Αξιοσημείωτα – Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά ~ Irvin Yalom & Ginny Elkin

white_marble_sea_mountain

photo by GTsik

Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά ~ Irvin Yalom & Ginny Elkin

-…μια  πιθανή  εγγενής περίσσεια άγχους και σεξουαλικής έντασηςδεν ισοδυναμεί με τον πυρήνα της προσωπικότητάς της.

-…ποτέ όμως δεν μπορεί να πει τίποτα θετικό για τον εαυτό της, αφού κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε την αντίδραση: «Η καημένη η Τζένη είναι αξιολύπητη» και μέσα της υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κομμάτι που επιζητεί  ακριβώς αυτή την αντίδραση

Νόμιζα πως ήμουνα πάντα ειλικρινής στο να λέω ό,τι σκέφτομαι, τελικά όμως στην πραγματικότητα δεν ήμουνα παρά το πάνω πάνω μέρος του άνθους, ποτέ δεν σύρθηκα κάτω απ΄το χώμα και δεν ξεχώρισα τις ρίζες.

-Της λέω πως δεν μπορεί ούτε να με κοιτάζει στα μάτια χωρίς να γεμίσει από αισθήματα, επομένως και η αδειοσύνη ένας μύθος είναι.

-Είδα την μητέρα της από πάρα πολλές απόψεις σαν μια μηχανή πρόκλησης ενοχής.

-Νιώθω πως όταν μιλάς για κάποιον σ΄έναν άλλον τους προδίδεις. Μάλλον περισσότερο απ΄όλους προδίδω τον εαυτό μου, αφού πάντα λέω πράγματα για τον εαυτό μου.

-Ε λοιπόν οποιοσδήποτε άντρας θα εγκατέλειπε μια γυναίκα που δείχνει μόνο επιφάνεια.

Πίσω από κάθε μάρτυρα κρύβεται μια στρίγκλα.

-…την πρώτη φορά που συναντάς κάποιον αντιλαμβάνεσαι τα πάντα για κείνον, κι ότι από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα σβήνεις λίγο λίγο αυτές τις ορθές εντυπώσεις– Νίτσε

-…με το να μην αγγίζεται, με το να παραμένει σαν απονεκρωμένη, καταφέρνει να με ελέγχει, όπως ενδεχομένος καταφέρνει με την ψυχρότητά της να ελέγχει τον Καρλ.

-Είναι πιο εύκολο να σε πατάνε παρά να είσαι εσύ εκείνος που πατάει τους άλλους.

Αν μπορούσα να παραδεχτώ πως ο Καρλ έχει ορισμένα πράγματα που δεν μ΄αρέσουν κι άλλα πράγματα που τ΄αγαπάω, τότε δεν θα προσπαθούσα να τα σκοτώσω όλα μαζί.

Μη μιλώντας για τον πόνο που νιώθει, απομακρύνει τον εαυτό της ακόμα περισσότερο από κείνον…

-Όπως κι αν αισθάνομαι, μπορώ να ξαναζωντανέψω πλήρως, μόνο και μόνο επειδή με προσέχουν.

…για να πληρώσω τον άλλον με το ίδιο νόμισμα, απονεκρώνομαι και γίνομαι καταθλιπτική, κι έτσι  καταφέρνω να κάνω τους άλλους να νιώσουν ένοχοι…

-…κατέστησα φανερό κάτι το οποίο εκείνη έκανε συγκαλυμμένα κι έτσι του αφαίρεσα τη δύναμή του, γιατί για να λειτουργήσει έπρεπε να παραμένει ασυνείδητο.

-Της είπα πως έπασχε από τη νόσο της υπερβολικής συνειδητότητας και παραδέχτηκε πως πάντα παρατηρούσε τον εαυτό της σχολαστικά. Ως τώρα αποτελούσε πολύ περισσότερο μέλος του κοινού παρά  μέλος του θιάσου.

-Ή άλλαξε την κατάσταση ή σταμάτα να παραπονιέσαι …

-..οι άνθρωποι μπορεί να είναι  πολύ διαφορετικοί κοινωνικά, αλλά όταν σχετίζονται στενά ο ένας με τον άλλον, είναι ανάγκη συνήθως να συζητούν για τα πολύ προσωπικά τους θέματα, εκτός αν τους απασχολεί τόσο πολύ η επιβίωση ή αν δουλεύουν μαζί οπότε σχετίζονται με προσωπικό τρόπο χωρίς να μιλάνε γι΄αυτό.

Η ορθολογική γραμμή με διαλύει, είμαι μάλλον ένας φαύλος κύκλος σε σχήμα χαμόγελου.

-…φαίνεται  να την έχει γραμμένη και θέλω να βρω τρόπο να τη σώσω απ΄αυτόν τον άντρα ή τουλάχιστον  να τη βοηθήσω ν΄αλλάξει τη σχέση  τους  έτσι που να είναι πιο βιώσιμη για κείνη.

-Βλέπετε, δεν μ΄ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι συζητήσεις όσο τα συναισθήματα που γεννούν. Τα δάκρυα είναι πολύ πιο εύκολα απ΄την εξυπνάδα που κρύβεται πίσω τους.

-Ποτέ δεν θα καταφέρεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, παρά μόνο σαν αντιληφθείς ότι μπορείς εσύ η ίδια  να βγεις από μια κατάσταση, ότι έχεις λόγο.

-Είναι σαν να φέρνει το δικό της γκρίζο σκηνικό  και να το  στήνει πολύ επιδέξια μέσα στα πρώτα λεπτά της ώρας.

-…η ανικανότητα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με τη μη ύπαρξη οργασμού…

-…οι νεαροί Εβραίοι είναι πιο ευαίσθητοι και πιο συγκρουσιακοί στο θέμα του σεξ και θέλουν πολύ να ευχαριστήσουν την κοπέλα εξαιτίας των δικών τους ειδικών συγκρούσεων με τις Εβραίες μάνες.

-Οι αρρώστιες του, είτε έχουν τις ρίζες τους στην ψυχή είτε στο σώμα, έχουν την τάση να μπλοκάρουν τη ζωή μας και να  σπάζουν όλα μας τα σχέδια.

-…όσο περισσότερο είναι σε θέση να τον αντικρούσει  τόσο εκείνος θα την εκτιμήσει ως χωριστό  πρόσωπο.

-Είπα «σε κανέναν δεν αρέσει να είναι με κάποιον γλυκανάλατο.»

απολαμβάνει το γεγονός πως άλλοι υποφέρουν, ενώ εκείνη βρίσκεται στα πάνω της.

-…έχει ορισμένα σοβαρά προβλήματα ταυτότητας και μια αμείλικτη αγωνία να γίνει ο άνθρωπος που πιστεύει ότι περιμένουν οι γονείς του να γίνει.

-…κατάλαβε εύκολα πως πληρώνει ένα τίμημα για να επιβάλλει τα δικά του μέτρα και σταθμά στην Τζίννυ – εκείνη συνθλίβει κομμάτια της που θα του άρεσε να τα βλέπει.

-Όλοι οι δικοί του στόχοι ήταν εκείνος και όλοι οι δικοί μου ήταν εμείς.

-…προσπαθούσαμε να θυσιάσουμε τα μεγαλύτερά μας συναισθήματα, μέσα στα κουτάκια των μικρότερων σημείων ενόχλησης

-Πάντα υπεύθυνα πως αν εγώ αποσυρόμουν και απέκλεια τους άλλους, εκείνοι θα σφυροκοπούσαν για να μπουν, αντίθετα τώρα νομίζω πως τις περισσότερες φορές σε αποκλείουν εκείνοι.

-Από τη μια θα ένιωθα ένα είδος φρίκης στην προοπτική να είμαι αναγκασμένος ν΄αντιμετωπίσω πάλι μόνος τη ζωή από την άλλη όμως αισθάνομαι παγιδευμένος, γιατί νομίζω πως αν αφήσω την Τζίννυ, αυτό θα τη  συνθλίψει, πως έπειτα απ΄όλον αυτόν τον καιρό μαζί κι αφού της επέτρεψα να χτίσει τις μέρες της γύρω από μένα, θα ήταν απαίσιο και απάνθρωπο να την αφήσω μόνη… επίσης φοβάμαι τί θα συμβεί μέσα στο δωμάτιο όταν θα έχω φύγει.

-…το να ζουν δυο άνθρωποι μαζί, επειδή φοβούνται να ζήσουν χωριστά είναι πολύ αδύναμο θεμέλιο για μια σχέση και το είπα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μπορεί να έχει διάρκεια κάτι που είναι χτισμένο σε τόσο αδύναμες βάσεις…

-Χρειάζεται να παραμένει άρρωστη για να με κρατήσει

-…πληρώνει πολύ ακριβό τίμημα για την προσποιούμενη αδιαφορία του και για τη φαινομενική έλλειψη ανησυχίας του – το τίμημα είναι η απόσταση, η απόσταση από τους άλλους κι από τη δική του αγάπη για τους άλλους.

-Αν είναι σε θέση να κυριαρχήσει στους άλλους, χάνει το ενδιαφέρον του γι αυτούς και τους ξεγράφει. Εκείνοι όμως που τον δυσκολεύουν είναι οι άνθρωποι που η γνώμη τους τον απασχολεί.

-…ήταν δεμένος μαζί της από τύχη, την πιο ανεπαρκή συγκολητική ουσία για την ένωση δυο ανθρώπων.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια γενική πρόβα, ο θεραπευόμενος πρέπει να μπορεί να μεταφέρει τους νέους τρόπους, που συμπεριφέρεται ενώπιον του θεραπευτή στον έξω κόσμο του, στους ανθρώπους που μετράνε πολύ στη ζωή του.

-Είναι αδύνατο να διασφαλίσεις την ενήλικη αγάπη μέσα από τον παιδιάστικο τρόπο και την ταπεινότητα...

Πνίγεις τον άνθρωπο που θα γινόσουν, έχεις καταδικάσει το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού σου σε έναν πρόωρο τάφο.

-…έλπιζα να της αποδείξω πως οι φόβοι της ήταν φανταστικοί και να τη βοηθήσω προοδευτικά να μετατρέψει περισσότερες επιθυμίες της, μέσα από τη βούληση σε πράξη.

-…σπάνια επέτρεπε στη βούλησή της ν΄αναδυθεί, γιατί φοβόταν πως ήταν μια πύρινη οργή, πως θα επέφερε απώλεια ελέγχου εκτεταμένα αντίποινα και απόρριψη.

Αν τα δίνει όλα σε όλους κάθε φορά, τότε δεν μένει τίποτα για τον εαυτό σου.

Η γνώση παρέχει το πρώτο σκαλί προς την αυτοκυριαρχία

-…ενώ λίπανα το έδαφος, ήμουν η μαία  στη γέννηση της βούλησης.

Τα καθημερινά γεγονότα αναλώνουν την ενέργειά σου, καθυποτάσσουν τη βούλησή σου μόνο όταν πραγματικά πιστεύεις πως τα γεγονότα αυτά είναι κεντρικά για την ύπαρξή σου

Τίποτα δεν συμβαίνει, τίποτα δεν υπάρχει, ώσπου να το δημιουργήσεις εσύ. Πώς λοιπόν γίνεται να σε  ελέγχει ένα γεγονός ή ένα πρόσωπο;

-Κάνε αυτό που σου λέω εγώ, αλλά κάν’ το για σένα!

Σύμπτωση – καλό όνομα για άλογο που κερδίζει μια φορά στις τόσες αλλά κυρίως χάνει.

-Έβαλα όλη μου την ψυχή στην αναμονή και παρακολουθούσα κάποιον άλλο να κινεί τα νήματα.

Η σκέψη είναι προοδευτική, προεκτείνεται.

-Όσο για την φαντασίωση, είναι νεκρή φύση σκέψης ξέρεις ότι ποτέ δεν πρόκειται να κάνεις κάτι για τα οράματά σου. Είχα συνηθίσει ν΄αφήνω τους άλλους να διαχειρίζονται την πραγματιστική πλευρά της ζωής, ενώ εγώ έγινα μια διάνοια κατ΄εφαπτομένη.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

JoeFlash

Joe Flash was an entertainer many decades ago in the era of Wimbo the Wonderdog and the Children of the Lost Planet. Many careers later he lives on and reflects on a much changed world. But some things never change, do they?

From The Funeral Birds To As The Crow Flies

The ongoing journal of a Gothic storyteller and nature lover.

Mágica Mistura

Espaço poético, rotineiro e alternativo

Photear

To make photos of someone or something (Spanglish)

Costa de Souza

Caricatura | Ilustração

Spirituelle

Lebensberatung

Αρέσει σε %d bloggers: