Εξελιγμένοι Υπολογιστές

  Από τα μπιτ στα κιούμπιτ

Μια νέα επανάσταση των υπολογιστών βρίσκεται προ των πυλών: οι «κβαντικοί» υπολογιστές.

Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως η πληροφορική όπως την ξέρουμε σήμερα φτάνει στο τέλος της.τα μικροτσίπ πυριτίου αγγίζουν τα όρια της εξέλιξής τους και οι ερευνητές στρέφουν την προσοχή τους σε άλλους τομείς: Νανοτεχνολογία, μοριακοί υπολογιστές και υπολογιστές από DNA. όμως το όνειρο και η κρυφή ελπίδα όλων είναι οι κβαντικοί υπολογιστές. Πρόκειται για υπολογιστικές μηχανές οι οποίες δεν θα λειτουργούν σύμφωνα με τους κλασικούς νόμους της ηλεκτρονικής αλλά με τους αλλόκοτους νόμους της κβαντικής μηχανικής. Εκεί στο θολό κόσμο των υποατομικών σωματιδίων κάθε πληροφορία δεν παίρνει την μορφή 0 ή 1 αλλά 0 και 1 ταυτόχρονα. Τί σημαίνει αυτό? τεράστιες ταχύτητες επεξεργασίας και ασύλληπτη υπολογιστική ισχύ, που ισοδυναμεί με τις μαθηματικές πράξεις που θα έκαναν όλοι οι τωρινοί υπολογιστές σε ολόκληρη τη ζωή του σύμπαντος! Αρκεί να αναφέρουμε ό,τι 300 κιουμπιτ αρκούν για να ξεπεράσουν ΟΛΟΥΣ τους υπολογιστές.
Πιστεύεται ό,τι σε 5-10 χρόνια οι πρώτοι κβαντικοί υπολογιστές θα μπουν στη πρίζα. Τα πρώτα πειραματικά μοντέλα είναι ήδη γεγονός, ενώ μυστικές υπηρεσίες στρατιωτικοί οργανισμοί περιμένουν εναγωνίως την έλευση της «κβαντικής» πληροφορικής.

κλασικός υπολογιστής 0 ή 1 (μπιτ)
κβαντικός υπολογιστής 0 ή 1 ή ο συνδιασμός των δυο (κιουμπιτ ή κβαντα μπιτ)

απαραβίαστα κλειδιά
Για την κωδικοποίηση των απορρήτων μηνυμάτων χρησιμοποιούνται ακολουθίες αριθμών που ονομάζονται ¨κλειδιά¨.

Με τα κιουμπιτ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ασφαλή κλειδιά τα οποία θα ήταν αδύνατο να «σπάσουν»
μεταφορά
Στον κβαντικό κόσμο υφίσταται το φαινόμενο της τηλεμεταφοράς : οι ιδιότητες των σωματιδίων μπορούν να μεταφερθούν από το ένα σημείο στο άλλο. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κβαντικούς υπολογιστές, για να μεταφερθεί η πληροφορία ενός κιουμπιτ από το ένα σημείο στο άλλο…
Υπάρχουν όμως και αρνητικά αν καταφέρουμε να κατασκευάσουμε έναν υπολογιστή με <<μόλις>> 300 κιουμπιτ, θα έχουμε θεωρητικά μεγαλύτερη ισχύ υπολογισμών σε σχέση με οποιονδήποτε κλασικό υπερυπολογιστή. Αν και ένας τέτοιος υπολογιστής δεν θα μπορεί να αξιοποιεί πλήρως την ισχύ του. Αφού τα κιουμπιτ τείνουν να μεταμορφώνονται, τυχαία, σε απλά μπιτ. Για αυτό το λόγο ένας καλός κβαντικός υπολογιστής πρέπει να ξοδεύει περίπου το 99% του χρόνου για να διορθώνει τα αποτελέσματά του. Υπάρχει ήδη?
Και όμως οι πρώτοι κβαντικοί υπολογιστές ίσως υπάρχουν ήδη, κρυμμένοι, για παράδειγμα στις αίθουσες του αμερικανικού πενταγώνου. Είναι τεχνητά δυνατό και σίγουρα οι μυστικές υπηρεσίες ποθούν διακαώς αυτή την τεχνολογία. Γιατί?Υπολογίζεται πως χρειάζονται πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να μπορέσουν όλοι οι υπάρχοντες υπολογιστές να αποκρυπτογραφήσουν ένα μήνυμα με ένα κλειδί 1024 μπιτ,το τωρινό στάνταρ για τις άκρως απόρρητες επικοινωνίες. Αντίθετα ένας κβαντικός υπολογιστής θα χρειαζόταν μόλις λίγες ημέρες. Η διακύβευση είναι τεράστια: Όποιος αποκτήσει τον πρώτο λειτουργικό κβαντικό υπολογιστή, αυτομάτως θα έχει πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή:http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=39720&page=1
Όλα τα παραπάνω είναι μια περίληψη των όσων έγραψε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλιούρης στο περιοδιοκό Focus
www.cordis.europa.eu/ist/fet/qipc-eu.htm σελίδα της Ε.Ε. αφιερωμένη στην έρευνα για τους κβαντικούς υπολογιστές


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Meganisi Life

Έλλη Καββαδά

Αρέσει σε %d bloggers: