Αξιοσημείωτα – Animus and Anima ~ Emma Jung

 

Animus and Anima ~ Emma Jung

Η Άνιμα και ο άνιμους είναι δυο αρχετυπικές μορφές μέγιστης σπουδαιότητας. Από  τη μια ανήκουν στην ατομική συνείδηση και από την  άλλη  έχουν τις ρίζες τους στο συλλογικό  ασυνείδητο

-Συμπεριφέρονται σαν εσωτερικές προσωπικότητες και παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που λείπουν  από  την εκδηλωμένη, συνειδητή προσωπικότητα. Στον άνδρα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι  θηλυκά και στη γυναίκα αρσενικά.

-Όπως υπάρχουν άνδρες με ξεχωριστή σωματική δύναμη, άνδρες των πράξεων άνδρες των λόγων και  άνδρες σοφοί, έτσι διαφοροποιείται και ο άνιμους, ανάλογα με το ιδιαίτρο στάδιο ανάπτυξης της γυναίκας ή τα φυσικά  χαρακτηριστικά της.

-…υπάρχουν και εκείνες οι οποίες απέτυχαν να ολοκληρωθούν. Εδώ η αρσσενική συμπεριφορά υπερβάλλει και καταβάλλει τη θηλυκή αρχή. Τέτοιες είναι οι  υπερενεργητικές ανελέητες, κτηνώδεις αντρογυναίκες, οι Ξανθίππες, που δεν είναι μόνο δραστήριες, αλλά και επιθετικές.

-Βρισκόμαστε αντιμέτωπες με την ανάγκη να διαγνώσουμε αυτό το μήλο(γνώσης), ανεξαρτήτος αν θεωρούμε καλό να το  φάμε ή όχι, αντιμέτωπες με το γεγονός πως ο παράδεισος της  ενστικτώδους ζωής και της έλλειψης συνείδησης, στον οποίο πολλές από εμάς θα φωλιάζουν ευχαριστημένες με αδάνεια, έχει απωλσθεί για πάντα.

-…ένα ποσό διαθέσιμης ψυχικής ενέργειας, που προορίζεται για πνευματικές λειτουργίες  και απαιτείται να διαθέτει σε αυτές.

-Υπάρχουν πολλές γυναίκες, που όταν  φτάσουν στο επίπεδο όπου βρίσκονται αντιμέτωπες με διανοητικές ανάγκες, λένε: «Θα προτιμούσα να είχα κι άλλο ένα παιδί»

-Πραγματικά, το θρησκευτικό μυστήριο, με τη συμβολική εμπειρία του θανάτου και της αναγέννησης, υπονοεί αυτή τη μυστηριώδη και θαυμαστή διαδικασία μεταμόρφωσης.

-…είναι η γνώση ή η συνείδηση  που υψώνει τον άνθρωπο πάνω από τη φύση. Αλλά αυτό το επίτευγμα τον φέρνει σε μια τραγική θέση ανάμεσα στη ζωώδη και θεϊκή φύση.

-…δεν είναι πλέον παιδί της μητέρας φύσης. Οδηγείται έξω από τον Παράδεισο, αλλά δεν είναι και Θεός, επειδή είναι ακόμη αναπόδραστα δεμένος με το σώμα και τους φυσικούς νόμους, με τον ίδιο τρόπο που ήταν αλυσσοδεμένος στο βράχο ο Προμηθέας.

-Ίσως τα όργανα της αναπνοής να έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το πνεύμα, όπως φαίνεται  από τις λέξεις άνιμους ή πνεύμα και Hauch=(αναπνοή) ή Geist=(πνεύμα) και επομένος  αντιδρούν με ιδιαίτερη ευαισθησία στις διεργασίες του πνεύματος.

-…η κατάσταση φαίνεται από μια άποψη τέλεια, ιδιαίτερα όταν ο άνδρας, ο πνευματικός μεσολαβητής, είναι  ταυτόχρονα ανιληπτός σαν ανθρώπινο ον, με το οποίο έχει η γυναίκα  μια θετική, ανθρώπινη σχέση.

Ένα  αρχέτυπο  σαν αυτό  που αντιπροσωπεύει ο άνιμους δε θα συμπέσει ποτέ πραγματικά με ένα μόνο άνδρα, και μάλιστα η σύμπτωση θα είναι τόσο μικρότερη, όσο  πιο έντονη είναι η ατομικότητα του άνδρα. Η ατομικότητα είναι ουσιαστικά  το  αντίθετο του αρχέτυπου, επειδή αυτό  που είναι ατομική δεν είναι  καθόλου γενικό  αλλά ο μοναδικός συνδυασμός γενικών χαρακτηριστικών.

Όταν η θηλυκή  πλευρά κατακλίζεται και απωθείται από τον άνιμους, παρουσιαζονται  καταστάσεις κατάπτωσης, έλειψης ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για τη ζωή… όσο πιο πλήρης είναι η κατοχή, τόσο δυσκολότερη γίνεται η διάκριση.

-…χωρίς σχέση με ένα άτομο, με βάση το οποίο μπορεί να αναπροσανατολιστεί κανείς, είναι σχεδόν  αδύνατο να απελευθερωθεί από το  δαιμονικό αγκάλιασμα του άνιμους.

-…όταν ταυτίζεται με τη  λογική ή την αρχή του λόγου και δε σκέφτεται ο ίδιος αλλά επιτρέπει να σκέπτεται «εκείνος» για λογαριασμό του. Τέτοιοι άντρες είναι  από τη φύση  τους ιδιαίτερα κατάλληλοι για να  ενσαρκώσουν τον άνιμους μιας γυναίκας.

-Πολύ συχνά η θηλυκή  δραστηριότητα εκφράζεται στην αναπόληση του παρελθόντος… πλέκουμε νήματα λογικών συνδέσεων τα οποία ονομάζουμε συνήθως σκέψη… οδηγεί μόνο στον αυτοβασανισμό.

-…μαγική  δύναμη του πνεύματος που γίνεται λόγος.

-…η πραγματικά δημιουργική ικανότητά του να είναι κάτι  σπάνιο στη  γυναίκα.

-…ο δημιουργικός παράγοντας πηγάζει από το συναίσθημα συνδυασμών με την ενόραση ή τη διαίσθηση μάλλον, παρά από το νου με την  έννοια του λόγου.

-Είναι  έργο του άνιμους να παρέχει το νόημα μάλλον…

-Υπάρχουν πολλά κορίτσια που θα ήθελαν ευχαρίστως να είναι αγόρια. Ένα αγόρι όμως, ή ένας άνδρας που θα ήθελε να είναι κοπέλα, θεωρείται σχεδόν διεστραμμένα.

-Αυτοί είναι λοιπόν, οι δυο μεγάλοι Αδιφάγοι, ο άνεμος στους θεούς και η αναπνοή στους ζωντανούς ανθρώπους…

-…αγκαλιάζοντας το φοβερό τέρας, το κορίτσι καταστρέφει τη δύναμή του με την αγάπη.

– …η μουσική μπορεί να θεωρηθεί σαν αντικειμενική έκφραση του πνεύματος.

Αντιλαμβανόμαστε, ίσως, πως έχουμε παρασυρθεί κάπου μακριά, αλλά δεν ξέρουμε πού. Ακόμη και όταν επιστρέψουμε στον εαυτό μας, δεν μπορούμε να πούμε τί συνέβη στο μεσοδιάστημα.

-…το αρσενικό στοιχείο μέσα της μπορεί να τη βοηθήσει να κατανοήσει έναν άνδρα– και τούτο χρειάζεται  να τονιστεί.

-Οφείλουν να  αποδεχθούν εκείνο που θεωρείται κακύτερης αξίας, αυτό που είναι  αδύναμο, υποτακτικό, παράλογο, δεμένο με τη φύση– με μια λέξη, τη θηλυκότητα.

-…μόνο όταν αυτή η αρσενική οντότητα γίνει  οργανικό τμήμα της ψυχής και επιτελέσει εκεί την ανάλογη λειτουργεία της είναι δυνατόν για μια γυναίκα να είναι πραγματικά γυναίκα με την ανώτερη έννοια. Ταυτόχρονα όντας ο εαυτός της, θα εκπληρώσει το ατομικό ανθρώπινο πεπρωμένο της.

-«…Φεύγα από το υπαρκτό , σε χώρες μακρινές,
δίχως σύνορα, χώρες φαντασμάτων.
Σε τούτες από καιρό  λείπεις χαρά.
Σαν σύννεφα λεπτά
γλιστράνε τα φαντάσματα. Βγάλε το κλειδί,
διώξε το σκιώδες πλήθος…»(Φάουστ.Γκαίτε)

λύτρωση έρχεται με την αναγνώριση και την αφομοίωση αυτών των άγνωστων στοιχείων της ψυχής.

-Επειδή κατέχουν, όπως και οι γυναίκες – κύκνοι, το χάρισμα της προφητείας και τη γνώση των πραγμάτων της φύσης, ονομάζονται «wisiu wip»(σοφές γυναίκες)

-Η κατάκτηση  μιας γυναίκας με λίγο- πολύ βίαιο τρόπο, είναι καθαρό σημάδι πως η ερωτική στάση του άνδρα βρίσκεται σε ένα εντελώς πρωτόγονο στάδιο.

-Πραγματικά, η  υπερβολική ευθιξία που μπορούμε να συναντήσουμε σε σταθερούς κατά τα άλλα, άνδρες, είναι ένα σημάδι ανάμειξης της άνιμα.

-Τούτα τα πλάσματα είναι απλώς μη λογικά, καλά και κακά, βοηθητικά και βλαπτικά, θεραπευτικά και καταστρεπτικά, σαν τη φύση της οποίας άλλωστε αποτελούν τμήμα.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Obbverse

A touch of whimsy. Why not?

Profusión Real Estate

Te mostramos tu hogar

Zeit der Reife

Meine Bilder, Gedanken und Emotionen

Natis Gartentraum

Alles rund um den Garten, Ausflüge und mehr

The daily addict

The daily life of an addict in recovery

In Pursuit of My First Love

Returning to the First Love

Daily Inspiration - Lisa's Thoughts

Living Your Life—God’s Word—Application Series

Min Vardag med allt vad det innebär...

Livet och allt som hör dit. #postkontusionelltsyndrom # #chrochet #palettblad #virka #sticka

Αρέσει σε %d bloggers: