Αξιοσημείωτα – Να σου πω μια ιστορία – Χόρχε Μπουκάι

bykay.jpg

Να σου πω μια ιστορία – Χόρχε Μπουκάι

-Ζούμε πιστεύοντας ότι «δεν μπορούμε» να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, απλώς επειδή μια φορά, πριν από πολύ καιρό όταν ήμασταν μικροί , προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε.

-…ο μόνος τρόπος να κατανοήσεις ένα συμβάν χωρίς να το ζήσεις άμεσα , είναι μέσω μιας  εσωτερικής συμβολικής αναπαράστασης του γεγονότος

-…δεν είναι το βυζί που σε τρέφει. Είναι το γάλα!

-Είναι πολύ πιθανό ένας «πεφωτισμένος» ουτοπικός άνθρωπος, ευφυής και ακέραιος να μην οργιζόταν ποτέ.

-…πρέπει να σ’ εκτιμήσει ένας αληθινός ειδικός. Γιατί  στη ζωή σου γυρίζεις εδώ κι εκεί ζητώντας να εκτιμήσει ο καθένας την πραγματική σου αξία;

-…αξίζει μόνο ότι  επιτυγχάνεται με κόπο.

-…κάθε φορά που συναντάς  ανθρώπους που κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους, μην τους μισείς. Αρκετά προβλήματα έχουν με τον εαυτό τους.

Ένας νευρωτικός δεν χρειάζεται  ένα ψυχοθεραπευτή να τον κουράρει ούτε ένα πατέρα να τον φροντίζει. Το μόνο που χρειάζεται είναι  ένα δάσκαλο να του δείξει σε ποιο σημείο του δρόμου χάθηκε.

Όταν κατέχουμε κάτι  και γινόμαστε εξαρτημένοι σκλάβοι  του, τότε ποιος ανήκει σε ποιόν, Ντέμιαν;  Ποιος έχει ποιόν;

Μίζερος μπορεί να είναι αυτός που στερείται – ή νομίζει ότι στερείται – τα απαραίτητα. Είναι αυτός που χρειάζεται  αυτό που δεν έχει, για  να πάψει  να είναι μικροσκοπικός. Είναι  ο δύστυχος φουκαράς  που δεν μπορεί να δει άλλες επιθυμίες πέρα από τις δικές του.

-Προσωπικά, αμφιβάλλω αν κάποιος μπορεί να αποκτήσει ικανοποιητική αυτογνωσία ώστε να μεταβάλει  τη θεώρηση της ζωής του, μια αρρωστημένη στάση του, ή το λόγο  για τον οποίο  ο πάσχων προσέφυγε στη ψυχανάλυση.

Οφείλεις να ξέρεις ότι δεν οφείλεις τίποτα απολύτως.

-Τις απαντήσεις θα  τις έβρισκα σ’ εμένα.

Η σχισμή  της γέννας και το φέρετρο είναι δυο μέρη  σχεδιασμένα για ένα και μόνο άτομο. Κι αυτό Ντέμιαν, σημαίνει για μένα ότι γεννιόμαστε μόνοι και πεθαίνουμε μόνοι.

-Πρέπει να καταλάβεις ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει το δρόμο  στη θέση σου. Αυτό είναι  σημαντικό. Όπως επίσης, να γνωρίζεις ότι ο δρόμος είναι πιο αποδοτικός αν τον κάνεις με παρέα.

-Κανένας δεν πέθαινε στην πείνα γιατί ο ένας τάϊζε τον άλλο!

-…πρέπει  να ξέρεις  πότε ο άλλος νιώθει  ανεπιθύμητος, αποκλεισμένος  και περιφρονημένος. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Ίσως τελικά να  πληγώσεις τους άλλους» για να μην ανακατέψεις τα πράγματαΊσως να καταστρέψεις τις σχέσεις σου στήνοντας σύνορα.»

Για να πετάξεις πρέπει  ν’ αρχίσεις να ριψοκινδυνεύεις. Αν δε θέλεις να το κάνεις καλύτερα να συμβιβαστείς και να μείνεις για πάντα στο περπάτημα.

-Εφόσον ήταν άγνωστος, απελευθερωνόταν από την υποχρέωση  να είναι  κάτι συγκεκριμένο.

-Η ύπαρξή του  δεν εξαρτιόταν από τους άλλους. Είχε ανακαλύψει ότι έπρεπε  να μείνει ολομόναχος για να μπορέσει να βρει τον εαυτό του.

Όσο δεν έχεις  συνείδηση  της εξάρτησής  σου  από το βλέμμα των άλλων , ζεις τρέμοντας πως μπορεί να σ’ εγκαταλείψουν  και , όπως όλοι μας έμαθες να φοβάσαι γι’ αυτό.

Ένας  θεωρητικά υψηλός σκοπός μπορεί να αποτελεί κίνητρο για την απογείωση , όπως επίσης μπορεί να χρησιμεύσει  και ως δικαιολογία για όσους σέρνονται.

Ο κουφός πάντα νομίζει  ότι όσοι χορεύουν  είναι τρελοί.

Αν ό,τι  βλέπεις ταιριάζει «γάντι» με την πραγματικότητα που περισσότερο σε βολεύειτότε μην πιστεύεις  στα μάτια σου!

-…ο μόνος  σας στόχος  είναι να βλάψετε όποιον σκέφτεται  διαφορετικά.

-Πάντοτε κάτι  μας λείπει για να νιώσουμε  ικανοποιημένοι και μόνο  αν είσαι  ικανοποιημένος μπορείς να απολαύσεις όσα έχεις.

-Γιατί , άλλο το να παραδέχεσαι και άλλο το να συμβιβάζεσαι.

Ό,τι σου κάνει  καλό , είναι θεραπευτικό.

-…εκτίμηση γι’ αυτό που έχεις , και η δυνατότητα  να το απολαύσεις με βάση αυτό που είσαι.

Υπάρχουν μονάχα στιγμές πληρότητας και εκείνοι που δεν το ξέρουν κι επιμένουν να θέλουν να ζουν  διαρκώς, θα μείνουν καταδικασμένοι στον γκρίζο  και επαναληπτικό βηματισμό της καθημερινότητας.

-Αυτός  είναι ο δρόμος του Διογένη. είναι ο δρόμος του αυτοσεβασμού που λέει  να υπερασπίζουμε την αξιοπρέπειά μας πάνω από τις ανάγκες μας για επιβεβαίωση.

-Νομίζω  ότι η αξιοπρέπειά μας – ο αυτοσεβασμός, όπως σου είπα κι άλλοτε, είναι τόσο  πολύτιμο αγαθό , που αν πληρώνουμε με αυτό, πάντα πληρώνουμε ακριβά.

Απληστία και σπατάλη , τα δυο άκρα του ίδιου λάθους.

-Δεν μπορείς να δεις το φως  διότι , για να  αντιληφθείς  το φως, χρειάζεσαι  και το σκοτάδι. Κατάλαβες; Τα πράγματα υπάρχουν μόνο όταν υπάρχει και το αντίθετό τους.

-Συχνά λέγεται ότι αυτοί που  νιώθουν ανώτεροι  και προσπαθούν  να το αποδείξουν συχνά θεωρούν τον εαυτό τους πολύ κατώτερο.

Ο ψεύτης έχει  ήδη  κρίνει και  καταδικάσει  τον εαυτό του. Το πιάνεις; Ο ψεύτης κρύβεται  από την ίδια του την κρίση, από την ίδια του την καταδίκη κι από την ίδια του την ευθύνη…το πρόβλημα  δεν είναι  του άλλου, είναι του ίδιου: εκείνου που ψεύδεται.

-Τουλάχιστον για εμένα , κρύβω δεν σημαίνει ψεύδομαι. Αρκεί να μην ψεύδεσαι για να κρύψεις.

-Κανένας  δεν έχει περισσότερες πιθανότητες  να εξαπατηθεί  από αυτόν  για  τον οποίο  το ψέμα  εξυπηρετεί τις επιθυμίες του.

-«Για όλη την αλήθεια»  είπε  ο πωλητής, «το αντίτιμο είναι ότι ποτέ πια δεν θα έχετε την ησυχία σας»

-Για να μπορέσεις να ξεφορτώσεις  ένα φορτίο χαλβά το πιο σημαντικό είναι να έχεις δοχεία να τοποθετήσεις το χαλβά…με την σοφία  και την αλήθεια  ισχύει το ίδιο , όπως με το χαλβά…»

-Δεν είναι πολύ πιο εύκολο να γίνω καλό παιδί από το να είμαι ο εαυτός μου;

-Κι  αν η ύπαρξή μου δεν  έχει κανένα νόημα, πως να μην θυσιάσω οτιδήποτε, ναι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, προκειμένου να κρατήσω κοντά μου κάποιο νόημα;

-Κι αν  ο δρόμος από τι γέννηση ως το φέρετρο  είναι μοναχικός, γιατί να κοροϊδευόμαστε κάνοντας τάχα ότι μπορούμε να βρούμε συντροφιά;

-…δεν πιστεύω ότι  θα καταφέρω στη ζωή μου, έστω κι αν  τη φανταστώ πολύχρονη, να απολαύσω την πλήρη ολοκλήρωση.

-Εγώ σήμερα φυτεύω ώστε άλλοι  να φάνε αύριο  τους χουρμάδες που φύτεψα…Έστω κι αν είναι  προς τιμήν κάποιου άγνωστου, αξίζει  τον κόπο να αποτελειώσω το έργο μου…για κοίτα, ακόμα δεν τελείωσα  το φύτεμα και ήδη κέρδισα ένα πουγκί φλουριά και την ευγνωμοσύνη ενός φίλου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μολυβάκι

οι τέχνες γραμμένες με..μολυβάκι

It's All About Books

Reading is to the mind what exercise is to the body

Hearts and Minds

Why choose.. lets go with both

Reading 1 Page A Day

MichelleBookAddict here Reading 1 Page A Day... and other little things I love

Little Light Blue Book

Books and a splash of life, all written down in the little light blue book

Misty's Book Space

"It was books that made me feel that perhaps I was not completely alone. They could be honest with me, and I with them."

Miscellany Pages

Book Blog with Variety - Expand Your Reading Horizons

ArmedWithCoffee

Thoughts (random and intended) from a writer.

The Pine-Scented Chronicles

Learn. Live. Love.

Αρέσει σε %d bloggers: