makin' Do in the City and Dreamin' Up Her Return

Αρέσει σε %d bloggers: