Έρευνα – Γιατί το Γέλιο Είναι το Καλύτερο Φάρμακο

Όπως συμβαίνει και με το χαμόγελο, αν ενσωματώσετε το γέλιο στη συμπεριφορά σας, θα προσελκύσετε φίλους, θα βελτιώσετε την υγεία σας και θα ζήσετε περισσότερα χρόνια. Όταν γελάμε, κάθε όργανο του σώματος επηρεάζεται θετικά. Η αναπνοή μας γίνεται πιο γρήγορη, πράγμα που εξασκεί το διάφραγμα, τον λαιμό, το στομάχι, το πρόσωπο και τους ώμους.

Το γέλιο αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα, πράγμα που όχι μόνο θεραπεύει και βελτιώνει την κυκλοφορία, αλλά και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κοκκινίζουν όταν γελούν. Το γέλιο μπορεί επίσης να κατεβάσει την πίεση, να διαστείλει τις αρτηρίες, να ανοίξει την όρεξη και να κάψει θερμίδες.

Ο νευρολόγος Χένρι Ρούμπενσταϊν ανακάλυψε ότι ένα λεπτό τρανταχτού γέλιου μπορεί να προσφέρει 45 λεπτά επακόλουθης χαλάρωσης. Ο καθηγητής Γουίλιαμ Φράι του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ αναφέρει ότι 100 γέλια προσφέρουν στο σώμα τα οφέλη αεροβικής άσκησης, που ισοδυναμεί με δέκα λεπτά κωπηλασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, από ιατρικής άποψης, ένα καλό γέλιο σας κάνει τόσο καλό.

-Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο σοβαρεύουμε.
Ένας ενήλικας γελά κατά μέσον όρο 15 φορές τη μέρα,
ενώ ένα παιδί προσχολικής ηλικίας 400.

Γιατί Πρέπει να Παίρνετε το Γέλιο στα Σοβαρά

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που γελούν ή χαμογελούν, ακόμα κι αν δεν νιώθουν ιδιαίτερα ευτυχισμένοι, κάνουν τη «ζώνη ευτυχίας» στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους να πλημμυρίζει ηλεκτρική δραστηριότητα.

Σε μία από τις πολυάριθμες μελέτες του πάνω στο γέλιο, ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον, καθηγητής της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γουι-σκόνσιν, συνέδεσε εθελοντές με έναν εγκεφαλογράφο που μετρούσε τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων ενώ τους έδειχνε κωμωδίες. Το χαμόγελο έκανε τη ζώνη ευτυχίας στον εγκέφαλο να καταγράφει υψηλή δραστηριότητα. Απέδειξε έτσι πως χαμόγελα και γέλια που προκαλούνται τεχνητά μπορούν να προκαλέσουν αυθόρμητη ευτυχία.

Ο Αρνί Καν, καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ανακάλυψε πως το χιούμορ μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος. Ο Καν έκανε ένα πείραμα με ανθρώπους που παρουσίαζαν πρώιμα συμπτώματα κατάθλιψης. Δύο ομάδες παρακολουθούσαν ταινίες στο βίντεο. Η ομάδα που έβλεπε κωμωδίες παρουσίασε μεγαλύτερη βελτίωση από εκείνη που έβλεπε μη χιουμοριστικές ταινίες. Ανακάλυψε επίσης πως όσοι πάσχουν από έλκος κατσουφιάζουν περισσότερο από τους άλλους.

Αν πιάσετε τον εαυτό σας να ζαρώνει το μέτωπο, μάθετε να τοποθετείτε την παλάμη πάνω στο μέτωπο σας την ώρα που μιλάτε για να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια.

Πώς Θεραπεύει το Χιούμορ

Το γέλιο ενεργοποιεί τα φυσικά παυσίπονα του σώματος και τις ουσίες που προκαλούν ευεξία και ονομάζονται ενδορφίνες, ανακουφίζοντας έτσι το άγχος και θεραπεύοντας το σώμα.Όταν οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο Νόρμαν Κάζινς έπασχε από την εκφυλιστική ασθένεια αγκυλοσπονδυλίτιδα, του είπαν πως δεν θα μπορούσε πια να αυτοεξυπηρετείται και θα ζούσε μέσα σε τρομερούς πόνους πριν πεθάνει. Ο Κάζινς έπιασε δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο και νοίκιασε κάθε κωμική ταινία που μπορούσε να βρει: τους Αδελφούς Μαρξ, το Μια Τρελή Πτήση, το Τρίο Στοντζες κ.λπ. Τις έβλεπε και τις ξανάβλεπε, γελώντας όσο πιο πολύ και όσο πιο δυνατά μπορούσε. Μετά από έξι μήνες αυτής της αυτοθεραπείας γέλιου, οι γιατροί ανακάλυψαν έκπληκτοι πως είχε θεραπευθεί εντελώς από την αρρώστια του!

Αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα οδήγησε τον Κάζινς να γράψει το βιβλίο »Ανατομία μιας Ασθένειας», και πυροδότησε μια μαζική έρευνα σχετικά με τη λειτουργία των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι χημικά τα οποία απελευθερώνει ο εγκέφαλος μέσα στο αίμα όταν γελάμε. Έχουν παρόμοια χημική σύνθεση με τη μορφίνη και την ηρωίνη, και ηρεμούν το σώμα, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι χαρούμενοι άνθρωποι σπάνια αρρωσταίνουν και αισθάνονται άσχημα, ενώ αυτοί που παραπονιούνται συνεχώς αρρωσταίνουν συχνά.

Γελάστε μέχρι να δακρύσετε

Το γέλιο και το κλάμα συνδέονται στενά τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που κάποιος σας είπε ένα ανέκδοτο το οποίο σας έκανε να λυθείτε από τα γέλια έτσι ώστε με δυσκολία να μπορείτε να ελέγξετε το σώμα σας. Πώς αισθανθήκατε μετά; Νιώσατε μια ελαφριά ανατριχίλα, σωστά; Ο εγκέφαλος σας απελευθέρωσε ενδορφίνες μέσα στον οργανισμό σας και σας πρόσφερε αυτό που κάποτε ονομαζόταν «φυσικό ντοπάρισμα», αφού είναι η ίδια εμπειρία που έχουν και οι τοξικομανείς όταν παίρνουν τη δόση τους.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να γελάσουν με τα προβλήματα της ζωής συχνά στρέφονται στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά για να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα που προκαλούν οι ενδορφίνες μέσω του γέλιου. Το αλκοόλ χαλαρώνει τις αναστολές και επιτρέπει στους ανθρώπους να γελούν περισσότερο, κάτι που απελευθερώνει ενδορφίνες. Γι’ αυτό οι περισσότεροι αισιόδοξοι άνθρωποι γελούν πολύ όταν πίνουν, ενώ οι δυστυχείς γίνονται ακόμα πιο μελαγχολικοί ή και βίαιοι.

Ο Πολ Έκμαν ανακάλυψε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους μας ελκύουν τα χαμογελαστά και γελαστά πρόσωπα είναι επειδή μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα. Στη θέα ενός χαμογελαστού προσώπου χαμογελάμε κι εμείς, κι αυτό απελευθερώνει ενδορφίνες στον οργανισμό μας. Αν σας περιβάλλουν δυστυχισμένοι και κατσούφηδες άνθρωποι, το πιθανότερο είναι πως θα αρχίσετε κι εσείς να μιμείστε τις εκφράσεις τους και να καταθλίβεστε περισσότερο.

Το Δωμάτιο του Γέλιου

Στη δεκαετία του 1980, αρκετά αμερικανικά νοσοκομεία εισήγαγαν την ιδέα του «Δωματίου Γέλιου». Βασισμένοι στις εμπειρίες του Νόρμαν Κάζινς και άλλες έρευνες σχετικά με το γέλιο του δρος Πατς Άνταμς, δημιούργησαν ένα δωμάτιο γεμάτο με βιβλία ανεκδότων και κασέτες με κωμωδίες, ενώ καλούσαν συχνά κωμικούς και κλόουν.

Οι ασθενείς περνούσαν από εκεί για 30 έως 60 λεπτά κάθε μέρα. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό – δραματική βελτίωση στην υγεία των ασθενών και συντομότερος μέσος χρόνος νοσηλείας για κάθε ασθενή. Τα Δωμάτια του Γέλιου οδήγησαν επίσης σε μείωση των παυσίπονων όσων ασθενών τα είχαν ανάγκη, ενώ οι ασθενείς έγιναν πιο συνεργάσιμοι. Τώρα πια μπορούμε να πούμε ότι η ιατρική κοινότητα παίρνει το γέλιο στα σοβαρά.

Συνοψίζοντας,όταν χαμογελάτε σε κάποιον, σχεδόν πάντα αυτός θα σας ανταποδώσει το χαμόγελο, γεγονός που προκαλεί θετικά συναισθήματα και στους δυο σας, εξαιτίας του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος. Οι μελέτες έχουν δείξει πως οι περισσότερες συναντήσεις εξελίσσονται πιο ομαλά, διαρκούν περισσότερο, έχουν πιο θετικά αποτελέσματα και βελτιώνουν εντυπωσιακά τις σχέσεις, όταν χαμογελάτε και γελάτε τόσο συχνά, ώστε να σας γίνει συνήθεια.

Υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι τα χαμόγελα και το γέλιο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν το σώμα να αντισταθεί στις ασθένειες, προωθούν ιδέες, διδάσκουν καλύτερα, προσελκύουν περισσότερους φίλους και παρατείνουν τη ζωή. Το χιούμορ είναι θεραπευτικό.

Η Γλώσσα του Σώματος-Εκδόσεις Έσοπτρον

Πηγή:http://www.stixovoli.com


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Das Vergessene

la forgesita

Gottes Bilderbuch

Gedichte und Poesie von Gisela Seidel über Gott und die Welt

Tour the Globe 🌍

The world is a book, those who don't travel read only a page. Join us now in this online tour of the world

Blog Femme & Infos

Anita Blogue

SPIRITUEEL Boeddha

INFORMATIE OVER HET LEVEN EN DAT WAT EEN MENS SOMS NODIG HEEFT

Prethink

A BlogBrothers Site

P N C O

Mostly photography, with the occasional philosophical contemplation

Sobre Monstruos Reales y Humanos Invisibles

El rincón con mis relatos de ficción, humor y fantasía por Fer Alvarado

Adventure is out there

A love story that meets travel and nature

Αρέσει σε %d bloggers: