Ποιά δύναμη δημιουργεί τους ανέμους;

Το περασμένο καλοκαίρι ταξίδεψα με αεροπλάνο και κατά τη διάρκεια της πτήσης παρακολουθούσα τον πλοηγό στην οθόνη που βρισκόταν μπροστά στο κάθισμά μου. Παρατήρησα λοιπόν πως το αεροπλάνο δεν ακολουθούσε ευθεία γραμμή αλλά καμπύλη. Οπότε μου γεννήθηκε η απορία γιατί συνέβαινε αυτό. Με αρκετή αναζήτηση ανακάλυψα πως αυτό οφείλεται στις δυνάμεις «Coriolis».. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Επειδή η γήϊνη σφαίρα περιστρέφεται, κάθε κίνηση στο Βόρειο ημισφαίριο εκτρέπεται προς τα δεξιά, εάν το κοιτάζουμε από την θέση μας στο έδαφος. (Στο νότιο ημισφαίριο είναι αντίθετα προς τα αριστερά). Αυτή η φαινομενική πλάγια δύναμη είναι γνωστή σαν δύναμη Coriolis. (Ονομάστηκε έτσι από τον Γάλλο μαθηματικό Gustave Gaspard Coriolis 1792-1843). Το φαινόμενο Coriolis είναι λοιπόν η φαινομενική απόκλιση ενός σώματος σε σχέση μέ ένα σύστημα αναφοράς που και αυτό περιστρέφεται (εδώ τον ρόλο αυτόν τον παίζει η Γη). Στην πραγματικότητα το σώμα δεν αποκλίνει από την πορεία του, αλλά απλώς δίνει αυτήν την εντύπωση. Πρέπει όμως εδώ να σημειώσουμε πως επειδή η ταχύτητα περιστροφής κάποιου σημείου στη Γη, εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος, η απόκλιση τελικά εξαρτάται από την περιστροφική κίνηση της Γης και από το γεωγραφικό πλάτος.

Ας θεωρήσουμε αυτόν τον κόκκινο κώνο που κινείται προς τα νότια στην κατεύθυνση της κορυφής του κώνου.
Η Γη περιστρέφεται, ενώ εμείς παρατηρούμε το θέαμα από μια κάμερα τοποθετημένη στο διάστημα. Ο κώνος κινείται κατευθείαν προς το Νότο.
Κάτω, βλέπουμε την ίδια εικόνα με την κάμερα τοποθετημένη πάνω στην Γήινη σφαίρα.

Κοιτάξτε τώρα την ίδια κατάσταση καθώς φαίνεται από ένα σημείο υπεράνω του Βόρειου Πόλου. Εμείς έχουμε σταθεροποιήσει την κάμερα, ώστε αυτή περιστρέφεται με τη Γη. Παρατηρήστε προσεκτικά, και θα δείτε πως ο κόκκινος κώνος σχηματίζει μια καμπύλη προς τα δεξιά καθώς κινείται. Η αιτία που δεν ακολουθεί την κατεύθυνση στην οποία ο κώνος δείχνει είναι, φυσικά, πως εμείς σαν παρατηρητές στρεφόμαστε μαζί με την Γη.

Εδώ, βλέπουμε την ίδια εικόνα, με την κάμερα σταθεροποιημένη στο διάστημα, ενώ η Γη περιστρέφεται.

Η δύναμη Coriolis είναι ένα γνωστό φαινόμενο. Παραδείγματα αυτής της δύναμης υπάρχουν πολλά, τα λάστιχα των αυτοκινήτων που τρίβονται στην μιά πλευρά γρηγορώτερα παρά στην άλλη, οι κοίτες των ποταμών σκάβονται βαθύτερα στη μιά πλευρά παρά στην άλλη. (Ποιά πλευρά εξαρτάται σε ποιό ημισφαίριο είμαστε: Στο Βόρειο ημισφαίριο τα κινούμενα σωματίδια στρέφονται προς τα δεξιά.)
Στο Βόρειο ημισφαίριο ο άνεμος τείνει να περιστραφεί προς την αντίθετη φορά των δεικτών του ρολογιού (καθώς φαίνεται από τα παραπάνω σχήματα) καθώς αυτός προσεγγίζει μια περιοχή βαρομετρικού χαμηλού. Στο Νότιο ημισφαίριο ο άνεμος περιστρέφεται σύμφωνα με την φορά των δεικτών γύρω από περιοχές χαμηλής πίεσης.
Η δύναμη Coriolis την περίπτωση των ανέμων οφείλεται στην περιστροφή της Γης και έχει μέτρο F=2*ω*συνφ. Όπου ω=γωνιακή ταχύτητα περιστροφής της Γης και φ=το πλάτος του τόπου.

Υ.Γ.: όλες οι παραπάνω εικόνες είναι animated. Αν για κάποιο λόγο δεν τις βλέπετε να κινούνται, πατήστε πάνω τους και θα ανοίξουν σε νέα σελίδα.. 😉

Πηγή:https://fasoras.wordpress.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

edu forum

learning is life

MRS. T’S CORNER

https://www.tangietwoods

brianropephotography

To follow this Blog click on the 3 horizontal lines at the top of the page, then click on the blue coloured link that reads Follow BrianRopePhotography

Blog 1957

parole dentro parole

Actu-Prod-Solaire

Actualité Production Solaire

Allexyanna

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough. Albert Einstein

In Pics and Words

Welcome to the Gallery

infuso di riso

perchè nella vita ci sono poche ore più gradevoli dell'ora dedicata alla cerimonia del te pomeridiano (H. James)

Paola Pioletti

Ognuno ha la sua cantina d'anima

Αρέσει σε %d bloggers: