«αποτυχία σημαίνει να αποκτάς συνήθειες»~Όσκαρ Γουάιλντ

Κλικ για αναφορές στον Όσκαρ Γουάιλντ

Κλικ για αναφορές στον Όσκαρ Γουάιλντ

Αξιοσημείωτα από το βιβλίο «De profundis» του Όσκαρ Γουάιλντ

-Αν κρίνεις ότι σε κάποιο σημείο υπάρχει μια άδικη κατηγορία εις βάρος σου, θυμήσου ότι πρέπει κανείς να χαίρεται  όταν τον κατηγορούν άδικα, διότι υπάρχει τουλάχιστον ένα σφάλμα που δεν έχει διαπράξει.

-Α! Μα εσύ δεν είχες κίνητρα στη ζωή. Μόνο ορέξεις είχες. Τα κίνητρα προϋποθέτουν πνευματικούς στόχους.

-…θυμήσου πως άλλον θεωρούν ως ανόητο οι άνθρωποι κι άλλον οι θεοί.

-Δεν κατάλαβες ποτέ ότι η ποιότητα του έργου μου σαν καλλιτέχνη ήταν αλληλένδετη με την  εξύψωση της προσωπικότητάς μου, ότι έπρεπε να περιβάλλομαι από ιδέες και να ζω σε μια πνευματική ατμόσφαιρα ησυχίας, γαλήνης και απομόνωσης. Εσύ θαύμαζες απλώς το έργο μου  όταν το έβλεπες τελειωμένο.

Η αδυναμία σου να μείνεις μόνος, ο απαιτητικός χαρακτήρας σου που διεκδικεί επίμονα όλη την προσοχή και το χρόνο των άλλων, η έλλειψη ικανότητας για έντονη διανοητική συγκέντρωση, οι ατυχείς συγκυρίες-…

Για έναν καλλιτέχνη, μια αδυναμία που παραλύει τη δημιουργική του ικανότητα ισοδυναμεί με έγκλημα…

-Και η υποχωρητικότητά μου στις παράλογες απαιτήσεις σου ήταν ασφαλώς επιζήμια για σένα. Τώρα το ξέρεις. Σ΄έκανε άπληστο, αδίστακτο και μονίμως αγενή.

Το θεμέλιο ενός χαρακτήρα είναι η δύναμη της θέλησης, η δική μου θέληση έγινε υποχείριό σου.

-Μια περίπτωση τυραννίας του αδύνατου πάνω στον ισχυρό, που σ΄ένα από τα έργα μου την περιγράφω σαν «τη μόνη τυραννία που διαρκεί»

-αποτυχία σημαίνει να αποκτάς συνήθειες

-Μεταξύ δυο ανθρώπων με διαφορετική πνευματική καλλιέργεια η μόνη κοινή βάση είναι στο κατώτερο δυνατό επίπεδο.

ανάμνηση των βασάνων του παρελθόντος είναι απολύτος αναγκαία γιατί μόνο έτσι αποκτάμε μια βεβαιότητα για τη συνέχεια της ταυτότητάς μας.

-…αλλά και αληθινή στοργή, τρυφερότητα και αγάπη, που ότι κι αν νομίζεις εσύ, δεν μπορεί να αγοραστεί με χρήμα.

 –Το βλέμμα της αγάπης φτάνει να διαβάσει ως και τα μακρινά άστρα.

-Η αγάπη τρέφεται απ΄τη φαντασία που έχει τη δύναμη να μας κάνει πιο σοφούς απ΄ότι νομίζουμε, πιο καλούς απ΄ότι αισθανόμαστε, πιο ευγενικός απ΄ότι είμαστε, και μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε τη ζωή δεμένη σ΄ένα σύνολο, μόνο μ΄αυτήν μπορούμε να καταλάβουμε τους άλλους στις πραγμαικές όσο και στις ιδανικές τους σχέσεις.

-Κατάλαβα πως δεν είχες συνείδηση της συμπεριφοράς σου. Δεν ήθελα να είμαι εγώ εκείνος που θα  σου υπαγόρευε όσα θα έλεγε η φωνή  της καρδιάς σου, αν δεν την είχε σκληρύνει το μίσος σε βαθμό αναισθησίας. Ο άνθρωπος φτάνει στην κατανόηση μόνος του. Δεν ωφελεί να λες σε κάποιον κάτι που δεν  τον αγγίζει, που αποκλείεται να το καταλάβει. Κι αν σου γράφω τώρα, είναι επειδή εξανάγκασε κατα κάποιο τρόπο η σιωπή και η στάση που τήρησες στη διάρκεια της μακρόχρονης φυλάκισής μου.

Τα αμαρτήματα της σάρκας στερούνται ηθικής σημασίας δεν είναι  παρά ασθένειες που τις θεραπεύουν οι γιατροί, αν υποτεθεί ότι χρειάζονται γιατρεία. Μόνο οι αμαρτίες της ψυχής μπορούν  να προκαλέσουν ντροπή.

-Όχι, ήξερα καλά πως δεν άξιζες. Η αγάπη όμως δεν παζαρεύει στην αγορά, περιφρονεί το ζύγι των μικροπωλητών. Η χαρά της, όπως η χαρά της διανόησης, είναι να νιώθει πως ζει.

-Αχ, αν η ψυχή σου είχε πληγωθεί από τη λύπη, αν γονάτιζε απ΄τη μεταμέλεια, αν ταπεινωνόταν  απ΄τη θλίψη, δεν θα διάλεγε τέτοια μασκαρέματα για να μπει στο Σπίτι του Πόνου!

…την τέχνη δεν την αγαπούν
το κρύσταλλο όσοι σπάζουν της καρδιάς του ποιητή
μικρά άρρωστα ματάκια να κοιτούν και να την κατατρώνε.

-Ένα από τα πολλά μαθήματα που παίρνει κανείς στη φυλακή είναι ότι πρέπει να δέχεται τα πράγματα όπως είναι κι ότι δεν μπορεί ν΄αλλάξει τη ροή των γεγονότων.

-Ωστόσο, τίποτα δε συγκρίνεται με τη θλίψη και τη βαθιά απογοήτευση που ένιωσα και νιώθω ακόμη απ΄αυτή την έλλειψη ευαισθησίας, την πνευματική νωθρότητα και την ανικανότητά σου να κατανοήσεις το σπάνιο, το λεπτό  και το ομορφο.

δύναμη της φαντασίας σου ήταν φυλακισμένη, όπως είναι το δικό μου σώμα σε τούτο το κελί. Η ματαιοδοξία είχε χαλκεύσει τα κάγκελα και το όνομα του δεσμοφύλακα ήταν : Μίσος.

 -Ο πόνος είναι μια στιγμή με πολύ μεγάλη διάρκεια.

-Σ’ εμάς εδώ, ο χρόνος δεν πορεύεται ευθύγραμμα αλλά κυκλικά. Περιστρέφεται αέναα γύρω από ένα κέντρο οδύνης.

-Είναι μια ανοιχτή πληγή που ματώνει μόλις την αγγίξει άλλο χέρι από εκείνο της αγάπης, και τότε ίσως ματώσει πάλι, αν και όχι επώδυνα.

-Ο τόπος όπου κατοικεί η οδύνη είναι ιερός.

-Όλα βουβάθηκαν όταν με μια απλή, επίσημη κίνηση έβγαλε το καπέλο του τη στιγμή που περνούσα με χειροπέδες και το κεφάλι χαμηλωμένο. Πολλοί έχουν πάει στον παράδεισο για πιο ασήμαντες πράξεις. Κάτω απ΄αυτό  το πνεύμα και το ίδιο είδος αγάπης οι άγιοι γονάτιζαν για να πλύνουν τα πόδια των φτωχών ή έσκυβαν για να φιλήσουν τους λεπρούς στα χείλη… Είναι κάτι που δεν ξεχρεώνεται με τυπικές ευχαριστίες. Το αποθήκευσα στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς μου. Το φυλάω εκεί σαν μυστικό χρέος, με τη γλυκιά σκέψη ότι δεν θα μπορέσω να το ξεπληρώσω ποτέ. Το βαλσάμωσα διατηρώντας την ευωδιά του με το μύρο και την κασσία πολλών δακρύων.

-Πρέπει να πείσω τον εαυτό μου πως εγώ ο ίδιος φταίω για το κακό που έπαθα, πως κανένας άνθρωπος σπουδαίος ή ασήμαντος δεν μπορεί να καταστραφεί από ξένο χέρι. Είμαι πρόθυμος να το παραδεχτώ, και ας μην το πιστεύει κανείς αυτή τη στιγμή.

Χάρισα στη νόμιμη επικράτεια της αλήθειας το ψεύδος, που της αναλογεί στον ίδιο βαθμό με το αληθές: έδειξα πως αυθεντικό και κίβδηλο δεν είναι παρά απλές μορφές της διανοητικής μας υπόστασης. Μεταχειρίστηκα την τέχνη σαν υπέρτατη πραγματικότητα και τη ζωή σαν απλό μυθιστορηματικό είδος.

-Λησμόνησα πως και η πιο μικρή πράξη μιας συνηθισμένης μέρας συνθέτει ή αποσυνθέτει  το χαρακτήρα του ανθρώπου, και γι ΄αυτό  ό,τι διαπράττει κανείς στη μυστική κάμαρα θ΄αναγκαστεί να το διαλαλήσει μια μέρα από τη στέγη του σπιτιού του.

Αυτή η φωνή, θαμμένη μέσα μου βαθιά σαν θησαυρός στο χωράφι, είναι η φωνή της ταπεινοσύνης.

-Μόνο ‘οταν χάσει κανείς τα πάντα, ξέρει πως το κατέχει.

-Όσοι έχουν πολλά, είναι συνήθως άπληστοι, αυτοί που έχουν λιγότερα είναι πάντα πρόθυμοι να τα μοιραστούν.

-…αρκεί η καρδιά μου να είναι γεμάτη αγάπη. Τα εξωτερικά πράγματα της ζωής μου μοιάζουν τώρα τελείως ασήμαντα.

-Κι αν δεν μπορώ να γράφω όμορφα βιβλία, θα μπορώ τουλάχιστον να τα διαβάζω. Ποια χαρά μπορεί να συγκριθεί μ΄αυτό; Ύστερα ελπίζω να ξαναβρώ τη δημιουργική μου δύναμη.

Η αγάπη περιμένει πάντα αυτόν που την αναζητά.

-Ενώ όμως βλέπω πως οι πράξεις μας δεν είναι ποτέ κακές, βλέπω επίσης πως ο χαρακτήρας που φτιάχνουμε απ΄αυτές γίνεται κακός… είναι κάτι χρήσιμο να το ξέρουμε.

-Και τον πιο ασήμαντο εξευτελισμό του σώματος πρέπει να τον κάνω κίνητρο για την ανύψωση της ψυχής.

-Το υπέρτατο ελλάτωμα του ανθρώπου είναι η επιπολαιότητα. Οτιδήποτε βοηθάει την κατανόηση του εαυτού μας είναι θετικό.

Όταν μετανιώνει κανείς για τις εμπειρίες του υπονομεύει την εξέλιξη…

-…η ψυχή με τη σειρά της έχει τις θρεπτικές λειτουργίες της και την ικανότητα να μεταμορφώνει σε ευγενικές σκέψεις και ανώτερα πάθη αυτό που μόνο του είναι ποταπό, άσπλαχνο και εξευτελιστικό.

Η δημιουργία έστω κι ενός όμορφου έργου τέχνης θα με βοηθήσει να πολεμήσω το φαρμάκι της μοχθηρίας και τον άνανδρο χλευασμό, να ξεριζώσω μια και καλή τη γλώσσα της περιφρόνησης. Κι αν η ζωή είναι πρόβλημα για μένα, άλλο τόσο θα είμαι πρόβλημα για τη ζωή.

-Οι μόνοι άνθρωποι που με ενδιαφέρουν είναι  οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι που έχουν υποφέρει, όσοι ξέρουν τι σημαίνει ομορφιά κι όσοι καταλαβαίνουν το νόημα του πόνου. Οι άλλοι μου είναι αδιάφοροι.

Όποιος δεν έφαγε ποτέ ψωμί με θλίψη,
όποιος δεν πέρασε τις νύχτες του με δάκρυ,
προσμένοντας να ΄ρθει καινούργια αυγή-
ακόμα δε σας γνώρισε, ουράνιες δυνάμεις.(Γκαίτε)
Πίσω απ΄τη χαρά και το γέλιο μπορεί να κρύβεται μια ιδιοσυγκρασία, βάναυση, τραχιά χωρίς ευαισθησία. Πίσω απ΄τη θλίψη όμως υπάρχει πάντα η θλίψη. Ο πόνος αντίθετα με την απόλαυση, δεν κρύβεται πίσω από μάσκες.

Από την θλίψη όμως έχει φτιαχτεί ο κόσμος όλος, και στην γέννηση ενός παιδιού ή ενός άστρου υπάρχει πάντα ο πόνος.

Απόλαυση για το όμορφο σώμα, αλλά πόνος για την όμορφη ψυχή.

Σε κάθε στιγμή της ζωής του, ο άνθρωπος κλείνει μέσα του τον παλιό εαυτό του όσο και το μελλοντικό. Η τέχνη είναι σύμβολο γιατί ο άνθρωπος είναι σύμβολο.

Με γεμίζει αγαλίαση και δέος η σκέψη ότι η ύστατη επιβίωση του ελληνικού τραγικού χορού, χαμένου από κάθε άλλη τέχνη, συναντάται στη θεία λειτουργία όταν ο ψάλτης απαντά στον ιερέα.

-Δεν δυσκολεύομαι καθόλου να πιστέψω πως η γοητεία της προσωπικότητάς του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε έφτανε η απλή παρουσία του για να γαληνέψουν οι ταραγμένες ψυχές και να ξεχάσουν τον πόνο…

-…μόνο μέσα από την αγάπη  μπορεί να πλησιάσει κανείς την καρδιά του λεπρού ή τα πόδια του Θεού.

-Κατάλαβα πως η μόνη λύση ήταν να δεχτώ τα πάντα. Από τότε- όσο παράξενο και αν μοιάζει- είμαι πιο ευτυχισμένος. Άγγιξα τον πυρήνα της ψυχής μου.

-…τις αποφάσεις μας δεν τις καθορίζει η βούληση αλλά η προδιάθεση. Δεν μπορείς να μαζέψεις ούτε σύκα απ΄τα αγκάθια.

-Κάθε αληθινό έργο τέχνης είναι η εκπλήρωση μιας προφητείας, γιατί κάθε έργο τέχνης είναι η μεταμόρφωση μιας ιδέας σε εικόνα.

-Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν απαιτώντας την αγάπη και το θαυμασμό των άλλων, ενώ θα ΄πρεπε κάθε φορά που γινόμαστε αντικείμενο αγάπης να τη δεχόμαστε με ταπεινότητα, αναγνωρίζοντας πως είμαστε ανάξιοι να μας αγαπούν. Κανείς δεν είναι άξιος να τον αγαπούν.

...ας πούμε πως όλοι είναι άξιοι της αγάπης, εκτός από εκείνους που πιστεύουν πως είναι άξιοι.

-Όταν λέει πως πρέπει να συγχωρούμε τους εχθρούς μας, δεν το λέει για το καλό των εχθρών, αλλά για το δικό μας, επειδή η αγάπη είναι πιο όμορφη από το μίσος.

Ο Χριστός δεν ανεχόταν καθόλου τα ανόητα, νεκρά και μηχανιστικά συστήματα δικαιοσύνης που μεταχειρίζονται τους ανθρώπους σαν άψυχα αντικείμενα, εξαλείφοντας κάθε διαφορά μεταξύ τους.

-…η φαντασία η ίδια είναι ο κόσμος του φωτός. Απ΄αυτήν είναι πλασμένος ο κόσμος κι όμως ο κόσμος δεν μπορεί να την καταλάβει: η φαντασία είναι μια εκδήλωση αγάπης και το μόνο πράγμα που ξεχωρίζει τον ένα άνθρωπο από τον άλλο είναι η αγάπη και η ικανότητα για αγάπη.

Οι άνθρωποι που έχουν σαν μοναδική επιθυμία  την ολοκλήρωση του εαυτού τους δεν ξέρουν ποτέ που πηγαίνουν. Δεν μπορούν να ξέρουν. Κατα μια έννοια, είναι βέβαια αναγκαίο, όπως είπε ο ελληνικός χρησμός, το γνώθι σαυτόν, είναι το πρώο σκαλοπάτι στην κατάκτηση της γνώσης. Η αναγνώριση όμως πως η ψυχή του ανθρώπου παραμένει ουσιαστικά προσιτή στη γνώση, είναι η έσχατη κορυφή της σοφίας. Το πιο μεγάλο μυστήριο είναι ο εαυτός μας.

-Λέγεται πως τα βάσανα των μαρτύρων έμοιαζαν πάντα ασήμαντα στα μάτια των αμέτοχων θεατών.

Τα δάκρυα για τους φυλακισμένους είναι μέρος της καθημερινής τους διαδικασίας. Μια μέρα στη φυλακή χωρίς να κλάψεις, δεν σημαίνει πως η καρδιά σου είναι χαρούμενη, αλλά σκληρή σαν πέτρα.

-Όσοι δεν έχουν αρκετή φαντασία για να διαπεράσουν το εξωτερικό κέλυφος των πραγμάτων και να νιώσουν συμπόνια, τι άλλο μπορούν να περιμένουν εκτός από τον οίκτο που γεννάει η περιφρόνηση;

-Η αιτία της καταστροφής μου δεν ήταν ο μεγάλος μου ατομισμός, αλλά το αντίθετο:ο πολύ λίγος

-Δεν ντρέπομαι να δεχτώ ένα πράγμα που προσφέρεται με αγάπη, είμαι περήφανος γι ΄αυτό.

-…σιχαίνομαι να με θεωρείς «χρήσιμο άτομο». Οι καλλιτέχνες όπως και η ίδια η τέχνη δεν έχουν εξορισμού καμία πρακτική χρησιμότητα.

by SearchingtheMeaningOfLife


One response to “«αποτυχία σημαίνει να αποκτάς συνήθειες»~Όσκαρ Γουάιλντ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

edu forum

learning is life

MRS. T’S CORNER

https://www.tangietwoods

brianropephotography

To follow this Blog click on the 3 horizontal lines at the top of the page, then click on the blue coloured link that reads Follow BrianRopePhotography

Blog 1957

parole dentro parole

Actu-Prod-Solaire

Actualité Production Solaire

Allexyanna

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough. Albert Einstein

In Pics and Words

Welcome to the Gallery

infuso di riso

perchè nella vita ci sono poche ore più gradevoli dell'ora dedicata alla cerimonia del te pomeridiano (H. James)

Paola Pioletti

Ognuno ha la sua cantina d'anima

Αρέσει σε %d bloggers: