«…είχε τόσο μεγάλη καρδιά, που δεν υπήρχε περίπτωση να αισθανθεί ποτέ ζήλια για κανέναν»~Μίλαν Κούντερα

sky_Kountera

Αξιοσημείωτα από τα βιβλίο του Μίλαν Κούντερα  «Κωμικοί Έρωτες»

-…μια έντονη βαθιά ρυτίδα, χαραγμένη κάθετα στο μέτωπό του, …αυτή η επίμονη, πεισματική ρυτίδα δεν αντανακλούσε απλώς το διανοητικό μαρτύριο του κατόχου της έτσι όπως έσκυβε πάνω στα σχέδια του Μίκολας Άλες, αλλά και μια ασυνήθιστη δύναμη της θέλησης.

-Το αδιέξοδο  είναι το πεδίο των πιο ωραίων εμπνεύσεών μου.

Το παρελθόν του καθενός μας, ανάλογα με τον τρόπο που το παρουσιάζουμε, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει βιογραφία ενός λαοφιλούς πολιτικού ή ενός εγκληματία.

-Έρχονται στιγμές στη ζωή που πρέπει να δώσει κανείς τη μάχη του οπισθοχωρώντας, που πρέπει να εγκαταλείψει τις ήσσονος σημασίας θέσεις για να  περισώσει τις ζωτικής σημασίας. Και η  πιο σημαντική μου φάνηκε πως ήταν ο έρωτάς μου.

-Είναι μάταιο να επιτίθεσαι με τη λογική στον στέρεο  τοίχο του παραλόγου, απ΄το οποίο είναι πλασμένη, ως γνωστόν, η ψυχή της γυναίκας.

-Για μερικά πράγματα που τα γνωρίζω σε βάθος που έχω συλλάβει το νόημά τους, που τ΄αγαπώ. Μ΄αυτά τα πράγματα δεν κάνω αστεία. Αν έλεγα ψέμματα γι΄αυτά, θα ξέπεφτα στα ίδια μου τα μάτια κι αυτό δεν γίνεται, μη μου ζητάς αυτό, δε θα το κάνω.

-Κατάλαβα ξαφνικά πως ήταν αυταπάτη όταν φανταζόμουν ότι  μόνοι μας καβαλικεύουμε το άλογο  των περιπετειών μας κι έχουμε τον έλεγχο της πορείας… μας παρασέρνουν κατευθυνόμενες άγνωστο από που και άγνωστο από ποιές περίεργες δυνάμεις.

Τα μάτια αυτά δεν μπορούσαν να δουν το βάθος των πράξεων πως δεν κοιτούν καθόλου αυτά τα μάτια, απλώς επιπλέουν στην επιφάνεια του προσώπου.

-...η ζωή κάθε ανθρώπου μιμείται την Ιστορία της ανθρωπότητας στην αρχή είναι βυθισμένη σε μιαν ακίνητη βραδύτητα και έπειτα, σιγά σιγά, επιταχύνεται όλο και περισσότερο.

-…η υπερβολική πίστη ποτέ δε φέρνει τίποτα καλό, κι όχι μόνο στα θρησκευτικά αλλά και στα πολιτικά συστήματα...

-Όσο πιο ξένη του ήταν διανοητικά τόσο περισσότερο την ποθούσε σωματικά.

-…η γυναικεία ομορφιά λειτουργεί προπαντός σαν σεξουαλική πρόκληση κι αυτό δεν της άρεσε καθόλου, ήθελε το κορμί της να απευθύνεται μόνο στον άντρα που αγαπούσε...

-…η ψυχή της ήταν τρομακτικά απροσδιόριστη, πως μέσα εκεί η πίστη έβρισκε θέση πλάι στην απιστία, η προδοσία πλάι στην αθωότητα, η κοκεταρία πλάι στη συστολή, αυτό το άτσαλο ανακάτεμα του φαινόταν εξίσου αποκρουστικό με το παρδαλό συνονθύλευμα ενός σωρού σκουπιδιών.

-…κατάλαβε πως η εντύπωση από το περίγραμμα που όριζε την προσωπικότητά της ήταν  απλώς ψευδαίσθηση στην οποία παραδινόταν ο άλλος, αυτός που κατοικούσε, δηλαδή ο ίδιος.

-…την μισούσε. Το μίσος ξέπλενε την ηδυπάθειά του από κάθε συναισθηματικό επίχρισμα.

-…να αντιληφθείς τη σαρκική φύση του ανθρώπου σ΄όλη τη μεταφυσική ματαιότητά της.

Ο ερωτισμός δεν είναι πόθος απλώς και μόνο για ένα άλλο κορμί αλλά εξίσου πόθος και για διάκριση.

-…βραδύτητα που μαρτυρεί όχι τόσο αδεξιότητα όσο τον νωχελικό  θαυμασμό με τον οποίο  παρατηρούσε ο νεαρός φοιτητής ιατρικής τα βάθη της ύπαρξής του παραμερίζοντας τις ασήμαντες λεπτομέρειες του εξωτερικού κόσμου.

-…θα μπορούσες ν΄αγαπήσεις κάποιον τόσο πολύ που να σου είναι αδύνατο να κάνεις έρωτα μαζί του…(Αβελάρδο-Ελοϊζα, Γεωργία σάνδη-Σοπέν)

-…έχει τέτοια δύναμη ο πόθος του, που στο κάλεσμά του να  σπεύδει  πειθήνια η πραγματικότητα, έτοιμη να τον υπηρετήσει…

-Ο σημερινός απόγονος του Δον Ζουάν δεν κατακτά πλέον, απλώς συλλέγει.

-Στον κόσμο του Κατακτητή ένα βλέμμα μετρούσε όσο δέκα ολόκληρα χρόνια αδιάκοπη ερωτική πράξη στον κόσμο του Συλλέκτη.

-…ο Δον Ζουάν ήταν αφέντης ενώ ο Συλλέκτης είναι σκλάβος.

-…οι ανικανοποίητες γυναίκες φέρνουν πάντοτε γρουσουζιά.

-…κάθε αυτοκτονία δεν είναι  αποτέλεσμα μιας αιτίας μόνο αλλά ολόκληρου πλέγματος αιτιών

-…να ζηλέψουμε το θάνατο που παίρνει τούτο το κορμί και έτσι να το ποθήσουμε.

-…μόνο ο έρωτας που στο τέρμα του βρίσκεται ο θάνατος είναι έρωτας.

-…όποιος φτάνει να προδώσει το θεό, εκατό φορές πιο εύκολα θα προδώσει έναν άνθρωπο!

-…η επαφή μου με τη φύση με σώζει απ΄τον σκεπτικισμό στον οποίο υποκύπτουν οι άνθρωποι της πόλης

-Πιστεύω πως ένας άντρας και μια γυναίκα αγαπιούνται περισσότερο όταν δε ζουνε μαζί κι όταν δε ζούνε μαζί κι όταν το μόνο που ξέρουν ο ένας για τον άλλο είναι πως υπάρχουν, κι είναι  ευγνώμονες ο ένας απέναντι στον άλλο επειδή υπάρχουν κι επειδή το ξέρουν πως υπάρχουν. Κι αυτό και μόνο τους αρκεί για να ΄ναι ευτυχισμένοι.

-…η φιλία δεν είναι λιγότερο εύθραυστη απ΄τον έρωτα, κι έτσι τίποτα δεν μπορεί να θεμελειωθεί πάνω σ΄αυτόν.

Έχει πίσω του έναν έρωτα μεγάλο σαν το θάνατο. Αισθάνεται ένα κύμα να φουσκώνει στο στήθος του, κι είναι ο πιο  ψηλό και το πιο δυνατό κύμα που γνώρισε ποτέ. Γιατί αυτό που τον συνεπαίρνει τόσο ηδονικά είναι ο θάνατος: o θάνατος  που του δόθηκε σαν δώρο, ένας θεσπέσιος και ζωογόνος θάνατος.

-Είναι  σίγουρα γελοίο να θεωρεί κανείς πρόβλημα ζωής και θανάτου την απώλεια των άλλων.

-…ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε και επί εφτά χρόνια προσπαθούσε να πείσει τον εαυτό του  ότι  μπορεί κανείς να βρει σε  μια μόνο γυναίκα τις άπειρες εκδοχές του έρωτα, έπειτα χώρισε και η απολογητική της μονογαμίας (η ψευδαίσθηση των άπειρων εκδοχών του έρωτα) έδωσε τη θέση της σ΄έναν ανέμελο και τολμηρό πόθο για γυναίκες, αλλά δυστυχώς αυτός ο πόθος και αυτή η τόλμη σκόνταφταν στα άσχημα οικονομικά του (πλήρωνε δατροφή στην  πρώην γυναίκα του…)

-Ναι, επέβαλλε στον εαυτό της την ομορφιά έτσι όπως άλλοι επιβάλλουν στον εαυτό τους μια ηθική επιταγή, μόλις αντιλαμβανόταν ασχήμια στη ζωή της, βούλιαζε στην απελπισία.

-…ο άνθρωπος, του είπε  είναι κάτι περισσότερο από ένα σώμα που μαραίνεται γιατί η ουσία είναι  το έργο του ανθρώπου, αυτό που αφήνει πίσω του για τους άλλους.

-…οι ιδέες της Άλιτσε στην πραγματικότητα ήταν απλώς κάτι κολλημένο πάνω στο πεπρωμένο της κι έτσι  την έβλεπα πια σαν τυχαίο σύνολο κορμιού, ιδεών και κάποιων βιογραφικών δεδομένων.

-…η αξία του ανθρώπου έγκειται στην ποιότητά του, να ξεπερνά τον εαυτό του, να βγαίνει έξω από τον  εαυτό του, να υπάρχει μέσα στον άλλο και για τον άλλο.

-…η αηδία αυτή μοιραία θα κηλίδωνε όχι μόνο εκείνη τη στιγμή αλλά και την εικόνα μιας από χρόνια αγαπημένης γυναίκας αυτή την εικόνα την  οποία διατηρούσε μες στη μνήμη του σαν κάτι πολύτιμο.

-…ήξερε ότι στον έρωτα ακόμα και ο πιο φλογερός ιδεαλισμός δεν μπορεί  να αναιρέσει τη φοβερή δύναμη που έχει  η εξωτερική όψη του σώματος

-…ο κόσμος στον οποίο ζούσε ήταν γι΄αυτόν ένας λαβύρινθος από αξίες που το νόημά τους του παρουσιαζόταν εξαιρετικά συζητημένο, και δε γινόταν  ν΄αλλάξουν, και από επιφανειακές αξίες να γίνουν ουσιαστικές, παρά μόνο αφού επικυρώνονταν.

-…είχε τόσο μεγάλη καρδιά, που δεν  υπήρχε περίπτωση να αισθανθεί ποτέ ζήλια για κανέναν.

-…η χαρά που δίνουν τα παιδιά δεν μπορεί να αντικαταστήσει άλλες χαρές και μια χαρά που τη βαραίνει η υποχρέωση να αντικαθιστά άλλες χαρές σύντομα φθείρεται, γίνεται ανιαρή χαρά.

-…υπάρχει και η αυθεντική ερωτική ομορφιά της γυναίκας. Αλλά φυσικά το να αναγνωρίσει κανείς αυτή την ομορφιά με την πρώτη ματιά δεν είναι εύκολο πράμα. Είναι ολόκληρη τέχνη.

-…η ερωτική μαγεία εκφράζεται πιο πολύ με το ασυνήθιστο παρά με το συνηθισμένο, πιο πολύ με το εκρηκτικό παρά  με το  συγκρατημένο πιο πολύ με αυτό που είναι εκτός της πεπατημένης παρά με τη συμβατική ομορφιά.

-…περίφανος για τη χαρά που του έδινε το σώμα του, τα βήματά του όλη του η ύπαρξη.

-…δεν γίνεται να διαπαιδαγωγεί τη νεολαία μας ένας θρησκόληπτος…

 

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Citizen

Kώστας Γιαννακίδης

Lake Superior Spirit

Blogging from the Upper Peninsula North Woods...

Maryanne Christiano-Mistretta

inspiration, motivation, and a little sass!

Paris1972-Versailles2003

Travel and my anecdotes

pensitivity101

An onion has many layers. So have I!

YesterdayAfter

Art Inspiring Magic by Carolina Russo

joannerambling

Remember Life's Too Short To Be Miserable

atleastihaveafrigginglass

What could possibly go wrong?

Αρέσει σε %d bloggers: