Αξιοσημείωτα Μάρω Βαμβουνάκη -Το τραγούδι της μάσκας

  Το τραγούδι της μάσκας

Μπορεί να φυλακίσεις το πουλί , αλλά δεν φυλακίζεις και τον κελαηδισμό τουΟ έρωτας δεν είναι μάτια , είναι ματιά. Δεν είναι χέρια , αλλά χειρονομία. δεν είναι φωτογραφία  της φωτιάς , είναι η θέρμη.

Το άγνωστο  ελκύει μονάχα  τις ελεύθερες ψυχές. Μια οικεία  μιζέρια μοιάζει πιο σταθερή  από μια περιπετειώδη ευτυχία.

Αυθεντικός άνθρωπος είσαι, όταν ανάμεσα στην ασφάλεια και  στην  ψυχική σου ανάπτυξη  επιλέγεις  το δεύτερο.– Αβραάμ Μάσλοου

-Σπανίως είναι τυχαία, η ατυχία μας.

-Αλαζονεία είναι να είσαι τόσο ξεροκέφαλα βέβαιος και ακλόνητος στην άποψή σου.

-Επειδή δεν τις έμαθαν πως είναι αξιαγάπητες, καταφεύγουν στο να είναι αξιολύπητες. Η δύναμη της αδυναμίας.

ρουτίνα την οδηγούσε εύκολα σε μια κακορίζικη αίσθηση ανυπαρξίας.

-Ήταν ένα πλάσμα που που λάτρευε τόσο τη ζωή, που θα μπορούσε ν΄αυτοκτονήσει τελικά μια μέρα  γελώντας.

-Σου ξαναθύμιζε πως είναι ευφυής , πως μπορεί ίσως να βάλει σ΄αυτό το  δικό της κομφούζιο μια ξαφνική μαγική λέξη. Το εύκολο γέλιο της την  έδειχνε ερωτική , ευκολοπαράδωτη, μαλακή κι εύκαμπτη , όπως θα ήθελε ένας άντρας μια γυναίκα στην αγκαλιά του.

-Ένας που αγαπάει να βασανίζεται  δεν σημαίνει  πως ξέφυγε από την ανάγκη της ηδονής.

-Στων ερώτων , κάθε φορά , όσο μεγάλο  και βαρύ  ερωτικό παρελθόν και να σέρνουμε , ξαναγινόμαστε εντελώς παρθένοι.

ηδονή άλλωστε υπήρξε πάντα η πιο απίστευτη αλοιφή πάνω στον φόβο και το παράπονο.

-Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τα όνειρα όχι τόσο για την ωραιότητά τους, όσο για την ασύδοτη ελευθερία τους.

-Ό,τι μέχρι τώρα η αγωγή του  η ευπρέπειά του , ο λογικός γάμος του, του απαγόρευαν , τούτος ο έρωτάς τους τον απελευθέρωνε.

-Είμαστε όλοι μας μια φυλακή ενστίκτων που κοιτούν από μικρές τρύπες τον κόσμο.

-Ένας έρωτας αξίζει όταν μπορείς  μεν να κάνεις αλλιώς αλλά εσύ τον επιλέγεις απ΄όλα τα αλλιώς σου.

-Είναι ένα παράξενο  φαινόμενο  το πόσο τα παιδικά μας τραύματα, ιδίως τα απωθημένα , ιδίως τα δήθεν ξεχασμένα , μας ελκύουν κοντά τους με νοσταλγία ακαταμάχητη.

-Ένας παλιός πόνος πρέπει να ολοκληρωθεί.

-Είναι πολύ όμορφο  να λέμε πως κάποιος «είναι παιδί». Αλλά μονάχα  όταν είναι  παιδί στην καρδιά . Αν κάτι τον κάνει παιδί  και στα μυαλά, τότε πρόκειται όχι για ομορφιά αλλά για αρρώστια. Για μιζέρια.

-Το πόσο θέλεις να θεραπευτείς εξαρτάται από το πόσα είσαι πρόθυμος να «χάσεις» θεραπευόμενος.

-Το απρόβλεπτο! Το να εκτίθεσαι στο απρόβλεπτο της ζωντανής ζωής είναι το ζωντανό θάρρος.

-Τα παιδιά είναι σοβαρά . Τα παιδιά έχουν πιο έντονο  το συναίσθημα της προσβολής απ΄τους μεγάλους. Όταν τα δέρνουν οι μεγάλοι , πιο πολύ προσβάλλονται  παρά που νοιάζονται για τον σωματικό πόνο. Τα παιδιά έχουν αναπτυγμένη την τιμή και το φιλότιμο.

-Μόνο που για όσους ζουν μια ψυχική περιπέτεια δεν μετράει ποτέ  το πόσο συνηθισμένη είναι. Για εκείνους  που τη ζουν είναι πρωτοφανός  ασύγκριτη.

-Είναι εκπληκτική η σύνδεση ανάμεσα σε όσα έζησες παιδί με τους γονείς σου και σε όσα απαιτείς  αργότερα  μεγάλος από τον έρωτα.

-Οι πιο πολλοί γονείς θα ισχυριστούν  πως αγάπησαν  με όλη τους τη δύναμη τα παιδιά τους, πως έκαναν θυσίες, και θα έχουν δίκιο. Αλλά το παιδί  για να ικανοποιηθεί και να γαληνέψει  την πρωτογενή αγωνία του, δεν ζητά μόνο  να το αγαπάς υπερβολικά. Ζητά  να το αγαπάς με το  σωστό τρόπο. Να το αγαπάς κατά τις ανάγκες του και όχι κατά τις δικές σου ανάγκες δηλαδή.

επαρκής μητέρα ξέρει  από μόνη της μες στην  πλούσια ταπεινή  καρδιά της τη φυσικότητα του απλού.

-Ο άνθρωπος μονάχα για την αγάπη γεννήθηκε και όλα  τα άλλα μόνο απ΄αυτό προκύπτουν.

-Η αγάπη  είναι  μόνο  η άνευ όρων αγάπη.

-Αγάπα και κάνε  ότι θες.

Το παιδί  αποζητάει ν΄αγαπηθεί  απ΄το γονιό  του με αγάπη  θεϊκή , με θείο έρωτα, κι αν δεν αγαπηθεί  έτσι η ζωή  του μεγαλώνοντας  θα είναι μια πορεία  προς τη συστηματική  αλλοίωση του εαυτού. Μια  πορεία  προς την  ψυχασθένεια.- Φρόυντ

-Το παιδί που δεν αγαπήθηκε  όσο και όπως έπρεπε , θα γίνεται ένας κατοχικός  λιμασμένος για στοργή.

Ελεύθερος  θα πει να είσαι ο εαυτός σου  και οι επιθυμίες σου, εξαρτημένος θα πει να αποκτήσεις τις επιθυμίες άλλου.

-Ζω αντιδραστικά σημαίνει πάλι ζω εξαρτημένα.

-Δεν υπάρχει  άνθρωπος που να μην  έχει γεννηθεί  για να είναι πηγαίος , όμως πάρα πολύ συχνά  η προσποίηση  στην οικογένεια  γίνεται  η πιο  κακή αγωγή.

-Λέγεται  πως οι άνθρωποι συνήθως  δεν σε απαιτούν ούτε καλό ούτε κακό. Σε απαιτούν ένα μόνο : όμοιό τους.

-Είναι εκπληκτικό πόσο  ψυχικά  αλλά και σωματικά θρεπτική  είναι  η εκδηλωμένη  τρυφερότητα στο βρέφος και στο παιδί.

-Το παιδί που  ψυχολογικά κακοποιήθηκε μικρό, ως μεγάλος κακοποιεί μόνος τον εαυτό του.

Αγαπώντας σε σε  μαθαίνουν  ν΄ αγαπάς τον εαυτό σου. Κι αν δεν το μάθεις αυτό , κανένα δεν μπορείς να αγαπήσεις αντιθέτως μαθαίνεις να εξαρτάσαι  σε βαθμό αυτοεξεφτελισμού.

Μια αυθεντική επιθυμία  δεν είναι ποτέ αχόρταγη κι ανικανοποίητη, ξέρει τον  εαυτό της τα όριά της. Άλλο φυσικά  προσωπική μου επιθυμία και άλλο νευρωτικό πάθος.

-Ένιωθε απατημένη και βλάκας. Είναι η κατάληξη των τρίτων προσώπων στα τρίγωνα , να αισθάνονται στο τέλος πως εκείνοι  πρόστυχα  προδίδονται  με το νόμιμο ταίρι.

-Μοίρα είναι ο προσωπικός εαυτός  που μας δόθηκε  και χαρά σ΄αυτόν  που τον ανακαλύπτει. Το δώρο  του αυθεντικού Εγώ.

Η πυρκαγιά  , ναι , δεν παλεύεται  μετά εύκολα. Η πρώτη σπίθα  όμως ήταν  πιθανότατα  μέσα στις δυνατότητές μας .

-Το αβάσταχτο  σκληρό  «όχι»  ενός άντρα ελεύθερου,  δεν συγκρίνεται με το μαστιγωμένο «δεν μπορώ» ενός  παντρεμένου. Μειώνει  χίλιες φορές λιγότερο.

-Περπατώ στο ψιλόβροχο  χωρίς ομπρέλα . Είναι κι αυτό μια  απ΄τις μικρές δοκιμασίες  που ψυχαναγκαστικά επιβάλλω στον εαυτό μου για ν΄αποφεύγω με πιο ήρεμη συνείδηση , τις μεγαλύτερες  που μου επιβάλλει η ζωή μου.

Στριμωγμένος , αυτός  κυρίως ήταν ο εαυτός μου  μέσα στο γάμο  και δεν βγαίνει έτσι μια ζωή.

παραίτηση από το προνόμιο να γοητεύεις ισοδυναμούσε  με την   παραίτηση  των ασκητών από τον ανθρώπινο  γνωστό έρωτα.

-Αυτά που περισσότερο με δυσκόλεψαν  όταν άρχισα  να δουλεύω στην ψυχανάλυση είναι η  υποχρέωση να μην ταυτίζομαι  με τον αναλυώμενο  και η απαγόρευση  του Φρόυντ να μην του ασκώ γοητεία.

-Είναι εκπληκτικό  πόση  ικανότητα αυτοθεραπείας έχουν οι άνθρωποι.  Αν τους εξασφαλίσεις  συμπάθεια , κουράγιο , σεβασμό, εμπιστοσύνη, επιστρατεύουν από μέσα τους αφάνταστη δύναμη  ζωής κι αρχίζουν αργά αργά ν΄αυτοθεραπεύονται.

-Ένας ιδανικός συνδυασμός είναι και θα είναι ο συνδυασμός που χρειάζεται το παιδί από το γονιό του: Αγάπη και δύναμη και σταθερότητα. Η Αγία Τριάδα που γιατρεύει τους παιδικούς εφιάλτες.

Πατέρας αδύναμος που την αγαπά και τυραννιέται που ντρέπεται  γιατί  δεν τα καταφέρνει με μια θηριώδη σύζυγο . Μητέρα εγωκεντρική που δεν μπορεί να αγαπήσει κανένα. Το ξέρω καλά, το βλέπω καθαρά πρέπει να το δει κι εκείνη και ν΄αλλάξει γνώμη για τον εαυτό της.

Η ανακάλυψη και η αποκάλυψη  που λέγαμε  στην αρχή  γίνονται τελικά  όχι  στο δωμάτιο  των αναλύσεων  αλλά στο πιο μέσα δωμάτιο της απόλυτης μοναξιάς μας.

-Όσο ο άνθρωπος τονίζει  τα ψεύτικα  αποκτήματα  κι όσο αναίσθητος  είναι  με το  ουσιώδες  , τόσο λιγότερο  ικανοποιητική είναι η ζωή του.

υπερβολικός έλεγχος  εξασθενεί , είναι στάση ζωής  αφύσικη αντιδραστική. Η ζωή η ζωντανή  δεν τιθασεύει , δεν δίνει εγγυήσεις , δεν κλείνει συμφωνίες με προκαθορισμένο τίμημα.

-Το ραντεβού με τον εαυτό μας είναι το πιο ερωτικό.

– Αν οι αρετές  δεν είναι άδολες και πηγαίες, μετατρέπονται  σε αιχμηρά  όπλα του αντίθετου. Ένας γνήσιος αμαρτωλός μπορεί να μας ζεστάνει την καρδιά , ενώ ένας ψυχρά καθωσπρέπει να μας  απωθεί όπως το λιβάνι τον διάβολο.

-Άλλο γοητεύω, άλλο καλλιεργώ  ανάγκες  κι εξαρτήσεις , άλλο  αγαπιέμαι . Τα δυο πρώτα  χρησιμοποιούν τεχνικές , έμμεσους δρόμους , υπολογισμούς τεχνάσματα . Ένας ατέλειωτος μόχθος!

-Μια πρώτη  εντύπωση  που μας  δίνει  ο άλλος και συχνά αποδεικνύεται σοφή, είναι  μια εντύπωση  που φτιάχτηκε  πριν από τα λόγια  του και τις πράξεις του. Πριν πει ή κάνει το παραμικρό . Με το που μπήκε στο δωμάτιο.

-Οι γνήσια ερωτικοί άνθρωποι  είναι πλάσματα του κινδύνου. Φοβούνται το ίδιο, σαν όλους  γύρω τους, αλλά δεν καθηλώνονται. Ο πιθανός  πόνος ,  η απώλεια , κι αν τους τρομάζει  δεν φτάνει στο σημείο να τους αποτρέψει. Τον αποδέχονται  στο όνομα μιας πιθανότητας για ένωση. Το πόσο  αντέχω  να πληρώσω, ορίζει την ωραιότητα του ονείρου μου, τη δύναμη της ελπίδας μου, το φως της ματιάς μου. Την ωριμότητά μου ορίζει.

Το να σ΄αγαπούν  σε κάνει  ελεύθερο , το να σε  έχουν ανάγκη σε σκλαβώνει.

Άμα το είναι σου  δέσει δεσμό  με το είναι του άλλου, μένει δικός σου  ακόμα και όταν  σου δηλώνει  φεύγω, ακόμα κι όταν φεύγει. Τον ξέρεις  ακόμα και άμα κάνει τα πιο ακατανόητα.

Με όσους νιώθετε κοντά τους ανελεύθεροι  θα κάνετε ένα απ΄τα δύο: Ή θα φεύγετε μακρυά , ή -το καλύτερο – θα δουλεύετε τον εαυτό σας στην σχέση όπως τον χρυσό στο καμίνι.

-Μέσα σε ένα σκηνικό  που είναι στημένο για να χαίρεσαι νιώθεις  ακόμα  πιο αποτυχημένος  και παράταιρος, όπως ένας ζητιάνος μέσα σε ανάκτορο.

-Θέλει αυτιά και μάτια  να το χαίρεσαι  το τώρα.

-Οι αυτοδημιούργητοι είναι πάντα πιο δυνατοί ,  από τους πλούσιους κληρονόμους. Έρχονται  από την όχθη της στέρησης  και έχουν πολύ πιο βαθύ ωραίο βλέμμα.

Αν ποτέ  ξαναερωτευτώ , θα είναι επειδή  θ΄αγαπώ το πρόσωπο , αυτό το συγκεκριμένο πρόσωπο . Όχι  επειδή θα έχω ανάγκη  την κατάσταση.

by SearchingTheMeaningOfLife

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Richard M. Ankers - Author

Author: The Eternals Series

Wheelchair Traveller

Around Israel in a wheelchair by car, train, bus, or whatever works

My thoughts and stuff

The thoughts and words that I want to share

decluttering my life

how to get rid of the excess thoughts

Words and Notion

Words Whipping up Whimsical Waves of Notion

Eden in Babylon

The Artistic Creations of Andy Pope

Stephen Page

Author: The Timbre of Sand, Still Dandelions, A Ranch Bordering the Salty River. Alum: Palomar College, Columbia University, Bennington College. Follow on twitter @SmpageSteve on Instagram @smpagemoria on Facebook @steven.page.1481

A LOVER'S MUSING

single girl. one problem. no love life.

poeturja

Poetry

Everyone is Welcome!

Ms. Vee's Blog..Anything Goes.

Rethinking Life

Art and the philosophy of life

History Present

History Understood In Its Present

Espirational: A 10 Minute Vacation for the Soul

Espirational: A 10 minute vacation for the soul.

Petals Unfolding

~Authentically Creating My Life According To Me~

Garfieldhug's Blog

This & That Including What Ails

Voices from the Margins

A welcoming space for resistance to the forces of oppression and hegemony.

Recollections At Fall

Fragmented Thoughts & Flights Of Fantasy

John Wreford Photographer

Words and Pictures from the Middle East

Travelling around the world

Traveller, photography

Open Frankfurt

A blog about all and nothing

Echoes of the Past

Exploration of the Past

Victoria Young

poetry blog

Tea and Tales

Let's talk about Tea and tell some Tales!

Welcome to My World!

Continuous Progression, Exponential Growth.

spiritualjourney17

Inspirational, motivational and a journey of self-discovery

shehanne moore

Smexy Historical Romance

Rosie Culture

Rosie and her 20's

MaxHapp+

Happiness . Lifestyle . SelfLove

Might be, I'm Wrong

I express here what I face in my daily life, what I see around me, what I think and what I feel i.e. EXPERIENCE of LIFE.

Aspen Tree Book Reviews

book reviews galore

the silent wave

life through one female Asperger's lens

Just Brittany Moments

Offering Natural Remedies, Various Recipes and DIYs All Here At Your Fingertips!

Erotic Yearnings

Erotic Poetry and Stories

flashlight batteries

Poetry: Emergency lighting for times of darkness and fear

UpChucking Words

Puking up Poetry, One Verse at a Time

Shobhna Wadhwa

Creating space in a busy life

Reema's Garden

Gardening Simplified!!

Poet Rummager

I sell collectibles and art online and often find the things I've found have hilarious and at times, dark stories to tell. It's thrilling for me to be creatively random, so always expect the unexpected in the things I share with you.

The Observation Post

mistermuse, half-poet and half-wit

Meandmylovelyhome

My Home, Poetry And Photography

Pleasure & Sacrifice

An introspective approach to the creative thinker...

Αρέσει σε %d bloggers: