Τι είναι οι προεξοχές στην άκρη του ήλιου;

Εντυπωσιακές προεξοχές μπορούν να εμφανιστούν πολλές φορές στην άκρη του ήλιου. Φωτογραφία που λήφθηκε στη Γερμανία στις 1 Ιουνίου 2003 με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο και κάμερα.

Μια ηλιακή προεξοχή που αποτελείται από ηλιακό πλάσμα, ακριβώς πίσω από το χείλος του Ήλιου, αναπτύχθηκε και στροβιλίζεται για πολλές ώρες, για να σκάσει στη συνέχεια μακριά στο διάστημα μετά από χρονικό διάστημα περίπου μίας ημέρας, στις 19 Νοεμβρίου 2012. Αόρατα μαγνητικά πεδία, ως επί το πλείστον πάνω από αυτή την περιοχή, είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτό το φαινόμενο. Τέτοια γεγονότα είναι αρκετά κοινά, αλλά με προβολές σαν κι αυτή, είναι ευκολότερο να δούμε τη δυναμική του πλάσματος πιο ξεκάθαρα. (NASA/SDO/GSFC) ~Aπό :http://lifegoesthrough.blogspot.gr/2013/04/blog-post_28.html

Τι είναι οι προεξοχές στην άκρη του ήλιου;

Οι ηλιακές προεξοχές είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του Ήλιου. Είναι δομές που συμβαίνουν πάνω από τη φωτόσφαιρα του Ήλιου. Είναι ένα νέφος από ηλιακό ιονισμένο αέριο που συγκρατείται πάνω από την επιφάνεια του ήλιου με τη βοήθεια του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Μπορεί να φτάσουν πάρα πολύ ψηλά, μέχρι και το στέμμα (το στρώμα πάνω από τη χρωμόσφαιρα και χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη φωτόσφαιρα) με ταχύτητες έως και 100 km/sec.

Μια ήρεμη προεξοχή μπορεί και να διαρκέσει περίπου ένα μήνα, ενώ μπορεί να εκραγεί δημιουργώντας τη Στεφανιαίες Εκρήξεις Μάζας ή CME, στέλνοντας καυτό αέριο στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι οι βίαιες εκρήξεις που μπορούν να εκσφενδονίσουν μεγάλες μάζες ηλεκτρισμένου αερίου, πλάσμα, προς τη Γη. Οι Στεφανιαίες Εκτινάξεις Μάζας είναι αρμόδιες για τα πολικά σέλη και μπορούν να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τους δορυφόρους.

Αν και οι προεξοχές είναι πολύ καυτές φαίνονται σαν σκοτεινά νήματα όταν τις βλέπουμε κόντρα στον ήλιο, επειδή αυτές είναι λίγο πιο ψυχρές από την επιφάνεια. Το μέγεθος των προεξοχών είναι πολύ μεγαλύτερο από τη Γη, που μπορεί εύκολα να χωρέσει κάτω από μια τέτοια προεξοχή.

Οι προεξοχές συνήθως εμφανίζονται κοντά σε περιοχές όπου έχουν δραστηριότητα οι ηλιακές κηλίδες και γι’ αυτό συνδέονται με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου. Οι προεξοχές τείνουν να βρίσκονται στα όρια περιοχών που έχουν αντίθετη μαγνητική πολικότητα. Η τοξοειδής ροή του υλικού και η ικανότητά τους να παραμένουν επί μέρες συνδέονται με τις μαγνητικές δυνάμεις που δρουν στα φορτισμένα σωματίδια στους βρόχους. Θεωρείται ότι οι σφοδρές εκρηκτικές προεξοχές, που καμιά φορά παρατηρούμε, συσχετίζονται με αντίστοιχες ξαφνικές μεταβολές στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου.

Πηγή:http://physics4u.gr


One response to “Τι είναι οι προεξοχές στην άκρη του ήλιου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

JucelinoLuz

Ambientalista, ativista, , influenciador , escritor , orientador espiritual

GameFreniacs

ΓΙΑ ... ΤΡΕΛΟΥΣ GAMERS

Ray

Poetry Literature And Lifestyle

Develop. Inspire. Transform.

Poetry, writings, reflections, and contemplations on life, love, education, leadership, and personal and professional development.

Dreams from a Pilgrimage

Now we see through a glass, darkly

Love13Reading

FOR READERS AND ASPIRING WRITERS

Movies, Films & Flix

Pretentiousness is our forte. Awesomeness is our goal.

Hands on Bowie & Jimi

You know, it's cool for cats.

Αρέσει σε %d bloggers: