Αξιοσημείωτα-Ανθρώπινο πολύ ανθρώπινο – Φρίντριχ Νίτσε

Ανθρώπινο πολύ ανθρώπινο Ι, ΙΙ

Ανθρώπινο πολύ ανθρώπινο – Φρίντριχ Νίτσε

-…η πνευματική πρόοδος εξαρτάται  από τα πιο αδέσμευτα, αβέβαια και αδύναμα από ηθική άποψη άτομα: είναι οι άνθρωποι που αποτολμούν καινούργια πράγματα και γενικά πολλά πράγματα…όταν αφήνουν απογόνους, πετυχαίνουν ένα χαλάρωμα των δεσμών και  από  καιρού σε καιρό  δίνουν ένα  πλήγμα στο σταθερό στοιχείο  της κοινότητας. Ακριβώς  σ΄αυτό  το πληγωμένο , αδυνατισμένο μέρος , ολόκληρο το κοινωνικό σώμα  μπολιάζεται θαρρείς με κάτι  καινούργιο , μολαταύτα   η δύναμη του πρέπει να΄ναι  συνολικά επαρκής για να μπορέσει να δεχτεί αυτό το καινούριο πράγμα στο αίμα του και να το αφομοιώσει.

-Οι πιο δυνατές φύσεις διασώζουν  τον τύπο , οι πιο αδύνατες τον βοηθούν να εξελιχθεί.

Ελεύθερο πνεύμα  ονομάζεται ο άνθρωπος, που σκέφτεται  διαφορετικά  απ΄ ό,τι  αναμένεται με βάση  την καταγωγή του, τον περίγυρό του, την τάξη του  και το λειτούργημά του…ζητάει λόγους, ενώ οι άλλοι ζητούν πίστη.

– Στην περίπτωση της γνώσης της αλήθειας, εκείνο που μετράει  είναι  το αν την έχει κανείς , όχι  το από ποιες αφορμές  την επιζητεί  ή το  από ποιους δρόμους τη βρήκε. Αν τα ελεύθερα πνεύματα έχουν δίκιο , τα δεσμευμένα  έχουν άδικο , ανεξάρτητα από το αν τα πρώτα έφτασαν στην αλήθεια μέσω της ανηθικότητας και τα δεύτερα στην αναλήθεια μέσω της ηθικότητας.

κεκτημένη εξοικείωση με πνευματικές αρχές δίχως λόγους ονομάζεται πίστη.

Τα δεσμευμένα πνεύματα θεωρούν σωστά μόνο  τέσσερα είδη πραγμάτων. Πρώτο: όλα τα πράγματα που έχουν διάρκεια είναι σωστά, δεύτερο : όλα τα πράγματα που δεν  είναι μπελάς  για μας  είναι σωστά, τρίτο: όλα τα πράγματα  που μας ωφελούν, τέταρτο: όλα τα πράγματα για τα οποία  έχουμε  κάνει θυσίες είναι σωστά.

-Γιατί είναι συνδεδεμένη με την  ηδονή η γνώση το στοιχείο του ερευνητή και του φιλοσόφου; Πρώτα και πάνω απ΄όλα , επειδή σ΄αυτήν  αποκτά  κανείς συνείδηση της ισχύος του…Δεύτερο , επειδή στην πορεία της γνωστικής δραστηριότητας βγαίνει  κανείς  πάνω από παλιότερες  παραστάσεις  (ιδέες) και από τους εκπροσώπους τους, γίνεται νικητής ή τουλάχιστον πιστεύει  πως είναι τέτοιος. Τρίτο, επειδή  μέσω μιας  έστω και πολύ μικρής γνώσης, γινόμαστε ανώτεροι  απ΄όλους και νιώθουμε  οι μοναδικοί  που ξέρουν το σωστό σ΄αυτό το θέμα.

-…δεν ανεχόμαστε τίποτε παθιασμένο στη ζωή , αλλά το βλέπουμε  ευχάριστα στην τέχνη.

εκμάθηση πολλών γλωσσών  γεμίζει  τη μνήμη  με λέξεις αντί για γεγονότα  και ιδέες, ενώ αυτή  είναι  σε κάθε άνθρωπο  μια  αποθήκη, που μπορεί να χωρέσει  μόνο μια  ορισμένη ποσότητα περιεχομένου.

-Το καλύτερο  μέσο για να βοηθήσεις  ανθρώπους που βρίσκονται  σε μεγάλη αμηχανία  και για να τους καθησυχάσεις , είναι να τους επαινέσεις κατηγορηματικά.

-Ένα σίγουρο μέσο για να ερεθίσουμε τους ανθρώπους  και για να βάλουμε κακές σκέψεις στο κεφάλι τους είναι  να τους  αφήσουμε  να περιμένουν πολύ. Αυτό είναι κάτι που σε κάνει ανήθικο.

-Όποιος δεν ξέρει να βάζει  τις σκέψεις  του  στον πάγο, δεν πρέπει να μπαίνει μέσα στο καμίνι  του καυγά.

-…ο πιο δυσάρεστος τρόπος  για να  απαντήσεις  σε μια πολεμική που σου  κάνουν, είναι  να είσαι θυμωμένος και να μένεις σιωπηλώς  διότι ο επιτιθέμενος  ερμηνεύει συνήθως τη σιωπή σα σημάδι  περιφρόνησης.

-Εκείνος που θέλει να ζητήσει  κάτι  δύσκολο από έναν άλλο , δεν πρέπει  να συλλάβει το ζήτημα  σαν πρόβλημα  αλλά απλώς να παρουσιάσει το σχέδιό του, σα να ήταν  αυτό η μόνη δυνατότητα, όταν λάμπει ξαφνικά  στο μάτι του αντίπαλου η αντίρρηση , η αντιλογία , πρέπει  να ξέρει πώς  να σταματήσει αμέσως και να μη του δίνει  καθόλου χρόνο.

-Αν όμως παρατηρήσουμε  ότι  κάποιος  εχθρός μας  μας ξέρει  σε κάποιο σημείο τόσο καλά , όσο ξέραμε εμείς τον εαυτό μας  πόσο μεγάλος είναι τότε ο θυμός μας!

-Δείχνει παντελή έλλειψη ευγενούς φρονήματος  το να  προτιμάει κανείς  να ζει  εξαρτημένος , σε βάρος  άλλων , προκειμένου  να μην  αναγκαστεί  να εργαστεί , και συνήθως  με μια κρυφή  έχθρα για κείνους από τους  οποίους εξαρτάται.

-…το χάρισμα να έχεις καλούς φίλους είναι σε πολλούς ανθρώπους πολύ μεγαλύτερο  από το χάρισμα  να είσαι ένας καλός φίλος.

Τα εξερεθισμένα αισθήματά  του ανακουφίζονται , αν σκεφτεί  ότι λόγος της αποτυχίας του  είναι ένα πρόσωπο  και όχι ένα πράγμα , γιατί  τα πρόσωπα μπορεί  κανείς  να τα εκδικηθεί , αλλά τις  ζημιές της τύχης πρέπει  να τις  πνίγει μέσα του.

-… η εξοικείωση  με την  ειρωνεία , όπως και η  εξοικείωση με τον σαρκασμό , καταστρέφει  τον  χαρακτήρα , απονέμοντάς του σιγά σιγά το χαρακτηριστικό  μιας  χαιρέκακης ανωτερότητας, στο  τέλος  μοιάζει  κανείς  με σκυλί  που  δαγκώνει , ένα σκυλί  που , εκτός απ΄το να δαγκώνει , έχει μάθει  και να γελάει.

-Η τέλεια γυναίκα  είναι  ανώτερος τύπος  ανθρώπου  από τον τέλειο άνδρα, και επίσης  κάτι  πολύ πιο σπάνιο.

-Κατά κανόνα όσο πιο όμορφη  μια γυναίκα  τόσο πιο συνεσταλμένη είναι .

-…ο άνθρωπος  που έχει επιρροή  και χρήματα , μπορεί  να κάνει  κάθε γνώμη κοινή γνώμη.

-…οι δούλοι κάτω από οποιεσδήποτε  συνθήκες  ζουν με περισσότερη  ασφάλεια  και ευτυχία  απ΄ότι  οι σύγχρονοι  εργάτες , ότι η δουλική εργασία είναι πολύ μικρή εργασία  σε σχέση με την εργασία του «εργάτη».

-Πολλοί άνθρωποι  είναι  ισχυρογνώμονες  όσον  αφορά  τον δρόμο από τη στιγμή που θα τον πάρουν, λίγοι όσον αφορά  τον σκοπό.

-Προνόμιο του  μεγαλείου  είναι  να δίνει  μεγάλη χαρά  με μικρά δοσίματα.

Τον φίλο τον κάνει η  από κοινού χαρά , όχι  η συμπόνια.

Ο θυμός είναι  μια σωματική αρρώστια , που  καθόλου δεν ξεπερνιέται  με την εξάλειψη  της αφορμής του θυμού.

-Όσο μακριά κι αν πάει  κανείς με τη γνώση  του, όσο αντικειμενικός κι αν φαίνεται στον εαυτό του,  στο τέλος  το μόνο  που κερδίζει είναι η ίδια του η βιογραφία.

Όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί  σοβαρά  να απελευθερωθεί πνευματικά οι επιθυμίες του και τα πάθη ελπίζουν  κρυφά  κι αυτά να επωφεληθούν απ΄αυτό.

Η φλόγα δεν είναι τόσο φωτεινή προς  τον εαυτό της όσο  προς τους άλλους, τους οποίους  φωτίζει το ίδιο και ο σοφός άνθρωπος.

-Επειδή η αγάπη  δεν σέβεται, οι φιλόδοξοι άνθρωποι αποφεύγουν με πείσμα , είτε κρυφά είτε φανερά, να αγαπηθούν από άλλους.

Οι  καλλιτέχνες  καλλιεργούν  την εκτίμηση για τα πάθη και πάντα το ‘καναν αυτό , βεβαίως , εξυμνούν  επίσης τις φοβερές  επανορθώσεις για το πάθος , τις οποίες αναλαμβάνει να κάνει  κανείς μόνος του , εκείνα τα φοβερά  ξεσπάσματα  της εκδίκησης, που έχουν  ως επακόλουθο  τον θάνατο , το σακάτεμα, τον εθελούσιο  εξορισμό , κι εκείνη  την παραίτηση της σπασμένης καρδιάς.

Το πάθος ότι κατέχει  κανείς την αλήθεια μετράει πολύ λίγο σήμερα σε σχέση  μ΄εκείνο το άλλο , ασφαλώς πιο ήπιο και άηχο πάθος της αναζήτησης της αλήθειας μιας αναζήτησης  που δεν κουράζεται να μαθαίνει εκ νέου και να εξετάζει εκ νέου.

By SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

www.mauvestonemedia.com

Fly beyond horizon

Yuba Gold

Art and creativity with a touch of nature

Get Well Forever

Healthy Life To The Fullest

The Mush from the Hill

The therapeutic ramblings of an amateur Welsh poet

Words from a Little Person

Poets bleed from the heart and soul

Marvellous pages

Book reviews & much more. 😊Read & make connections with those marvellous pages

mijnphotopoemsite

Photos and Poems

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Sleeping on the Diagonal

Random Ruminations on Single Life, Liberty and the Pursuit of Wine

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Playing with words

Unclogging my mind...

Alex Markovich Illustrations & Photos

Alex Markovich. 40 y.o. Russia. Artist. Author. MarkovichUniverse AT gmail DOT com Feel free to use my paintings and photos on your blogs and social networks as illustrations for your stories, poems, etc.

Being Utopia

Curving back within myself I create again and again.

The Art of Blogging

For bloggers who aspire to inspire

Cowboys and Crossbones

All things that kick ass!

Kip Walkin

Welcome to Kip Walkin. The site for inspired & original poetry, quotes, articles and stories....as products of Pen on Paper!

Murder Tramp Birthday

Hypomanic ramblings of the indecent mind

Peppered With Stories

STORIES, STRUGGLES, INSPIRATIONS

Αρέσει σε %d bloggers: