Έρευνα – Η επιστολή του Αϊνστάιν στη Marie Curie για αυτούς που την επέκριναν

Το γράμμα του Albert Einstein στη Marie Curie και η συμβουλή του να αγνοήσει τις εσκεμμένες επικρίσεις εναντίον της

Ο Albert Einstein δεν είναι απλώς γνωστός για τη  τεράστια ευφυΐα του, αλλά και για την τεράστια καρδιά του.
Το 1911, έγραψε μια επιστολή προς την νομπελίστρια Marie Curie την οποία ενθάρρυνε να αγνοήσει όλες τις αβάσιμες επικρίσεις που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή.  Τις χαρακτηρίζω «αβάσιμες» διότι δεν αφορούσαν καθόλου το έργο της. Αντιθέτως, ως επί το πλείστον ασχολούνταν με την προσωπική της ζωή.
Εκείνη την εποχή, η Curie δεχόταν πολλές επικρίσεις εξαιτίας της σχέσης της με έναν φυσικό ονόματι Paul Langevin. Αν και ο ίδιος βρισκόταν σε διάσταση από τη σύζυγό του, οι επικριτές της ισχυρίζονταν ότι «αμαύρωσε το καλό όνομα» του πρώην συζύγου της Pierre Curie. Επιπλέον, παρά την κατάκτηση του βραβείου Νόμπελ για την πρωτοποριακή εργασία της σχετικά με τη ραδιενέργεια, δεν της έδωσαν μια θέση στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών τον Ιανουάριο του 1911 – πιθανότατα επειδή ήταν γυναίκα και άθεη (υπήρξαν φήμες ότι ήταν Εβραία, γεγονός που αποτελούσε σοβαρό ζήτημα για την αντισημιτική Γαλλία).
Σε απάντηση όλων αυτών, ο Einstein εξήρε το έργο της Curie και της έδωσε κάποιες συμβουλές που σίγουρα εξακολουθούν να ισχύουν για οποιονδήποτε βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση ακόμα και σήμερα. Της είπε λοιπόν να «μην ασχολείται με αυτές τις ανοησίες». Ο Einstein ήταν σαφώς μπροστά από την εποχή του, δίνοντάς της τον σεβασμό που της άξιζε και αντιμετωπίζοντάς τη ως ίση.
Παρακάτω παραθέτουμε μεταφρασμένη την επιστολή του Einstein στην Curie την οποία ανακάλυψε ο αστροβιολόγος David Grinspoon και στη συνέχεια δημοσίευσε στην ερευνητική εργασία «Einstein Papers»:

Αξιότιμη κ. Curie,
Μην παρεξηγήσετε την πρόθεσή μου να σας στείλω αυτή την επιστολή. Είμαι όμως τόσο εξοργισμένος με τον τρόπο που σας αντιμετωπίζει το κοινό που θέλω να εκφράσω την άποψή μου γι’ αυτό το θέμα. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι απεχθάνεστε αυτόν τον όχλο, είτε εκδηλώνει με δουλοπρέπεια τον σεβασμό του είτε προσπαθεί να χορτάσει την επιθυμία του για σκάνδαλα! Θέλω να σας εκφράσω τον θαυμασμό μου για την ευφυΐα, την πορεία και την τιμιότητά σας καθώς και το πόσο τυχερός νιώθω που γνωριστήκαμε προσωπικά στις Βρυξέλλες. Όποιοι δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτών των «ερπετών», σίγουρα θα είναι χαρούμενοι που υπάρχουν προσωπικότητες όπως εσείς και ο Langevin. Είστε πραγματικοί άνθρωποι και όσοι σας γνωρίζουν είναι τυχεροί. Αν ο όχλος εξακολουθήσει να ασχολείται μαζί σας, τότε πολύ απλά μην δίνετε σημασία σε αυτά τα ανούσια πράγματα κι αφήστε τα για τα «ερπετά», διότι γι’ αυτά έχουν δημιουργηθεί.
Με φιλικούς χαιρετισμούς σε σας, τον Langevin και τον Perrin,
A. Einstein

ΥΓ: Υπoλόγισα τον στατιστικό νόμο της κίνησης του διατομικού μορίου στο πεδίο ακτινοβολίας του Planck μέσω ενός κωμικού ευφυολογήματος, υπό τον περιορισμό φυσικά ότι η κίνηση της δομής ακολουθεί τους νόμους της μηχανικής. Πάντως, οι ελπίδες μου ότι αυτός ο νόμος ισχύει στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρές.

Ο Einstein ξέρει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάει κι ας μην ανήκει στη σφαίρα της φυσικής. Η Curie απέδειξε ότι η πίστη του σε αυτήν ήταν δικαιολογημένη, αφού αργότερα το 1911 κέρδισε το δεύτερο βραβείο Νόμπελ παρ’ όλες τις «ανόητες επικρίσεις» που δεχόταν. Αυτό λοιπόν ονομάζεται αποφασιστικότητα.
Τι μήνυμα μας περνά το γράμμα του Einstein στην Curie;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

verssprünge

lyrik, kurzprosa & andere worte

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Freiraum

Image, Text, Blog, View & Photography

Sophie forscht, schreibt & werkt

Bücher - Zitate - Musik - Deutsche Literaturkunde - Philosophie - Worte - Ohrensessel-Geschichten - Momentaufnahmen - Bilder

penwithlit

Art, Literature, Poetry, Politics and a little History

HEIDE- UND HEIDJERBLOG

DER ECHTE HEIDJER IST RECHT WORTKARG - "GESCHICHTEN" aus der Lüneburger Heide und manchmal auch weiter weg... Natürlich berichten wir hier auch über "unsere Wölfe" und unter http://tueckchen.wordpress com erinnern wir uns an unsere geliebte kleine Maus

Lebensbilder | Manuela Mordhorst

Bilder & Lebensräume: Intuitive Malerei

mibersite*start

Der absoluten Wahrheit sollte man Mißtrauen

MacCoach

coach me - if you can!

Hingesehen...- ein Bilder-Tagebuch

- Gesammelte Augenblicke von Julie May -

hikeonart

unvernünftige Kunst

UNSER WORThaus

Die entfernte Zärtlichkeit deiner Worte erspürt durch mein Herzfenster.© Chr.v.M.

haushundhirschblog

der notizblock in schräglage

GERDA KAZAKOU

Eine lose Sammlung zur Dokumentation meiner Werke und Gedanken

Ernst Blumenstein's Blog

Gedichte, Geschichten

Αρέσει σε %d bloggers: