Αξιοσημείωτα -Το Βαλς του Αποχαιρετισμού- Μίλαν Κούντερα

water_sintrivani

photo by EvAr

Το Βαλς του Αποχαιρετισμού- Μίλαν Κούντερα

ζήλια έχει τη θαυμαστή δύναμη, να φωτίζει με λαμπερές αχτίνες αυτόν, το μοναδικό και ν΄αφήνει τα πλήθη των άλλων αντρών στο πηχτό σκοτάδι.

-Τί να περιμένει κανείς από ανθρώπους που δέχονται καθημερινά με τη βοήθεια του ξυπνητηριού ένα μικρό  ηλεκτροσόκ! Κάθε μέρα είναι συνηθισμένοι στη βία και ασυνήθιστοι στην  ευχαρίστηση. Πιστέψτε με  πως τα πρωινά των ανθρώπων είναι αποφασιστικά  για το χαρακτήρα τους.

Θα μείνω φίλος σας , ακόμα κι αν κάνετε κάτι που είναι ενάντια  στις πεποιθήσεις μου και θα σας βοηθήσω , ακόμα  και αν δεν συμφωνήσω μαζί σας.

-Ο θλιμμένος σύντροφος δεν είναι καλός σύντροφος.

-Η φυσιογνωμία  του ανθρώπου  είναι αντίγραφο του πνεύματός του.

-Οι περισσότεροι άνθρωποι κινούνται στον ειδυλλιακό χώρο που βρίσκεται ανάμεσα  στο σπίτι και το επάγγελμά τους. Ζουν  στον κόσμο της σιγουριάς ανάμεσα στο καλό και το κακό . Ειλικρινά, τους  πιάνει τρόμος αντικρίζοντας  τον άνθρωπο που δολοφονεί. Κι όμως φτάνει να τους βγάλουν απ΄αυτή την ήσυχη  χώρα και γίνονται δολοφόνοι  χωρίς καν να το καταλάβουν. Υπάρχουν πειρασμοί και δοκιμασίες που έρχονται μόνο από καιρό σε καιρό στην ιστορία. Και κανείς δεν αντέχει σ΄αυτά.

-Ο άνθρωπος πρέπει να ‘χει τουλάχιστον μια σιγουριά: πως θα μείνει αφέντης του θανάτου του και θα μπορεί αυτός να επιλέξει τον χρόνο και τον τρόπο που θα πεθάνει. Όταν έχεις αυτή τη σιγουριά μπορείς να αντέξεις πολλά.

Η επιθυμία για τάξη είναι  συγχρόνως και επιθυμία για θάνατο, γιατί η ζωή βρίσκεται σε συνεχή ρήξη με την τάξη.

-Εκείνοι  που υποκύπτουν και γίνονται  παρά την θέλησή τους πατεράδες  υποφέρουν σ΄όλη τους τη ζωή απ΄αυτή την ήττα. Γίνονται κακοί σαν τους αποτυχημένους και εύχονται σε όλους να πάθουν τα ίδια.

-Αυτοί που δεν μπόρεσαν να μπουν στον κόσμο της ερωτικής χαράς, μπορούν τις γυναίκες να τις κρίνουν μόνο από τα όσα βλέπουν. Αλλά αυτοί  που τις γνωρίζουν  πραγματικά ξέρουν πως τα μάτια μπορούν  να μας δείξουν ένα ασήμαντο μέρος των όσων η γυναίκα μπορεί να μας προσφέρει. Ο αισθητικός ρατσισμός είναι πάντα σχεδόν εκδήλωση απειρίας.

-«Ο Αρχιμήδης με τους κύκλους του, ο Μιχαήλ άγγελος με το μάρμαρο, ο Παστέρ με τους δοκιμαστικούς σωλήνες του,  μόνο αυτοί άλλαξαν  τη ζωή  των ανθρώπων κι έκαναν  πραγματική ιστορία, ενώ οι πολιτικοί…»

-Αν υπάρχει κάτι που απεχθάνομαι  τρομερά στον άνθρωπο, είναι το πώς η σκληρότητα , η ευτέλεια και η στενοκεφαλιά του , ξέρουν να φορούν λυρικό  προσωπείο.

-Η μεγαλύτερη απόλαυση  είναι το να θαυμάζεσαι.

Ανάμεσα στην γυναίκα που πιστεύει στην μοναδικότητά της και στις γυναίκες που φορούν τη ρόμπα της συνηθισμένης θηλυκής τους μοίρας, δεν υπάρχει συμφιλίωση.

-Γιατί ο κόσμος που είναι  όμορφος είναι  για σας  τρομερός, σας βασανίζει και συνεχώς σας πετάει έξω από το κέντρο του. Τί ανυπόφορο  που είναι να έχει κανείς  βρόμικα νύχια και δίπλα του όμορφη γυναίκα. Γι’ αυτό  είναι απαραίτητο να την αμαυρώσει πρώτα κι έπειτα να νιώσει  απ΄αυτή χαρά.

-Άρχισε να νοσταλγεί  όλες  τις ευκαιρίες  που έχασε που κλότσησε, που απόφυγε, ακόμα κι εκείνες που ποτέ δεν της έτυχαν.

-Όπως και να πέθανε … η τελευταία  της βραδιά  τουλάχιστο ήταν όμορφη.

-Είναι καθόλου αγάπη αυτό που την κρατάει κοντά του ή μόνο φόβος μην τον χάσει; Στράφηκε  και τον κοίταξε και είπε από μέσα της, πως έτσι και σταματήσει να ζηλεύει δεν θα μείνει τίποτα.

by SearchingTheMeaningOfLife


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

nicktomjoe

"Very wild through the wood is the way they must take"

Saint Joan (Creative Studio)

An archive for ... my stuff...

Monk's Advice

Self Help, Motivational, Soul Searching, Travel, happiness, Knowledge Sharing Kindly follow.

Erbe del benessere

La sintonia della natura

Betsy Andrea Mars

A gathering place for my poems and photography

Maria Nestorides

Stories, Poems, Words

Αρέσει σε %d bloggers: