«Οι λέξεις Εγώ και δικό μου είναι απόδειξη άγνοιας.»~R.W Emerson

wp-1462694953259.jpg

Αξιοσημείωτα του βιβλίου «Δοκίμια» του R.W.Emerson

-…όλοι είναι θύματα της δύναμης που έχει η βαρύτης, τα έθιμα και ο φόβος.

-Σε στιγμές που έχουν πάθος, έξαψη, οργή, τότε που δοκιμάζεται η αντοχή στους αγώνες και στις μάχες, μαζεύεται το πιότερο αίμα στις αρτηρίες, γιατί είναι ανάγκη να διατηρηθεί η φυσική δύναμη, και στις φλέβες ρέει αίμα λιγότερο. Τούτο παρατηρήθηκε σταθερά σ΄όλους τους ριψοκίνδυνους. Όπου οι αρτηρίες κρατούν το αίμα, εκεί γίνονται κατορθώματα τα γενναία και τα μεγάλα, κι όπου τ΄αφήνουν να ρέει ελεύθερα στις φλέβες, εκεί ο νους είναι αδυνατισμένος και κατώτερος. Για τα μεγάλα γεγονότα χρειάζεται εξαιρετική υγεία.

Πρόοδος σημαίνει μετάβαση απ΄τις τυφλές δυνάμεις στην ακρίβεια, στην εξυπνάδα και, τελικά, στην αλήθεια.

Στο κέντρο του ήλιου βρίσκεται το φως, στο κέντρο του φωτός η αλήθεια, και στο κέντρο της αλήθειας το άφθαρτο ον.» λένε οι Βέδες.

-Οι λέξεις Εγώ και δικό μου είναι απόδειξη άγνοιας.

-«Το κάθετί είναι για χάρη του Καλού, και τούτο είναι η αιτία κάθε ωραίου πράγματος»(Πλάτωνας)

-«Γιατί η φιλοσοφία είναι ένα εξαίρετο πράγμα, αν ασχολείται μαζί της με μέτρο, όμως, αν το παρακάνει, τότε κι αυτή φθείρει τον ανθρωπο.(Πλάτωνας)

-Η πεποίθηση πως πρέπει να ψάξουμε για εκείνο που δε γνωρίζουμε κατά συνέπεια θα μας κάνει ασύγκριτα καλύτερους, γενναιότερους και πιο φιλότιμους, παρά αν νομίζαμε ότι είναι αδύνατο ν΄ανακαλύψουμε εκείνο που δε γνωρίζουμε και κατά συνέπεια ανώφελο το να ψάξουμε.

– Ο διορατικός Πλάτων έδωσε ανάπτυγμα στους φιλοσοφικούς στοχασμούς του ανάλογα με τ΄ανθρώπινα μέτρα μας.

-…πολύ συχνά μια εικασία είναι πιο αποτελεσματική από μιαν αναμφισβήτητη κατάφαση, και ότι ένα όνειρό μας εισάγει βαθύτερα στο μυστήριο της φύσης απ΄ότι μια εκατοντάδα προσχεδιασμένων πειραμάτων.

-Η βασιλεία του ανθρώπου η κυριαρχία του πάνω στη φύση, δε θα έλθει μετά παρατηρήσεως(Ευαγγέλιο Κατά Λουκά ΙΖ’ 20)- κάτι που ακόμη μόνο μέσα στ΄όνειρό του για τον Θεό μπορεί να ισχύει-, μα θα συμβεί εντός του, και τότε ο θαυμασμός και η άφατη χαρά που θα νιώσει δε θα ΄ναι μικρότερες από ‘κείνες του τυφλού που ανέβλεψε».

-Το να πιστεύεις στην ενδόμυχη σκέψη σου, το να πιστεύεις πως ό,τι είναι αληθινό για τα μύχια της καρδιάς σου είναι αληθινό και για όλους τους άλλους ανθρώπους– αυτό δείχνει ιδιοφυΐα.

– Ω, και να ήταν να περνούσε πάλι σ΄εκείνη την ουδέτερη κατάσταση! Γιατί όποιος κατορθώσει να παραμερίσει, μεγάλος, τα προσχήματα και ξαναδεί την πραγματικότητα με την ίδια εκείνη απροσποίητη, αμερόληπτη, αφιλοκερδή και άφοβη αθωότητα του παιδιού, εκείνος θα γίνει πραγματικά τρομερός.

Ντρέπομαι για το πόσο εύκολα συνθηκολογούμε μπροστά σε τίτλους και ονόματα, μπροστά σε κοινωνικά σύνολα και νεκρούς θεσμούς.

-Οι γύρω σου θα σε λοξοκοιτάζουν στο δρόμο ή στα φιλικά σπίτια. Αν η αποστροφή αυτή είχε την πρέλευσή της σε μια περιφρόνηση, όμοια μ΄εκείνην που έχεις κι εσύ για τη μάζα, τότε θα ήσουν δικαιολογημένος αν γυρνούσες στο σπίτι σου θλιμμένος αλλά οι ξινισμένες φάτσες του αγελαίου πλήθους, το ίδιο όπως κι οι γλυκερές, δεν έχουν βαθύτερη αφορμή: αλλάζουν καταπώς θα φυσήξει ο άνεμος.

wp-1463423816039.jpg

-Είναι νόμος σοφίας το να μη βασίζεσαι ποτέ στη μνήμη αποκλειστικά, αλλά να φέρνεις το παρελθόν να κριθεί απ’ το ζωντανό σήμερα.

-Δείχνουμε αυτό που είμαστε. Οι άνθρωποι φαντάζονται πως μονάχα με τις φανερές πράξεις τους εκδηλώνουν την αρετή ή την κακία τους, και δε νιώθουν πως η αρετή ή η κακία αναδίνονται κάθε στιγμή απ΄το Είναι τους.

-Να ενεργείς ακούοντας τη φωνή μέσα σου, και τότε θα βρίσκεις δικαιολόγηση σε κάθε σου πράξη. Η μεγαλοσύνη έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον.

-Όταν ο καθένας μας μάθει να ενεργεί σαν υπεύθυνο άτομο που εμπνέεται από υψηλές αρχές, τότε η αίγλη απ΄τα ανδραγαθήματα των «μεγάλων» θα μετατεθεί στις πράξεις των απλών «καθωσπρέπει κυριών»[gentlemen].

-Γιατί η αλήθεια που ανακαλύπτεται απ΄την ψυχή είναι ένα υπαρκτό γεγονός, όσο υπαρκτός είναι κι ο ήλιος.

Τα ταξίδια είναι ο παράδεισος των ανόητων. Από τις πρώτες μας μετακινήσεις μαθαίνουμε πως οι αποστάσεις δεν παίζουν ρόλο.

Όποιος πηγαίνει στ΄αρχαία χαλάσματα γιατί δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει, είναι σα να κουβαλά ερείπια στα ερείπια.

-Οι άνθρωποι έζησαν τόσον καιρό μακριά απ΄τον εαυτό τους, ώστε κατάντησαν να θεωρούν τους θρησκευτικούς, επιστημονικούς και πολιτικούς θεσμούς σα να είναι οι φύλακες της ιδιοκτησίας τους, κι αποδοκιμάζουν κάθε κίνημα που κατευθύνεται ενάντια σ΄αυτούς τους θεσμούς, όχι γιατί φοβούνται μην πάθουν οι ίδιοι οι θεσμοί, αλλά γιατί φοβούνται μη πάθει η ιδιοκτησία τους.

Πρέπει ιδιαίτερα να ντρέπεται για ό,τι του δόθηκε από σύμπτωση, από κληρονομιά, από δωρεά, ή για ό,τι είναι προϊόν αδικίας, γιατί τότε συναισθάνεται πως ό,τι κατέχει δεν το κατέχει πραγματικά….

Όποιος νιώσει πως η δύναμη είναι «ενδογενής», και πως ήταν αδύνατον γιατί την αναζητούσε σε ξένες, έξω απ΄τον εαυτό του, πηγές, κι αποφασίσει αδίσταχτα να στηριχτεί μόνο σ΄ό,τι κατέχει, αυτός που στηρίζεται στα δικά του πόδια στέκεται καλύτερα απ΄εκείνον που στηρίζεται σε ξένα.

-Μη γελιέσαι. Την ειρήνη δε θα σου τη δώσει παρά μονάχα ο εαυτός σου. Την ειρήνη θα σου τη δώσει ο θρίαμβος των αρχών που πίστεψες.

-Ο νόμος της φύσης είναι: ”Ποίει και θα έχεις δύναμη». Εκείνοι όμως που δεν ποιούν δεν κατέχουν ποτέ δύναμη.

Οι ανεμοδαρμοί κι οι φουρτούνες είναι δύναμη
Για τον αντρειωμένο και θεϊκή ευλογία,
Ωστόσο από μόνα τους τίποτα δεν αξίζουν.

-Δε θέλουμε να φύγουμε με ό,τι αγαπούμε. Δε θέλουμε ν΄αφήσουμε λεύτερες τις ορμές και τις κλίσεις μας. Δε βλέπουμε πως το κενό, που για μια στιγμή δημιουργείται από μια θαρραλέα άρνησή μας, γεμίζει αμέσως με θεϊκή πνοή. Είμαστε ειδωλολάτρες του απαρχαιωμένου.

πνευματική ζωή μπορεί να κρατηθεί αμόλυντη και να περιφρονήσει την υγεία της αν ο άνθρωπος θελήσει να ζήσει τη ζωή της φύσης και δεν πεδουκλώνει το πνεύμα του μ΄ένα σωρό εμπόδια που βρίσκονται έξω απ΄αυτό. Κανένας ας μη μπερδεύεται στους στοχασμούς του… Οι νέοι μας έχουν προσβληθεί απ΄την αρρώστια των θεολογικών προβλημάτων του προπατορικού αμαρτήματος, της καταγωγής του κακού του προκαθορισμένου των πράξεών μας και τα παρόμοια… Τα προβλήματα αυτά είναι οι μαγουλήθρες, η ιλαρά κι ο κοκίτης της ψυχής, κι όποιος δεν τις πέρασε αυτές τις αρρώστιες δε μπορεί να ξέρει ούτε τις επιπλοκές ούτε τη γιατρειά τους.

συγγραφέας που δίνει περισσότερη προσοχή στο αφτί και το μάτι του παρά στην καρδιά του, πρέπει να ξέρει πως έχει χάσει τόσα, όσα νόμισε πως είχε κερδίσει, γιατί κι όταν το κούφιο βιβλίο συγκεντρώσει όλα τα παινέματα και τις κολακείες κι ο μισός κόσμος αναφωνήσει «Τι ποίηση! Τι μεγαλοφυΐα!», πάλι θα υπάρχει κάτι που θα του λείπει –η φλόγα, το ουσιώδες. Μονάχα όποιος παρέχει όφελος ωφελείται. Μονάχα η ζωή μπορεί να μεταδώσει ζωή, και μ΄όλα τα σπασμωδικά μας ξεσπάσματα, δε θα μας αξιολογήσουν παρά με το μέτρο της αξίας που εμείς οι ίδιοι προβάλλουμε.

-Οι μικροί άνθρωποι ζητούν συγνώμη, σκύβουν το κεφάλι, ψελλίζουν μακρήγορες δικαιολογίες, κα σωρεύουν ο ένας στον άλλο αντικείμενα που φαίνονται, γιατί δε μπορούν να χαρίσουν ουσία.

Την αιωνιότητα σε μια στιγμή στριμώχνει,
Και τη στιγμή τεντώνει ως την αιωνιότητα.

Ο άνθρωπος είναι ο μισός εαυτός του, ο άλλος μισός είναι εκείνο που κατορθώνει να εκφράσει.

Ο ποιητής φέρνει στον κόσμο μια πρωτότυπη άποψη, έχει να προτείνει νέες εμπειρίες, θέλει να μας καταστήσει κοινωνούς του οράματός του, και η λαχτάρα του είναι να μοιραστεί τους θησαυρούς της ανακάλυψής του με όλους τους ανθρώπους.

Από τη φύση δεν υφαρπάζουμε κανένα πλεονέκτημα χρησιμοποιώντας τεχνάσματα. Το πνεύμα του κόσμου κι η γαλήνια μεγαλοσύνη του δημιουργού δεν εμφανίζονται με τις μαγγανείες του όπιου και τη μέθη του αλκοόλ. Η υπέρτατη επιφοίτηση επισκέπτεται την αγνή και απλή ψυχή που εγκατοικεί μέσα σε ένα καθαρό και αμόλυντο σωμα. Οι παραισθήσεις που έχουμε από τα ναρκωτικά είναι μια πλαστογράφηση της έξαρσης και του οίστρου.

-Ο Μίλτων είπε ότι ο λυρικός ποιητής μπορεί να θύει κάποτε-κάποτε στο Βάκχο και να ζει με κάποιες ελευθεριότητες, αλλά ο επικός ποιητής, εκείνος που ομιλεί για τις σχέσεις θνητών και αθανάτων, πρέπει να πίνει καθάριο νερό μες΄από ξυλόγλυπτο κύπελλο.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

One response to “«Οι λέξεις Εγώ και δικό μου είναι απόδειξη άγνοιας.»~R.W Emerson

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Writer's River

Encouraging, Sharing & Learning.

violetonlineisonline

Violet Online sex dating relationships politics feminism world stuff love

Wild City

A blog about discovering and treasuring the wild creatures thriving alongside us

Slippery Edge

beauty is in the eye of the beholder

griefabyessjourney.wordpress.com/

Random Thoughts in a cluttered world

LifeBlog

Biblical, Authors' and Writers' Views on Life Issues!

parminderksharma

My journey , My perspective !!

Cactus Haiku

Daily haiku or senryu for fun

The Green Stars Project

User-generated ratings for ethical consumerism

IT ROW

REVISTA DIGITAL DE MODA Y TENDENCIAS

Harotian Essentials

You have to be odd to be number one. -Dr Suess

blogmymaze

LabyrinthBlog by Erwin Reißmann (D) and Andreas Frei (CH)

Dim Lamp/קנה רצוץ לא ישבור

Thoughts, sermons, & scribbles of a Lutheran pastor.

Curious Hart

The Whys Woman

Cage Dunn: Writer, Author, Teller-of-tall-tales

Manic, obsessed, driven to story - all story. Read, write, think, do; dabble, plan, play, do. Do more - More - MORE!

aroused

Aroused by Arête, provoking poems and ideas

Αρέσει σε %d bloggers: