«Φοβάμαι ότι δεν ήταν παρα ένα είδος ονείρου, ένα παιχνίδι του πυρετού μου…»~Τσβάιχ Στέφαν

Αξιοσημείωτα του βιβλίου «Σκακιστική Νουβέλα» του Τσβάιχ Στέφαν

-Οι άνθρωποι που διακρίνονται από μια μονομανία που είναι καρφωμένοι σε μια έμμονη ιδέα, ασκούσαν ανέκαθεν μια έλξη πάνω μου. Γιατί όσο πιο περιορισμένοι είναι τα όρια ενός πνεύματος, τόσο απ΄την άλλη φτάνει ν΄αγγίζει το Άπειρο. Αυτοί οι άνθρωποι οι φαινομενικά περιθωριακοί και απόβλητοι, χτίζουν με τα δικά τους παράξενα υλικά, σαν τους τερμίτες, ένα είδος μικρόκοσμου, που είναι ταυτόχρονα μοναδικός και αξιοσημείωτος.

τεχνική του είναι απλούστατη: αποφεύγει κάθε συζήτηση και δεν μιλάει παρά μόνο με πατριώτες του, της ίδιας πάστας μ΄αυτόν, που πάει και τους βρίσκει στα χάνια που συχνάζουν. Όπου μυριστεί έναν άνθρωπο μορφωμένο, χώνεται αμέσως στο καβούκι του. Έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί ότι άκουσε ποτέ μια ανοησία απ΄τα χείλη του ή πως μέτρησε το αμέτρητο, όπως λένε, βάθος της αγραμματοσύνης του.

-…το προσωπικό του μερίδιο στην αθανασία – έναν άνθρωπο προικισμένο με αντίληψη, που θα μπορούσε, χωρίς να τρελαθεί, να συγκεντρώνει όλη την δύναμη της σκέψης του επί δέκα, είκοσι, τριάντα και σαράντα χρόνια στο ίδιο πάντα γελοίο εγχείρημα…

-…συνδύαζε την ειδική ιδιοφυϊα, που απαιτούσε το σκάκι, με μια απόλυτη πνευματική νωθρότητα, σαν μια λεπτή φλέβα χρυσού μέσα σ΄έναν θεόρατο  ακατέργαστο βράχο!

-Από τότε  που έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, θεωρούσε ότι ήταν ο σημαντικότερος άνθρωπος του κόσμου. Η συνείδηση της νίκης του πάνω σε όλους εκείνους τους έξυπνους, μορφωμένους ανθρώπους, τους προικισμένους ομιλητές,, τους ικανούς χειριστές της πένας, μέσα στην ίδια τους την έδρα, η συνείδηση προπαντός του χειροπιαστού γεγονότος ότι κέρδιζε περισσότερα χρήματα απ΄όλους αυτούς, μετέτρεψαν την έμφυτη δειλία του σε μια ψυχρή υπεροψία, την οποία επεδείκνυε όλο χοντροκοπιά.

-Όλα αυτά τα ‘λεγε με τόση απλότητα που δεν μου έμεινε καμιά απολύτως αμφιβολία για την ειλικρίνειά του.

-Αλλά ακόμα και οι σκέψεις, όσο άυλες κι αν φαίνονται, έχουν ανάγκη από ένα στήριγμα, ειδεμή αρχίζουν να στροβιλίζονται και να περιστρέφονται δίχως νόημα γύρω από τον εαυτό τους. Ούτε κι αυτές δεν μπορούν να αντέξουν το Τίποτα.

-…τί είδους βιβλίο θα προτιμούσα εγώ. Προπάντων έπρεπε να είναι πυκνοτυπωμένο να έχει πολλά πολλά γράμματα, πολλές πολλές λεπτές σελίδες, για να κρατήσει περισσότερο η ανάγνωση. Κι έπειτα ευχόμουν να δω μπροστά μου ένα έργο που θα μπορούσε κανείς να το αποστηθίσει, ποίηση, ας πούμε, και το προτιμότερο θα ήταν – τί τολμηρό όνειρο! – Γκαίτε ή Όμηρος.

-Αλλά ποιος άλλος στον κόσμο είχε τόσο αχρησιμοποίητο και ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του; Ποιός μπορούσε να με συναγωνιστεί σ΄αυτόν τον τομέα, εμένα το εμβαδό του Τίποτα; Ποιος είχε τόση υπομονή; Ποιος ένιωθε τόση απληστία για μάθηση;

-Γιατί τώρα πια  είχα μια απασχόληση – ανόητη και άσκοπη, αν θέλετε, αλλά δική μου, που μου έδινε τη δυνατότητα να εκμηδενίζω το Μηδέν που με έπνιγε.

-...συγκεντρώνοντας όλες τις πνευματικές δυνάμεις του παίκτη σ΄ένα πολύ περιορισμένο πεδίο, δεν κουράζει το μυαλό, αλλά αντίθετα του οξύνει την ευστροφία και τη  ζωηρότητα.

-Για να διατηρήσω αμείωτη τη γοητεία της νέας μου απασχόλησης μοίρασα στο εξής μεθοδικά τις μέρες μου...

-…η ρυθμική ακριβώς επανάληψη αυτών των ασκήσεων ξανάδωσε στη σκέψη μου την κλονισμένη αυτοπεποίθησή της.

-…η απελπισία μου μ΄έσπρωξε να κυνηγήσω το αδύνατο και αυτός ο παραλογισμός αποτέλεσε το στόχο των επιδιώξεών μου για μήνες ολόκληρους. Ωστόσο δεν είχα άλλη επιλογή.

-Οι φριχτές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσα, με ανάγκασαν να επιχειρήσω αυτή τη διάσπαση του Εγώ μου σε Μαύρο και Άσπρο, για να μην συνθλιβώ κάτω από το τρομακτικό Τίποτα, που μ΄ έζωνε ασφυχτικά.

-Η πιο τρομερή απειλή ήταν άλλη: καθώς όλα διαδραματίζονταν στο χώρο της φαντασίας, διακινδύνευα διαρκώς να χάσω την επαφή με την πραγματικότητα και να γλιστρήσω στην άβυσσο.

Η χαρά του παιχνιδιού είχε σταδιακά μετατραπεί σε μανία, η μανία σε εμμονή, η εμμονή σε μια φρενιτιώδη λύσσα, που δεν τυραννούσε μονάχα τις ώρες του ξύπνιου μου, αλλά γρήγορα άρχισε να εξουσιάζει και τον ύπνο μου.

-Σήμερα φυσικά, ξέρω ότι η κατάστασή μου αυτή ήταν μια παθολογική μορφή πνευματικής φλεγμονής, για την  οποία  δεν βρίσκω άλλο όνομα, παρά έναν όρο που η ιατρική επιστήμη αγνοί: σκακιστική δηλητηρίαση.

-Έβαλα τα δυνατά μου ν΄ανασηκωθώ στο κρεββάτι, για να  συνεχίσω να την κοιτάζω, να κοιτάζω αυτό το θαύμα, αυτό το ανθρώπινο ον που διέθετε ακόμη καλοσύνη.

-Προφανώς μέσα στο μυαλό μας υπάρχουν και δρουν κρυφές ρυθμιστικές δυνάμεις, που αυτόματα απομακρύνουν ό,τι μπορεί ν΄αποβεί βλαβερό και επικίνδυνο για την ψυχή: κάθε φορά που προσπαθούσα να θυμηθώ την εποχή της φυλάκισής μου, το μυαλό μου σκοτείνιαζε κι έσβηνε.

Φοβάμαι ότι δεν ήταν παρα ένα είδος ονείρου, ένα παιχνίδι του πυρετού μου, και ότι συχνά πηδούσα πολλές ενδιάμεσες φάσεις, χωρίς να το καταλαβαίνω, όπως γίνεται συνήθως στα όνειρα.

-…ο επαγγελματίας, έμεινε όλη την ώρα άκαμπτος κι αλύγιστος σαν πέτρα, σκυμμένος πάνω από την σκακιέρα. Η σκέψη αποτελούσε προφανώς γι΄αυτόν  ένα είδος φυσικής προσπάθειας, που απαιτούσε την απόλυτη συγκέντρωση όλων των οργάνων του. Ο δρ. Μπ, αντίθετα,ήταν  τελείως χαλαρός και άνετος στις κινήσεις του. «Ερασιτέχνης» με την πιο όμορφη σημασία αυτής της λέξης, που αγαπάει το παιχνίδι για το παιχνίδι και μόνο, καθόταν ήρεμος και φλυαρούσε μαζί μας κατα τη διάρκεια των πρώτων διαλιμμάτων…

 -…πυρετική δίψα που τον βασάνιζε στο κελί του. Όλα τα συμπτώματα της ανώμαλης υπερδιέγερσης είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους: το μέτωπό του ήταν μουσκεμα στον ιδρώτα και η ουλή στο χέρι του διαγραφόταν πιο έντονη και πιο κόκκινη από πριν.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

One response to “«Φοβάμαι ότι δεν ήταν παρα ένα είδος ονείρου, ένα παιχνίδι του πυρετού μου…»~Τσβάιχ Στέφαν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Skyscapes for the Soul - Jeni Bate

"I paint the skies with peace and passion, because that's the way they paint me."

StillWalks

Bringing the outside in

Tasty Eats

Tasty recipes from chef Ronit Penso's kitchen

Richard Broom Photography

All images by Richard Broom - info@rids.co.uk

Old School Shooter

street photography blog

Mavimet's Weblog

Mavis' blog about pets and life including Africa

Inner Whispers

Messages from Within

Lens and Pens by Sally

a weekly blog that creates a personal philosophy through photographs and words

PLANET EARTH NEWSLETTER blog

30 PLANET EARTH groups will be showcased in this blog

Plates

by T Jiro for Office Nyanchu

Photo Walking Through Life

Looking At Life Through The Lens Of My Camera

hbhatnagar

Not-so-random thoughts

Life and Day to Day things by a Pond Lover

Retired from the University of Texas and too old to play soccer anymore. Now, in the twilight of his years, time is spent writing in this blog, hiking and exploring Texas Parks, photography, working out, gardening and tending to the five ponds he built .

Crea 2010

the findings of a photographer

Life with Becky

The Chaos Theory Personified

Every Day Another Story

Well, almost every day.

Bullroarin's Blog

Art is the Struggle to Understand

Life of Benji

Mr. B, an ex-shelter dog, became a therapy dog in October 2016 when he was barely a year old. He loves to talk about his endeavors, his "big" furry sister Ms. Zulu, and life in general.

An Obvious Oblivion Blog

🍃 Fully Living The Unfinished Things Of Life Through Writings. 🍃

The Bonny Blog - the good blog

photography ● poetry ● quotations

Ed Roxburgh

There are infinite possibilities in the creative process.

writing wanderer

Live. Fail. Get up. Succeed

Luc Dewaele, dagboek

Over fotografie en leven.

A R T I K E L 📌 M A R L Y

A collection of articles that are interesting to read, provide motivation and encouragement for you.

Pat Callahan Photography

Photography with an Emphasis on Street and Travel

truthiskef

Believe it or not!

Paris: People, Places and Bling

Theadora's Field Guide to Shopping in Paris

Jerry Brotherton

The Backyard Poet

Visionarie Place is Freedom

"A threefold cord not easily broken"

Ramblings and Musings

Cultivating Gratitude and Sharing Joy

resurgam2017

writingistherapy

paintdigi

--- ALOZADE a. the artist Show you these artistic creations and ideas. Especially in digital painting. ---- L'artiste ALOZADE a. vous propose ces créations et ses idées artistiques. Surtout en peinture digitale.

A Teacher's Reflections

Thirty Years of Wonder

arne´s comfy couch

Aktuelle Themen

25 pdr

Lifestyle, life, style, problems, motivation, everyday, handyman, movies, games, philosophy, books, photography

Metron Ariston

"You can make anything by writing"

Karina's Thought

Encouraging and inspiring through God's word

Etcetera Etcetera Etcetera

... about nothing in particular, because "Candid photography is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get". Photography by Lignum Draco, "The Wood Dragon" since 2013.

Sunshine upon my inner garden

Reflections on the joys and struggles of living in this world

Blog of a Mad Black Woman

Life Experiences, Quotes & Randoms

Smart Veg Recipes

Welcome to home made, vegeterian, healthy & kids friendly recipes

Evelina

by Evelina Di Lauro

F R A G M E N T S

Some life fragments.

The Year(s) of Living Non-Judgmentally

Here and now, with all of it.

Power Plant Men

True Power Plant Stories

Αρέσει σε %d bloggers: