Αίγυπτος: η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

DSCN2514

Η Αίγυπτος υπήρξε βάση ενός από τους γνωστότερους πολιτισμούς που επηρέασαν την αρχαιότητα στη λεκάνη της Μεσογείου. Η αλληλεπίδραση με την αρχαία Ελλάδα ήταν αρκετά έντονη σε πολλούς τομείς. Καθόλου τυχαία δεν είναι η ελληνική συμβολή τόσο στην αρχαία αλλά και στη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Η πόλη της Αλεξάνδρειας (al-iskandariyya στα αραβικά ή απλώς Alexandria) ήταν γνωστή στην αρχαιότητα λόγω του ενός από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, του Φάρου της Αλεξάνδρειας αλλά και για τη Βιβλιοθήκη της, την μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου. Η σύγχρονη πόλη της Αλεξάνδρειας έχει να επιδεικνύει την προσπάθεια ανασυγκρότησης μέσω της Νέας Βιβλιοθήκης της, της Bibliotheca Alexandrina.

Επισκέφτηκα την Αλεξάνδρεια 2 φορές. Τη μία σε ημερήσια εκδρομή από το Κάιρο στα πλαίσια οργανωμένης εκδρομής το 2005 και την δεύτερη σε συνέδριο που λάμβανε χώρα στο συνεδριακό κέντρο της βιβλιοθήκης το 2010. Την δεύτερη φορά, μάλιστα, κάναμε και οργανωμένη ξενάγηση στο χώρο. Η ιστορία, το δέος αλλά και η σύγχρονη αρχιτεκτονική και η προοπτική είναι τα στοιχεία που μου έκαναν την περισσότερη εντύπωση.

Πρόσβαση

Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της πόλης, λίγο πριν το φρούριο του Κάιτ Μπέι, στην περιοχή της Σελσέλα. Η βόρεια πλευρά της βλέπει προς την Μεσόγειο, απ’όπου προήλθε μεγάλο μέρος της γνώσης που συγκεντρώθηκε στην αρχαιότητα. Η βιβλιοθήκη είναι επισκέψιμη σε μικρό μέρος της για τους τουρίστες με είσοδο 10 αιγυπτιακές λίρες. Υπάρχει σχετική ξενάγηση που διαρκεί μισή ώρα και περιλαμβάνει επιπλέον περιήγηση σε κομμάτι του μουσείου της βιβλιοθήκης αλλά και στον συνεδριακό χώρο.

Περιβάλλων χώρος

DSCN2555

Στην πίσω πλευρά της Βιβλιοθήκης σταματούν συνήθως τα λεωφορεία. Εκεί υποδέχεται τον επισκέπτη το άγαλμα του Πτολεμαίου του Β’, που έμεινε γνωστός ως Φιλάδελφος. Στα χρόνια της βασιλείας του η Αλεξάνδρεια έγινε έδρα του ελληνιστικού κόσμου. Πίσω από το άγαλμα ο τοίχος είναι φτιαγμένος από πέτρα γρανίτη από το Ασουάν, ενώ πάνω του έχουν χαραχτεί επιγραφές από όλες τις γνωστές γλώσσες του κόσμου.

DSCN2529

Προχωρώντας κανείς προς τον κυρίως χώρο του συγκροτήματος βρίσκει προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ίδρυσε και έδωσε το όνομά του στην πόλη. Η προτομή είναι δωρεά του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αρχιτεκτονική του κυρίως κτίσματος είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Έχει το σχήμα ήλιου που ανατέλλει, σύμβολο της Αιγύπτου. Ο ηλιακός δίσκος είναι μισοβυθισμένος στο νερό, κοιτάζοντας προς την Μεσόγειο με την οποία η πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα συγγράμματα της αρχικής Βιβλιοθήκης προέρχονταν από τα πλοία που έδεναν στο λιμάνι της πόλης.

 

Ο γυρτός δίσκος, πέρα από τον συμβολισμό, επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό του εσωτερικού της βιβλιοθήκης. Ο δίσκος που συμβολίζει ανάμεσα σε άλλα και τη γνώση φαίνεται να είναι ελλιπής, θέλοντας να δείξει ότι η γνώση δεν έχει τέλος. Στρέφοντας κανείς την πλάτη του στον ηλιακό δίσκο βλέπει να εκτείνεται μπροστά του ο παραλιακός δρόμος της πόλης της Αλεξάνδρειας, ενώ στ’αριστερά ξεχωρίζει το φρούριο του Κάιτ Μπέι. Προτού προχωρήσει κανείς μέσα, καλό είναι να σταθεί λίγο ώστε να ατενίσει τη Μεσόγειο, κοιτίδα σημαντικών αρχαίων πολιτισμών.

Οι εσωτερικοί χώροι

Έχοντας πλάτη στη θάλασσα συναντά κανείς πρώτα το συνεδριακό κέντρο. Στον προθάλαμο του χώρου, ανάμεσα σε άλλα αγάλματα, υποδέχεται τον επισκέπτη η γνώση είτε με τη μορφή της Θεάς Αθηνάς είτε με της αιγυπτιακής θεότητας της γνώσης Νηιθ. Ο συνεδριακός χώρος δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο.

Απέναντι βρίσκεται ο κύριος χώρος της Βιβλιοθήκης. Στην είσοδο βρίσκεται το άγαλμα Δημήτριου που ήταν γνωστός ως Φαληρεύς, εμπνευστή της ιδέας της ίδρυσης της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

DSCN2536

Μπαίνοντας στο χώρο στα πλαίσια της ξενάγησης, μπορεί να απολαύσει κανείς θεά προς τη μεγάλη αίθουσα της βιβλιοθήκης η οποία φωτίζεται και φυσικά λόγω της επικλινούς κατασκευής. Οι τοίχοι έχουν κατασκευαστεί ειδικά ώστε να απορροφούν τους ήχους, ενώ στις κολώνες υπάρχει αντιπυρικό σύστημα και ειδικές κουρτίνες που θα απομονώσουν το χώρο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι εγκαταστάσεις δείχνουν ότι γνώση σημαίνει να μαθαίνει κανείς και από το παρελθόν, μιας και η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε στην αρχαιότητα τουλάχιστον 2 φορές από πυρκαγιές. Αρκετός κόσμος επισκέπτεται την Βιβλιοθήκη για να μελετήσει καθημερινά.

Οι εσωτερικοί χώροι περιλαμβάνουν και θεματικά μουσεία. Ξεχωρίζει εκείνο με τις γκραβούρες της αρχαίας Αλεξάνδρειας. Δυστυχώς φωτογραφίες δεν επιτρέπονται σε εκείνα τα κομμάτια.

DSCN2504

Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι μεγαλόπνοο έργο για την Αίγυπτο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό φαίνεται στην διακήρυξη της επίσημης ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, όπου αναγράφεται ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι παράθυρο του κόσμου στην Αίγυπτο αλλά και παράθυρο της Αιγύπτου προς τον κόσμο.
Βγαίνοντας από την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας γεμάτοι γνώση και σοφία, σταματήστε για έναν καφέ στην καφετέρια της Βιβλιοθήκης. Ατενίζοντας το σύγχρονο κτίσμα, σκεπτόμενοι το πώς θα μπορούσε να είναι το αρχαίο, μπορούμε να αισθανθούμε την αύρα της Μεσογείου όπως έρχεται να κατευνάσει την ζέστη που έρχεται από τα βάθη της Αφρική. Οι αντιθέσεις αυτές είναι σίγουρα ότι διαμόρφωσαν την Αλεξάνδρεια και την Αίγυπτο σ’αυτό που υπήρξε και σ’αυτό που προσπαθεί να γίνει.

 

Χρήσιμα links

Πηγή: http://www.blogtravels.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Skyscapes for the Soul - Jeni Bate

"I paint the skies with peace and passion, because that's the way they paint me."

StillWalks

Bringing the outside in

Tasty Eats

Tasty recipes from chef Ronit Penso's kitchen

Richard Broom Photography

All images by Richard Broom - info@rids.co.uk

Old School Shooter

street photography blog

Mavimet's Weblog

Mavis' blog about pets and life including Africa

Inner Whispers

Messages from Within

Lens and Pens by Sally

a weekly blog that creates a personal philosophy through photographs and words

PLANET EARTH NEWSLETTER blog

30 PLANET EARTH groups will be showcased in this blog

Plates

by T Jiro for Office Nyanchu

Photo Walking Through Life

Looking At Life Through The Lens Of My Camera

hbhatnagar

Not-so-random thoughts

Life and Day to Day things by a Pond Lover

Retired from the University of Texas and too old to play soccer anymore. Now, in the twilight of his years, time is spent writing in this blog, hiking and exploring Texas Parks, photography, working out, gardening and tending to the five ponds he built .

Crea 2010

the findings of a photographer

Life with Becky

The Chaos Theory Personified

Every Day Another Story

Well, almost every day.

Bullroarin's Blog

Art is the Struggle to Understand

Life of Benji

Mr. B, an ex-shelter dog, became a therapy dog in October 2016 when he was barely a year old. He loves to talk about his endeavors, his "big" furry sister Ms. Zulu, and life in general.

An Obvious Oblivion Blog

🍃 Fully Living The Unfinished Things Of Life Through Writings. 🍃

The Bonny Blog - the good blog

photography ● poetry ● quotations

Ed Roxburgh

There are infinite possibilities in the creative process.

writing wanderer

Live. Fail. Get up. Succeed

Luc Dewaele, dagboek

Over fotografie en leven.

A R T I K E L 📌 M A R L Y

A collection of articles that are interesting to read, provide motivation and encouragement for you.

Pat Callahan Photography

Photography with an Emphasis on Street and Travel

truthiskef

Believe it or not!

Paris: People, Places and Bling

Theadora's Field Guide to Shopping in Paris

Jerry Brotherton

The Backyard Poet

Visionarie Place is Freedom

"A threefold cord not easily broken"

Ramblings and Musings

Cultivating Gratitude and Sharing Joy

resurgam2017

writingistherapy

paintdigi

--- ALOZADE a. the artist Show you these artistic creations and ideas. Especially in digital painting. ---- L'artiste ALOZADE a. vous propose ces créations et ses idées artistiques. Surtout en peinture digitale.

A Teacher's Reflections

Thirty Years of Wonder

arne´s comfy couch

Aktuelle Themen

25 pdr

Lifestyle, life, style, problems, motivation, everyday, handyman, movies, games, philosophy, books, photography

Metron Ariston

"You can make anything by writing"

Karina's Thought

Encouraging and inspiring through God's word

Etcetera Etcetera Etcetera

... about nothing in particular, because "Candid photography is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get". Photography by Lignum Draco, "The Wood Dragon" since 2013.

Sunshine upon my inner garden

Reflections on the joys and struggles of living in this world

Blog of a Mad Black Woman

Life Experiences, Quotes & Randoms

Smart Veg Recipes

Welcome to home made, vegeterian, healthy & kids friendly recipes

Evelina

by Evelina Di Lauro

F R A G M E N T S

Some life fragments.

The Year(s) of Living Non-Judgmentally

Here and now, with all of it.

Power Plant Men

True Power Plant Stories

Αρέσει σε %d bloggers: